COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, July 15, 2011

Please.. Jangan lah Terlalu Prejudis Dgn Sesuatu Perkara.. Common! Jgn Terlaluu Sensitive.. Please be More Positive In Your Life!


Aku sekadar menyatakan pandangan dan pendapat yg terlintas difikiran aku sendiri…

Kengkadang aku perasannn ramai org terlalu prejudis dengan sesuatu perkara.. common.. jgn terlaluu sensitive.. please be moreee and more positive in your thinking and running your life... I just donno how to elaborate about it.. but just let me share some thoughts and examples here….

Cam contoh.. aku seorang setiausaha.. selalu org kata setiausaha nie boss punyer 'girlfriend'.. and senang2 leh dpt special treat.. and senang2 leh ade scandal! Tapi kalau org ramai dok labelkan secara general yg Secretary nie seorang penggoda or suke tackle boss.. aku sebesar kuman pun tak penah merasa tercuit or tercubit... b'coz why?? coz I'm not that type of Secretary! So it goes for every field... kalau ade yg mengatakan salesgirl tu pemalas! but it doesn't mean salesgirl2 yg lain pun camgitu kan?? So jgn nak terasa kalau org berkata secara general... coz kalau tak buat tak perlu merasakan nya! :)"~

Then sama lah jugak biler org menggunakan perkataan "keling @ paria" secara general @ menujukan kepada seseorang individu mahupun kumpulan tertentu.. aku kalau nak terasa boleh jerk terasa... kerana aku kan berdarahh India... tetapi sesungguhnya aku langsung tidak berasa hati kerana dia bukannya tujukan pada my dad & aku pun tahu yg ayah saya bukan dari kasta Keling! Melainkan ade org dtg pada aku dan katakan pada aku yg "eh ayah awk nie keling lah.." So kat situ barulah aku akan hampukkk org yg berkata begitu tuu! Kesimpulannya.. kalau org berkata secara general @ menujukan pada org lain.. tak perlulah kite nak amik berat dan terasa hati sgt... just be more positif! (: ~

Jangan lah terlalu mengongkong fikiran anda.. sekiranya ayah @ abg @ adik anda seorang polis... jgn lah anda sentap dengan org2 yg melahirkan rasa tidak puas hati pada segelintir polis2 yg bertugass… kalau kakak anda pelakon / model pulak... jgn lah nak emo tak tentu pasal kalau org kata “ahh.. semua pelakon / model itu terlalu social! Mereka nie bebas dan sangat liar!” Kalau org kata yg tak bertudung tu semuanya jahattt… tak perlu lah nak meroyannn selagi dia tak dtg depan muke ko and kata.. “ko nie tak bertudung.. maka ko adelah pompuan jahat!”

So pendek kata.. kalau anda tak buat apa anda nak terasa?? Sama lah jugak jika anda tahu ayah @ abg @ adik @ kakak @ saudara mara anda tidak melakukan perkara2 yg tidak betol… walaupun secara majority nya org menyalahkan golongan2 tertentu… rasanya tak perlu lah nak terlaluuu emotional with it.. coz as long as anda tahu yg anda / mereka tidak melakukan perkara2 yg tidak elok itu.. itu sudah cukup bagus dan memadai…~

So… pleaseeee..... open up your mind… just like I’m Yours punyer lyrics lagu nie…

DSC_0271 copy
"Well open up your mind and see like me.... Open up your plans and damn you're free... Look into your heart and you'll find love love love... Listen to the music of the moment people dance and sing... We're just one big family... And It's our God-forsaken right to be loved love loved love love..." ~ I'M YOURS~

DSC_0479 copy
Sooo... chill out yeah! and have a blast Weekends you all! :)

24 comments:

O'gosh said...

yeap!!! nasihat yang bagus for orang2 yang tahu nak sentap x tentu pasal je...

Shu Shinju said...

yessss.... suka baca entry ni... conclusionnye.. jgn cepat nak terasa sgt kan..hihihi..

happy weekend kak nin...:)

Lee-Yan-Naa said...

Suka jugak entry ni..mau share kat blog ye kak :D

Cik Rose Cute said...

suka sangat entry nie....hihihi lu memang gojes la niena....gua respek sama lu....

Mimy Hamid said...

yerla neena...tetiba terasa mak bab polis tu...tp takpe lah standard ar beb tengah hangin emosi tengah ngandung ni memang macam hapa je....ok takpe aku dah nyanyi i'm yours ok la sikit...terus cool..hehehe...thanks babe

Biqque said...

typical malaysian :|

Wahidah said...

sokong jgn la prejudis sgttt

Mia-Ina said...

entry yg best di baca..sokong sgt..jgn terllau prejudis

Dee said...

setuju sgt2..

Ann Ishak said...

apa2 pung think positive and u will accept everything in your life

NeenaAnuar said...

O'gosh:
thanks dear.. actually it's more on my opinion.. but kalau ade yg boleh amik nie as nasihat... that's my pleasure.. :)

NeenaAnuar said...

Shu:
terasa tu lumrah... tapi lepas tu kene cepat2 pikirkan yg positip2 jerk kann... :D

NeenaAnuar said...

Lee-Yan-Naa:
sure.. kalau rasa ianya sesuatu yg baik.. it's my pleasure my dear.. :)

NeenaAnuar said...

Cik Rose Cute:
waaa... rockin' lak rasanyer baca your comment nie.. waa pun respect sama lu derrrrr.. ehehhehe.. :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
owh.. no worries beb! nie hanyalah my thoughts and aku hanya menulis secara general sahaja.. mana yg baik dan boleh diambil.. just take it.. if not just leave it ok.. and just have funnn... takmo emo2 taw! :D

NeenaAnuar said...

Biqque:
ehehehe... part of it.. maybe... :)

NeenaAnuar said...

Wahidah:
kalau terlaluu prejudiss.. takot pulak menjadikk kudisss kannn.. :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
ehehe.. Thanks dear... yg terbaik just be more positif kann.. :)

NeenaAnuar said...

Dee:
TQ! :D

NeenaAnuar said...

Ann:
yeezzaa! agreed! :)

Mak Izz said...

sbb tu ada pepatah mengatakan "siapa yg makan cili, dia la yg terasa pedasnye" kalo x salah, x usahlah melatah. x gitu k'neena?

NeenaAnuar said...

Mak Izz:
ehehe.. pepatahh itew sangattt sesuaii! :D

Mama'cfa♥ said...

uhuu sgt sokong...

NeenaAnuar said...

Mama'cfa♥:
thanks dear :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails