COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 28, 2010

Phi Phi Island Tours @ Phuket!


Kalau korang pegi Phuket... janganlah missed to go for this fantastic 1 day Phi Phi Island tour!  confirm korang tak menyesal... Waktu aku pergi tu aku dah siap2 buat online booking for this tour... tak ingat ngan agent yg mana tapi aku ingat harga dia lebih kurang 1,200 Thai Bath per person... around RM120 laa duit kite.. not bad and it's quite cheap coz dia dah termasuk lunch sekali!  Tour pun sehari suntuk.. so kire berbaloi gak lah to spent RM120 per person kannn...  but now aku tak tahu lah berapa harganyer.. maybe dah increase sikit kott.. but to me it's still worth it to spent you money for this tour! :D

Ok... seawal pagi agent dah dtg kat hotel to pick us up.. perjalanan mengambil masa hampir 1 jam jugak lah tuk sampai ke jetty yg kami akan naik boat cruise tuu... speedboat dia leh tahan gak lah besarnyer... kat jetty tu memang ramai lah tourist2 dari pelbagai negara.. and at that time we are the only malaysian! hahaha...

Then dari jetty nak sampai ke first destination i.e. Maya Bay mengambil masa almost 1 1/2 hour gak lah! fuhhhh... memang jauh gak lah location yg nak dilawati nie... tapi jauh2 pun berbaloi okk.. sebab kat situ memang cantikk gilerrrrrrrrr vavissssssssss I telll youuuuuuuu! hehehe...

So our first stop was at Phi Phi Lay Islands which covers a sightseeing at Maya Bay, Loh Samah Bay, Pileh Cove, Viking Cave & Monkey Beach....  Mula2 boat berhenti kat Maya Bay yg mana ade satu pantai yg dikenali sebagai Maya Beach!  Hah! Sapa penah tengok citer THE BEACH acted by Leonardo DiCaprio?  I'm sure ramai yg tahu movie nie kan?  hah.. di Maya Bay nie lah lokasi penggambaran sebenar film The Beach!

P1010893
Inilah dia Maya Beach... memang sangat terkenal sebagai tempat persinggahan tourist tuk bermandi-manda... ko tengok.. semua mat salleh jerk yg tersadai kat situ! hehehe...

P1010899
Posing sikit! :D

P1010897
memang cantik gilerrr tempat nie!  both left and right ade sea cliff yg sangatt stunning!
Lepas posing2.. sempat lah jugak kiteorg mandi manda & buat aktiviti snorkeling kat sini.... then biler dengar jek wisel berbunyik dari tourist guide.. itu maknanyer dah tiba masa masing2 naik balik ke atas boat.. perjalan perlu diteruskan.... Then our next pit stop adelah Loh Samah Bay & Pileh Cove! Seriously tempat nie dammnnn superb!!!  Really stunning... magnificent...and scenic! Tak caya jom tengok gambar2 nie..

P1010900
can you see it?  It is Turquoise in color!!

P1010901
Kat sini memang boat akan berhenti around 1 hour tuk bagi all tourist mandi manda sambil ber-snorkeling!

P1010906
Sebelum aku terjun for swimming & snorkeling... baik gedik santai atas boat dulu.. amik feel Titanic lah kunon! :p

P1010902
Cliffs @ this area memang sangatt scenic!  kalau dpt buat rock climbing kat sini best nie.. tengok bawah jerk laut yg membiruuuu.. huhuhu..
Lepas dah snap2 pic.. kami berdua pun gedebuuusshhhh terjun masuk ke dlm air laut yg berwarna turquoise tuu...  sumpah tak tipu air dia sangattt bersih & jernih!  cuaca pun sangat baikk.. tak mendung.. kalau mendung mesti tak nampak secantik dalam gambar nie.. time nie biler aku tengok balik gambar2 nie semua.. ermm.. not bad jugak compact camera lumix aku tu yek!  clear giler gambarr... hehehe...

Ok.. for your info.. this area sebenarnyer merupakan salah satu tempat berlakunyer kejadian tsunami... dulu banyak giler coral2 dan ikan2 yg hidup kat situ... but now after tsunami melanda.. abis dia pukul dan bawak lari majority corals2 yg cantik kat area nie... and what they (tourist guide) said are really true! waktu aku snorkeling.. memang dah tak banyak coral.. banyak pasir memutihhh jerk kat area... kalau air tak de kat kawasan tu.. memang leh bentang tikar and lepak cam kat tepian pantai jerk! so bayangkan lah betapa hebatnyer pukulan tsunami time tu... subhanallahh....

After enjoying our swimming activity..mulalah perot memasing bergelodak!  tapi sebelum nak sampai ke tempat makan tengahari.. kiteorg stop kat 2 lagi tempat.. first Monkey Bay which kat situ memang pantainyer kepunyaan beruk beruk liar sesaja... again rasa geramm biler gambar tak dpt nak share kat sini.. aku ingat aku ade gak snap a few shot of pics.. tapi tu lah... softcopy dah ilang.. so nan ado lah aku nak share ngan korang kat sini.. takpe.. aku citer jek la sikit2.. kat area Monkey Bay tu.. memang kat situ banyak giler monyet2 liaar.. kirenyer pantai tu diaorg yg punyer... sayangnyer time kiteorg lalu kat situ... kawasan tu air agak surut.. so boat tak leh nak berhenti and all tourist pun tak dpt lah turun ke kawasan pantai tu.. kalau tak boleh lah joint venture beruk2 tu makan & mandi manda... so kiteorg semua just lepak atas boat sambil tengok aktiviti2 monyet tu dari jauh jerk.. memang kesemua monyet2 tu enjoy giler laa... melompat2. siap buat summersault lagi! hehehe...

Lepas dah tengok gelagat monyet2 tu for a few minutes... terus boat bergerak ke arah Viking Cave pulak!

P1010909
Kawasan nie pun sangat cantik!! 

P1010907
Gua tu merupakan tempat burung layang-layang buat sarang!
Kat Viking Cave nie pun tak leh turun.. just look see loook seee dari atas boat jerk.. sambil dengar tourist guide dok membebel about touring info! hehehe... ok.... lepas pada nie terus kiteorg zzzzzzzzaaaaasssss ke Phi Phi Don which terletaknyerrr...

P1010912
Phi Phi Hotel!
Kat area nie ade perkampungan... and majority penduduknyer adelah Muslim!  so we ollzz having a buffet luncheon kat sini.. tapi bukanlah kat hotel nie.. tapi kat kawasan sekitar hotel nie jugak laa... tak risau nak makan kat situ coz dijamin halal.. coz org yg2 menyediakan dan yg serve food pada kami semuanyer org islam!  seronok betol time tu.. dah lah laparr menggila.. makan pun ngan senang hati jerk biler tengok kawasan tu perkampungan muslim! hehehe... and seriously food dia sangatttt sedapp okkkkk... puas hati lah kirenyer! :D

Lepas makan.. we olllzz jalan2 di kawasan sekitar pantai dan perkampungan nelayan kat situ.. cantik.. again gambo nan ado!  eerrgghhh... rasa cam nak pegi lagi sekali jerk ke phi phi island nie! hehehe... ok.. kat sekitar tu ikut lah.. ade yg nak lepaks2 tepi pantai & ade yg do some shopping.... banyak giler brg2 souvenir kat situ.. baju2 dan barangan hasil laut pun banyak....

Biler dengar bunyik wisel lagi sekali.. ok.. masa tuk cabut dan naik atas boat lagi sekali... and after this will be our last destination!  Boat singgah ke Khai Island!

P1010923
Satu2nyer gambar kat Khai Island yg masih berada dlm simpanan aku! huhu.. sib baik lah ade!
Kat Khai Island nie mainly buat aktiviti sunbathing and snorkeling laa... mandi manda... lepak.. makan2.. minum.. memang tak dinafikan pantai dia cantik.. ikan pun banyak yg jinak2... especially ikan warna warni tu...  kat Redang pun ade ikan2 tu... hehhee... waktu kiteorg pergi nie cuaca dah agak mendung.. cam nak ujan.. pasal tu nampak laut tu cam tak begitu nak membiru.. kalau lah cuaca cam tengahari waktu kiteorg pergi kat Loh Samah Bay tu.. mesti cantik gilerrr permandangan kat Khai Island nie ngan laut yg membiru dan turquoise!

Lepas mandi manda & bersnorkeling kat Khai Island.. we ollzz pun beredar pulang!  another almost 2 hours journey to da main jetty! pheww!! penatt tak hengat! tapi puass hati memang puas hati tahap gaban!  rasa berbaloii giler la bayar RM240 for 2 person for this trip!  So you ollzz kalau ade plan nak ke Phuket or Krabi... make sure korang pergi this tour activity keh! :)

22 comments:

makdara TERdiva said...

woho!!!!! santekkkk!

harus cekidaut dgn encik cinta la pasni.. :)

-NiD's- said...

bestnyaaa,...spet mata akak nice....hihihi..gila lawa hebatnyaa CIPTAAN allah.......BERTUAH AKAK dapat smapi situ

risa said...

mak aihhhhhhhhhhhhhh
syiok nye tempat itu
memang cantik banget sehhhh...
bila lah dapat pegi neh...emmm

Hazz said...

tgh planning dgn hubby nak pi phuket gak ni..but nak pegi drive sendiri from my place about 4 hours...tgk gambar2 ni bertambah2 x sabarnyer nak pegi..hri tu pegi sampai hadyai saja..this time nak gi phuket plak..

mrs.ecam said...

x dpt g dpt tngk gambo pong jdla neena....tp mmg chantik la air laut nyer...klu la ado kt KL ni ek...heeeeeeeeee

Dee said...

subhanallah..cantiknya..kena tgu anak2 dh besar sket baru leh gi sana..huhuhu..

Un Phat Lee said...

subhanallah.cantik giler air laut.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

tempat yang mesti pegi kat phuket nie kan..best kan phi2 island nie...wah teringat kenangan kat sana tiba2..hehehhehe

mekchu said...

neena tlh membuatkan mekchu jatuh chinta nak ke sana.. yg pelik tu warna air laut tuh turqoise sungguh.. mcm kaler kat swimming pool pulak.. jiwa nih dah menggedik mau bercuti lagik..

Leenz Yusoff said...

cantekkknyeee... pemandangan dan modelnyer sekali ;)

POSH76 said...

cantek sgt!!! tingin nak pi jugak hehe

NeenaAnuar said...

makdara TERdiva:
hah! check it out yeahh.. pegi hanimunn kat sini plak! :D

NeenaAnuar said...

NiD:
hehehe.. tu specs lama tuuu.. now tengok balik cam kelakar pun ade gak! alhamdulillahh dear.. akak pun tak sangka dpt pegi sampai ke situu...

NeenaAnuar said...

risa:
insyallah sis.. satu hari nanti mesti sis boleh sampai kat sini! :D

NeenaAnuar said...

Hazz:
wahh! greatt! so have fun yeah nanti! :D

NeenaAnuar said...

mrs.ecam:
uiishh.. kalau ade kat KL nie beb.. tiap2 hari aku dok kat sini jerk! hahaha..

NeenaAnuar said...

Dee:
insyallah sis.. nanti anak dah besar baru best gie jejalan tempat camgini! :D

NeenaAnuar said...

Un Phat Lee:
memang cantikkk!! :)

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
ha'ah kann.. sis punyer tempat first honeymoon lah kata kannn.. harus lah terkenang-kenang kannn! :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
apa lagi mekchu... cepat pujuk hubby tuk pegi sini pulak! for sure you tak menyesal punyer! heheheh..

NeenaAnuar said...

Leenz:
hehehehehe... TQQQ! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
pegi beb kalau ade rezeki nanti! best tempat nie! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails