COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, February 24, 2010

Door Gift @ Berkat!


Biasanyer kalau kite gie wedding confirm balik kite takkan tangan kosong... paling kokak pun confirm korang akan dpt door gift @ berkat kan! tapi kalau korang dpt tapau makanan tu kire dah +++ lar tu...


OK.. biasa dulu2 org akan bagi bunga telor.. gula gula.. port puri... and then, as time goes by.. zaman makin moden & canggih... makin macam2 idea kreatif yg timbul... ade org suke wat collection door gift nie kan? like aku... tak lar aku suke sgt... gitu2 aje lar.. tapi mana2 yg aku rasa cam menarik tuk disimpan tu aku simpan lar...

Nie aku nak kongsi satu berkat yg aku dpt during wedding member en. teman which pada aku cam agak unik & sempoiii aarrr... aku tak tau lar kot2 ade org pernah bagi bende nie tapi aku jerk yg tak penah tau... but yg penting this is the first time aku tengok org bagi berkat camgini...





DSC_2512 copy
Tang CaWan tu memang biasa lah!
But yg tang Kopi Pearl Kacip Fatimah & Tongkat Ali tu yg menarik perhatian aku!


Macam2 idea kreatif org sekarang kan? tapi pada aku quite costly lar berkat yg pengantin nie sediakan... cawan tu dah lar di tempah khas... then, power root coffee tu pun leh tahan gak harganyer... tapi tak tau lar pulak kot2 dia dpt ngan harga murah or sponsorr ker kan... mana lah tau kot ade family2 member dia yg keje kat kilang power rooot ker.. so leh dpt harga borong yer dak... so tak kisah lar semua tu.. yg penting aku memang tertarik ngan door gift diaorg nie... seolah2 coffee mewakili pengantin lelaki & pengantin pompuan kaedahnyer! hehehe....

Terus aku terpikir akan aku punyer door gift 4 tahun yg dulu... waktu tu.. excited nak kawin.. konon nak ade trade mark tersendiri.. velagak tak nak beli yg dah ready made.. konon2 nyer sama ngan org lain nanti! memang aku ngadasss lebeyy dulu waktu nak kawin.. hahaha... ye lah kan... kawin sekali jer ko... harus lah nak buat yg da bomb lar konon2 nyer...

Akibat nak buat sendiri secara hand made... maka yg jadik mangsa waktu tu adelah arwah mak & adik beradik selain diri aku sendiri lar kan... siang malam dok mengerjakan berkat yg perlu disiapkan sebanyak 500 pcs!



_DSC0300 copy
Nie lar my Wedding Door Gift!
Masih aku simpan sehingga ke hari ini...
Jom kite zOOm in sikit apa ade kat dlm tu....




_DSC0295 copy_1
Siput Berlilin!
Siput tu aku beli kat Pasar Payang Terengganu...
Yg lelain tu.. kotak plastik, reben & bunga semuanyer beli kat kedai bunga & reben jer...


Siput tu arwah mak aku suke.. aku pun suke gak.. sbb kulit siput tu original taww.. kat Thailand diaorg nie kreatif.. dari diaorg buang cengkerang siput tu begitu saja.. diaorg cuba utilizekan bahan2 terbuang nie in order to make money! maka hasilnyer jadi lar siput berlilin tu.. lilin tu ade bermacam2 warna & ikut bauan aromanyer.. yg purple nie berbau anggur tak salah aku... nak tau camner aku tau sejarah kulit siput tu datangnyer dari Thailand.. haa.. akak nie kan over peramah.. waktu nak beli tu ku interview siap org yg menjual tuu.. hahaha...


_DSC0297 copy
Tanda Terima Kasih kami!
Nak tengok muka org muda2 sebelum kawin tak?
Mehh ku zOOm inn lagi....




_DSC0294 copy
Yg pasti muke en. teman sgt innocent ketika ini! hahaha...
Jgn tak tau.. yg nie pun buat sendiri.. akak aku yg tolong design & print kan...
pastu tu gigih masing2 dok menggunting labels2 tu...
anyway.. it was such a lovely memory lar pada aku!


Side en. teman pun bertema kan lilin gak.. konon2 nak sehati sejiwa lar gitu... kan aku dah kata aku ngadasss lebih waktu nak kawin... tapinyer lilin tu dibeli secara ready made jerk! dah siap berhias pun....


_DSC0705 copy
Lilin beraroma jugak...
Yg nie berbau apple rasanyer..
Nie dah lama sgt bersimpan.. warna lilin pun dah berubah..
Kalau ikutkan warna original dia more to apple green lar...


Korang2 yg dah kawin.. ade simpan lagi tak korang nyer berkat? kalau ade meh lar share2 apa yg korang bagi during kawin korang dulu! ;)

p/s: lepas tulis entry nie, tetiba lak dpt lagi satu idea nak tulis entry which related to my wedding... nanti2 lah aku share yek.. nak kene carik bahan dulu nie.. :D

24 comments:

eqbalzack said...

wahhh...sangat simbolik door gift tu...hehe

CuppyCakeMommy said...

i dulu bagi cupcakes..hehehe..malas nak pk ..malas nak deco2..but very the creative la ur berkat things..i loike...
salam kenal ok

Mimy Hamid said...

hi neena..nak lepak sini la pasni sebab u nak story kawen2..hehe lawa nya door gift tu...adoi berkenan ...tiru buleh...??

POSH76 said...

interesting la door gift tu...if u ask me i tak simpan tp tak taula my mothers house ....mummy i kan suka simpan2 hehe

buatle entry kawen u i like...walaupun dah kawen leh gak jadi idea pada saper yg nak kawen kan hehe

ina mail said...

neena : muka en.teman cam lain sangat.boleh tiru cam tu, tak pernah lagi nampak mug siap pearl kacip ngan tongkat ali.

NeenaAnuar said...

eqbal:
hahahaha...

NeenaAnuar said...

CuppyCakeMommy:
hehehehe.. Thanks dear!!
Cupcake pun ok.. at least leh makan kan... :D

btw, thanks for dropping here.. singgah2 lar selalu yer.. salam perkenalan to you to!! ;)

NeenaAnuar said...

Mimi:
Hi Mimi... u're most welcome dear! lepak lar selalu.. jgn segan2 tuk drop your comment keh!

Thanks dear! Nak tiruu.. boleh jerrrr... sila larr... terharu sgt adee org berkenan ngan I punyer berkat tu... :D

NeenaAnuar said...

POSH:
wahh... ade permintaaan nie.. hehehe.. ok ok.. akan I buat.. but makan masa sikit lar.. sbb nak godek2 bahan from archieve! Thanks dear! :))

NeenaAnuar said...

Kak Ina:
hehehe.. memang lain sesangat pun rupe dia kak.. jauh panggang dari pulut! hahahhaa.. jahat aku kata laki sendiri.. ampunnn Beeee.. I gurau manja jerk! hahaha...

Liea said...

adua babe... rajin nye menyimpan..

Cik Yayang said...

NeenaAnuar
Idea yg bagus, wat entry pasal ni..mgkin leh jadik rujukan utk yang bakal2 kan? :-)

LiAnA said...

kelasss door gift from power root kakaka.. tongkat ali dgn kacip fatimah yang tak bleh tahan tu...


arghhh now door gift sumer mcm2 kreativiti boleh buat... akak dulu gi borong kat air hitam johor hihi.. nantilah akak share gak.. sbb sumer kat umah parents

sipisenan said...

hehe.. nnt bile sy da kawen, sy share sy nyer lak tw..hehe

Lady of Leisure said...

simboliknya kasik kopi camtu kan tapi bajetnya sure agak banyak kan.. lady nyer simple jer last year.. beli bekas apa tah kecik comel dari padang besar wakaka...

Deqna said...

wah ada makna betul lah kasi power root tuh... kreatif betul..

hah ko nye berkat tu aku ada simpan lagi.. elok jer terletak kat dalam almari...

NeenaAnuar said...

Liea:
hehehee... ade lar sikit2..

NeenaAnuar said...

Cik Yayang:
hehehe.. yup2.. paham.. ;)

NeenaAnuar said...

Kak Liana:
Haa.. share taw! :D

NeenaAnuar said...

sipisenan:
haaaa.. share jgn tak share... tak kire lah biler pun awak kawin keh! hihhi..

NeenaAnuar said...

Lady:
ohh.. ok.. mesti berkat tu se-chomel lady kann....

NeenaAnuar said...

tu lar org skg kan.. banyak tol idea2 creative!

huhuhu.. TQ2.. sbb sudi simpan lagi aku punyer berkat tu yer.. :D

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ada...kita nyer door gift pun buat sendiri..tapi bukan kita la yang buat..my cousin yang tolong buatkan..kita tolong skit2 jerk..hehehehe

NeenaAnuar said...

Purplelicious:
hihi.. nanti share2 lar ngan kite yek.. tempekkan kat blog you! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails