COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, September 21, 2010

Sejarah Baju Raya 2010 Yang Bertukar Secara Last Minute!


Pergghh.. sejarahh lah sangattttttt... hehehe...

Ok... kan aku semalam dah janji nak citer pasal sejarah baju raya aku yg bertukar pada saat akhirkan??  so camgini citer nyer.... actually aku ade satu baju nie yg memang dah lama gilerr bersimpan dlm almari.... hehehe.. again baju yg bersimpan dlm almari tak berpakai-pakai... aku tu lah satu habitnyer... suke benor shopping baju.. pastu ade yg pakainye sekali... then bersimpan lamaaaa... or ade gak yg beli.. tapi tak penah pakai langsung hingga bertahun lama nya.. bukan lah nak membazir.. cumanye aku kalau dah berkenan tu memang aku beli jerk.. coz sometimes bende tu ade time tu jerk... esok2 kalau kite nak carik dah tak jumpa dah... (leh pakai ke firasat aku nie? hahaha.... :p)

So, memang nak dijadikkan cerita... aku ade beli satu baju kurung moden dari kain jenis chiffon.. baju tu aku beli dlm tahun 2006 or 2007 camgitu lah kot.. tak berapa nak ingat.. tapi yg pasti aku ingat time aku shopping baju tu aku shopping sama2 ngan arwah mak aku kat butik sepupu dia yg berlokasi di Kuala Terengganu....

DSC_2504 copy
Nie lah dia baju yg di maksudkan itu!

Aku beli time tu saja laa.. tak der lah set nak pakai time raya or what.. tapi biler masuk pada raya2 selepas beli baju nie.. terus tak jadik nak pakai sebab ade jerk baju raya baru yg aku beli... hehehe.. so tu yg dok bersimpan tak berpakai-pakai... even tuk attend any function or kenduri kendara.. aku lom penah pakai pun baju nie... aku antar dry cleaning.. pastu simpan dlm almari...

Sampai lah pada tahun nie... baru hati nie terdetik nak pakai baju 'baru' nie di hari raya pertama... so ngan confidentnyer gie carik kain baju melayu tuk en. teman.. nak sedondon dondon lah kengkonon nyerr... end up dpt lah kain baju melayu en. teman yg sangatt matching ngan baju aku nie.... memang nak dijadikkan cerita... biler dah beli kain baju melayu en. teman... balik umah... terus aku try baju 'baru' tu on me... sekaliiiiiiiiii biler cuba.... ya ampuunn... rasa lain macam... cutting dah lari ngan badan aku... besarrrr weiiii baju tuuu... motif ckp camgitu?  yer aku nak bagi tahu yg aku dah kurus skg! hahahahaha...

Maybe la kot... waktu aku beli baju tu beberapa tahun yg dulu... badan aku agak berisi... so biler cuba cam just nice laaa... so since that memang tak penah try pun baju tuu... tapi tu yg lah yg nak jadik pasal nyer... tak cuba dulu before gie beli kain baju melayu en. teman... dah beli baru terngagaaa tengok baju cam dah tak berapa nak fitting... aku nie cerewet sikit part2 baju nie.. kalau cutting lari jerk.. mula lah rasa cam tak selesa nak pakai & sampai ke tahap tak mo pakai terus...

Mula2 tu ade gak terniat nak buat alteration.. tapi pikir2 balik.. cost tuk buat alteration pun cam leh buat 1 new baju kurung dah... lagi pun dlm tengah2 bulan ramadhan tu... mana ade tailor yg nak wat kerja2 alteration nie lagi kann.. so aku pun ckp ngan en. teman... takpe lah.. I kene carik baju baru yg sedondon ngan you lah pulak... and of course kene ready made... perrgghhh... satu lagi penyakit nak carik yg ready made.. nak dptkan warna yg sesuaii ngan baju melayu en teman gile  payah... tu yg end up my last choice was baju sulaman kebaya nyoya tuu!  sib baik lah jumpa... better than nothing kannn.. :D 

Lagi sekali nak di jadikkan cerita.. ade laa sorang my fren nie tengah dok carik2 baju raya gak.. ready made.. tapi tatapp lom jumpa yg berkenan di hati... so biler dok telek punyer telek baju 'baru' aku yg berkain chiffon tu... dlm hati cam berbelah bagi nak alter ker tidak... then suddently teringatkan si dia yg tengah mencarik2 baju raya... and aku pun leh bayangkan yg most probably dia muat baju tu.. and will be very nice and fit on her tanpa melakukan sebarang alteration!

So apa lagiii... kebetulan dlm bulan puasa hari tu.. ade 1 day she came to my house... so aku pun tanye lah dia and suruh dia try on my baju 'baru' tuuu... sekaliiiiiiiiii hambik kooo!  memang reallyy nice on her.. and that baju just like made for her and not me!  hehehe.. ngammm and sangatttt fitting... and she looks great on it! so aku pun tanye lah yg empunyer badan... nak ker baju tu since dia pun dok tercarik2 lagi baju raya kann... kalau dia nakk... aku jual lah kat dia.... tapi bukan pada harga yg aku beli laa... walaupun aku tak penah pakai sekali pun baju tu.. and ianya boleh dikatakan bukan second hand lahh... tapi aku tetap jual @ second hand price... :D

Nak tahu siapakah pemilik baju 'baru' aku tu??? ini lah orgnyer! ;)

DSC_2505 copy
Puan Awien Ghazi! Yg kat sebelah tu minah sang kelembar @ pemilik asal baju 'baru' tuu... hahahaa.. :p
Aku dah tengok awien pakai baju tu.. memang sweett jerk dia.. tapi aku tak mo amik gamba time tu.. tak syok sbb dia nak pakai tuk hari raya or kenduri kendara lain.. so kite tunggu dia pose maut nanti yek... insyallah akan ku publish di sini! :D

Alrite.. tang kain batik yg aku simpan selama 5 tahun lamanyer tu.. yg aku mix and match kan ngan baju kebaya sulaman nyonya tuu... camgini kisah nye pulak!  eh korang kisah ker pun nak tahu sejarah aku nie semua?  ahh tak pe lah.. aku tengah syok nak citer nie.. so layannn kan ajeee lerr! :p

Sejarah yg tercipta sampai 5 tahun lamanye aku simpan tu is b'coz of this lace top!

P1050884 copy
Top Lace Kebaya nie asalnyer aku beli sepasang ngan kain batik yg aku pakai time hari raya pertama hari tu... (gambar tahun lepas sewaktu wedding Cida)
Aku beli lace & kain batik tu during our wedding honeymoon @ Bali in 2005... ianya memang dah dijual secara sepasang.. 2 meter lace and 2 meter kain batik... aku tertarik ngan kain lace biru tuu coz lembutt gilerr material dia... so biler dah balik KL... aku pun tempah lah baju tuu... tapi biler dah siap and try rasa cam kurang menarik lah pulak baju yg agak shinning tu ngan kain batik tuu... so apa lagi.. sessi matching katching bermula balik laa... kain sarung thai silk yg aku padan kan kat gambar di atas nie asalnyer memang aku dah ade lama daaaa.... before aku kawin lagi... tapi top dia pulak kebaya labuh which dah rosak and aku tak leh selamatkan lagi.... so tu yg kain dia jek tinggal.. sib baik lah kain thai silk kosong... so senang nak mix and match.. and kebetulan pulak bile try lace tu cam kene jerkkk ngan kain sarung thai silk tuu... memang ngam choiii lah jadiknyer! hehehe....

Haaa.... begitulah sejarahhh baju aku niee... hehehe.. panjang berjela kann... biasalah aku kannnnnnn... :p 

Eh, by the way... aku ade gak terpikir... agak2 korang lah kannn... kalau aku nak jual baju2 aku yg masih elok tapi aku tak mo pakai dah secara online ade tak org nak beli?  korang nak beli ker dari aku? hehehe... kalau ade.. kene bukak online butik aku la lepas nie! huhuhuhu....

34 comments:

mrs.hanibunny said...

Hhahaha macam kenal je time posing dengan kebaya biru tu... aku jeles!!! bila la badan aku nak jadi hang neena oiiiii....

Queen said...

ade....ngeeee......

saya pun sama macam hanubunny....tapi jeles tang peruttu jela...mek nye dah kembang 8 macam dah..geeee

mekchu said...

cantik.... nice nice & nice.. nak nak!! angkat tangan 2-2.. mekchu nak beli... bg mekchu tgk dulu.. lg byk pilihan, lagi suka..

Jiejah @ Iza said...

hehehehe byk sejarah nya yer cik neena ..by d'way , semua baju² lawo belaka . pandai neena pilih kain :-D

Dee said...

tunjuklah baju2 tu..mesti ada yg berkenan..pandai u matching baju ye..cantik je dee tgk..

Iena said...

aku baru jer nk mintak beli yg biru tu... sekali kwn kite lg pantas! hehehee

suezen said...

jual!!!!!

SURIA AMANDA said...

Panjang giler sejarah baju raya akak..Lisa rasa mmg patut akak bukak butik online..rasanya ramai yang nak beli..sayang la kalau baju banyak2 terdampar mcm tu jer..baik jual..dapat balik modal..beli baju baru lagi...

Mimy Hamid said...

rezeki awien daa..hehehe...ko nya kebetulan sumer matching je beb...iskkkkk geram mak tauuuu

cikbedahlaser said...

kompom sy x beli... sbb x muat...
owhhh....

sy suke kaler biru camni...
aritu masa basuh baju2 balik dr kg..baru sy perasan...berderet...baju/kain/suar kaler biru ni....

heheheh sweet kan kaler ni...

-NiD's- said...

bertuah puan awieN....chantik baju tuh akak....

Aini said...

kak, serius cakap ni.. bila tengok gmbr2 akak dalam blog ni berkobar tul nak turunkan berat badan, nak pakai cantik2 cam ni gak... Badan cantik pakai ape pun cantik, so jeles..huhu

ratusiput said...

uishh...panjang sejarah baju ko..ehehe...eh tp cantikla ko in blue...

mizzura said...

baju lace tu cantik sgt...eh neena byk baju lace eh...whateva pun baju neena semua chantek2...

NeenaAnuar said...

mrs.hanibunny:
buleh jaaa..... :D

NeenaAnuar said...

Queen:
hehehe.. kite pun ade perot.. pasal tu selalu pakai girdle! :p

NeenaAnuar said...

mekchu:
wah.. cam ramai jek yg berminat nie.. ok ok.. thanks mekchu.. nanti neena buat jualan secara online yer! insyallah... :D

NeenaAnuar said...

Jiejah:
hehehe... thanks sis! ;D

NeenaAnuar said...

Dee:
ok sis! hehehe.. TQ... :D

NeenaAnuar said...

Iena:
hahaha.. sorry beb.. ko lewat sebulan! kakakaka....

NeenaAnuar said...

suezen:
hehehee.. TQ darling! ;D

NeenaAnuar said...

Amanda:
ha'ah.. betol apa yg lisa ckpkan tuu.. at least dari terbiar camgitu jerk... dpt gak duit tuk wat tambah2 nak beli baju baru kannn! :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
hehehehe.... itu lah.. suratan atau kebetulannnn! :D

NeenaAnuar said...

cikbedahlaser:
hehehe.. takpe.. mana tahu ade baju yg besar2 ke kannn.. leh jadik rezeki awak nanti! :D

NeenaAnuar said...

NiD:
hehe.. TQ dear! ;)

NeenaAnuar said...

Aini:
TQ darling! insyallah.. I'm sure u can put down ur weight.. now pun bukannye adik gemuk sangat punn.. teruskan usaha yerrr... ;D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
memang colour biru salah satu my fav pun beb.. hehehee... TQ! ;D

NeenaAnuar said...

mizzura:
ade lahh dlm beberapa helai! I memang minat lace gak! hehehe.. TQ dear! :D

fiq said...

suka baju kebaya biru tu!!

NeenaAnuar said...

fiq:
thanks dear! ;)

Ann Ishak said...

badan ko lagi comeiii...
andai kata aku muat, aku orang pertama jadi buyer ko babe

NeenaAnuar said...

Ann:
hehehe.. thanks beb! don't worry... kalau ade rezeki ko tak ke mana! :D

POSH76 said...

dua2 baju tu lawa....tetiba terminat kaler biru bila tngk u pakai hehe

NeenaAnuar said...

POSH:
hehhee.. apa lagi.. lepas nie carik baju bewarna biru yer! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails