COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, July 5, 2011

My Gorjes Sambal Udang Petai!


Dah lama gak rasanyer my 'naked' chef at home keudara disini...  weekend baru nie si 'naked' chef kembali bertarung di dapur! well.. bukan lah sebelum2 nie tak turun langsung ke dapur.. tapi aku nie kalau turun dapur biasanya pada hujung minggu jerk!  coz time tu lah ade lebih masa utk wat preparation masak memasak nie.. nak gie pasar.. nak bersihkan bahan2... nak pung pang pung pang kat dapur... so masa lebih panjang... lebih relax aku nak masak... 

Kalau hari keje seriously aku ckp memang aku nie jarangg gak lah turun dapur.. coz by the time balik umah.. baru nak ke pasar beli itu ini... errrmm.. jawabnyer kol 9-10 malam lah baru nak makan... lagi pun nak isi perot utk 2 org makan jerk... beli kat luar lagi murah kengkadang tuu... nasib baik lah en. teman sangat mudah nak dijaga dari segi pemakanannya.. dia langsung tak cerewet!  apa pun dia ok jerkk BUKANnya Apaaaa Pun Takk Bleyyy!! eehehehehehe...  so kalau hari keje tu kalau aku sempat.. aku wat yg simple2 jerk kalau tak beli kat luar.. maybe aku masak nasik goreng ker.. wat sandwish ker.. or maybe salad & spaghetti!

Kengkadang tuu.. mood memasak during weekend bukan main mencanakk.. tapi ade jerk program over the weekend.. attend kenduri kendara laa.. dan macam2 lagi lah.. ade jerk yg turn up lately nie.. but over the weekend baru nie... alhamdulillah... at last rindu aku nak berkungfu kat dapur terubat jua.. tak lah masak hebat sangatt punnn... takat samball jerk pun.. tapi yg membuatkan hebat tuu biler tang dia meletop-letop.. pastu abiss lantai dapur aku tuuu berseni jadiknya biler menumiss! uhuhu.. tu yg tak tahan tuu.. nak kene bersihkan lepas menumis! menchikkk!!  :p

Ok lah.. takmo potpet potpet pepanjang lagi.. coz penat2 mengemas & berhempas pulas didapur pun tetap menang memakannyer! hihi.. so here u are.....  

DSC_0489 copy
My Gorjes Sambal Udang Petai!
Serious geram tengok udang2 gojes tu dok tergolek molek dlm bakul raga kat pasar tu!  dari elok2 rasa takmo masak... end up terus roh naked chef aku bertiup kencang ke dalam badan.... waimaaaaa.. apa lagi... haruslah aktiviti berkungfu di dapur dilakukan setelah udang2 tu selamat berada di pangkuan aku...

Masak sambal udang petai nie mudah jerk... cuma cam aku yg kengkadang malas nak masak version sambal nie sebab dia suke melompat-lompat & meletop-letop! as I said before... abiss berkecahh satu dapur! huh.. tapi nak makan punyer pasal.. berkecahhh ker.. meletop kebabommm kerr... apa de hal kannn?? :D

Ok dah jom tengok my gorjes gonjeng version of cooking Sambal Udang Petai!

Udang haruslah dibersihkan dahulu.. cam aku biasanyer udang aku siang bahagian kepala jerk.. kulit badan dia aku biarkan sampai ke ekor..

then bahan2 seperti bawang merah, bawang putih & cili padi diblendkan...

Biler minyak dah panas.. tumiskan bahan2 yg dah diblendkan tadi... tumis sampai pecah minyak..

Then boleh lah masukkan cili blend @ boh.. tumis sampai garing.. kemudian masukkan sedikit belacan.. and then tumis sampai betol2 sambal tu garing dan pecah minyak..

Then barulah masukkan air asam jawa.. kalau agak2 nak buat banyak sambal nyer.. leh lah ditambahkan sedikit air lagi....

Tumis sampai mendidih.. then masukkan lah udang yg gorjes ituuu.. biarkan seketika.. then masukkan bawang kuning dan jugak  petai kedalam nyer...

Then akhir sekali jgn lupa tambahkan garam dan gula secukup rasa...

DSC_0488 copy


Dan akhirnyer.. my gorjes sambal udang petai telah siap utk dijamu selera! :D

36 comments:

PinKy MoMMa said...

saya berselera tgk sambal petai kamuuuuuuuuuuuu!

neena post skit hahaha..melelehhhh~

Shu Shinju said...

sedapnyeeeeee...bilalah leh merasa air tgn the gorjes gonjeng naked chef neenaanuar ni...

mekchu said...

neena tau tak mekchu puasa hari ni? siiikit lagi nak bukak puasa taw.. aduhhhhhhhhhhh, sedapnya kalo ada orang masak kan menu bukak puasa hari ni..

eLLy said...

adusss laling ko memang buat akak terlior la .. slurppp slurpp

Jiejah @ Iza said...

fuhhhhhh meleleh air liur akak hehehhe

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

tengahari camni tengok sambal udang gorjess wah meletop...lapar plak

Lee-Yan-Naa said...

owhhh nampak maveles gile..harusla cari untuk buka nanti..

Mya said...

terliyor!!!

Mimy Hamid said...

gojesnya sambal udang ni..tengok color la...merah menyalaaaaaaaa..konpom sedap

bakisz said...

lapo la kak niena~ wee hooooo baru rajin nk ngomen heheee

makdara TERdiva said...

kita makan petai jeruk td :)

Mia-Ina said...

marvellous tgk sambal udang nie..sodap

nome said...

mantop! sure pedas tahap melecet tekak nih..apa2pun mmg nampak super sedap di mata aku :D

Biqque said...

sedap gile! i mmg suka sambal petai :D

jap, guna cili kering ke?

Mak Izz said...

sedapnyer!

mummysyafie said...

mak aii..sedap nya. nak masak la tuk berbuka petang ni.

sW33tdARLiNG said...

udang makan, petai tolak tepiii hehehehe

suezen said...

sgt meliurkan

NeenaAnuar said...

PinKy MoMMa:
alololooo.. ciannyer... camne nak post.. takot kuar bauuu petaii tu.. tak sempat nak sampai kat u abg post dah rembat kot! ahaha.. ;D

NeenaAnuar said...

Shu:
hihi.. insyallahh.. nanti biler ade peluang & rejeki buat kamoo.. pasti leh merasa satu hari nanti! :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
aiyoookk! ampuunnn mekchuu!! sesuatu yg sangat tak disengajakan! :p

NeenaAnuar said...

eLLy:
ngegegegee.. sorry sis! :D

NeenaAnuar said...

Jiejah @ Iza:
aramak.. lagi sorang.. ahaha.. soweiiieee! :p

NeenaAnuar said...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ :
heeeeeee~~~ kalau sis masak mesti lagi sedap nie! :D

NeenaAnuar said...

Lee-Yan-Naa:
hehehe.. so dah jumpa tak? :D

NeenaAnuar said...

Mya:
hehehee.. I pun biler tengok balik rasa terlioqq! :p

NeenaAnuar said...

Mimy:
heeeee~~~~ thanks beb! ko kalau tahan pedas leh makan sambal aku nie.. :D

NeenaAnuar said...

bakisz:
hehehe.. thanks dear! :D

NeenaAnuar said...

makdara TERdiva:
wow! lagi bestt!! :D

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
alaaaa.. rugii!!! ehehehe.. :D

NeenaAnuar said...

suezen:
hihihi.. TQ dear! :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
thanks dear! :D

NeenaAnuar said...

nome:
hihihi.. Thanks beb! pada aku pedass dia just nice laa... kalau org yg tak tahan pedas.. mesti rasa nak nanges kot kalau makan! hahaa..

NeenaAnuar said...

Biqque:
I guna cili boh yg instant jual kat kedai tu jerk beb.. kalau nak sedap lagi memang better pakai cili kering yg kite blend sendiri.. tapi I nie pemalas lipass sikit.. so nak yg cepat dan mudah jerk.. I guna cili boh brand Puteri... cili tu sedap! :D

NeenaAnuar said...

Mak Izz:
aik.. lom rasa dah sedap! ehehe.. TQ so much my dear! :D

NeenaAnuar said...

mummysyafie:
masakkk sis jgn tak masakk!! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails