COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, July 7, 2009

Dah Dpt DiAbaikan Pulak



Lepas baca entry Cida pasal arwah adik QaidAhmadinejad hari tu... aku memang sedih sgt... then terdetik kat hati aku... punyer susah payah org nak kan anak... tapi ade org yg dah di kurniakan anak.. sihat walafiat... cukup sifat segala.. membesar secara normal seperti kanak2 yg lain.. tapi malangnyer ibubapa pulak mengabaikan tanggungjawab mereka terhadap anak2 mereka... aku kalau saja2 jer nak cerita pasal isu nie cam susah sikit lar kan.. coz tak der bende nak direlate kan.. so since aku terbaca kisah arwah nie hari tu.. cam ner perjalanan ibunyer yg sgt tabah melalui2 hari2 nya.. aku memang terus terpikir akan isu ini yg mana memang aku sendiri pernah melihat bagaimana ade dikalangan ibubapa yg mengabaikan & menganiaya anak2 mereka sendiri...

Memang ianyer terjadi... ade kes yg mana ibubapa tak bersyukur ngan kurniaan Illahi.. Dah Allah berikan cahaya mata yg comel2.. cukup sifat segala... malah ade jugak yg dpt anak lelaki & anak perempuan.. kire lengkap lar kalau mahukan sebuah keluarga.. tapi malangnyer ibubapa pulak tak hargai kurniaan Allah tadi.. Ibubapa tu tak jalankan tanggungjawab mereka sebaik mungkin.. maksud sebaik mungkin tuu mcm selalu memarahi anak2 mereka tanpa sbb musabab yg musabah... bende kecik2 pun, mereka sampai ke tahap maki hamun anak2 mereka... mereka juga abaikan anak2 dari segi sudut emosi like kurang kasih sayang... mereka pentingkan diri mereka sendiri (nie kes ibubapa yg tak ready nak jadik parents, tapi dah dpt rezeki awal.. tapi dek kerana tak bersedia... anak2 menjadik mangsa keadaan)...

Maka kesimpulannyer disini, apa yg aku kesalkan adelah... Dah lar ade org yg nak dpt anak susah... Ko yg Allah dah bagi rezeki sebaik mungkin.. ko tak nak jaga betol2.. malah ko aniaya anak2 ko lagi! Tu belum lagi ko dpt anak yg tak cukup sifat.. cacat sepanjang hayat.. aku tak tau lar camner gamaknyer... ko nak ker jaga anak ko tuu sedangkan skg nie ko dah ade anak yg comel2 pun ko dera mereka dari sudut mental dan fizikal?

Itu yg aku sedih sgt2 sebenarnyer... tapi itu lah lumrah kehidupan... Sememangnyer ade antara manusia nie yg tak pernah pandang @ pikir org yg lagi kurang bernasib baik dari mereka... kalau mereka pikir akan keadaan org lain yg susah tuk mendapatkan anak @ pun org yg mempunyai anak2 yg cacat & sebagainyer.. aku pasti sedikit sebanyak manusia2 nie akan bersyukur ngan kurniaan Allah terhadap mereka itu!


motif gambar nie??
tak der... saja jer sbb goggle2 gambar baby... ternampak gambar nie.. comel sgtt reaction baby nie.. mudah-mudahan aku dpt baby secomel nie! (tak der maknenyer nak dpt mix org putih! ahaks!!)

8 comments:

Superstar said...

yeah... sesungguhnya tak semua memahami perasaan org yg belum dikurniakan rezeki anak lagi ni selagi tak melaluinya kan..

Deqna said...

isy.. sanggupkah seorang ibu memaki anak sendiri?? adoi... itu memanglah betul2 tak ready nak jadi ibu.. sian gak bila budak2 kena mental totured macam tuh..

nwaya.. tak mustahil tuk dapat anak mix org putih camtu.. ko kena berangan hari2..so, nanti jadilah camtuh..keh keh

tapi takut nanti bila dah kuar Nuar cakap "eh anak aku ke nie?"

nasaoji said...

ya benar kakak...mereka tak pk panjang sumer tu..yg paling mereka tak pk, aderlah tntng kurniaan Dia yg amat berharga itu..-anak-

Suki Cida said...

diorg rasa senang kot nak beranak tu... eshhh marah jugak baca entry neena ni... mmg ada mak bapak yang macam tu... abaikan anak tu... kesian tengok... maki tak usah la cakap... yang lebih teruk bila mengunaakan anak tuk kepentingan sendri... macam yang cida kenal... nak anak semata2 boleh dpt kesenangan atau ugut si suami... bukan nak sangat pun... geram dengan org yang tak ada akal macam tu... sepatut anak tu menguatkan lagi ikatan kasihsayang isteri dan suami... tapi sedih sangat bila gunekan anak tuk kesenangan diri sendiri...

Hasra_Razali said...

Semoga Neena bakal dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah...amiin...:-)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sedihkan bila orang yang di kurniakan zuriat tapi mengabaikan pulak...orang yang belum di kurniakan zuriat berdoa hari2 nak zuriat...

NeenaAnuar said...

Superstar:
betol.. betol... betol..

Deqna:
ade Deyna.. serious.. memang diaorg tak ready nak menjadik seorg ibu & akhirnyer anak2 yg menjadik mangsa keadaan!

hahahahaa... betol gak tuh.. tetiba jerr jadik rupenyer cam anak org putih... apa kes?

nasaoji:
betol tu dik!

NeenaAnuar said...

Suki Cida:
tu lar.. betol apa kata cida tuu.. nanti adelah balasannyer terhadap mereka2 itu kann...

Hasra:
insyallah Has... TQ... Aminnn...

Purplelicious:
ha'ah.. memang sedih sgt... sesungguhnyer mereka tak mensyukuri nikmat Allah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails