COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, February 9, 2010

Broccoli in Oyster Sauce!


Dah lama teringin nak makan Broccoli in Oyster Sauce... so lunch hari nie, dpt gak aku makan....




Nasik ciput.. sayur lebihhh and ikan sekor!
(sorry... food presentation aku memang sgt2 "gorgeous"! haha...
gambar pun kurang cantik sbb amik sendiri tanpa menggunakan camera en. teman! :p)



Aku suke sgt2 ngan sayur broccoli nie... sedap! dia ranggup.. tak yah masak lelama... cam aku.. kalau masak broccoli nie... aku celurrr kejap jerk... pastu terus angkat... then, terus tuang sos tiram atas sayur tu.. kalau nak bagi rasa sikit, aku akan goreng bawang putih sampai coklat2 kekuningan.. pastu taburkan jerk atas broccoli with oyster sauce tadi tu... siap! *ni tuk org yg pemalas lipas nyer kerja lar*

Lagi satu cara.. leh gak masak ngan cara menumis.. yg nie dia ade lar cam kuah2 sikit.. tapi yet aku tak bubuh banyak air... sbb nanti sayur nie lembik! biler lembik aku tak lalu nak makan.. aku tak suke makan sayur yg dimasak terlalu lama.. hilang dia punyer original taste & jugak khasiatnyer!

Doktor pun suggest aku tuk makan lebih sayur sayuran.. so now every day memang aku dok meratah sayur jek.. epecially malam... secara tak langsung dpt lah aku menurunkan perot aku yg dah buncit sejak lepas operation hari tu.. adoiii.. sadisss tol tengok 'gompolan' yg agak besar dari sediakala... walhal 'gompolan' tu bukan sebab gemuk.. tapi sbb bengkak! hahaha...

18 comments:

ini blog wirdah said...

sikit nye akak mkn,jge badan ye.hiks ;)

wirdah kalau segala jenis sayur,mmg tak akan makan.huhu.

Deqna said...

ko masak sendiri ke ni wey??
kalau ko masak sendiri oklah.. takdelah pemalas lipas sgt pun.. sbb ko pun bukan sihat lagi pun kan...


tapi dah cukup lengkap dah tu, ada ikan ada sayur.. pun menyelerakan ok..

eynda said...

Sedapnyer.....maknanyer sos tiram tuang terus dari botol ke? Akak selalu tumis pekat2 tu...tuang atas brokoli.... :-)

LiAnA said...

akak pun suka brokoli... sedappp.. kalau buat sayur campur.. ratah je dh kenyanggg.. alamakk lapar pulak tgk lauk tu huhu

POSH76 said...

adui terliur tngk brokoli tu...selalu i suka steam ratah gitu jer....hehe

ina mail said...

brokoli memang sedap kalau masak simple cam tu. tak boleh masak lama sangat.

NeenaAnuar said...

Wirdah:
hihi... tak banyak bergerak dik.. so tak leh makan banyak2 sgt.. tak elok gak..

lorr.. rugi lar adik tak makan sayur... sedap taww.. hehee..

NeenaAnuar said...

Deqna:
hahahaha... tapi tu tak susah.. celur sayur tu kerje yg sgt2 ringan jerk.. tang ikan tu laki aku dah tolong goreng kan siap2 tuk aku malam tadi... aku kene gak gerak2kan badan nie kan... secara tak langsung aku exercise badan sekali kann...

NeenaAnuar said...

eynda:
hehehe.. cam akak buat tumis menumis pun leh gak.. tapi yg neena buat nie memang neena tuang direct dari botol sos tiram tu.. yg di masak cuma bawang putih tu jerk digoreng sampai garing..

NeenaAnuar said...

Liana:
sedap kan kak kan? betol tu, kengkadang makan dia pun terus leh kenyang... eh tapi sian akak... akak lak yg lapor now nie... hehheheh...

NeenaAnuar said...

POSH76:
steam lagi sihat! air sayur tak keluar.. ;)

NeenaAnuar said...

kak INa:
yup! betol... :)

Lady of Leisure said...

masak sendiri ek.. cayalah.. u must have a very strong heart... tabik spring...
menu tu simple tapi sangat sedap... complete kan...
:)

[z@ck] said...

pergh..
macam sedap je akk..
sy ni bukan suka sgt ngn sayur,,
memilih sgt,,

NeenaAnuar said...

Lady of Leisure:
hihihi.. alaa dear.. sayur jerk yg I celur... senang sgt2 pun.. so leh lar gerak2 sendiri.. sambil2 exercise kann..

yup2... simple & nice.. :D

NeenaAnuar said...

z@ck:
hihihi.. memang best lar z@ck!

nanti kat NZ confirm z@ck suka makan sayur... hehehe...

Nur Irfan Juezrie said...

erm... sedap.. simple je kan masak dia.. leh try ni..

NeenaAnuar said...

Jue:
hehe.. memang sgt2 senang tuk dimasak.. cuba lah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails