COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 7, 2011

Nuffnang: Apakah Maksud & Perbezaan Buffered Earnings, Metered Earnings & Campaigns? Glitterati tu Apa Pulak Yer? Jawapannya Ade Disini! :)


OK.... atas permintaan kawan2 blogger aku sendiri... hari nie aku nak kongsi apa yg aku tahu pasal Nuffnang nie... Seriously aku tidak lah mahir secara 100% about Nuffnang nie.. but apa yg aku tahu.. aku sharing2 ngan korang keh!

First of all.. inilah entry pertama aku yg berkaitan Tutorial! huhuhu... takot gak nak wat tutorial nie.. takot tersalah bagi info kang.. nyanyaa jerk... but in case sepanjang aku bercerita nie kang.. ade kat mana2 yg tersilap.. my readers yg baca and know more about it.. sila kongsi kat sini yeah.. kindly drop your comments here.. sharing is caring kannnnn! ;)

Errmm.. camne nak mula nie.. ok.. aku mula2 blogging.. memang tak penah lah register nuffnang... aku start bloggin in January 2009.. but aku start register nuffnang somewhere around June or July 2009... itu pun lepas baca banyak blog yg dok citer pasal nuffnang nie.. katanyer sambil menyelam leh minum air.. means sambil bloggin leh dpt side income.. seriosly aku punyer tujuan utama berbloggin adelah kerana minat & hobby!  soal duit bukan lah menjadik keutamaan aku.. so aku bolayan jerk ngan nuffnang nie! *sombong tak bertempat kan!*

Walaupun baca ramai blogger2 yg dah pulun duit dari Nuff nie beribu raban.. tapi aku still wat dekkkk jerk ngan si Nuff nie... sampai lah ade sorang member aku tegur.. "weii... ko dah kaya sangat ker sampai org kasik duit free pun ko tak nak??" hahahaha... kan dah kene sejibikkkk!!! tapi tetapp aku wat dekkkk jerk ngan si Nuff.. *takpe.. korang patut terima kasih ngan aku sbb lom amik duit bahagian korang time tu.. aku kire sedekah.. :p*

Then.. sampailah en. teman yg dok bising2 kat aku suruh aku joint and register Nuff.. ceh! dia lak lebih dari aku.. disebabkan tak tahan nak dengar bebelan en. teman tiap2 hari pasal nuff nie... aku pun register... OK.... aku bukan tak mo duit free yer.. sapa yg tak nak kann... dan aku bukan lah sombong tak kire tempat punn... dan bukan lah aku ni dah kayaaaa rayaa sampai tak mo duit free walaupun RM50! but serious.. entah kenapa aku cam tak percayaaa lah ngan Nuff time tu... *memang rasa nak tampar diri sendiri waktu tu sbb bodoo tak bertempat*

Bukan aku tak percaya Nuffnang... tapi aku tak percaya pada concept... "ko tak buat apa2 pun ko leh dpt duit??" haa... camgitu lah lebih kurang.. ye lah pada aku sbb aku suke suki jerk bloggin.. camne lah org nak kasik duit camgitu jerk kannn... *memang aku mengaku aku bodo tahap kuasa doplas time tu!*  Waimaa.. tak kenal maka tak cinta kannn.. aku pun start lah study sikit2 pasal nuffnang nie.. camner kite leh dpt duit... wooo.. baru tahu yg iklan keluar kat Blog kite... kite akan dpt duit lah ngan iklan yg terpampang di blog kite!

Ok... tu baru pandai sikit.. so register lah Nuffnang.. then aku pun bubuh lah iklan kat blog aku nie... tapi kebodohan & kemalasan tak mo belajar ngan lebih mendalam pasal Nuffnang masih menebal.. aku main tempek jerk advertisement units tuu kat mana2 yg aku suke kat layout blog aku... mula2 dah lah bubuh kat side bar... pastu kat bawahhhhhhhhh lak tuuu... waimaaaaaaaaa.... dekat setahun gak lah aku mensia-siakan kutipan duit free dari nuffnang sbb tak penah dari July 2009 tuu aku terima any buffered earnings sampailah ke July 2010! *yerr.. sila berterima kasih ngan aku lagi sekali sbb sedekahkan earnings aku lagi setahun kat korang! :p*

Nak tahu naper aku kata aku mensia-siakan duit free dari Nuff?  haa.. inilah salah satu sebabnyer!! Replacement of your Ads Units nak kene betol ok!  kalau letak kat bawahhhhhh nunnnn... memang tak dpt lah ko Buffered Earnings!  Ko pakat takat dpt lah Campaigns yg bernilai RM0.25 jerk lah tuk setiap campaign! Ok.. ade yg garuk kepala tuu.. nak tahu... Apa tu Buffered Earnings?  Ok.. aku dulu pun bodo... but now dah pandai sikitttt laaaaa.. lepas study2 about it! will share about all the earnings later ok!  :D

Rite... so nak tahu kat manakah replacement yg betol for your advertisement kat blog? sila refer page nie kat your Nuffnang Account!

Gie kat Add Ads Button tuu... then korang copy coding bagi ketiga-tiga jenis ads yg boleh korang tempekkan kat blog korang... so kalau tengok pada layout yg diberi tuu.. silalah tempek kat Top Level or Header of your blog which is di ruangan A.. then in between your content i.e. ruangan B and also di side bar blog korang i.e. ruangan C...
Ok.. ade yg tak tahu camne nak add Ads Coding tu kat blog?  senang jerk.. gi jerk kat Design Page korang.. then click kat Page Elements.. then korang Add Gadgets... then click kat bahagian HTML/JavaScript button.. then korang move kan butang gadget tu ke bahagian A & B.. yg C tak yah sbb memang once korang upload gadget.. dia akan di placekan di side bar korang tuuu.... paham tak?? kalau ade yg tak paham.. aku harap korang godek2 lah blog korang tu yek.. insyallah korang akan pandai gak nanti.. sbb aku sendiri pun dulu puas dok mengodekk blog nie sampai ade ciri2 bijak laksana sikit! hehehe...

Peringatan... sekiranyer korang letak Ads Coding tu di tempat2 yg selain di cadangkan seperti di location A, B & C tuu.. gamaknyer sampai biler pun rasanyer korang susah nak dpt BE! ok ade yg tanyer apa tu BE? BE tu singkatan bagi Buffered Earnings yer anak-anak.... :D OK.. aku tak omong kosong yer.. aku sendiri experience about it... setelah hampir setahun aku tak ikut tunjuk ajar Nuffnang yg mana suruh letakkan Ads Coding kat bahagian A,B & C... memang sungguhhhhh aku tak penah sekali pun menerima BE! Sehinggah pada July 2010... aku terbaca satu blog pasal tutorial BE nie... so baru lah aku tahu.. naper selama hari nie aku register Nuffnang.. tapi tak penah pun dpt duit banyak.. dan dari situ baru lah aku tahu apa itu makne Buffered Earnings!

OK.. kot2 ade yg tak tahu apa itu buffered earnings? meh sini aku story sikit ngan korang.. BE nie merupakan iklan / campaign yg akan keluar kat blog korang secara berterusan... dia akan sentiasa appear kan blog korang... lagi lama dia appear... lagi banyak lah $$$$ yg korang leh kumpul kan... Biasanyer BE yg paling banyak akan kasik $$$$ kat kite... pasal tu semua blogger matik matikkk nakkan BE nie! Kalau harapkan Campaign Earnings.. berjanguitt lah nak tunggu dpt $$$$ tuk di cash out kan!

OK now nak story pasal Metered Earnings plak... Metered Earnings nie kalau korang nak tahu... ianyer merupakan BE yg dah tamat tempoh atau dlm erti kat lain BE yg dah abis sessi pengiklanannyer di blog kite... so dari BE.. dia akan di creditkan ke bahagian ME (metered earnings) pulak... once dah credit kat ME.. korang tengok kat korangnyer BE dah tak de lah dah iklan tu lagi... so once dah masuk ME... duit tu akan di totalkan sekali ngan duit di bahagian Campaign!

Campaign tu apa pulakk kekdahnye?? hehee.. OK.. campaign nie merupakan iklan yg tergedik2 nak masuk.. tapi dia keluar cam ibarat hidup segan matik tak mahu... dia keluar cam chipsmore.. kejap on.. jap off.. then dpt lah korang duit sebanyak RM0.25 or RM0.75 jerk tuk satu iklan/campaign! aku tak tahu lah kalau ade org penah dpt lagi tinggi dari amount yg aku penah dpt nie.. sbb paling tinggi yg aku penah dpt kat section campaign nie adelah RM0.75 sajok! so far dah berpuluh Campaign aku dpt... tapi kalu dicampur.. tak sampai pun RM50! so waimaa.. kaalu takde BE.. ko blogging berpuluh tahun pun lom tentu ko dpt nak cash out kan pendapatan korang dari nuffnang! so skg korang tahu naper BE tu penting?? hehehee...

Ok.. ckp pasal nak cash out kan earnings kat Nuffnang... incase ade yg tak tahu la aku cerita nie.. the minimum amount yg boleh korang cash out kan from Nuffnang adelah RM50.. once dah reach RM50... korang leh jerk tekan butang... NIE...........


Aku memang dah eligible tuk cash out kan duit nuff aku nie.. tapi till now aku tak cash out kan lagi... kunun nak kumpul lah biar jadik sampai 4 angka... tapi since dah capai 3 angka nie.. cam susah pulak BE nak masuk skg nie.. hah! yg nie aku tak pasti lah.. incase ade sapa2 tahu about this.. tolong share2 ngan aku yer.. betol ker kalau kite simpan or kumpul duit nuff nie tanpa kite keluarkan.. nanti kite cam susah dah nak dpt BE? aku skg nie memang agak slow lah BE nak masuk.. sbb since aku dpt first BE bulan July 2010.. aku memang dah boleh cash out kan duit Nuff aku... tapi aku ingat nak simpan lah lagi.. malas nak cash kan dua tiga kali... tapi biler ade baca kawan2 yg kata.. lepas diaorg cash out kan earnings diaorg.. diaorg kata.. diaorg senang nak dptkan BE balik... ermmm... so dengan ini.. aku harus mencuba.. by end of this month aku akan cash out kan earnings aku nie...

Oh ya.. this is another tips tuk korang yg nak cash out kan earnings korang.. aku ade terbaca kat satu blog mana entah tak berapa nak ingat.. diaorg kata.. seeloknyer timing yg bagus nak cash out kan earnings kite adelah dihujung bulan.. coz Nuffnang akan process semua cheque by end of the month! so nanti takde lah lambat sangat kite nak dptkan cheque kite kalau kite cash out di hujung bulan.. sbb ade kes yg cash out kan di awal bulan.. jenuh katanyer menunggu cek dari Nuffnang... so by end of this month aku nak try tengok... betoi kaa cepat process nyer! hehehee....

OK.. apa lagi yg aku nak share ngan korang nie... ermm.. hah! about Glitterati! Korang paham tak apa maksud Glitterati tu apa kebendenyer? hehehe.. Itu adelah kategori membership status korang.. Ok.. kalau korang tengok kat header korang nie.............


Kirenyer sapa dpt pangkat Glitterati nie dah kire Exclusive member lahh.. whereas kalau korang punyer status membership tu as Ordinary (non-exclusive).. waima.. better korang jadik setia ngan Nuffnang ok in order tuk dptkan Glitterati status... kalu korang nak tahu more about Gilitterati... korang leh view2 kat nuffnang korang yek... cuma apa yg boleh aku katakan adelah in order tuk dptkan Glitterati status nie.. korang mesti gunakan Nuffnang jerk sbg media pengiklanan korang.. kalau korang campur adukkan ngan other advertisement parties.. memang susah tuk korang dptkan status exclusive nie... ;)

Ok... cukup takat nie dulu for my 1st tutorial about Nuffnang... ade lagi yg aku nak share ngan korang nie sebenarnyer.. tapi rasanyer dah panjang sgt dah entry nie... so bagi korang take a break sat... gak2 pening.. gie wat hot coffee! hehehe... Oh btw... in case ade antara2 my readers yg tahu more about this issue.... just sharing2 kat sini jugak yek.. if ade kat mana2 info yg aku bagi nie salah or tak tepat... harap korang leh tolong betol kan yer... thanks! :)

27 comments:

~eZmALiZa~ said...

terbaiklah tutorial ni kak neena..byk btol cabarannye nak siapkan tutorial nie...hahahaa... :D

Alida Ali said...

Bg gak penerangan neena ni...saya mls skt nak kaji mengkaji ni...tq..

Mimy Hamid said...

thanks neena...aku mmg stp hujung bulan je cash out...janji ada 50 aku cash..pastu laju je BE masu...giler $$$..hahaha

Deqna said...

tulah aku pun BE cam kureng jer, memang takde cash outkan.. kalau itu penyebabnya harus aku cash out kan secepat mungkin...

MiYOKO TACHIBANA said...

thanks, akak...

patutla selama ni tak penag dpt BE sbb tak ikut placement yg betuiii...

pastu, p letak advertlet lg, competitor nufnang..mmg hampeh giler....

sedih giler...da sethn, duit dok ciput jer...


anyway, thanks akak for sharing this....nk BE byk2...

HAIZAN said...

info pasal nuffnang yg sgt berguna buat saya yg baru berjinak2 dgn nuffnang..tq so much...teringin gak nak merasa $$$..ni balik2 tgk RM0.25 ajerr...huhuhu...

-aNida OtHmaN- said...

yer akak..ckop bulan cash out. then BE akan mencanak lajUnyaa...skejap jaa tabUng akan penuH..hikhikhik

best woOO men Bloq nie....sambil bercelOteh sambIL menabOOOng....

ya iKlan NUFF kalO salah letak Pn, hasil akan jadik hampaGas.....=D

akak thank's 4 da tutoriaL....

nida nak ucap THANK'S A LOTT kat ERYNN...dia ajaq nida Guna NUFF nie..kalO dak ciPut gaklaa duit tAbUng...hakhakhakhak

Dee said...

masa cash out tu jgnlah smpi hujung bulan betul..kang x psl2 dpt lambat gak..seelok-eloknya 25 hb kot..masa yg paling selamat..

satu je kemusykilan kak dee...dari 2008 blogging smpi skrg..kak dee x penah dpt apa2 keywords..why eh? kalo tgk income..ok je..BE penah dpt smpi 7..hmm..dh byk tya orang..xde sapa pun leh jawab..kotlah neena n readers lain tau..jeles bila tgk org pya keywords..mcm2..

yatt said...

tp still musykil lagi mcm mana nak dpt buffered earning tu..:-(

Kaseh said...

very gud info dear,,thanx

mekchu said...

babe, rasanya kan kena cash out la.. coz form my observation (mata2 gelap lantik sendiri) those yg pernah cash out, earning dorang naik mendadak.. & kebetulan mekchu baru je cash out last monday..

nak wat eksperimen kat diri sendiri betul atau tak observation tu..

NeenaAnuar said...

eZmALiZa:
ahahahaha... memang punn dear... jenuhhh nak menyiapkan satu entry! ahakss!!! :D

NeenaAnuar said...

Alida:
hehehe.. u're most welcome! :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
owh ye ker beb? ok.. ok.. thanks for your info! ;)

NeenaAnuar said...

Deqna:
tu ar frenn.. sama2 lah kite mencuba yek! ;D

NeenaAnuar said...

MiYOKO:
hehehe... u are most welcome dear.. takpe.. sharing is caring kan! so enjoy with ur BE yeah! :D

NeenaAnuar said...

HAIZAN:
hehehe... insyallah.. lepas nie mesti BE u melatops! :D

NeenaAnuar said...

aNida:
u're most welcome dear... betoi apa yg nida kata tuu... so lepas nie sama2 lah kite berbloggin sambil menabungg kannn.. :D

NeenaAnuar said...

Dee:
ooo.. ok.. thanks kak dee.. errmm.. yg pasal takde keywords tu.. neena sendiri pun tak pasti lah kenapa.. kalau neena tahu nanti neena akan roger2 kak dee okk.. :)

NeenaAnuar said...

yatt:
aramakk dear... I pun dah tak tahu nak explain camner lagi about it la. huhuhu....

NeenaAnuar said...

Kaseh:
most welcome! ;)

NeenaAnuar said...

mekchu:
Yup.. tu lah pasal... me pun nanti nak cash out kan... then nak tengok sejauh mana kebenarannyer... hehehe...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Salam Ziarah dan terima Kasih atas infonya...

KinosKoko said...

singgah nak baca pasal ME..baru faham..hehe

ummi waqqas said...

TQ For info..dah jumpe apa yang di cari..tq so much...paham dah sikit.

wanie ou said...

info terbaik

fandydahalan said...

Terbaik bos

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails