COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, March 3, 2010

Krabi Oh Krabi!


Aku skg dah kemaruk nak bercuti... ye lah.. lepas all the STRESSSssssss yg aku lalui since bulan October tahun lepas till lar aku gie operation hari tu... aku memang sgt2 memerlukan satu percutian yg menenangkan sebagai therapi fizikal, jiwa & minda skg nie... Biler tuu??? haaa.. aku sendiri pun tak tau biler... hihihi.. sbb banyak faktor yg perlu di ambil kire... antaranyer b'day en. teman bulan nie... b'day aku bulan depan... eerrrmm... mungkin leh celerate sekali jerk b'day aku & dia kat mana2 kan?? nak2 pulak Matta Fair pun just around the corner next weekend... so harus aku ke sana! ahakksss!!


Tapi semalam bile dah kemarukk sgt.. saja lah aku clik2 sana sini... tengok & survey2 tempat yg menarik tuk pergi memanjakan diri nanti... ade certain website diaorg tak letak gambar banyak... and ade jugak melalui experience aku sendiri yg certain tempat2 percutian nie diaorg tipu sikit kat part gambar2 yg diletakkan kat webpage diaorg... ibarat indah kabar dari rupe lar camgitu... so, aku kalau survey... aku suke carik info betol2 about 1 place tu.. and yg paling aku suke nak survey selain dari official webpage satu2 resort/hotel tu, aku suke search at random @ google... yg nie biasanyer akan keluarlah link like Blogger.com or Flickr.... so best sikit... kalu blog of course lah kite leh baca in detail.. info2 about sesuatu tempat yg org dah penah pegi kan.. leh tau it is recommended or not... and flickr pun best gak.. sbb kite leh tau betol tak gambar2 yg di publish oleh webpage resort tu sama tak ngan apa yg org ramai pergi tengok sendiri...

So, semalam waktu dok terjah2 blog org tu... aku pun dpt satu idea... in fact idea nie dah ade waktu aku dok terjah gambar2 lama aku hari tu... Ideanyer saja nak bloggin kan tempat2 vacation yg aku tak blog lagi kat blog aku nie... ye lah aku start bloggin pun awal tahun lepas.. so before2 that dah banyak tempat gak lah yg aku dah pergi melencong... hehehe..

Mula2 tu aku rasa cam malas nak blog coz bende dah lama & dah lepas... tapi pikir2 balik apa lah salahnyer aku kongsi & abadi kan kat sini... secara tak langsung dpt lah aku bagi info pada kawan2 yg kot2 ade yg nak pegi kat tempat2 yg aku penah pegi nie kann... kalau tak pun.. mungkin ianyer berguna pada org2 kat luar sana tu yg dok menggoggle nak carik tempat.. then biler dia hit kat google search.. tup2 kot kuar lar page aku yg tak seberapa nie kann... haaaa.. at least dpt lar aku deliver info kat diaorg gak secara tak langsung kann... tak gitu? ceaaaaaaaaaa....

Okkkk... For this entry aku start with My Krabi trip that we went in August 2008! Kiteorg pergi 4 hari 3 malam jerk... amik flight Air Asia... tiket for 2 person RM600++ pergi balik... rasanyer waktu aku beli tiket tu Air Asia buat promotion.. aku memang pantang nampak air asia buat promotion.. laju jerk nak menerjah... huhuhu...


P1030065
@ Krabi Airport!


Kot2 ade yg tak tau Krabi tu kat mana... Krabi tu kat tanah besar Thailand... apa yg membuatkan aku nak pergi Krabi.. entah.. waktu tu aku sendiri pun tak tau naper.. cuma dengar2 org kata selain Phuket... Krabi pun best gak... oh talk about Phuket.. I've been there tooo during aku punyer 1st wedding anniversary... aku pergi Phuket dulu baru gie Krabi.. nanti later2 aku story pasal Phuket lak yek.. sbb aku cuba carik CD gambar2 Phuket tak jumpa lar.... harap2 ade lar kat mana2 entah aku selit CD tu... kalau tak sedihnyer... takder soft copy... uhukk.. uhukk.. :((

Ok.. back to Krabi story... aku mula2 nak amik package go holliday jerk ngan Air Asia.. sbb boleh dpt lagi murah.. tapi since aku review hotel2 yg Air Asia offer during that time cam tak menarik minat aku tuk stay kat situ.. so, end up aku carik sendiri jerk kat internet.... so terjumpa lah resort nie.....


P1030063


Aku ade 1 prinsip biler nak gie holiday nie... wah.. prinsippp lar sgtttttttttt.... ok.. prinsip aku... kalau aku nak gie holiday kat tempat2 yg banyak aku lakukan aktiviti... pendek kata cam dari pagi sampai ke malam dok ke sana ke sini.. tak lepak langsung kat dlm bilik resort / hotel... aku takkan amik resort / hotel yg mahal2... yelah.. ko bayar mahal2.. pastu ko balik malam just tuk membuta buat beberapa jam... pastu esok pepagi dah kuar dari resort balik... so pada aku cam rugi lah bayar hotel memahal... so aku prefer to choose hotel yg murah2 jerk... so worth it lar balik malam pastu tido... siang memang dah sah2 kite spent time kat luar... tapi kalau cam aku pergi holiday tu just nak merelax relaxkan diri.... nak tenang kan minda.. tak der aktiviti yg nak dilakukan... aku more prefer to choose hotel yg best2 sikit arr... so aku leh spent time kat resort / hotel tu sepanjang hari... baru worth it kalau aku bayar memahal pun sbb aku tak kuar2 bilik... hehehehe...

So tuk trip Krabi nie aku choose The Cliff Ao Nang Resort... why aku choose resort nie? coz tertarik ngan surroundings dia yg ala2 dlm hutan! resort di kelilingi oleh pokok2 nan menghijau! actualy Krabi nie berdekatan ngan pantai.. main attraction dia pun adelah pantai.. tapi aku saja nak tukar mood coz waktu gie Phuket dulu dah merasa duduk beach hotel.. so this time saja nak amik resort yg away from beach! another reason yg buat aku tertarik ngan resort nie biler go thru dia punyer website, tertulis that this resort was voted one of the tops 50 most beautiful resorts in Thailand!

Selain dari tu... harga yg ditawarkan pada ketika itu lah yer... now aku tak tau lah kot2 dah naik ker kan... waktu tu aku dpt at rates of RM400 sahaja per bunglow, per nite & inclusive breakfast for 2 person... which pada aku sgt2 worth it lar... coz ianyer ala2 resort.. you have your own private balcony.. and it's more on bunglow concept lar... bukan lah like bilik hotel yg hanya ade tingkap semata mata... coz kalau nak compare kat malaysia pun kokak kokak kalau gie hotel yg hanya ade bilik seciput berserta sekeping tingkap pun dah dlm range RM300++...

Ok... now jom layan gambar2 lak yek.. sambil tengok gambar sambil2 tu aku story... *gambar diambil ngan panasonic lumix compaq camera jerk.. waktu tu mana ade camera semi pro apatah lagi pro kann... but don't worry gambar still cun kalau guna lumix camera... hihihihi...*


P1030051
Nie lar our boutique semi-detached bungalow.. room 101..



P1020892
bilik dalam suasana yg sungguh cozy!


P1020896
Abaikan gaya model en. teman yg berambut ala2 GQ tu... sesungguhnyer dia nampak begitu a nerd sekali... Ok.. aku nak bagi tau yg resort nie mengamalkan concept "Private open-style shower surrounded by natural environment!!" Best! aku suke concept yg open2 nie.. hihi... tapi don't worry... tak der sapa yg nampak korang mandi pun... dah nama pun private open style kan...



P1020936
Our Breakfast!!
Meriahh ko... banyak giler tuk 2 org makan... huhuhu...


P1020938
Muke org excited + jakun + ghairah! hahaha...
Apsal aku excited, jakun & ghairah? Sbbnyer kat resort nie... your breakfast is served just in front of your doorstep! Pendek kata ko tak yah lar nak bersiap2 nak ke restaurant to have your breakfast... diaorg secara exclusivenyer akan antarkan breakfast tu kat balcony bilik korang... tu yg feeling abisss... sampai pakai bathrobe jerk kuar makan breakfast... punyer lar nak menunjukkan yg aku breakfast dari depan bilik jerk.. hahahaha...



P1020937
Oh Yes!! So nice to have breakfast when surrounded by a cozy garden!
Time nie memang feeling romantik abisss lah... dgn ditemani bunyik burung berkicau... matahari pagi yg memancar... ditambah lak ngan dua2 dok pakai bathrobe.. waahhh!! rasa sekksii jerk! wakakakaka...



P1020951
Lepas breakfast... bagi ikan2 koi tu plak breakfast...



P1020965
Then procced with swimming activity lak!



P1020964
Ok... nak citer sikit ke-unik-kan swimming pOOl kat resort nie... Pool nie dia unique sbb dia tak guna chlorine tau.. tapi diaorg guna satu technology for water treatment which uses O-zone... resort nie menitik beratkan concept back to nature... ibarat mencintai alam sekitar lar.. kalau guna klorin kan ker bahan chemical!


P1020958
Posing tetap posing... hehehe...
aku suke sgt lepak kat area swimming pool nie...
scenery dia sgt2 chantekk!!


P1020903
Ok... makan time!
kat sini takat nak carik halal food no problem! melambak2 leh dpt... seafood lagi lah tak yah ckp.. sbb dah sah2 locationyer berada di persisiran pantai kan... restaurant nie best.. aku suke coz dia betol2 tepi beach... relax jerk lepaking kat sini....


P1020907
Makanan yg diorder... Som Tam (favorite aku), nasi goreng nenas & nasi goreng kerabu.. perrgghh... memang power thailand food nie.. ko mintak pedas... confirm melatoop! aku memang gilerkan thailand foood pun... :p


P1030008
Kalau nak lepak kat restaurant tu sampai sun sett pun boleh... kat sini memang stunning arr sunset nyer...


P1030035
Restaurant yg sama tuk makan malam... tapi menu diarog pada belah malam more on seafood jerk lar.... and memang mabeless food nyer... environment pun best... dah lapo punyer pasal.. sampai lupa nak snap our seafood dish that nite.. hihihi...


P1020933
Ok.. kalau korang ke Thailand.... jgn lupa tuk try bendealah nie yer.... ala dia like pan cake lar.. tapi nie thailand style! murah jerk RM2.50 sekeping.. aku amik time tu perisa... Banana + Nutella + Cashew Nuts... yummss... yummmss... bestttt woooo...


P1020919
Aku panggil nie Krabi Walk.. coz dia ala2 cam Bintang Walk lar.... sapa2 yg kaki shopping tu.. haa.. siap sedia lah yer.. kat sini memang korang akan giler nak menyoping jerk... tapi aku time tu baik.. tak lupa daratan pun... hihihi... selain dari menyoping.. banyakkan lar tempat2 urutan spa & kedai2 makan disitu.... and of course aku buat urutan spa! again no picture taken that time.. sbb en. teman pun buat spa sama! hehehe.. tapi tak best sgt lah Thai massage nie.. keras!! if were to compare with Balinese massage yg sgt lembut & menenangkan... pasai tu aku suke gie Bali lagi dari gie Thailand.. hihi...



OK... NIE PART YG AGAK KETERLALUAN... KALAU KORANG UNDER AGE AKU NASIHATKAN SUPAYA JGN TENGOK KEH! TAPI KALAU NAK TENGOK GAK... AKU TAK LEH BUAT APA... SILA LAR TENGOK... COZ SAPALAH AKU TUK MELARANGNYER... *tapi aku tau korang mesti suke nyer lah ngan part nie* HAHAHA...

Aku tak nak citer banyak... korang tengok jerk lar gambar2 nie dulu... kalau rasa tak kuat... again aku nasihat kan... JANGAN TENGOK!!!






P1020923


P1020924


P1020925


P1020926


P1020928

ITU LAH ANTARA BARANG2 YG BOLEH KORANG DAPATI SEWAKTU BERADA DI SANA... TAPI!!! KALAU KORANG BERSAMA SUAMI... PASTIKAN SUAMI KORANG TAK JADIK CAMGINI....



P1020918
*AKU TAK TAU NAK BUBUH CAPTION APA LAGI DAH!*




Oh yaa... aku tak tunjuk lagi beach @ Krabi nie kan... ok ok.. tengok nie....


P1020997
Ok larrr... not bad.. biasa2 jerk pada aku pantai Krabi @ Ao Nang nie...


P1020999
En. teman pun nak gak posing ala2 bellarina!
tapi malangnhyer nampak ketiak! hahahaha...


P1030056
Okk.. satu lagi... about the resort... Naper dia panggil The Cliff Ao Nang Resort? Haa.. meh sini aku bagi info sikit... Ao Nang tu adelah nama location resort nie at Krabi... and The Cliff tu bersempena location resort nie yg berdekatan ngan Limestone Cliff (gunung batu) kat belakang kiteorg kat dlm gambar tu... kat situ banyak org buat aktiviti rock climbing taw!


P1030058
Last but not least.. as usual haruslah ade lagi gambar gedikss aku...
"You've Got Style?" hahahahaha....


Apa pun percutian 4 hari 3 malam di Krabi was nice! Walaupun beach dia pada aku tak berapa menarik lar kalau nak dicomparekan ngan pantai di Phuket... tapi resort yg aku duduk selama 4 hari 3 malam tu sesungguhnyer meninggalkan seribu satu kenangan yg paling manis for both of us! memang tak salah rasanyer aku memilih The Cliff Resort tu...

23 comments:

ina mail said...

neena : panjangnya entry kali ni. bagus jugak idea neena tu, jadi siapa nak pergi boleh refer blog neena.nak inform anak akaklah, dia suka gi makan angin.

POSH76 said...

mmg GOOD review la beb...berbaloi2....terus tepon Mr Y bg tau pasal this place very nice...tingin lak nak pi hehe

Mimy Hamid said...

kalau dh buka story vaccay ni..memang harus la teruja giler...beb info krabi ni berguna..i tgh survey place yg nice nk hoeny madu...hari2 mau..heheh...nice shotttt..mahal tak rege hotal ni?? details skit..hahaha

ini blog wirdah said...

Uh.mmg sgt jeles.. tak sabar nak jd kaya raya, boleh melancong mcm akak & en teman.huhuu.
* nak cr bf kaya la..heh :)

CuppyCakeMommy said...

neena..very the chantek ok ol da gambar..i pun nak plan cuti2 ke obersea for my family pula ni..what do ur advice betweek phuket bandung or bali..3 tempat ni yang i tgh dok usha2

Cik Yayang said...

Info yg menarik...
Waiting for others info about ur vacation..hihihi..mana tau kot ada yg 'terpikat' kan..ahaks!

[z@ck] said...

dalam banyak2..
saya nak komen style rmbut en teman..
hahaha..
y M y!!!

NeenaAnuar said...

Kak Ina:
hihihi.. my pleasure.. suruh lar anak akak singgah2 kat blog nie yer..

NeenaAnuar said...

POSH:
no prob babe! apa lagi.. plan2 lar for your honeymoon trip!! hihihi..

NeenaAnuar said...

Mimi:
yeah.. sila lah ambil info2 yg berguna disini yer.. sharing is caring kannn... :D

ehh.. kan I dah tulis kat entry I tu... maybe you tak perasan kot this sentense...

"harga yg ditawarkan pada ketika itu lah yer... now aku tak tau lah kot2 dah naik ker kan... waktu tu aku dpt at rates of RM400 sahaja per bunglow, per nite & inclusive breakfast for 2 person... which pada aku sgt2 worth it lar... coz ianyer ala2 resort.. you have your own private balcony.. and it's more on bunglow concept lar... bukan lah like bilik hotel yg hanya ade tingkap semata mata... coz kalau nak compare kat malaysia pun kokak kokak kalau gie hotel yg hanya ade bilik seciput berserta sekeping tingkap pun dah dlm range RM300++.."

NeenaAnuar said...

Wirdah:
hehehehe.. jgn salah konsep dik.. akak bukan kaya pun taww... tapi kalau nak gie holiday nie kite kene pandai menyimpan... so akak yakin satu hari nanti adik pun leh gie holiday cam akak gak... :D

NeenaAnuar said...

CuppyCakeMommy:
hehehe.. Thanks sis!

bandung I tak penah pergi lagi.. but ade org kata nice lar jugak that place.. if you wanna go to Phuket I recommended gak.. Bali lagi lah I recommend coz kat sana sgt2 relax tempatnyer kalau nak di comparekan ngan Phuket.. but yet end up ianyer bergantung pada apa yg you lebih suke... like me I suke pergi SPA.. so Bali such a fantastic place for spa! Bali pun best coz banyak gak tempat2 menarik tuk dilawati.. kirenyer kalau duduk seminggu pun tak abis berjalan if were to compare with PHuket... tapi kalau nak visit pulau2 yg fantastic.. i would recommend you pergi Phuket!!

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
yea.. yeaa.. sgt2 memahami.. hehehe.. :D

NeenaAnuar said...

z@ck:
hahahahaha...

LiAnA said...

wahhh bagus entry ni... nasi goreng nenas tu sedapkan.. akak sukerrr...

tp area sana mmg mende 18sx ni tak amik kisah sgt.. kat bangkok pun cd blue melambak jual kat tepi jalan kekeke...

Suki Cida said...

nice place and gamabr ko mmg vogue lagi lomentik... ai like! mcm best je... nak suggest kat sang lelabah la.. heheh 3 bulan je lagi 1st anniversary ni...

Liea said...

wah entry yang dinanti-nantikan oleh gue... erm... next?!! kekekekke

NeenaAnuar said...

Kak Liana:
memang mabelesss kak nasi goreng tu! hehe..

betoi2... diaorg very the open gituuu..

NeenaAnuar said...

Cida:
hehe.. Thanks dear!

so apa lagi.. sila lah pergi bercuti yerr.. :D

NeenaAnuar said...

Liea:
hahaha.. next??? bleh... tapi makan masa sikit yer darling! :D

eynda said...

Bila la nak sampai sana...

NeenaAnuar said...

Kak Eynda:
hehehee.. gie lar holiday kat sana kak.. amik air asia jerk.. murah!

Tammy Miu said...

fuuh finally someone who blogged about The Cliff!!! I baru je book this resort for my trip sebab air asia ada promo hotel n dapat free flights! thx for sharing lotsa pics about the place :D i feel happy to choose.... The Cliff hahahahha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails