COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, September 9, 2010

Cara-Cara Menganyam Ketupat Bawang!


Hari Raya aku takkan lengkap kalau tak der rendang, kuah kacang & jugak ketupat!  Mungkin ade org tak kisah kalau tak der ketupat... nasi impit pun ok.... or skg nie banyak jual ketupat segera cam Nona & Adabi!

Tapi cam aku lah.. memang rasa cam tak raya jerk kalau tak jumpa ketupat!  mungkin dah terbiasa dari kecik arwah mak without failed akan sediakan ketupat sebagai juadah dipagi raya!  Actually sapa yg dah lama follow blog aku... pasti ingat pada entry aku yg NIE.....  waktu tuu... aku tempekkan gambar2 jerk... which maybe susah tuk korang belajar.. eh.. ade ker org nak belajar nie? hehehe.. tak pe lah.. sharing is caring kan?  so aku share kan lah video aku anyam ketupat semalam yek!  ;)


Hehehee.. sorry cikgu bersuara senggau!  al maklum lah.. leh lak tak sihat di saat-saat akhir berpuasa nie.. tapi aku still puasa tau!  :D

Korang leh captured ker camner aku anyam tu?  kalau boleh baguss.... kalau tak leh.. ko ulang tayang lah video aku tu berulang-ulang kali sampai dapat yer! hehehee... memang kalau first time nak belajar anyam nie agak payah... which aku sendiri waktu mula2 belajar ngan arwah mak dulu sampai emo2.. rasa cam takmo dah belajar anyam ketupat... tapi at the same time aku terpikir satu jerk lah...

"kalau lah satu hari nanti mak aku tak der.. pergi buat selama-lamanyer tinggalkan aku.... macam mana lah aku nak makan ketupat... kalau aku tak belajar anyam ketupat dari dia sewaktu dia hidup"

waktu tu mana ade sarung ketupat yg dah siap di anyam cam sekarang nie... so nak tak nak aku tegarkan diri belajar gak... alhamdulillah.. end up aku grad ngan cemerlangnyer! hehehe... seronookkk wooo kalau dah pandai anyam... terus rasa cam tak mo beli yg dah siap anyam kat kedai tuu... kalau boleh nak anyam sendiri.. guna air tangan sendiri.. baru lah dtg feel hari raya & enjoy nak rebus ketupat!  So sekarang nie aku cam dah ketagih nak menganyam ketupat... kalau daun dah abis rasa cam sedih lak.. sbb nak kene tunggu setahun lagi utk dpt rasa anyam ketupat balik! hehehehe...

Tapi kan semalam waktu aku anyam ketupat... aku pasang radio.. keluar lah lagi raya Airmata Syawal nyayian CT Nurhaliza!  adoii.... tanpa aku sedari.. air mata aku mengalirrr.... memang terasa sebakkk sangatt hati nie... ye lah.. selalu aku ngan arwah mak lah yg akan duduk berdua sambil borak2.. sambil anyam ketupat... now mak dah tak der... tinggal aku keseorangan... memang aku rindu sangattt saat2 preparation hari raya bersama-sama arwah mak... apatah lagi sewaktu berhari raya!  walaupun ni merupakan tahun ke-3 aku anyam ketupat sendirian.... entah kenapa rasa pilu kat hati nie masih ade biler anyam ketupat sendirian.. mungkin kalau adik beradik aku yg lain tahu cam maner nak anyam ketupat mungkin lah aku tak terasa sangat kot biler kami beramai-ramai anyam secara bersama & beramai-ramai...  :(

Ok.. dah.. dah... lupakan kisah sedih aku tu....sorry lah.. ade iklan raya jap! hahaha.... :p

Disebabkan aku sorang jerk yg pandai menganyam ketupat... maka aku kene lah anyam dekat 50 bijik sarung ketupat... tapi aku ok jerk... sukeee lagi ade.... lagi banyak lagi aku suke.. so ade sapa2 nak buat tempahan anyam sarung ketupat ngan aku next year.. sila bagi tahu yek!  aku sedia menerima tempahan! hehehehe...  :D

DSC_2586 copy
Semalam aku dah buat 25 biji sarung ketupat... hari nie nak wat lagi 25.... yeay!!

Sempat lagi aku wat entry ambang hari raya kannnnn.... org sibuk masak aku sempat lagi bloggin! hehehe... well... wanita skg kene serba boleh...  sambil masak, sambil anyam ketupat, sambil berfacebook dan jugak sambil berblogging! hehehehe....  Ok lah.. aku nak sambung anyam ketupat nie... kang nak ber-rendang pulak.... daaaaaaaaaaaaaa..... selamat hari rayaaaaaaaaaaaaa! muaaaahhhsssss!!!!

7 comments:

mekchu said...

part yg selisih tu paaaling confius.. pas ni tidak lagi.. tak sabar nak try.. thanks dear.. mmg pndai la neena nih.. x lupa adat org lama.. good for you

Aini said...

selamat hari raya kak neene.. Nak blik kampung dah ni.. tata =)

Shu Shinju said...

ala..comelnye suara kak neena... sengau2 manja...

nampak cam senang nak anyam..tp, complicated ... huhu..nak blaja la.. baru rasa kehangatan raya tu kan.. ni main rebus yg express xde feel lgsg... cam yg shu wat skrg ni..... hahaha..

akak.. slmat hari raye.. luv u..muaaahhhhhhhhhhhss...

NeenaAnuar said...

mekchu:
hehe.. thanks mekchu.. ok.. lepas nie cuba yer.. kalau jadik jgn lupa share2 kat blog mekchu tau! :D

NeenaAnuar said...

Aini:
selamat hari raya dear! ;)

NeenaAnuar said...

Shu:
hehehee.. suara sengauuu!

insyallah tahun depan shu leh rebus ketupat hasil air tangan sendiri! best of luck! :D

::cikserai:: said...

Sempat nangis jap bace entry ni.huhuhu tapi betul kan! Bila anyam sendiri,lagi semangat nak raye.bila tak jadik,mmang rase nk campak je daun tu.hehehe tu pasal jumpe blog ni.nak asah lagi bakat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails