COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, January 10, 2011

Juara Lagu 25 Milik Ana Raffali? Siapa Ana Raffali?


I'm sure ramai pagi nie yg veryyy the moodyy! hehehe.. sbb nyer keputusan AJL malam tadi cam upsetttt kan pada majority penonton2 AJL! errmm.. seriously aku tak meletakkan mana2 artis yg menjadik juara... sbb aku tahu Juara Lagu nie adelah pertandingan LAGU dan bukannye ARTIS! so sapalah aku nak menilai siapakah yg layak menjadik juara dlm Juara Lagu...

However, aku sendiri adelah a few songs yg menjadik aim aku tuk juara lagu.. ini kalau ikutkan pilihan seseorang yg vunggokkss dlm hal ehwal muzikk niee.. errmm.. pada aku lagu Edry KRU nyanyian Shahir & jugak lagu Faizal Tahir dah semestinyer sbb penciptanya bukan calang2 org i.e.e Audi Mok cam ade harapan tinggi lah nak memang AJL malam tadi... and I'm sure ramaiii giler yg expect Faizal Tahir memang AJL malam tadi... huhu.. ternyata semuaa peminat2 FT keciwaaaaaaaaaaaaa.... kasihann kamo semua.. nak wat camne guysss... nie pertandingan LAGU bukannyer ARTIS! *walaupun hakikatnyer aku fruussttt nungeng gak sbb FT tak menang!*

But apa pun... keputusan juri professional adelah muktamad.. suke tak suke.. kite semua mesti terima kenyataan yg lagu Ana Raffali yg berjudul "Tolong Ingatkan Aku" merupakan Juara Lagu yg ke 25... ciptaan sepenuhnyer oleh Ana Raffali... fuuhh! bertuah minah nie bawak balik bersih hadiah lumayan sengsorang takpe perlu kongsi ngan pencipta lain.. :)

Mesti ade yg tak kenal ngan si cantik manis nie kan... SIAPA SI ANA RAFFALI nie??? Nak kenal lebih detail about her... let me share with you guys some info about the lucky girl last nite....

HASRAT mahu membantu ibu bapa dan adik-beradik dari hidup susah, akhirnya Ana Raffali berjaya menghasilkan album pertamanya, Ketika Aku Kecil.

Pemilik nama sebenar Ana Nur Hidayah Mohd Raffali itu semakin dikenali ramai menerusi single pertamanya, Hujan Bunga di Kuala Lumpur yang hangat disiarkan di stesen-stesen radio.

Bermula dengan hobi bermain gitar, Ana mula berjinak menulis lagu sebagai cara meluahkan perasaannya ketika menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam dalam jurusan Pendidikan Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL).

Sejak daripada itu, dia turut melibatkan diri dalam pelbagai persembahan di gig kecil dan memuat naik rakaman nyanyiannya di laman sesawang YouTube.

Dari situ, komposer terkenal Aidit Alfian menonton rakaman nyanyiannya dan tertarik untuk mengambilnya sebagai penyanyi pertama di bawah syarikat rakamannya, Aidit Alfian Records. Malah Aidit turut menyertai Ana membuat persembahan gig atas jemputan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Kehadiran gadis yang terkenal dengan identiti mengadakan persembahan dengan mengenakan baju kurung atau berkebaya bersama gitar akustik itu turut disokong oleh kumpulan The Marhaens.

Bukan mudah untuk Ana Raffali mengecap kejayaan seperti sekarang. Dia bertuah apabila bertemu komposer terkenal, Aidit Alfian yang ‘menyelamatkannya’ daripada membuat persembahan secara percuma. "Saya rasa sebak bila Aidit beritahu tentang sejarah pembikinan album saya. Biar apa pun dugaan yang saya tempuhi, saya membuat sesuatu yang saya suka dan sentiasa ingat apa yang saya impikan.

"Segala-galanya kerana saya nak raih pendapatan untuk menolong ibu bapa. Saya ada perjuangan tersendiri. Selain itu, saya juga mahu masyarakat hargai lagu-lagu kita selain menempa nama dalam industri ini,” kata anak kesembilan daripada 11 beradik itu.

Seriously aku sendiri pun tak kenal siapakah si Ana Raffli nie pada awal kemunculannyer di dunia seni tanahair.... first time aku dengar nama Ana Raffali sewaktu aku buat hari raya photoshoot tahun lepas kat White Room CST! Ingat tak pada gambar nie??

DSC_2268 copy
Ramai yg comment kat gambar aku nie yg kunon nyer style cam ala-ala Ana Raffali.. since then baru lah aku kenal camner rupe Ana Raffli nie...

Ooooo.. gini rupenyer Ana Raffli punyer personality... Berguitar & Berbaju Kurung! To me is kindda coool eh! takde lagi artis yg berpersonality camgini...
As for Ana.. All the best to you... walaupun hakikatnyer lagu 'Tolong Ingatkan Aku' tu tak lah sedapp mana pada pendengaran halwa telinga aku buat masa nie... lama2 esok tak tahu lah plak kalau TERsukee kerr kann.. but yg pasti lagu you duet ngan Suhaimi Mior Hassan & Altimate lagu "Kalau Berpacaran" tu memang best! I loiikee... and also semoga you berjaya membantu your family in future!  Good Luck!

Masam Manis AJL malam tadi:
~ aku tengok Shahir cam takde semangat nanyi lagu Kebahgian Dlm Perpisahan... then lagi menambahkan kucar kacir pada lagu tu biler si Nasha Aziz dok menyampukkk dlm persembahan tu.. serious haru biru dibuatnyer!

~ FT punyer persembahan terjun dlm air tu terbaikkkk!! and memang sesuaiii sangat lah ngan kejayaan dia merangkul hadiah persembahan terbaik tu!

~ Black punyer pitchinggggg marvelouss abis!! memang dasattt budak nie! suke aku dengar dia tarikkkk tak pecah langsung suara dia!

~ Pengacara punyer collaboration cam ade jerk yg tak kena semalam.. banyak lawak2 yg tak menjadik.. melainkan 2 lawakk nie jerk yg berjaya membuatkan aku & en. teman pecah perot.... "Who Is Faizal? Faizal ISmail... Who Is Ally? Ally ISkandar! ditambah lak ngan Shaddap tak Shaddap = Diam tak Diam! hahahahaha... memang sumpah lawakkk!!!

~ apasal aku tengok hidung Kak Pah dah macam hidung Michael Jackson?  but yet she looks damnn gorgeous in the red costume! Baju makcik CT tu pun not bad laa.. ala2 genie & colour pun menarik!  Oh ya.. baju Yuna pun aku tengok cam santekk.. walaupun dia tak berdiri... duduk jaa tapi cam leh nampak baju dia tu lawa!

~ Secara keseluruhan... aku rasa AJL 25 tak boleh lagi menandingi kehebatan AJL 24! tahun lepas punyer still da best!!!


13 comments:

Shu Shinju said...

mak shu pon tegor hidung si kak pah..hahaha...

seyes baju tok ti cantek giler...

shu suka lagu ana rafalli tu.. x kecewa pon...suke sgt...35k makan sorang..best tu...

lady XOXO said...

ahahha.. KAK NEENA rafali.. ehehhehe.. pose dah macam ana rafali... owhhhhhhhh ari ni mai kerja dengan mood nantokkkkkk ar kak

MiYOKO TACHIBANA said...

FT da best!!!!

tak suka gak si hafiz menang vokal..

apa2pun, suara ZZ mmg stil mantap n POWER giler...

-aNida OtHmaN- said...

ha'ah akak pose dh mcm ana raffaLi...

rezeki dia kan....
shUkur lah sngT...RM35K dia sorang saja..takyah share ngan sesapa..

suka dia, ngan guitar dan berbaju Kurung....ayu jaaaa...

lagu tuh memang TouchiNg...=D

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

betOllah..muka kak pah dah lain mcm sekarang. cantik lagi muka dia yg dulu. inilah tandanya x bersyukur ape yg TUHAN bg. nak jugak ubah²..

pasal ana rafali tue kan...kina x sangka dia yg menang. hampa sat mlm tadi.

kecian tgk Shahir kena pelempang dgn Nasha Aziz. dah tak menang....lagi pun vocal dia berterabur. kecian Abg Edry..mesti dia hampa.

adira cantik sungguh mlm tadi.mcm anak patung! vocal pun ok..

sW33tdARLiNG said...

tak pernah menyibuk juara lagi sebelum ni, so layan je laa sapa2 pun menang... juri pro bukan calang2 orang, bkn sorang atau dua.. so jangan tunjuk pandai laa org2 yg byk cikadak tuu.. heheheh emo plak!
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

mizzura said...

setuju...taun lepas punya is the best! adakah sebab aizat tak masuk?
hmm...pengacara pun memang kurang ngam lah..tak best senang cita..

p/s: ahaks ..tengok gambar white cst tu dah sesuai..bila pulak nak upload lagu kat youtube kot next ajl neenaanuar plak juara..hehe..

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

a.ah la.. pelik kot idung die. agaknye shahir buat gaya tak semangat sebab nak sesuaikan dengan lagu kor. black memang terbaik!!!!

Softtouch [Hanim] said...

sy pun frust FT xmenang...xbape kenan ngan AR tu....paling suka Hafiz...

Azmiezas said...

Ingatkan Ana Rafali picas yg 1st tu...hehehe..

Mimy Hamid said...

ceh ko pun nak jadi ana rafali..ko neena anuar....heehhe

Cloud E said...

yup... AJL 24 still the best. dua minggu x habis org bercerita psl kehebatannya

japierah said...

juara padaLAGU bukan pd PENYANYI..
betol..betol..betol

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails