COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, July 15, 2009

Menantu Hantu Kah?


By the time aku balik dari meraikan my fren kat Satay Station hari sabtu tu dah pun membawak ke hari Ahad awal pagi dah gamaknyer.. letih gilerzz... almost 3 pagi baru tido rasanyer...

Memang dah plan on sunday tu tak nak gie mana2.. just nak chill out kat umah jerr lar konon2nyerr.. tup2 BIL aku call dlm kol 9.30 pagi.. kata nak dtg umah... mampos! apa pun tak ready tuk bagi family in law aku makan tgh kat umah aku tuu.. aku baru plan2nyer nak makan apa yg adoo jek kat umah tuu... sbb penat hari sabtu tu.. so agak malas nak berkecah-kecah kat dapur lagi... Tapi biler BIL aku call dia kata nak dtg, terus kepala hotak aku pikir... apa lah yg aku nak masak niee... yg cepat & pantas! sbb aku kat umah tu dlm fridge memang tak simpan apa2.. as and when biler aku teragak nak masak baru aku gie pasar & beli... aku tak buat stok tu bukan apa... aku nie tak tentu biler masanyer aku nak masak.. coz every weekend tu cam sibuk jer tak menentu kengkadang tuu.. ade jer kenduri kendara sana sini.. aktiviti itu lar ini lar.. so biler nak masak nyer pun tak tauu... dulu dah penah dah beli stok.. tup2 sampai dah jadik ais dah aku nyer ikan2 kat dlm fridge tu.. so since that aku memang malas dah nak beli stok ikan & ayam...
Gamaknyerr.. dlm pada aku dok pikir apa nak masak tuu.. my BIL ckp kat hubby aku tak yah buat apa2.. dia ade bawak makanan.... aku cam... Ya allahh.. sogaann nyer lar pulakk kannn... hehehehee.. tapi nak wat camner... kalau aku nak masak pun memang tak sempat pun.. mau diheret ke pukul 2-3 ptg baru nak siap... coz nak gie pasar pun dah sekian jam kannn....

Tup2 tepat kol 12.30 tgh.. MIL, BIL & anak2 buah ku pun tiba kat umah aku... seee punyer awal depa sampai.. kalau aku masak.. huh! memang tengah berperang lar aku kat dapur jawabnyer.. MIL dtg tengok aku mesti like "Mat Sang Kelembar" ahaks!
Aku lak jenis yg tak suka kalau org nak dtg umah aku.. aku masih lagi duduk kat dapur.. aku kalau boleh mesti nak everything dah ready.. so aku leh lar layan2 org yg dtg kannn.... Anyway, jom tengok apa lauk yg MIL aku bawakkan tuk daughter in law dia niee... hehehehe...


MIL aku nie rajin masakkk tawww... dia buat Mee Rebus! Seee.... Sila tahu yerr.. MIL aku siap bawakkan Mee, taugeh, sawi, cili potong, asam limau.. semua2 yg korang nampak kat gambar tu lar... pendek kata aku tak sediakan apa2 pun! Walaupun cili ade kat umah aku.. tapi MIL aku memang begitu.. she such a nice lady! kalau dia bawak memang complete lah!
"Mmmmmmmmmmphhhhh.... Sayanggggg Makkkkkkkk" (bak Nabilah kata)



Nie kuah Mee Rebus nyerr.. Yumm... Yuuum... Sedap!
See.. MIL aku siap bawak ngan periuk2 lagi tawww.... senduk tu jer aku punyer! hik.. hikk..



Nampak tak ikan bakar & sayur kacang panjang tuuu.. Itu pun MIL aku bawakkan... Siap ngan air asam sekali dia bawak tuk ikan bakar tuu... Oh ya.. mesti korang heran kannn.. takkan lar makan mee rebus ngan ikan bakar lak kan... takk... harus lar makan ngan nasi putih kannnn... Maka.. satu2nyer yg aku buat on that day adelah...


Masak Nasik!
Maka... sbg lauk tambahan kepada ikan bakar & nasik putih nieee..... hubby aku telah membeli "lauk2 tunjuk" jerr...



nie lar "lauk2 tunjukku" ituuu... hehehe.. buat tambahan saja... since dah ade ikan bakar kannn... tambahannyer adelah siput sedut masak lomak cili api, bendi masak bersambal & masak asam pedas!


Secara tak langsung.. penuh jugak lar meja makan aku tu ngan lauk pauk...


My In-Laws families... tengah get ready nak makan bersama2...

OK.. gambar tengah makan tak der! semua org dah lapar.. ngan cameraman pun lapar sekali.. so tak der sapa nak amik gambar.. huhuhuhuhu... gamak2nyer memang sodap lar makan tengahari hari ahad tu bersama2 my inlaws family... walaupun ala2 simple gitu.. tapi tetappp syiokk & best!!

Oh yaa... sebagai pencuci mulut... kebetulan pulak aku ade buah-buahan nieee.. so aku hidang kan lar kepada my in laws family niee...



King of Fruit!


Duku Langsat & Manggis!

Ok.. actually buah2 nie pun kebetulan jerr... my dad tengahari tuu dia gie Hulu Langat.. dia memang nak beli buah2 nie semua lar kat dusun kawan dia.. so dia ade tanyer aku nak ker buah2 nie.. then aku ckp ok lar.. boleh jugak.. beli lar sikit tuk aku... so tu yg aku hidangkan tuk family in law aku niee.. makan sama2... besttt jek!


Upacara membelah buah durian yg pertama!


Si irfan punyer lar khusyuk tengok pakngah dia bukak durian


Tengok kedua2 anak buah aku nie.. perrghh diaorg leh tahan ok.. memang hantu durian! quite surprising me!


Tengok cam ner si nabilah menyambar buah durian itu!


They really enjoy all the fruits! Kat gambar nie memang nampak satu bijik jer.... tapi yg benor nyer dah di belasah oleh kami2 semua sebanyak 3 bijik OK! coz aku tak suka makanan sepah2 atas meja.. tu yg bukak satu per satu tuu... hehehe...


Tengok betapa nikmatnyer muka Nabilah biler dpt makan durian... tak padan tuuu.. dah makan nasik.. leh lagi dia consume durian.. banyak lak tuu.. bagus.. bagus... ko leh duduk ngan MakNgah.. coz MakNgah dia pun antoo durian jugak!


Aku happy sgt that day coz dpt makan sama2 ngan my in law family... cuma aku rasa ralat sikit coz tak sempat nak menyediakan food yg lebih proper.... So, Yeob lain kali kalau nak dtg.. bagi tau awal2 sikit yek! So sempat lar adik ipar mu ini berjuang di dapur... hehehehe...

Oh ya... hubby aku kata.. MIL aku memang suka buat port luck2 niee... hubby aku citer dulu2 waktu dia sekolah, kalau dia kene gie camping or any aktivity... siap sedia lar nak mengangkut makanan2 yg dah disediakan & dibungkus rapi oleh maknyer... memang akan complete! hehehee... best apa camtuuu.. memang mak best! Aku suka sgt air tangan MIL aku.. dia memang pandai masak... walau pun dia masak satu lauk tu simple gilerr.. tapi rasa dia sedapp sgttt... Anyway... To you my MIL... Iena sayangggg sgt ngan mak! Mak jer lar yg Iena ade skg nie tuk menghilangkan rasa rindu ngan memanggil nama "MAK!"

p/s: tetiba rinduuuuuuuuuuuuuuu sgtt ngan air tangan arwah mak....... :((

8 comments:

Deqna said...

bertuah ko dapat mak mertua serupa itu tau... syok kan...

aku gelak jer tgk Nuar kopek durian siap pakai sarung tangan tu.. wah sangat memelihara kulit nampak? hehe

tapi entry ni tak aci sbb ko tak letak pun gambar gewdik ko..

nasaoji said...

bc happy2, ttb last skali, shahdu...tak per, tumpang jer kasih MIL itu...

hurmm...awal2 kawen dulu,family IL dtg, mak IL yg masak kat umh kt..malu ooo..tp, suker hati..ha, cam kt, bru nama menantu hantu..hehehehe...

NeenaAnuar said...

Deqna:
alhamdullilahhh... OK lar.. MIL aku sporting pun yer gak..

hahahaha... agak nyer lar tuu.. pelihara tangan ker @ takot ngan duri durian tuuu.. hehehehe..

hahahahahahahaha.... ko pasan yek! aku saja jer malas nak enterprem & mengedikss sgtt sbb asyik muka gedikk aku jer yg selalunyer melambak2.. so bagi chan muka org lain lak! heheehehehehe...

NeenaAnuar said...

nasaoji:
ha'ah.. skg nie menumpang kasih MIL je larr...

hehehe.. Ok lar tuu.. dpt lar merasakan MIL masak kat umah awk kaannnn.... :)

Suki Cida said...

wah hebat MIl neena... well actually leih kurang sama je dengan MIL cida... ari tu dtg umah pun macam2 lauk dia bawak... ahhh sangat terharukna??? kira oklah neena nakjugak masak bila tahu.. hahaha cida??? jerit suruh zamani gi kedai mamak beli apa patut... heheheh

durian tu... nampak gamba je pun...ku nak muntah...terbayang2 bau yang menyusuk hidung!

lidasyah said...

bestnya dpt MIL baik camtu... takyah pening2 nk masak.. tau2 datang siap bawa bekalan lagi..

mm tgk buah2han tu buat ida terliur jer.. aiseh favourite gak tu.. mmm tak leh jadi ni .. kena cari la teringin oooo....

tp cara hubby neena buka buah durian amat mementingkan keselamatan.. siap pakai glove tu..

aiseh terpanjang sudah komen.. sowei....

NeenaAnuar said...

Suki Cida:
memang terharu pun biler MIL siap bawakkan lauk tuk kite... hehehe.. neena memang suka masak... kalau dpt tau awal2 org nak dtg.. lagi lar neena akan prepare cam2 lauk... tak per.. beli pun ok gak.. kalau dah last minute kann.. neena pun camgituh jugak... huhuhu...

lidasyah:
heheeh.. Ok lar kan sekali sekala MIL dtg camtuh..

terliur yerr.. gie lar carik sebelum musim dia abis.. nanti kempunan lak Ida.. hehehe..

hahaha.. deqna pun kata camtuh gak.. memang dia amat mementingkan keselamatan agaknyer!

eeehhhh.. tak per lar.. tak perlu mintak sorryy pun.. neena tak kisahh.. komen lar banyak mana pun Ida nak comment yer... I likeeeee!! :D

Anonymous said...

Hai neena,

Alahai bikin leleh air liur mee rebus tu..dgn taugeh yg fresh....adoyai durian,manggis lagi....slurpp!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails