COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, May 11, 2012

Kecak Dance @ Uluwatu BALI!

Mari kite sambung kembali pengembaraan di Bali!

Actually, waktu first time aku ke Uluswatu in 2008.. aku tak dpt nak tengok tarian yg paling glamor di Bali i.e. Kecak Dance!  Kire kalau ko ke Bali, melihat persembahan Kecak Dance adelah merupakan satu perkara yg wajib utk korang slot kan dlm aktiviti korang sepanjang disana!  Dulu aku pergi, cuaca hujan.. so katanya kalau hari hujan.. tarian kecak nie memang takkan berlangsung coz Kecak Dance nie dipersembahkan ketika waktu matahari terbenam! so kalau hujan.. mana ade sunset kan?  So, kalau korang nak pergi tengok kecak dance.. sila pastikan korang pergi time cuaca  cerah ye!  Since dulu aku tak dpt nak pegi tengok Kecak Dance.. so this time aku memang insist nak jugakk pegi ke Uluwatu sekali lagi coz nak pi tengok tarian Kecak nie! so kire worth for the second trip right! hehhehe.. and kebetulan Zaa pun baru first time ke Bali, so of coz aku nak bawak dia tengok tempat yg super awesome nie!

IMG_9606 copy
Nampak tak kat dlm gambar nie, ramai org sedang menuju ke atas bukit tuh... hah! disitu lah gelangang Kecak Dance!

IMG_9641 copy
memang awal giler diaorg semua dah dtg utk amik tempat! kire kiteorg nie agak lewat gak lah sampai kat sini coz dah penuhh! uhuhu..

DSC_3975 copy
But alhamdulillahh.. dpt jugak lah tempat duduk yg agak strategik! duduk barisan hadapan sekali!  but actually kalau korang dtg awal sikit, maybe leh duduk kat row yg tengah sikit tuh for a better view to see the whole performace! coz kalau kat depan sekali nie memang lah korang nampak dekat, cuma dari segi ariel view tuh kurengg sikit arr.. but yet don't worry.. you still can see the show awesomely!
DSC_3977 copy
Kalau korang terror, cer carikk kiteorg kat mana?? hehehe...
 

DSC_3971 copy
Kecak Dance sangat sinonim ngan Sunset!
Dlm pukul 6 lebih.. tarian kecak pun bermula.. sebelum aku share ngan korang gambar2 yg sempat en.teman & Lee snap during Kecak Dance nie.. meh aku brief korang sikit apa itu Kecak Dance!

"The Kecak dance is one of the most famous of Balinese dances, it is unusual because it has no musical accompaniment like many other Indonesian dances do, the rhythm of the dance is produced by the chanting 'monkey' chorus. The chanting noise of "Cak-cak-cak" gave the dance its name Kecak. The 50 man chorus arrange themselves in a ring around a flame, to produce a stage. The men not only provide the rhythm for this dance but also act as the various monkey armies that are featured in the story and as the undulating snake in one of the scenes. The story line of the dance is taken from the Ramayana epic that tells of the evil King Rahwana using trickery to kidnap Rama's wife Dewi Sita, and how with the help of the white monkey army, Rama rescues his wife and defeats the evil Rahwana. The dance however is not a traditional Balinese dance it was developed in the 1930s in the village of Bona specifically for western tastes."

Actually, waktu kite kat sini.. before kecak dance bermula, diaorg ade edarkan satu flyers yg ade cerita tentang Kecak Dance nie.. aku dah lupa ke mana pulak dah aku humbankan flyers tuh! if not boleh lah aku amik gambar and tempek jer kat sini coz citer kat situ lebih detail! But kalau korang rajin, korang leh baca the full story about Kecak Dance di SINI

Anyway, yg pasti tarian nie sangat enjoiceee utk ditonton hokey!!! kalau tengok secara live ade lah serious awesome coz you can hear their combination voice yg ala2 Acapella tuh!  Rite, now lets enjoy some pictures..... 
 
DSC_3982 copy
Mereka sudah masuk ke gelanggang persembahan!

DSC_3984 copy
sedang melakukan satu bulatan!

DSC_3993 copy
bulatan terbentuk sambil mereka menyebut.. Cak!! Cak!! Cakk cakk!!

DSC_3999 copy
Simbolik persembahan dikala matahari terbenam!

DSC_4001 copy
nie cam tuk dukun rasanya.. aku pun tak berapa nak ingat dah! hehehee..

DSC_4016 copy
Dewi dah masuk!

DSC_4019 copy
Dewi Sita bersama penjaganya!

DSC_4022 copy
Comel Dewi Sita nie!

DSC_4027 copy
Body diaaaaaaaaaaaaaa.......... fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!! Melentikkkkkkkkkksssssssssss!!!

DSC_4023 copy
Epic!

IMG_9671 copy
Si Penculik dah keluar!

DSC_4041 copy
King Rahwana sedang melakukan percubaan utk menculik si Dewi Sita!
 

DSC_4047 copy
Peranda masuk.. aku lupa plak siapa si Peranda nie!

IMG_9675 copy
Then White Monkey pun keluar dlm percubaan utk menyelamatkan Dewi Sita!

IMG_9681 copy
Waattttttcccccchhhhhhaaaaaaaaaaaaa!!!! (nie aku buat dialog sendiri, so sila jgn percaya)

DSC_4098 copy
hari semakin gelap!

DSC_4101 copy
dan matahari semakin melabuhkan tirainya!

DSC_4106 copy
Kebanyakkan dari mereka semuanya dah agak berusia.. tetapi tenaga mereka sungguh luar biasa!  Serious sepanjang hampir sejam lebih show ini berlangsung, mereka tak henti henti menyebut... Cakkk.. cakk.. cakk.. cakkkkcakkk!!
 

DSC_4110 copy2
Persembahan diteruskan lagi...

DSC_4115 copy2
Masa nie, Dewi Sita berciter pada cousin dia yg bernama Trijata tentang kekejaman Raja Rahwana terhadap dirinya!

DSC_4119 copy2
masa nie White Monkey datang kepada Dewi Sita dgn menyarungkan cincin milik suaminya demi membuktikan yg White Monkey adelah ditugaskan utk menyelamatkan Dewi!

DSC_4122 copy2
then sebagai balasan, Dewi Sita  memberikan pin rambutnya kepada White Monkey sbg bukti yg dia masih selamat!

IMG_9690 copy
Ni si Delem!  Dia nie memang klakor!  Kire clown of the show lah!
 

DSC_4149 copy
Nie apatah nama diaorg nie.. tapi nie pun another clowns character dlm tarian kecak dance nie!

DSC_4158 copy
waktu nie satu bulatan api sedang dilakukan!

DSC_4162 copy
Sian White Monkey dah kene tangkap & terperangkap kat dlm tuh!


DSC_4167 copy
terbaekk scene nie!

DSC_4169 copy
tetiba si clown nie dtg duduk kat kiteorg!

DSC_4168 copy
 and time tuh tetiba si Lee mengong gie cuit bahu kiri dia.. teruss dia paling kat akuuu sbb ingat aku yg buat! vungggukksss punyer Lee! hahaha..

DSC_4170 copy
White Monkey sedang cuba utk menyelamatkan diri!

DSC_4171 copy
Yes! selamat jugak akhirnya!

DSC_4173 copy
antara scene kelakor dlm Kecak Dance biler si 'clown' tuh kene sepak kat bontot dia!

IMG_9704 copy
abissss sudaaaaaaaaaa persembahan Kecak Dance!
Seriously this show is fantastic!
By the way, nie ade dua video yg sempat aku recordkan menggunakan Iphong... let's Cakk!! Cakk!!! Cakk!!!!







DSC_4192 copy
Lepas show tamat.. semua org boleh bergambar ngan penari & ahli kumpulan Kecak!


DSC_4190 copy
bagi mereka, gaya sebegini merupakan tanda Welcome & terima kasih!


DSC_4180 copy
Dalam banyak2 gambar.. serious gambar nie yg aku palinggggggggggggggggggg tak menahann sekali!!! hahahaha... scaryyyyy hokeyyyyyyyyyy!! Aku ngan Zaa sama2 dok control tangan masing2 dari terkene "tembikai"!!! hohohoho.... en.teman lah nie vunggukss betol! ade ke dia kata dlm perot org tuh ade tembikai! bingaii betool! hahaha.....

DSC_4182 copy
Org sebukk Cakk Cakk!! aku pegi EeeeEEeeee!! maybe sbb scaryy tak hilang lagi! hahaha.. :p
Yg pelik tuh.. punye lah ramai pilihan dikalangan mereka, tapi kami tetap memilih dia sbb dia jer yg tampak lain dari yg lain! hehehe....

DSC_4195 copy
Para suami memang sesuai utk bergambar ngan White Monkey! hahaha....

DSC_4196 copy
Eh.. termasuk jugak para isteri with the monkeysssss!! muahahaha...
Actually kiteorg cuba nak bergambar ngan si penculik ngan clown of the show.. tapi tak jumpa pulak.. sbb ramai sgt yg sedang amik gambar.. pastu kene berebut-rebut gak lah.. but ok lahhh nie dari takde kenangan langsung kann...

DSC_4200 copy
Kami yg tak henti hentii dok bertempik.. CAKK CAKK CAKKK CAKKK CAKKKCAKK!!!!! :D
Lepas nie kami ke tempat makan pula.. Lapaaqqqqqqqqqqq weeeiii!!! Tunggu citer dinner kami di next episod ye! ;)



4 comments:

mama tisya said...

dlm perut ada tembikai..hehehehe...

-cinta soFiaSafiya- said...

dalam perot ada BABY laaa abgnuar...hahahahahahhaha

suh dia minumherbalife....ekekekekke

akak bestt show nih

Biqque said...

of all the characters, i love hanuman (the white monkey) coz best gile!

ellynadyra said...

nicely shared

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails