COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, February 17, 2010

Main Masak Masak


Hi u oollzz... amacam cuti panjang raya cina? I'm sure ramai yg gie holiday sana sini kan?? aku plak idok ler kemana mana... manalah aku nak pegi dlm keadaan yg begini kannn (ceaa sadiss jerk bunyiyer)... takper2 esok dah sihat & kuat.. confirm aku gie jejalan.. kasi lepas tahap kebosanan sebulan dok terperuk kat umah.. huhuhu...


korang gie mana cuti panjang hari tu? aku kalau let say sihat maybe tidak ke mana2 pun agaknyer sbb tau confirm semua tempat2 percutian dlm malaysia will be very2 pack.. sesak sesesaknyer kan... jalanraya lagi lah tak yah ckp.. confirm abis berjam-jam kat atas jalan raya jerk... elok2 nak hilangkan tension.. terus bertambah tension jadiknyer... hahaha.... tapi ikut org jugak taw.. sbb ade org diaorg suke bercuti dlm keadaan yg ramai2 sbb meriah katanyer... betol gak tu.. tapi aku lain sikit lah... nie aku punyer citarasa lah yer... aku memang suke pegi holiday during non-peak season... kirenyer time org bekerja aku bercuti.. walaupun terpaksa bekorban cuti.. tapi aku lebih enjoy camgini sbb more relax.. tak crowded... brg pun murah2... tiket & accomodation pun murah2... nak2 kalau bercuti dlm malaysia lar.. kalau luar malaysia rasanyer during peak pun leh lagi nak jalan2.... lagipun waktu selagi berdua leh lar jalan waktu org bekerja & non peak kan.. sok2 kot dah beranak pinak.. mau nak tak nak... kene jugak gie during school holidays.. time tu rasakan! hahaha.. coz no choice kann... :D

OK.... sempena cuti yg panjang hari tu... aku memang tak der apa2 akviti pun.. rancangan awal memang melepekkk jerk lar kat umah... en. teman pulak now nie dah semakin ligat dok gie wat photoshoot sana sini... bagus lah.. elok tuk dia carik pengalaman kannn.. well practice makes prefect rite?

Since aku pun dah tinggal sorang... aku pun lepakking lah kat umah my dad coz my sisters kata diaorg nak main masak2 kat sana... aku kata.. korang main lah.. aku tolong TENGOK jerk! hahaha... bagus gak.. dah lama dah pun kiteorg tak berkumpul sama2 and masak sama2... tapi sayangnyer aku tak sihat... so tak leh nak tolong main masak2 hari tu... aku bukan leh duduk @ berdiri lelama pun.. mula lar nak sakit sana sini... so hanya akak ngan adik aku berdua jerk yg berperang kat dapur hari tu...

Jom tengok apa yg diaorg main kat dapur hari tu....


P1060113
Nasi yg dah siap sedia tuk di masak....



P1060115
Ayam & Ikan Tenggiri yg telah siap digoreng...



P1060121
Antara sebahagian bahan2 rencah yg telah siap dihiris & dipotong!



P1060125
Akak aku yg sedang leka menumis...
Menu hari tu adelah idea dari dia...



P1060142
Adik aku tengah goreng udang celup tepung...
Menu tu permintaan my dad... dia teringin nak makan lar tu..
(nampak tak percikkan kat dinding tu... ha tu lah bukti org pro memasak.. hahaha)




P1060129
Abg ipar aku pun nak joint masak2 hari tu... hehehe..



P1060130
Jgn lupa dak Qaseh yg dah pun leh berjalan now nie...
Org sibuk memasak... dia ligat berjalan sana sini...
Dah satu hal org nak kejarkan dia lak... hahaha...



Plan asal nak makan tuk makan tengahari lar kunon2 nyer... akak & adik aku punyer lar leka main masak2.. udahnyer membawa ke lewat petang which merangkap kepada makan malam gamaknyer.... hahaha... ye lah.. diaorg mula masak agak lewat pastu lauk lak bermacam macam jenis tu... and aku lak dah sah2 lah tak membantu... aku tunggu masa nak ngapp jerk! hahahaa...



P1060143_2
Seee... lauk yg dah tersedia hidang buat ku! waaahhh!!
Oh yaa.... Inilah wajah terbaru ku!
Huhuhu... muke sememehhh jerk kan...


Sakann betoi diaorg main masak2 hari tu... mana lah tak membawak ke makan malam... tapi tak per... makan malam pun enjoy gak... sebelum makan meh aku perkenalkan lauk pauk yg terhidang itu.....


P1060160
Nasi Minyak


P1060152
Ikan Tenggiri Masak Masala..


P1060166
Acar Jelatah...



P1060167
Udang Celup Tepung...



P1060169
Ayam Goreng Lada Berempah....



P1060171
Dhal Cha....


P1060176
Air sirap... sluuurrpp! cuaca panas.. sgt heaven minum air sirap nie....



P1060178_1
Terima kasih lah kepada my elder & younger sista!
Lepas nie masak lagi tuk aku yek! hahahaa.....



P1060183
Now makan time....
*oooppsss.... abaikan bapak aku yg seksii itu*
Kalau arwah mak ade.. i'm sure ianyer lebih meriah! sob.. sobb..


Aku kalau part makan2 nie.. memang tak leh lekang dari ingatan terhadap arwah mak... dia sgt suke part makan2 coz dia seorang yg sgt suke memasak.. especially for her own family... now dia dah tak der.. aku teringat akan kata2 dia... "kalau mak dah tak der nanti... jgn lupa.. teruskan apa yg mak dah biasa buat..." uhukk.. uhukk... however, I'm sure she's happy at this moment!

p/s: en. teman tak der.. maka 'professional' photographer pun tak der... so sapa yg amik gambo2 tu semua? aku laaaa.. dengan berbekalkan camera semi pro aku tu... jgn tak tau, camera semi pro tu masih lagi dlm simpanan aku taww... so biler en. teman tak der... baru lah camera semi pro tu berguna.. kalau tak asyik guna camera pro dia tu jerk.. sib baik camera semi pro tu tak majokk taww... hikks.. hikkss!!

24 comments:

Lady of Leisure said...

wow hebatnya... sekali turun dapur, masakkan ala2 chef gitu.. hehe.. sedap n lazat i tgk esp nasi minyak n lauk pauk....
:)
btw, agree with u la kalau nak holiday time cuti sekolah adalah sangat tak best kan sbbnya terlalu crowded.. i pun slalu gi holiday time bukan cuti sekolah.. lapang jer kan hehe..

ina mail said...

patutlah gambar mcm lain mcm je, rupanya bukan kemera en.teman.masakan mcm restoran nasi kandar je.mcm sedap je nasi tu.

eynda said...

Wah!! Macam buat kenduri ...sedapnyer...macam terbau je tumisan masakan semua tu :-)

POSH76 said...

sis nampak u are getting well...berseri seri muka...

sedaplak tngk nasi minyak tu...ada resepi tak..i tingin nak masak tp kekedang takut tak menjadi...besskan gathering ramai2 cam gini ...meriah

me too tak suker ramai2...tp kalu dah ada anak no choicela..hehe

sipisenan said...

wa.. nk mkn jgk.. da la ngh lapa nih.. hehe...

Cik Yayang said...

Nampak Neena makin segar dari sebelum ini, cuma cm kelihatan agak kurus compared as before...adakah mmg Neena sudah cengkung skrg ataupn faktor penggunaan kamera jenis lain tu pulak menampakkan hasil gmbar yg berlainan? :-)

Apa pun, lauk ikan tenggiri tu sgt menusuk perut ini..:-)

shimazahar said...

fuyoooooohh..
sedappppnyaaaaaaa..
lama gak tak masak nasi minyak...
Apa yang PENTING NAK RESEPI AYAM DENGAN IKAN.. hehehehehhehee..

Neena.. awak nampak lagi kurus laaa.. muka dah makin panjang....
get well soon dear.. akak doakan yang terbaik buat kamu....

L@n@ said...

leleh air liuq!!!... slurrrppp..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sis muka u dah nampak lonjong la...nampak kurus...tapi dah nampak segar skit la...
huhuhu sedapnya makan ramai2 nie kan...kena lak terhidang dengan makanan yang enak2 nie..pehhhhh memang makan xhingat la....huhuhuhu sedih jerk ayat ur late mum tue...al-fatihah tuk arwah..amin...

NeenaAnuar said...

Lady:
hahaha.. I tak turun dapur pun dear.. I dok lepakking kat hall jek.. biler nak amik gambo baru turun dapur menyibuk... hihi..

tu arrr better gie holiday during non peak kan.. aman jerk rasanyer...

NeenaAnuar said...

Kak Ina:
hihihi.. en. teman dia sibuk gie makan nasik minyak kat luar...
wahh.. cam nasik kandaq kaa? hahaha...

NeenaAnuar said...

eynda:
tu ar kak.. bile dah siap masak... neena pun kata kat my sista.. korang nie nak wat kenduri ker? sbb banyak giler... hehehe...

NeenaAnuar said...

POSH76:
hihi.. alhamdulillah.. thanks babe!

takper.... cuba jerk beb.. I pun tak penah masak lagi.. this time bukan I yg masak pun.. all done by my 2 sistas! nak resipi yek? nanti I mintak kat diaorg yek! :D

yeaa.. exactly! ;)

NeenaAnuar said...

sipisenan:
jemput makan dik... hihi...

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
heheehe.. tang segar tu betol lar kot... tapi part kurus tu tak jugak kot... gambar tu yg tersalah resize kot.. tu yg nampak cam mengurus jerk muke neena tu.. hahaha...

NeenaAnuar said...

Shima:
hihii.. resipi nak kene mintak kat kakak neena dulu lar kak shima.. sbb dia yg masak.. neena tak penah masak or try pun lagi masak nasik minyak nie before... apa pun nanti neena cuba amik resipinyer yer....

hahaha.. sian korang.. ingat neena makin kurus sgt2 yek.. sorry2... gambar tu yg cam dah tersalah resize.. tu yg nampak cam kurus & memanjang tu...

anyway.. thanks kak! ;)

NeenaAnuar said...

L@n@:
hihihi.. dah b/fast lom sis? :D

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
hihi.. sian.. sumer org cam tertipu sikit kot ngan gambo tu.. rasanyer kite idok lar kurus mana pun.. cumanyer gambo tu jerk yg cam dah tersalah resize lew.. hehehe.. sbb guna camera semipro yg lama tu and bukan guna camera en. teman yg pro tu.. tu yg dah tak tau nak resize camner.. dah terbiasa sgt ngan camera pro en. teman lar katakan... hihihi..

ok lar once in da while.. memang enjoy makan reramai nie...

Thanks dear... me too.. memang touching biler teringat akan kata2 arwah... al~fatihah...

Awien Ghazi said...

wow... masala... sodapnya

and

wow... your hair and muka sememeh looks gorgeous babe... :)

Liea said...

babe, aku nampak ko kurus jugak! cuba post latest pic! nak tengok sket kurus ke idak.. but one thing for sure, kamu nampak ceria!!! Alhamdulillah...

Deqna said...

wah cam masak kenduri jer korang ni kan..

aku ingat cina jer buat makan besar sempena CNY..

pandainya akak ngan adik ko masak kan... klu ko masak sekali aku akan cakap ko teror sekali, memandangkan yg masak ni akak ngan adik ko so pujian hanya pada mereka saje..hehehehe

NeenaAnuar said...

Awien:
hahahaha... yg sememehh lookkks gorgeous awien? anyway.. thanks dear! Muuaaahh!!

NeenaAnuar said...

Liea:
Hehehehe.. Ok ok.. nanti aku suruh en. teman amik kan muke aku yg sememehh nie lagi sekali yer.. akan ku tempekkan kat sini another latest picture for you ollzz...

alhamdullilahh... ceria tetap maintain.. :D

NeenaAnuar said...

Deqna:
hihihi.. aku tolong jawab "TQ" on behalf of my sista! diaorg lar chef tuk aku hari tu.. so suda jadik bosss daaaa... cukup masa makan sajaaa... hahaha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails