COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, September 20, 2010

Rendang Ayam Mak Kite!


Setelah hampir lebih dari seminggu aku bercuti dari berbloggin... maka hari ini aku kembali... owhhhhh!! jari jemari aku sangat crammed bile berada atas keyboard!!  huhuhu.... tapi disebabkan banyak giler citer yg terbantut dan tergendala.. maka aku gagahh kan diri jugak lah menghupdate blog aku yg agak kesunyian lately nie.. :D

Actually aku sendiri tak tahu nak bermula dari mana citer hari raya aku nie... tapi since aku punyer style of bloggin adelah ala alaa drama bersiri... maka marilah kite mulakan siri drama hari raya aku ngan babak sebelum kejadian hari raya dulu yek! hehehe... 

Walaupun arwah mak aku dah tak der... tapi aku tetap teruskan tradisi arwah mak biler tiap kali Syawal dtg menjelma... if malam raya aku dah pun publish story pasal sessi anyaman ketupat (sapa2 yg tak baca lagi entry nie sila clik di sini yer!) and today aku nak story pasal menu wajib ade di setiap pagi syawal! Rendang Ayam adelah salah satu my favourite dish tuk makan ngan ketupat ngan kuah kacang! 

Entah naper cam tau2 jerk yg satu hari nanti mak aku akan pergi meninggalkan aku... around 2 years before she left me... aku sempat lah mintak resipi rendang ayam & kuah kacang dari dia... and now it is really useful for me!  aku tahu boleh jerk dptkan resipi rendang ayam & kuah kacang nie kat mana2.. tapi entah laa.... aku tetap nak resipi yg keluar dari mulut mak aku jugak... coz aku rasa biler aku buat nanti.. mesti rasa dia sama cam dari air tangan arwah mak jugak!  Pasal tu lah aku bubuh dlm buku resipi aku "Rendang Ayam Mak Kite.. :)

So jom layan gambo preparation resipi rendang ayam mak kite! :D

DSC_2541
My Assistant!  I love my assistant very much!!!  TQ darling coz being such a wonderful husband for me!  Kalau tak der you.. confirm I terkangkang kengkang sengsorang nak masak rendang tu! :D

DSC_2543
Aku siap pakai glove lagik biler wat kerja2 pemotongan bawang... ye lah.. banyak tuu nak di kopek.. kalau tak pakai glove rosak lah jari jemari aku yg tulus mulus niee... ceh! :p

Actually masak rendang nie senang jerk.. tapi yg leceh tu nak wat kerja2 preparation like kerisik dan menyiang bahan2 tumisan... tu lah yg memakan masa sebenarnyer... btw mesti ade yg heran kott tengok banyak giler bahan2 yg aku dok siang tu kann... ermm.. actually aku memang masak banyak punn... kalau sekor ayam confirm tak cukup.. ye lah.. setahun sekali jerk aku merendang... so biler sekali masak nie.. harus lah aku lebih kan terus... sekor aku hidang di pagi syawal.. sekor lagi aku bawak balik umah MIL kat Perak and sekor lagi aku simpan tuk aku makan sendiri... and percaya lah yg ketiga-tiga ekor ayam tu dah pun abis! hehehehe...

DSC_2546
OK.. nie adelah bahan2 yg diperlukan utk memasak seekor ayam rendang...  Bawang merah (10-15 biji), bawang putih (10-15 biji), halia (1 jari), serai (10 btg), lengkuas (1 inchi) cili padi, asam keping, kunyit hidup @ serbuk kunyit, daun limau purut & daun kunyit!  Bahan2 yg tiada dlm gambar sebab photographer sibuk merendang sama ngan aku adelah.. cili kisar @ cili boh, kerisik & 1 paket pati santan! :D

DSC_2550
Blendkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas, kunyit hidup dan cili padi.... kemudian tumiskan sehingga naik bau dan garing....

DSC_2551
Bila dah garing... tuangkan sepaket pati santan pekat dan 2 senduk cili kisar... kalau sapa2 yg tak pakai kunyit hidup... boleh bubuh serbuk kunyit sekali time nie....

DSC_2553
Masak sampai garing & pekat... biler dah pekat, baru masukkan 1 ekor ayam, asam keping, gula & garam secukupnye!  Biler dah pekat... baru masukkan 2 sudu besar kerisik dan gaul sampai rata....  kalau rasa cam pekat sangat.. leh tambah air sedikitttt...

DSC_2554
Kemudian... boleh masukkan daun kunyit & daun limau purut!  then biarkan seketika sehingga ianyer betol2 masak... time nie kalau nak tutup ngan tudung periuk pun boleh buat seketika...

DSC_2557
Dan inilah hasilnya... Rendang Ayam Mak Kite! :D

Kalau korang tengok pada rendang aku tu cam banyak serdak serdak rendang tu kan?  haa.. itu boleh ikut selera korang... sapa2 yg rasa tak suke rendang banyak serdak... masak lah rendang tu lama lagi... sampai dia betol2 kering... tapi cam aku tak suke dia kering sangat.. sebab aku suke makan serdak rendang tu ngan ketupat @ pun nasik putih.. pasal tu aku tak masak dia lama sampai jadik kering...

DSC_2559
setelah siap merendang... assistant naked chef dah terbungkanggg kepenatan! hahahaha.... siannn.. nak makan tak leh.. masih berpuasaaa kannnnn.... biler berbuka.. dpt makan rendang yg dah di masak.. haaa.. tau pun dia nak kata sedap!  pasal tu lah aku masak extra tuu.. sebelum hari raya dah pulun dah rendang tu! hehehe.... :p

20 comments:

Iena said...

look very yummy~~~
x sabarnyer nak rasa Rendang Ayam Mak Kite ni... :)

lady XOXO said...

wah2.. cedap nyer rendang tue.. look nyum2.. nanak sis.. courier mai penang..ahahaha.. leh taks.. ahaha.. kidding dear... wah2 siap pakai glove tu sis.. rajin nyer suami sis.. nanti wina kahwin pown nk suami wina camtu ar..tlg wina..tak pown wina tlg tngok dier masak..wakakak.. jahat2... alahai cianyer hubby sis.. tertito dah.. ahahha.. rajin sis masak,,,, good wife.. bertuah suami

NurSolehah said...

best3... sukeee v(-.-)

Shu Shinju said...

bila la leh rasa rendang mak kite ni..huhu..teringin la..

Queen said...

same macam MIL kita masak la neena..heee

-NiD's- said...

akak...ABGNUAR so cute.....
ahahhahaha tegeLak besaq tgk dia kepenatan tebaring...BTW bertuah akak dapat hubby mcm nie rajin suka sesama maSuk dapoq..........

Eri-chan said...

rendang neena nampak menarik..erm sedaps ni....yp penting ada assistance memasak..bukan takat tukang makan jer..

NeenaAnuar said...

Iena:
hahahaha... aku sendiri tengah pikir dpt ker aku masak lagi rendang mak kite nie...

NeenaAnuar said...

lady XOXO:
heheh.. kalau tak mudah rosak leh jerk courierkan tuk winaa... :D

NeenaAnuar said...

NurSolehah:
thanks! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
hehehee.. meh turun umah akak! :D

NeenaAnuar said...

Queen:
owh ye ker? huhuhu.... :D

NeenaAnuar said...

NiD:
hahahaha.... dia memang letih giler tuu.. tu yg 'fengsan' sekejap tu! ahakss! btw, thanks dear.. :D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
haa.. tu lah tu.. alhamdulillah en. teman memang banyak membantu.. kalau takkkk.. jawabnyer lepas raya baru leh makan rendang tu silap haribulan! hahahaha...

POSH76 said...

sedapnyer tengok rendang tu...tp mmg penatkan ...tp berbaloi hehe

NeenaAnuar said...

POSH:
yea.. penat tapi puasssss! :D

Ann Ishak said...

since ku tak dapat raya glammm ko...bolehlah tapau untuk aku rendang ayam tu ekkk, sedap tuh
boleh tak babe?!!

NeenaAnuar said...

Ann:
hahahaa.. aku sendiri tak tahu dpt ker tak nak masak rendang tuk sabtu nie.. rasa2 cam nak wat... tapi takot cam kesuntukkan masa lah pulak... insyallah.. kalau aku wat.. kalau ade rezeki ko.. aku pass2 kan kat ko yek! :D

Deqna said...

amik ko siap berglove bagai. hehe
aku taun ni rilex sikit tak yah wat keje... jaga anak jer..hehehe.. alasan yg tidak diterima

ida ahmad said...

Arini saya try rendang ayam awak ya. Mcm sama resepi yg dok masak tiap2 tahun tp xpernah hafal. Keja menggoogle ja tiap2 thn. Selamat berpuasa & hari raya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails