COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, February 4, 2010

Ianyer Satu Pengalaman Yang AGAK Indah!


Yer! Tidak aku nafikan apa yg aku lalui (Operation) merupakan satu pengalaman yg AGAK indah! Gilo kann? leh lak kata indah yek? kan aku kata AGAKKK indah jerk.. bukan betol2 indah pun... hehehe.. but seyes lar... kalau kite tak lalui... kite tak tau apa & bagaimana perasaannyer...


OK... meh lar aku kongsi perasaan aku sepanjang apa yg aku lalui dari saat aku diberitahu yg aku bakal di'potong'! huhuhu... rupenyer memang badi betol lah entry aku bulan lepas yg banyak berkisarkan pasal aktivity POTONG! POTONG! POTONG! Hah! skg padan muke.. diri sendiri pun telah di'potong'! uhuk.. uhuk...

Alhamdullilahh.. all this while... Allah kurniakan kesihatan yg sgt baik buat aku... tapi biler umur bakal menginjak ke 30-an jerk... adoii.. such not a good begining lah... but yet aku bersyukur padaNYA kerana sakit @ ujian yg Allah berikan pada aku nie... mudah-mudahan & insyallah ianyer bakal mengampunkan & menghapuskan dosa2 kecil yg telah aku lakukan.. secara tidak langsung aku jugak dpt bermuhasabah diri... mudah mudahann... aminnnn....

First and fore most.. sila tahu yg aku nie adelah seorang manusia yg sgt2 takot ngan equipment hospital!! takot yg cammane? takot yg sampai ke tahap... tengok jarum suntikan pun aku leh pitam hoke! seyes aku tak tipu! dulu adik aku penah admitted due to denggi... so nurse dtg nak inject adik aku ubat... aku tengok jerk jarum injection tu... belum suntik lagi nie... baru dia pegang injection tu secara menegak.. terus aku jatoh gedebuk ke lantai! amik ko! giler physco ngan equipment hospital!

Hah! tu baru nak inject... belum lagi ko dipotong! but apalah pilihan yg aku ade biler doktor suggest aku suruh buat operation... biler dengar perkataan operation jerk... bergegarrrrrr kepala hotak aku... jantung aku berdegup laju selaju cam kereta Michael Schumacher di litar F1... kalau amik blood pressure time tu.. confirm kene tahan ward sbb darah tinggi lak! But end up... aku tiada pilihan.. for my own good sake... nak tak nak... aku berserah diri jerk lar kat doktor aku tuu... dia lebih tau apa yg terbaik kann... and alhamdulillah.. my doctor such a nice doctor lah! I'll story about her later in 1 special entry...

OK.. berbalik kepada perasaan pabila hendak di potong... errrmm... as korang tengok gambar yg en. teman dah postkan hari tu...


DSC_3324 copy

Drama Queen tol aku kan? hahaha...
But percayalah... sesungguhnyer aku sgt2 cuakk time tu hoke!
Kan aku dah kata aku paling takot nak kene inject...
nak2 inject kat bahagian lengan tangan camgitu... adoiiii...
Tu yg aku tak nak tengok... adelah lebih baik aku tutup mata....
sebagai langkah keselamatan supaya aku tak pitam sebelum masuk OT...
Kalau pitam.. confirm kene postpone operation aku tu...
Dah lar dah siap2 berpakaian chantekkk tuuu.... (baju OT & topi OT)
Tup2 tak jadik operateeee...
mau silap2 aku terus masuk wad Neurology (wad mental) lak kang!


End up... punyer lar aku tutup mata bagai nak rak... sikit pun aku tak rasa apa waktu di inject tu... seyes! gigitan semut lagi sakit taww! huhuhu... memang baguihh betol lar staff nurse tuu.. actually kan... kalau kite rasa sakit waktu di inject tu.... percayalah yg sebenarnyer.... org yg bagi injection tu adelah penyebabnyer... kalau org yg betol2 pandai bagi injection.. kite as a patient.. sikit pun takkan rasa sakit!

Ok... pagi khamis tu berlalu ngan sgt pantas buat aku... sampai PMC kol 8.. terus jerk buat urusan 'check in'... amik ko... selalu gie check in hotel jerk kann..... hah! this time merasa lar pulak ko check in @ hospital! hahaha.. kan aku dah kata tadi.. satu pengalaman yg AGAK menarik! kalau tak sakit.. tak dpt ko nak merasa 'check in' kat hospital lak kan? hehehe...

Then, waktu check in tu budak admin tu kata bilik single cam penuh... so dia kene check dulu bebetoi... actually aku entitle for double room jer.. but aku mintak upgrade... so that senang en. teman leh jaga aku kat sana... kalau tak memang tak leh lar.. only single room yg membolehkan hubby tuk jaga & overnite kat hospital... and alhamdullilah... memang rezeki aku lar kan... ade 1 bilik kosong pagi tu... so dpt lar aku upgradekan bilik double ke single... so in away... I just have to pay the price difference jerk... and of course lar bilik single lagi mahal dari bilik double kan... tapi ok lah takat bayar difference aje pun....


DSC_3351 copy

Buat pertama kali aku pakai 'name tag' @ hospital...
Dulu2 penah gak pakai tag camgini.... tapi....
tuk yg masuk taman tema genting & sunway lagoon jerk lar... hehehe...


As soon as check in kat bilik... teruihh nurse dtg 3-4 org.. amik blood pressure... amik sample darah.. bagi ubat suruh berak.. perrggh.... tercibirr aku sat.. memang giler bersih usus aku time tu... dah lar time tu memang aku dah ade rasa2 nak terkucil pun... sbb darah gemuruh nak masuk OT nyer pasal... biler dia bagi ubat berak tu... lagi larr lajuuuuuuuuu keluarnyer! *sorry yek kepada sesapa yg tengah makan dok baca entry nie* :P

Then... aku dipakaikan lah pakaian OT yg sangat chantek... siap ngan topi yg ala2 shower cap tu.. apa lagi... get ready on bed... terussss zaaaaazzssss dia tolak ko ke operation theather! uhukk.. uhukk.. time tu.. ya allah... tuhan jerk lar yg tau perasaaan aku camner... selalu aku dok tengok org jerk yg kene sorong... selalu lah terdetik dlm hati.. "siann org nie... sian... apalah sakit dia yer?.. harap2 aku tak lar lalui2 saat2 camgini"... hah! amik ko... kene jugakkkkkkk... seee.. tu yg aku ckp... betapa AGAK indah nyer pengalaman aku nie... sbb selalu dok tengok org jerk kan.. nie biler diri sendiri yg di sorong tuk ke bilik bedah... sambil sang suami (en. teman) berjalan beriringan dengan nurse2 sambil berpimpinan tangan ngan aku yg terbaring layu... hati aku sayuuuu sgt2.... takot dlm hati nie dah pikir macam2... akan aku jumpa tak suami aku nie lagi.. (amboi macam lar gie buat operation antara hidup mati kan) ehhh!! tapi mana tau... nie semua kerja tuhan kann... human error can happens at anytime!

Tapi sepanjang aku disorongkan atas katil nak ke OT tu.. memang mata aku tak lari lar dari en. teman.. bergenang air mata aku... aku genggam se-erat eratnyer tangan dia... aku tau en. teman pun berperasaan yg sama cam aku... I know he is really2 worried that time.. lebih dia risau.. biler aku mintak ampun maaf dari dia... halalkan segalanyer... memang aku leh nampak en. teman menahan sebak.... :((

Akhirnyer... destinasi yg dituju pun tiba... en. teman dah tak leh follow lagi... dia kene tunggu kat luar jer.. kat situ kali terakhir en. teman cium aku sambil berkata... "jgn risau.. everything should be ok dear.." lagi sekali aku tak tahan sebak... bergenang air mata... aku cium tangan en. teman.. then... terus perlahan2 katil aku disorong oleh nurse... sambil berlalu pergi.. perlahan-lahan pandangan aku terhadap en. teman semakin jauh dan terus hilang dari pandangan....

Then... aku dibawa ke dlm satu bilik lagi sebelum betol2 masuk ke OT... kat situ telah di bius... huhuhu... cuakkk giler gak waktu niee... yelah.. ramai org kata kalu di bius nie baik cara General Anaesthetic or mainly secara Epidural ker... memang ramai yg ckp ngan aku sakit giler2 nyer kan? tapi doctor Anaesthetic aku sgt2 baguss ok! Nama dia... Dr. A. Damodaran.. berumur 80-an and dia seorang yg sgt2 cool! gilo ko! umur camgitu ibarat leh ade parkingson taw... tangan dah terketak-ketak nak bagi injection ok!

Tapi Dr. Damo memang best lah! tangan gilerr steady!! salute to you doctor! Aku tak rasa sakitt langsunggggg!! langsung tak rasa apa... tetiba jerk rasa ubat bius tu masuk.. tu pun tak de lar rasa sakit ker apa ker... tup2 terus dah terasa kebasss... Fuhh! memang hebat doktor nie... rasanyer kalau boleh lepas2 nie aku nak cater Dr. Damo jerk lar as my Anaesthetic Doctor.. leh camgitu? hehehe... aku dah berangan2 nak amik gambar ngan dia... tapi tak dpt... sbb dia dtg visit kat ward sekali jerk lepas operation tu. tapi kejap giler! tak dan nak buat apa pun.. *tetap sempat ingat nak bergambar tu* huhuhu...


Ok.. done with anaesthetic... which kesudahannyer tak rasa apa pun... alhamdulillah... Allah permudahkan segalanyer.... then, barulah aku disorong ke bilik bedah... waktu nie sedar lagi... nampak lar lampu2 spotlight hangging yg kelihatan dlm bilik bedah tu... sambil2 tu dlm hati sentiasa mengucap panjang dah nie... ayat qursi pun tak lekang ... dalam pada dok baca2 tu... aku pun toleh kanan... tengok nurse tengah letak penghadang kain depan muke aku... then aku toleh kiri tengok lagi satu nurse tengah dok betol2 kan drip... then aku toleh kanan lagi sekali... dengan hanya SEKELIP MATA! aku pejam... & aku bukak jer mata aku... aku dengar doktor kata.. "OK... Neena... Awak dah selamat dah... Nanti I see you @ ward yerrr" Wahhhhhhhhhhhhhhh!!!! giler cepat kata aku... sekelip mata doktor dah bedah aku?? Walhallllll... operation mengambil masa 2 jam hoke!!

Aku yg dlm keadaan giler blurrr waktu doktor kata aku dah selamat di'potong'... memang sumpah tak percaya!!! giler apa... tak sempat aku nak buat countdown... 10... 9.... 8.... tup2 dah siap? doktor biar benar nie? tu yg biler doktor kata.. ok dah siap... aku terus tanyer doktor dan dan tu jugak... "Apa doktor??? dah siapp???? biler doktor buat nie?" - sambil mencuba nak carik rasa sakit and ternyata memang dah terasa kesakitan nyer!!

Aku memanjat kesyukuran ke hadrat Allah S.W.T kerana permudahkan segalanyer.... alhamdulillah... semuanyer berjalan lancar... apa yg aku takot2 kan selama hari nie dah pun selesai.... memang betol.. selagi kite tak lalui.. memang kite akan sentiasa dihantui perasaaan TAKOT!! paling kronik biler dan dan tu teruihh ko ingat mati! biler ingat mati... teruihh insapppp... seee... ade hikmah disebaliknyer kannn... Setiap ujian Allah tu ade hikmah dia.. cuma kite nak amik iktibar ngan tak nak amik jer... :)

Sesungguhnyer apa yg aku lalui nie merupakan satu pengalaman yg AGAK indah... walaupun SAKIT!! tapi kalu kite tak lalui.. kite takkan dpt pengalaman sebegini.. sekurang2 nyer lepas pada nie... aku dah tau dah.. kalau nampak @ dengar org nak gie operatiion... camner rasanyer kannn... secara tak langsung leh gak lar bagi moral2 support sepertimana kawan2 aku like Sarah, Liea & Arfah yg memang sgt2 banyak membantu aku dalam menghadapi situasi sebegini... Thanks guys!! Luvs you all!!

Oh ya.. Gambar aku after keluar from OT dah pun di publish oleh seksa-tary @ en. teman kat entry NIE hari tu kan... so, tak yah lar aku tempekkan lagi kat sini... Lepas keluar dari OT... aku banyak menerima kunjungan tetamu... which akan aku akan share at my next next entry keh!

20 comments:

sipisenan said...

ish.. cuak sieh klw kne operate.. x dpt bygkn klw dri sndri yg kene.. actually, nk tnye ni.. kak saket aper sbnrnye..hukhuk

Deqna said...

aku rasa sayu pulak baca entry ni fren.. rasa nak menitik pulak air mata nie...


apapun syukur, sumernya dah selamat.

Cik Yayang said...

Mmg details Neena citer ttg pengalaman Neena nih....and sangat bagus perkongsian pengalaman cmni..:-)

Lady of Leisure said...

thanks for sharing dear...
sama lah kita.. i pun sangat takut kalau gi hospital rasa cam tak nak pegang ape2 jer... nak bukak mulut pun takut, kununnya takut kuman masuk hehehe...

LiAnA said...

akak 2 kali masuk OT hehe... potong perut.. 1st potong pasal fibroid.. 2nd potong pasal beranakkan Aqil...
lepas ni kalau peknen lagi pasti kene potong lagi..coz tak bleh normal..

my hubby berlawak..dia ckp next time pasang zip je muahaha

POSH76 said...

masa baca ni pun dah cuak...me mmg tak suker spital...lawat org k ..dok situ takmo takut...yg penting u mesti get well soon taw...get a good rest taw ...tq for sharing

psst: tngk u tutup mata camtu i lak rasa nak pengsan

Liea said...

Dear,

told you right? Tak rasa apa p... lepas abih ubat bius baru ler.. hehe anyway takecare , bila nak visit ni... sekejap je dah seminggu...

NeenaAnuar said...

sipisenan:
memang cuakk dik non... hehehe.. sakit apa>? dah tau kan.. :D

NeenaAnuar said...

Deqna:
alahaii.. sorry lah my dear fren.. tak der niat nak bagi ko ber-emo lak nie haa..

alhamdulillah.... semuanyer dah pun berjalan ngan lancar.. TQ my dear fren! ;)

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
no worries cik yayang.. saja nak berkongsi rasa & pengalaman.. :D

NeenaAnuar said...

Lady of Leisure:
hehehehe... u're most welcome my dear.. sharing is caring kann... :D

punyer takot.. sampai u nak tutup mulut takot kuman masuk yek... hehehe..

NeenaAnuar said...

Liana:
wahhh.. akak dah 2 kali yek but c-zer yek.. sure akak dah tak kisah dah lepas nie kalau nak dipotong lagi kan..

part pakai zip... hahaha.. lawak gak hubby akak kannn... :D

MahaSayang said...

sori neena..saya lambat tau pasal ni...buat masa ni saya mmg jarang2 masuk blog..termasuklah blog saya sendiri...

apepun..saya doakan semoga cepat2 sembuh..kembali ceria mcm dulu..kerana saya tak pernah jemu follow citer2 dan menatap pic2 u...

hope everything is gonna be ok..

dan..sori sekali lagi..sebab saya ketinggalan...uhukkss..! tapi pic tutup mata tu mmg lawak laaa...heheheh

NeenaAnuar said...

POSH76:
tu lar beb.. me pun cam you jugak lah dulu gamaknyer.. but now.. dah lalui.. alhamdulillah lar... ok dah sikit rasanyer..

u're most welcome dear.. well me kan suka sharing2 nie.. at least org leh tau apa pengalaman kite kannn.. :D

hahahaha.. u lak pengsan yek? takmo.. takmo... relaxx keh! *ceaaa pandai nak relaxkan org yek?* hehehee...

eynda said...

Hhmm..akak dah lalui situasi ni 2 kali....pertama masa bersalinkan adam...emergency ceaser...time tu pengsan terus...sedar2 dah bersalin pun....kali ke2 bersalinkan hannah....kali ni akak yg mintak diceaserkan & akak mintak anesthetic separuh badan sebab nak tau apa yg berlaku dlm OT room! Time ni hubby pun masuk OT room tapi masa perut dah kena belah....walaupun separuh badan tapi macam lali2 jugak...tapi serius pengalaman yg paling indah....boleh rasa tekanan kat jantung masa doktor nak korek2 cari baby hehe...best...

Akak ni pulak jenis terlampau berani kalau bab injection sejak sekolah lagi...BCG etc akak org pertama dlm barisan....kalau demam2 lambat baik je mintak injection terus....time peknen brape kali dah cucuk ambik darah hehe....

Take care ye...moga cepat sembuh :-)

ini blog wirdah said...

me too! wirdah pon sgt tkot ouh kalau kene g jumpe doktor.jumpe nurse pon jd ketaq lutut.

wirdah ni jenis,kalau jumpe doc,or buat medical check-up,mesti gemuruh gile. and kalo setiap kali kene cek tekanan darah, sah-sah la darah wirdah tinggi.bkn tinggi sebab sakit,tp tinggi sebab nervous.huhuh.

NeenaAnuar said...

eynda:
adoiyai. akak 2 kali yek.. huhuhu.. kannn... best kan.. satu pengalaman yg tak dpt dilupakan walaupun sakit kan kan? hehehe..

wow!! akak memang superwoman! ahakss!

anyway.. thanks kak! :D

NeenaAnuar said...

wirdah:
hahaha.. memang ramai yg takot nak jumpa MR. DOKTOR! :D

haa.. samalah! akak pun belum wat apa2 lagi... baru dengar nak jumpa doktor.. teruss darah dah tinggi... hikks.. hiksss...

NeenaAnuar said...

MahaSayang:
no worries B! thanks for your concern & sbb sudi follow my stories here yeah!

hahaha.. me too.. now biler tengok2 balik gambar tu.. tergelak & lawak sesangat!

NeenaAnuar said...

Liea:
tu lar tu.. selagi tak buat.. memang macam2 pikir... biler dah pikir... eh... best lar pulak pengalaman nie.. ahakkss!!

eh.. dtg lar... roger2 dulu yek before dtg! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails