COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, May 23, 2011

Secret Recipe Ade BABI? MEMANG LAHHH BABI !!!!


*ketappp bibir sampai berdarah sbb geraaammmmmmmmm tahap giler BABII*

Aku malass dah nak ber-censored censored bagaii.. cakap jerk direct.. MEMANG BABIII!!! soorryy... bukan niat di hati nak mencarutt di pagi hari yg mulia ini... tapi Babi Tetap Babi walaupun di censored ia tetap sejenis binatang yg harammm!!

Okk... dipagi yg aku baru nak ceria selepas menikmati 2 percutian yg marvelous since 11th May - 22nd May... pagi nie aku memang dah fully recharged! semangatt nak bekerja bukan mainnn.... kalau boleh takde dah Monday Bluesss...  tapi hati aku benggkaaakkk gilozzz biler terbaca kisah pasal Secret Recipe yg ade BABI!!  Leh klik SINI dan SINI utk info yg lebih detail!

Memang tak dinafikan aku adelah pencinta Secret Recipe(SR)!  Most of the menu especially diaorg punyer Cheese Cake adelah terbaekk! Aku tak nak pikir soal yg lepas2 aku dah makan sbb yg penting waktu aku makan tu aku yakin 100% HALAL sbb kat semua restaurant SR ade certificate HALAL kan?? So kalau kite tak tahu tentang kewujudan bende yg haram kat dlm apa jua yg kite makan terdahulu.. rasanya tak perlu dipikirkan in detail walaupun hakikatnyer biler dah tahu nie memang tak dinafikan yg terasaa geli gak lah anak tekak & isi perot nie coz kalau boleh memang nak samakkk satu isi perott!  Unless cam dah tahu nie.. then sajaa2 pi makan memang saja lah nak carik nahas namanyer!

Aku kengkadang malas nak membebelll... coz aku tahu kalau aku membebell pun tak mendatangkan hasill apa punn.. tapi disebabkan gerammm tahaapp BABII dah nie.. so dah nama pun blog aku... suke aku lah nak luahkan apa pun kat sini!

Aku nak tanyer... apa yg selamat dan bestt lagi duduk dalam malaysia nie?  Pemimpin Islam... Katanya Negara Islam... tapi nak makan pun skg nie makin lama makin susah di negara yg so called ISLAM niee.. aku nak tahu.. apa jabatan2 agama islam nie buat?? susah sangatt ker nak pantau tempat2 makan yg letak status HALAL tapi ade bende HARAM? and then macam mana boleh dpt certification HALAL bukan main siap chop rasmi HALAL bagai? seriousss aku tak pahammm!!!  Ko aspect semua rakyat yg berugama islam nie pegi kat portal halal tu and check satu persatu apa yg halal and apaa yg haram??

Huuurrmmm... entah lah.. pada aku... kalau dah ade sijil halal tuu.. pada aku semua yg disajikan tu adelah halal.. tapi kalau dah semua makanannn pun kite nak kene pikir... "eh haram ke? eh ade BABI ker?"  errmmm... dah tentu jatoh was-was.. tak guna lagi dahh!!

Kalau macam tu tak payah lah susah2 keluarkan sijil halal utk restaurant2 kat dlm malaysia nie.. tu belum lagi buffet breakfast kat hotel2 yg kite pegi holiday... seriously I tell youuu.. the more you dig about it.. the more you can go thru HELL about it!  tapi bukan lah bermakna kite tak perlu mencari info yg baik nie.. perlu tu memang perlu.. tapi apa yg aku nak ckpkan kat sini... Kata Malaysia nie Negara ISLAM!! tapi kalau dah pakat nak makan KEK pun jadik satu masalah... apa kejadahh nyer??

Kalau kata SR ni franchise.. then Mc'D pun franchise.. naper tak jual pulak burger BABI kat sini??? So kalau betol kat Mc'D ko boleh control tak jual burger BABI.. then aku rasa apa beza nyer kek SR nie ko buat 100% halal???  Ce ciiiterrrr... ce citerrrrrr aku nak dengar sikit penjelasan dari ko... (ko tu sapa2 yg rasa bertanggungjawab tu jawab lah!!!)

DSC_0446 copy

Aku kann.. sebenarnyer malas nak citer tentang Malaysia VS negara obersea... kang kalau aku citer lelebihh.. ade lakkk yg marahh kata aku eksyenn! tapi seriously aku bukan nak eksyennn.. tapi aku sekadar berkongsi pendapat sahaja melalui pengalaman aku bercuti di negara org!  Sapa yg dah bercuti ke negara org.. mungkin boleh nampak apa yg aku nampak... Kalau negara org putih tu... serba serbi terjaga.. serba serbi nya diberikan yg terbaikk buat rakyat diaorg... kalau kite kat sini... nak dpt kan seafood yg best2 pun azaabb bukan main.. sbb yg best2 semuanyer dah diantar utk dieksport! so sapa yg dpt duit dari hasil export?? aku malas nak jawab!! then jgn ckp dari segi public transport!! Macam kat Aussie.. boleh dpt free public transport in city centre! sini adoo?? and tiket per day pada hari weekend with unlimited routes! aku akan citer lebih about it during my vacation trip @ Melbourne nanti...

Sometime rasa macam malas nak luahkan apa yg aku rasa nie coz kalau aku citer lelebih nanti ade yg kata aku tak bersyukur duduk dibumi malaysia... jadik rakyat malaysia.. bukan tak mensyukuri.. nak mensyukuri macam mana kalau dah yg kaya makin kaya... and yg miskin makin miskin... macam luar negara yes memang diaorg bayar tax mahal.. but at least diaorg bayar mahal pun.. diaorg dpt balik apa yg diaorg bayar tu macam free public transport.. dan macam2 lagi lahh... then diaorg di bayar pada kadar gaji yg lumayan... pasal tu diaorg punyer tukang kutip sampah... pencuci toilet pun org diaorg jugak yg bekerja!  Jgn harap lah nak nampak org2 asing yg bekerja dibumi diaorg tu.. ade tu memang ade.. tapi susah sangatt.. sbb apa?? coz org local diaorg sendiri being paid very well!! so setimpal  ngan taraf hidup diaorg... So kat sini adoo camgitu? yg tukang amik order kat restaurant gah2 pun skg nie org asing yg bekerja.. b'coz why?? coz bayarann ciputttt... so sapa nak keje?? kerja dah lah teruk... so baik diaorg merompak! hah! pasal tu kite kat sini hebatt ngan kes2 jenayahhhh...

Huurrmm.. entah lahh.. bebel macam mana sekali pun... nak tak nak kene gak terima hakikattt ini... suke tak suke.. telan kan ajo lahh!  Pada aku... kalau aku makan bende yg haram secara tidak sengaja.. which means aku tak tahu.. itu bukan salah aku... tapi org-org yg sepatotnyer memantauu tu lah yg menanggung dosa itu.. itu baru aku sorang.. kalau berjutaa umat islam dlm malaysia ni yg makan.. hah! ko tanggung lah bahananyer! Sbb itu adelah tanggungjawab utama korang... lebih2 lagi dah nampak status HALAL kat satu2 tempat.. so of coz kite yakin nak masuk & makan kat situ!  Kalau luar negara tu paham lah kalau kite nak makan mungkin akan ade rasa was-was.. sbb dah sememangnyer bukan negara islam!  Itu pun cam kat Aussie.... merata-rata leh nampak status daging halal di restaurant2 diaorg! See...  negara yg bukan status negara Islam pun boleh ade status halal utk daging2 diaorg... huh!

Takpe lahh.. mungkin kite kene terima hakikat yg kite nie hanya layak makan kat gerai2 nasik berlauk yg dijual oleh org islam kite sendiri ditepi2 jalan tuu kottt... ):


DSC_0476 copy
terpaksa menerima hakikat utk berpijak dibumi yg nyata ini...

23 comments:

SURIA AMANDA said...

ada babi???????ala...along suka lak secret recipe....ishhh..sah ke x ni neena?

nasaoji said...

aisehh..ngerinyer..kt pun peminat no 1 SR oo..mmg jenuh r kalu tepek sijil halal, tp, tak sumer halal dalamnyer,....kt pun marah!.. :(

rara pinkmafia said...

ntah lah kak.rara kadang2 tu dh speecless sgt2.rara baru je 1st tyme mkn meatball tu,dh kua cite cm ni. sadis lah

Pepel BoNda AmaNi said...

kadang2 isu halal haram nie buatkan kita was2...bila was2..menda yang xharam pun akan jatuh haram....manusia semakin lupa hal halal haram tuk umat islam..semata2 sebab nak bolot harta dunia..menakutkan...

~eZmALiZa~ said...

kene lebih berhati2 kan lepas nie kak...isaw la pulakkkk...hmmmm :(

risa said...

adehhhhhhhhhhhh takleh blah
hai dear..lama akak tak masuk sini
sayammm...blog ini semakin berat
*emmmm aku pon jadi geram pasal isu halal neh...memang lah gerammmm
tahap cipan menonggeng dah!!! rasa nak sembur gas2 beracun kat semua org tuh!!!!

kathy jem said...

aduihh biar betul neena secret recipe ada babi..i pon pengemar SR..huhuhu :(

nairaariaa said...

geramnye dengar..btol ke?sekarng banyak isu makanan yg halal kononnya tp sbnrnye was2...haram...plik la..camne boleyh dibiarkan...almost pnduduk malaysia nie islam...do somthing la...dah terlajak,ape pom takleyh buat...

Fit_Fin said...

byk tempat yg diorg nak kaji n selidik pasal tempat halal haram nie..
yg ni pun kire dorg da buat kerje..
takboleh nak salahkan dorg..kesian..:(
anyways sad sc ade bende tu..hurmm..

6d69d904-8552-11e0-af48-000bcdca4d7a said...

sy kurang setuju sket..sorry kalau terslh bahasa ye..i've been to almost all european contries and some of asian countries as well..i will still think malaysian is the best..maybe i'm typical malaysian..we may not have the superb transport like what aussie or european countries which i totally agree with you tapi byk benda yg kita lagi bagus...xde best mana pun duduk oversea tu..
bgs info pasal secret receipe..sedarkan sy jugak sbnrye sb dh byk kali pi..tapi i personally think salah sy sebenarnye sb sbg org islam ptt nye kita nie pi cari kedai islam kecuali dah darurat..nie punya lah byk kedai kek islam nape nk pi ke sana..so tepuk dada tanya selera
just my 2 cents

NeenaAnuar said...

SURIA:
tu lah.. katanyer salah paham.. and Secret Recipe dah pun buat statement.. just refer here..

https://www.facebook.com/SecretRecipeMsia

NeenaAnuar said...

nasaoji:
huhu.. isu nie bukan pada SR jerk.. banyak lagi before2 this dah kuar citer2 camgini kan.. memang lah scarryyy...

NeenaAnuar said...

rara pinkmafia:
tu arr pasal! akak pun dah tak tahu nak kata apa.. now meatball plak dah jadik isuu.. yg akak nie dah bantaii meatball dah beratuss kali dah gamaknyer.. huhu.. tapi time tu kite yakin.. so insyallah lah takde apa2.. unless kite dah tahu tapi saja2 pegi layan.. tu mungkin saja carik nahas..

so tu yg akak kata.. susah nyer dlm malaysia nie.. sepatotnyer kalau dah tahu tempat2 camgitu open.. memang ramai org malaysia yg terdiri dari golongan org islam turun ke Ikea.. so kalau betol2 tempat tu tak halal.. sepatotnyer ianyer dah pun dipantau dari awal dan di bubuh siap2 notice tidak halal supaya jelas..

sepatotnyer negara kite nie kebanyakkan tempat makan adelah halal kerana majority penduduk kite adelah islam.. so setiap tempat makan yg nak dibukak tu rasa nyer perlu ade kelulusan.. just like a house yg perlukan CF.. kalau tak lulus tak leh duduk.. so sama gak lah cam tempat makan.. kalau tak lulus tempat makan tu.. just bubuh notice terang2 tidak dijamin halal.. so senang.. bukan nya kite di tempat yg secara majority nya islam.. tapi perlu mencarik tempat yg ade LOGO HALAL dan jugak sijil halal.. unless lah pada kedai2 yg macam menghidangkan sajian ala2 masakan chinese food.. yup! kat situ memang perlu ade sijil halal so that kite pun jelas yg tempat2 camgitu kite sendiri pun cam ragu2 status halalnya kann.. so disitu memang kite memerlukan rujukan pada sijil halal..

NeenaAnuar said...

Pepel:
yup! exactly beb! memang sadisss!!

NeenaAnuar said...

eZmALiZa:
itu lah tuu.. :(

NeenaAnuar said...

risa:
itu lah kak.. apa boleh kite buat pun melainkan dari bersabar dan bersabar dan bersabar jerk lah jawab nyer! :(

apa pun yg selebihnya diaorg yg bertanggungjawab tu lah patot menanggungnya!

NeenaAnuar said...

kathy:
statement dari SR katanyer salah paham jer dear.. mudah mudahan semuanyer selamat la..

NeenaAnuar said...

nairaariaa:
true!! errmm.. tu lah yg akak ckpkan.. diaorg2 yg bertanggungjawab tu lah yg perlu bertanggungjawab diatas segala permasalahan ini sekiranyer ianyer betol2 terjadik! huhu...

NeenaAnuar said...

Fit_Fin:
yea.. dan saya rasa mereka perlu menambah kan tenaga pekerja di jabatan2 yg berkaitan.. kerana masih ramai rakyat kite nie yg menganggur dan susah nak dpt pekerjaan... :)

NeenaAnuar said...

6d69d904-8552-11e0-af48-000bcdca4d7a:

Thanks for your opinion.. I do respect it.. and I pun setakat give my 2 cent of opinion here.. saya tidak lah mengatakan yg negara luar itu terbaekk.. tapi saya cuma mempertikaikan kenapa negara luar boleh buat bende yg terbaik dan mengapa disini tidak.. contoh2 sebegini yg sepatotnya dicontohi disini... itu saja.. :)

and as you said.. "byk benda yg kita lagi bagus" if you can give more facts about it much better.. at least boleh kite berkongsi pendapat tentang bende2 yg terbaek disini.. mungkin saya mudah lupa pada apa yg ade disini.. so sekurang-kurangnya anda dpt mengingatkan saya dengan fakta2 anda itu... :)

about secret recipe.. hmmmm.. berdoa agar makin banyak kedai kek yg ade kualiti & standards tersendiri dengan jaminan 100% halal disini.. jgn sekadar menjual kek tapi atas dasar mahu keuntungan tetapi kek yg dijual langsung tidak boleh dimakan & dinikmati.. hukum berniaga itu ade.. beri kan yg terbaik pada yg membeli..

pendek kata kalau nak dipikirkan soal ini in detail.. terlalu besarr isunya.. itu belum lagi kalau dikaji selidik tentang tauhu-tauhu yg dijual di pasar2.. kite tak nampak sejauh mana pembuatan nya.. seperti yg kite tahu kebanyakkan pengeluar tauhu adelah dari kilang cina.. tapi kite org islam tetap membeli tauhu utk makan kan? dan isu cara pembuatan tauhu nie dulu pernah jugak keluar di berita.. memang jijik melihat pada cara pembuatannya..

Errmm.. so itu yg saya katakan.. isu ini sepatotnyer tidak timbul di negara yg majority nya islam seperti malaysia.. sbb dlm perlembagaan kite pun islam adelah agama yg utama.. so setiap kilang perlu ade permit.. permit datang dari mana? siapa yg meluluskan?

again.. it just my 2 cent opinion.. :)

Lisa Hz said...

salam akak.

sentap baca entry psl ni td. sbb da berangan one day nk bukak franchise SR. so i called Jakim tadik. SR xde isu pun kak. Lega sgt!! Rumours je sume ni. SR adalah halal buat masa skrg.

if im not mistaken ada kwn my fren tgh buat research ape tah psl mknan kut. tetibe ada satu product tu nama die brownie secret recipe ape tah. ada babi. tp bukan from secret recipe itself. sbb tu tetibe jd cite cmni..

new york cheese satooooooo!!=D

Mama Gee said...

ade maklumbalas dr SR pasal isu babi ni..semua dh clear...SR takde babi....leh makan pasni tanpa was2 yaa...

TenangSudey said...

Isu Haram Secret Recipe Beri Penjelasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails