COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, May 25, 2011

5th W.A. > 5th Trip to Melbourne @ Melbourne Airport!


Sampai2 kat Melbourne.. cuaca sangattlahhh sedihh.. hujannnnn tawww!  tak lah lebat.. tapi biler hujan maka adelah gloomy! biler gloomy.. langit tak biru! owhh... cukup sedih aku.. sbb aku sangat2 nak tengok langitt cerah membiru di Melbourne! tapi apakan daya.. uhuk.. uhuk.. takpe lah.. janji dah dpt sampai sana pun ok daaa...

Ok.. aku rasa dlm banyak2 Airport yg aku dah terjah kat Australia nie.. Melbourne adelah airport yg paling best dan sempoi in terms of custom check dia! waktu aku pergi Gold Coast lah yggg paling sakit!! phewww!! siap ade anjing pengesann lalu sebelah ko tuu.. then beg baju kite abiss semua diaorg kumbah! aku dulu bawak kuaci.. api tak lepas dan abis semuanya ke tong sampah.. so utk ke Melbourne nie aku takot nak bawak macam2 lagi.. so aku bawak maggie in cup 2 ketoi and oreo biskut jerk sekotak! Sekalii biler sampai kat sana.. tak dak pulak dia geledahh beg aku macam waktu kat Gold Coast & Perth dulu... senang jerkk.. pegawai custom dia tanyer apa ade kat dlm beg.. pastu aku bagi tahu lah ade instant mee and biskut.. pastu dia kata Thank You.. and bye! perrgghhh! giler mudah.. aku dah get ready kot bakal ade big giant dogg nak lalu sambil hidu2 kat sebelah aku.. huhuu... anyway.. alhamdulillah lahh... semuanyer ok sepanjang lalui custom hari tu... Kot2 ade yg tak tahu pasal Australian Immigration nie... owh.. undang2 diaorg tersangatttt lah ketat yerrr... bukan sembarangan bende mahupun makanan yg boleh dibawak masuk ke negara diaorg... nak further info about it.. just check it out here.... http://www.customs.gov.au/webdata/resources/files/Custom_DL_booklet_Malaysian.pdf

Ok.. lepas dah dari custom check.. terus keluar airport!  Keluar-keluar jerkk.. perrrrghhhhhhhhhhhhh!!!!!!! berasapppppppppppppp weiiii muluttt akuuuuuu biler bernapasss dan bercakap!! fuhhhhhhhhhhhhh!! memang sumpahhh aku jakonnnnnnnn sekejappann!! seyesss tak tipu! hahaha.. ye lahh.. nie lah first time aku pegi negara luar yg berdarjah Celsius giler bapak sejukk! tu baru pada 9 darjah celcius.. belum lagi pegi kat negara2 yg mempunyai skala 0 atau negative during musim winter diaorg! hohoho. memang rasanyer aku tak sanggup kot nak pegi.. 

Tapi yg best nyer waktu aku ngan en. teman sama2 jakonnn berasapp mulut tuuu... bukan main dua2 dok main kuar2 asap ikut hidong & mulut! hahaha. kalau org perasan.. memang confirm lah org2 kat situ kata.. memang sahh sakaii budak dua ekor nie! ye arr.. siap leh buat puhh puhh cam isapp rokokk okkk! hahahhaa... aku nak amik gamba.. tapi biler snap cam tak nampak jerk asap nyer.. so abaii kan lah.. nan ado gambo berasapp muluttt... yg adoo cumaa...

DSC_0013 copy
si gonjeng yg gagahh perkasa berdiri di depan pintu Melbourne Airport tanpa menggunakan baju sejuk! huhuhu.. time nie test diri sendiri nak tengok sejauh mana kekebalan diri.. tapi sweater tetap pegang kat tangan tuu..

DSC_0015 copy
kat sana public transport tak yah ckp lahhhhh!! sesungguhnyaaa superbb!! kuar2 jerk dari pintu airport.. korang leh nampak both merah kat belakang aku tuu.. itu booth SKY BUS!  since kiteorg punyer hotel terletak betoi2 kat Melbourne city centre.. so amik bus nie adelah yg terbaik dan yg paling murah.. kalau nak naik train pun boleh...

Ok.. kalau amik bus nie dia directt express selama 20 minit utk ke city centre yg mana Sky Bus nie akan berhenti di Southern Cross Station! In case sapa2 rasa nak naik train pun boleh gak.. leh refer kat Metro Trains nie... train pun akan berhenti di Southern Cross Station... Southern Cross Station nie ibarat kat Malaysia nie macam KL Sentral laa....  tapi seyess jauh panggang dari api lah kalau tengok dari setting dia... bukan apa.. kalau utk org naik buss.. dia punyer depohh kat Southern Cross Station nie memang convenience gilerrrr!! dia punyer ruang bus berhenti macam ala2 puduraya yg dah renovate okkk.. ade terminal masing2.. bukan cam kat KL Sentral.. tempat org nak amik buss gilerr punyer terperukk kat bawah kedaungg nunn... ngan satu jerk escalator utk turun... and ade tanggga.. itu pun sempitt menggilaa.... *sorry lah.. sepanjang aku blog out pasal Melbourne nie.. memang akan ade jerkk part2 yg Malaysia nie nak kene ketukk! huhuhu... tapi aku ketukk bukan sesaja... tapi ianyer berdasarkan fakta dan bukan autaa yer!*

DSC_0016 copy
and sila lah lihatt timingg bus utk SKY BUS di Melbourne!! ianya 24 jam sehari tanpa henti yer! dan jugaa... ianyer adelah SANGATTT PUNCTUAL!!!! kalau time tu tertera 5:55 pagi.. confirm 5:55 pagi lah bus akan bertolak!  it goes for all their public transport yerrr!! semua nyer berjadual and tak penah lari dari timing jadual yg diberikann!! kat Sini AdOO?? ceciter ceciterrr...

DSC_0017 copy
harga tiket SKY BUS! kiteorg amik Adult return $26 utk perjalan pergi dan balik.. btw, bagus tak bagus nya lah perkhidmatan diaorg kat sana.. cuma tinjau kat bahagian bawah picture nie yg ade section warna biru nie.. kalau let say korang tinggal di Melbourne City... tapi lokasi hotel tu cam jauh dari Southern Cross Station... yeaa. mereka ade FREE SkyBus Shuttle yerr! tapi ianyer ade timing lah.. but yet still FREE kann?? kat sini adoo?  

DSC_0019 copy
Ok.. tiket dah beli... bus pun dah ready... jom kite nak SKY BUS!!  awatt en. teman mukaa kekwattt sangatt tuu?
Memang ramai org amik bus.. sbb it is soo convenience.. cam our hotel terletak just a walking distance from Southern Cross Station... so tak yah catch the free connection bus tuu.. 

Ok.. lepas nie kite sambung citer kat hotel lak yek! :)

 

16 comments:

wAnNy said...

dok main2 asap kua kat mulut n hidung tu yg x menahan..hahahah

Mimy Hamid said...

babe..aku dah nampak betapa sistematik nya transportation kat Aussie ..terpegun aku..alangkah bagus klu msia macam ni..tak mengeluh tapi rasa kesian

ika minimiey said...

besh nye..kalo sye dpt p mst syok..tp nk g takot sesat lak.hehehe

suezen said...

terbaik...kasut boot tuh plg cantik

Mia-Ina said...

kte ni malaysia br nk melangkah maju neena..tu yg belum dpt tndingi luar negara. wah best2x dpt pi sana ek

Hanis Azla said...

masa pergi perth dulu pun, makanan yg akak bawa byk yg masuk tong sampah.. chicken sup, mushroom sup semua tak boleh.. nasib baik megi lepas.. he..he.. suka boot neena tu.. cantik..

NeenaAnuar said...

wAnNy:
hhehehehehehee.. :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
haha.. memang kasihann kat kite2 semua nie kann... itu baru aku bercerita.. kalau ko tengok sendiri.. lagii lah ko akan rasaa kasihan dan hibaa pada kite2 semua kat sini.. huhuhu..

NeenaAnuar said...

ika:
hehehe.. takpe.. jgn takot.. akak pun main belasahh dan terjah jerk.. insyallah tak sesatt sbb kat sana banyak guidelines for tourist... so insyallah lahh.. :D

NeenaAnuar said...

suezen:
hehehe.. Thanks dear! :D

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
errmm.. masalahnyer duit dlm negara kite nie banyak perabih kat tempat lain dan bukan pada tempat yg sepatotnyer... huhuhu..

NeenaAnuar said...

Hanis:
haaa.. kan kak kannn... strict gilerr.. hehe.. thanks sis! :D

mrs chenta said...

kak neena, tiap kali tengok kak neena pi perth, melbourne rasa sedihh... sbb honeymoon tu tertangguh T T

xpat pegi pun xpe... kak neena dah share mcm2.. seolah2 zetty pulak yg ade kat sana. tenkiu!

Wahidah said...

the journey begin..we want more...:P

NeenaAnuar said...

mrs chenta:
most welcome dear.. ala... takpe.. nanti ade rezeki esok2 leh pegi ngan your baby and hubby sekali.. will be much funn! don't be sadd okk! muaaahhss!!

NeenaAnuar said...

Wahidah:
hehehe.. I will.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails