COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, May 16, 2012

Ayung River Rafting ~ A True Balinese Experience!

Hari kedua di Bali!  Pepagi Pak Made dah terconggok kat Tune Hotel utk pick us up utk ke Ayung River utk buat water rafting!!!

Wootttt!!! Wootttttttttttttttttttt!!!! Kami semua first time nak buat aktiviti yg adventure nie!  Aku memang seorang yg adventurous.. aku suker pada aktiviti2 lasak dan mencabar ketakutan dlm diri aku! pasal tuh lah aku boleh naik Roller Coaster Corkscrew kat Genting Highlands berulang ulang kali sampai sakit pinggang! hahaha...

Idea nak pegi wat water rafting nie timbul biler aku cuba mencarik satu aktiviti baru yg belum pernah aku buat lagi di Bali!  So tanyer punyer tanyer ngan Pak Yantok, dia yg suggest utk buat aktiviti lasak nie!  dia kata aktiviti nie sangatttttttt bagusssssssssssss!! hehehe.. so of coz aku terujaa nak cuba! pastu tugas aku adelah utk meracun fikiran en.teman utk buat aktiviti nie.. sbb dia nie gayat sikit.. so takot dia reject! Sib baik lah dia kata OK! tapi kalau dia kata tak OK.. aku tetapp nak suruh dia kata OK! hahahaa....  pastu tanyer kat Lee & Zaa.. diaorg ok jerrrr katanye.. tak kisah apa yg aku plan out.. diaorg ikut aje! OK beresss!!!

DSC01242 copy
Boleh tahan jauh jugak perjalanan nak ke Ayung River nie.. dari Kuta mengambil masa lebih kurang 1 jam gak lah!


DSC01243 copy
Fill in your name pleaseeeeeeeeeeee!

DSC01250 copy
Jom... ikuti gelagat sengal kami di Ayung River Rafting!
Btw, kalau korang nak buat aktiviti nie.. sila pastikan korang dah bersiap sedia pakai pakaian basah ye!  in fact kat sini ade toilet.. kalau korang rasa nak tukar before pegi wat water rafting..  tapi cam kiteorg dah hotel dah siap2 pakai baju mandi dah! :D

DSC01261 copy
Life jacket & helmet is really important yer!  Kat sini your tour rafting guide yg akan pilihkan life jacket & helmet yg sesuai utk korang!  dia tengok ko.. terus dia boleh tahu saiz jacket & helmet yg sesuai utk korang! hehehe...

DSC01267 copy
Yessssssssssssss!!!
We are ready for water raftinggggggggggggg!!!!
Comell giler memasing ngan helmet separuh tembikai nie! hahahhaha....

Dari check point nie... utk menuju ke sungai, kami semua perlu menuruni bukit yg giler bapakk curam!! korang perlu menyusuri lebih kurang 300 meter anak2 tangga yg licin!  So berhati-hati sewaktu perjalanan nak ke sungai nie ye! 

DSC01272 copy
Mari kite mulakan sessi turun anak tangga! 


DSC01274 copy
baru start semua org boleh tersenyum lebor! hahaha...
Btw, pendayung nie pun akan diberikan oleh tour guide mengikut ketinggian kite.. lain org lain panjang pendayungnya yer... :D

DSC01271 copy
nampak tak curammm tuh??


DSC01281 copy
dah start nak semputtt!!! sebaiknya kalau nak wat aktiviti nie, sila lah pergi gym utk top up stamina ye!

DSC01284 copy
Jauhh lagi perjalanan kami.. so utk top up stamina.. berhenti sebentar utk photogediks!  Tapi kat sini dah start boleh dengar deruann air sungaii yg begitu derassssss!! aaauuuwwwww!!!  kami wanita yg tak gentarrrrrrrrrrr!!! We're looking forward for it! :D

Psssssssstttttttttttttt..... nie aku nak bagi tahu satu rahsia nie... sebenarnye kann.. biler dah sampai kat sini.. adelah 2 org lelaki sejati yg agakk genterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nak wat water rafting nie! muahahahahaa.....

DSC01285 copy
dalam hati dia dah berDupDapDupDap... hehehehe...

DSC01289 copy
Yes!! akhirnya.. sampai jugak ke destinasi yg dituju.. itu lah dia Sungai Ayung yg merupakan sungai yg terpanjang di Bali!   Lelaki sebelah saya tuh pun dah danggdiggduuugg! hehehehe...


Yippieeeeee!!! Saya lahh org yg paling terujaaaa sekali!!! tak sabar nak mencabar diri sendiri.. walhal hakikatnya dlm hati tuh adelah jugak sekelumit rasa cuakkk sbb tak tahu macam mana lah agaknya pelayaran rafting kami nie nanti!


DSC01303 copy
Ramai yg suker wat aktiviti nie.. especially mat salleh!  kalau org asia memang kurang lah.. ohh.. saya berbangga menjadi org asia yg berani wat aktiviti2 camgini! :D

DSC01304 copy
kami semua akan berlepas secara serentak dari sini!
Btw kalau korang perasan.. check point kami nie merupakan di bahagian aliran sungai yg paling atas sekali..  berdasarkan tour guide
water rafting kami, katanya aktiviti water rafting nie ade beberapa agent yg handle disepanjang sungai nie.. so lain agent lain check point diaorg... cam kiteorg Pak Yantok dah arrangekan ngan agent water rafting yg first sekali teroka tempat nie!  So check point kiteorg yg paling atas sekali.. kire untung sikit lahh sbb dpt lalu dari permulaan sungai!  

DSC01312 copy
Yeaaa!! kami para isteri yg berani!! ehehehee....
*saja ayat nak kasik panass kat para suami sendiri.. :p*
Ok.. perjalanan kami pun bermula.. barang2 penting seperti wallet & camera jgn risau ianya tidak sama sekali akan basah coz setiap rafting boat akan disediakan satu beg kalis air... so insyallah barang2 korang akan selamat!  Tapi sayang nya keinginan bergambar terbantut diawal nya kerana diaorg memang tak suggest kiteorg keluarkan camera sbb diaorg takot anything happen to our camera.. coz diaorg takde insurance yg boleh menjamin atas kerosakkan brg2 kite sekiranya terjadi nanti... unless kalau korang ade waterproof camera then ok!  Memang tempat nie sangat2 recommended tuk guna waterproof camera!  So like us, memang takde waterproof.. so simpan jek lah camera tuh dlm beg diam2... Sampai lahhh kat satu pit stop nie... baru dpt bergambar.... phewwwwww!! seronottttttttttttttttt!! hahaa...

Btw... kesemua gambar di Ayung River nie adelah dari camera Sony NEX-7 si Lee.. en.teman tinggal camera godang dia dlm van!  memang tempat nie sangat tak sesuai utk camera2 godang yer.. sgt merbahaya!  sib baik lah si Lee bawak camera comel dia, dpt lah jugak kami bergambar together gether sepanjang melakukan aktiviti water rafting nie!

DSC01313 copy
Sepanjang perjalanan di Ayung River nie.. korang akan berhenti dibeberapa pit stop utk sessi bergambar & menikmati keunikkan yg terdapat disini!

DSC01317 copy
Yess!! sesungguhnya water rafting adelah BESTTTTTTTT!!! I toldddddddddd you guyss! korang tak percaya yg water rafting adelah best! hehehe.. yg masing2 cuakk pada awalnya.. now dah mampu beri ibu jari naik ke atas! hahahaha...

DSC01330 copy
Ok.. tempat nie memang unik!  sepanjang beberapa kilometer disepanjang Sungai Ayung nie, terdapat ukiran batu yg sangat unik!! dia bukan sebarang ukiran ye.. ianya diukir berdasarkan cerita Ramayana!  kirenya ade cerita simbolik disebalik ukiran batu ini!

DSC01335 copy
memang org Bali nie tinggi betol nilai seni binanya! serious aku terujaa tengok ukiran batu di sepanjang Ayung River nie!

DSC01322 copy
Tanda teruja! tapi perlu kah nganga besar2 mulut tuh? aahh! tu lah dia si gonjeng! :p

DSC01333 copy
Ok.. kami meneruskan perjalanan lagi... di saat air tenang.. kami menikmati keindahan alam semulajadi disini.. Subhanallahhhh!! Indah sunggguh tempat nie!

DSC01338 copy
Ok.. now dah kat second pit stop! haha... memang kalau bergambar time kat pit stop aje ye!
Btw cara pegang pendayung nak kene betol.. cam aku pegang tuh adelah cara yg sebetolnya ketika korang tengah berdayung ye!

DSC01354 copy
Ok.. kat sini boleh buat aktiviti mandi manda!  air sungai ni kire boleh tahan jer lah sejuknya.. tak lah sejukk sampai tahap tak menahan!

DSC01344 copy
Aktiviti yg sgt sesuai utk si suami naikkan otot tangan!

DSC01349 copy
Serious en.teman CUTE gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dlm picture nie!!! hehehe...

DSC01359 copy
tak hagakk aku ... mentang2 pakai kasut Crocs... sampai nak mandi sungai pun pakai kasut kengkonon nak protect tapak kaki... udah nya tercabut... padan muke! hahaha...

DSC01366 copy
Owhh!! TQ darling!!!!

DSC01367 copy
Kau lah WIRA ku kerana berjaya menyelamatkan crocs ku dari dibawa arus derasss!!! Muuuacccchhhhhhh!!!!!

DSC01371 copy
sebelum sambung perjalanan.. kite minumm duluuuuuuuuuuu!!!
*air kelapa nie tak termasuk dlm harga pakej water rafting nie ye.. kalau nak boleh beli sendiri di pit stop ni*

DSC01377 copy
Alololooo.. layann betol laki aku makan isi kelapaaa ek! heheeh.. klakorr lah you nie Beee!!

Kami pun teruskan perjalanan kami di sungai Ayung River nie.. sepanjang perjalanan memang boleh nampak banyak luxury resort disepanjang sungai nie! serious aku memang terkasimaaaaaaaaaa melihat satu resort yg ada di situ... owhh.. owhhh.. kalau punya rejeki harus ku jejakkan kaki disinunnn... uhuhu...

Then, next pit stop adelah satu lokasi air terjun yg sangattttt cantik!  so sapa2 nak turun mandi manda boleh.. sapa nak duduk dlm boat aje pun boleh.. ikut suker lah... cam we ollzz harus tak melepaskan peluang utk mandi di bawah air terjunn yg menderuu itu!  Tour guide ckp "It's a Free Body Massage!" hahaha.. memang betol pun!  Air terjunn tu tinggi gilerr... and kuat pulak tuu.. so harus lah boleh air terjun yg menderuu laju itu sebagai satu terapi urutan!  Tapiii sayangnya tempat nie diaorg tak benarkan kiteorg amik gambar coz banyak boat nak berhenti and mandi air terjun tu.. tapi aku ngan Zaa tetap tak puas hati.. nak jugak mintak tolong Jack (our Rafting Tour Guide) amikkan gambar! hahaha.. dpt sekeping dua pun jadik lah! hehehe... Sib baik lah Jack sporting!  TQ Jack..... *ingat Jack teringat citer Titanic & Pirates of The Carribean*

DSC01384 copy
Yeay!!!

DSC01386 copy
hahaha.... sampai stim2 mata aku lepas dpt urutan free di air terjun yg gorjes itu! :p

DSC01390 copy
Seriously air terjun kat sini sangat cantik.. tapi sayangnye Jack tak snap secara menegak.. so tak dpt nak tunjuk kat korang camne rupe air terjun nie! takpe lah.. faham sbb dia pun pegang camera yg tak waterproof.. so dia pun amik a few shoots yg mana dann jerk!

DSC01410 copy
Biler dah penat mendayung.. cara pegang pendayung pun dah salah!

DSC01417 copy
En.teman mengelat.. tak dayung betol2!

Setelah hampir 2 jam kami berWater Rafting... akhirnya kami dah pun sampai ke penghujungnya!  serious tak rasa langsung masa berlalu pergi sbb sangatt lekaa menikmati keindahan sungai Ayung nie!  Btw, di penghujung water rafting nie... just before kiteorg nak sampai ke check point, ade official photographer (OP) yg menanti di tepi Ayung River utk mengambiil gambar2 kami di dalam boat!  So kalau korang nak beli, boleh beli later on...  Kat bawah nie aku share kan beberapa keping gambar dari OP Ayung River!

IMG_0096 copy
pandai diaorg tunggu kat spot yg banyak BooM!! BooM!!

IMG_0098 copy
perrgghhh!! bersemangattt memasing! hehehe...

IMG_0100 copy
Yang duduk belakang sekali berbaju biru tuh lah Jack.. our Tour Guide utk aktiviti rafting nie!  Biasanya setiap boat akan ade sorang leader.. dia akan jaga you ollzz sepenuhnya lah sepanjang aktiviti nie...

IMG_0101 copy
Lee & Zaa cuak nak duduk depan waktu kat start point.. aku memang excited nak duduk depan! hehehe...

IMG_0102 copy
dlm water rafting, dia ade beberapa quotes.. antaranya BooM BooM which means korang kene berhati-hati & pegang tali yg ade kat dlm boat korang! biasanya boat leader korang yg akan bagi arahan tuh.. kalau dia kata Forward, maknenye korang kene kayuhhh.. kalau dia kata BooM BooMM.. korang kene pegang tali utk keselamatan diri agar tak tercampak keluar dari boat biler boat melalui sungai yg adventure camgini... tapi time nie masing2 dah tak heran nak pegang tali walaupun boat leader dok ckp BooMM BooMM sbb masing2 rasa dah cukup terror! hahaha... lagi pun tak rock arr nak posing depan camera OP tanpe pegang pendayung.. tak cool hokeyy!!! :p

IMG_0103 copy
Sekaliiiiiiiiiiii............ ade org tergolek dokkkk dlm boat!  Siapa kah org itu??

IMG_0104 copy
Gonjenggggggggg lahhh sapa lagi! hahahaa... tapi I tetap maintain gorjesss okk walaupun dah terduduk dlm boat.. sib baik tergolek dlm boat.. kalau keluar dari boat?? takpe.. aku boleh berenang renang ngan life jacket sambil floating menikmati keindahan dilangit! hehehe.. eh but serious eh.. kalau korang terjatuh dari boat.. memang leader boat suruh ko floating ke atas! :p

IMG_0108 copy
Horeeyyyyyyyyyyyy!!!!
WE REALLY ENJOY IT!!!!!!

DSC01439 copy
Bukti 2 jam main air... haha.. kecutttt recutt jari jemari! Zaa not soo bad.. aku yg paling teruk! uhuhu...

DSC01441 copy
Adoiiiiiiiiiiii!! waktu datang kene turun hampir 300 meter ke bawah.. itu pun dah menggigil kepala lutut walaupun menuruni bukit! ini bayangkan ko dah abis buat rafting.. now ko kene panjat pulak anak2 tangga sejauh 200 meter plak ke atas! Pheeewww.... nak tak nak... terpaksa lah menggagahkan diri memanjat semula ke atas ye! memang dah takde cara lain dah.. melainkan ko PANJAT!

DSC01445 copy
nie lah dia 2 org perawan yg pada mula nye kecutt perott nak wat water rafting.. biler dah setengah perjalanan, boleh plak kata.. "tak cukup adventure niee" Chett!! eksyennn bukan main eh!  Btw, perasan tak seluar merah diaorg sama.. hehehe.. a day before diaorg pegi beli sama2 kat Kuta! :D

DSC01447 copy
Masing2 cuba nak kumpul energy utk memanjat!

DSC01450 copy
Yes!! Yakin boleh!!!

DSC01452 copy
Serious... penattt tapi enjoyy sangatttt!!!

DSC01455 copy
biler dah penat.. mula lah nak wat aksi mereng!

DSC01456 copy
bertabah lahhh!!!

DSC01458 copy
tu lah.. Bee boroiiiii sangattt! pasal tuh semput! hahaha...

DSC01472 copy
common girlss!! sikittt jer lagii!!!

DSC01476 copy
Yeahh!!! we can do it!!! :D

DSC01460 copy
Dah hampir sampai ke puncak!  tup2 ternampak resort yg indah ini dari atas.. WOW!!!!! I LOIKE IT!!!

DSC01487 copy
OK Bee!! that resort will be in our next wishlist! :p

DSC01490 copy
Sesampainya ke puncak... kami dibawa ke sini! Coz dlm pakej nie memang dah termasuk makan tengahari!

DSC01498 copy
Tapi before makan.. boleh lah bersih kan diri dahulu disini! Kat sini memang disediakan toilet for Mens & Ladies!  Serious aku agak terkejutt even tuala diaorg sediakan kat sini! yg aku dah siap2 budget bawak tuala dlm beg dah! 

DSC01496 copy
Sempattt berkenalan ngan awek2 dari France! hehehee...

DSC01503 copy
Ok.. nie toilet dia! sumpahh bersih gilerrrrrrrrrr!!! walhal ramai org guna.. but they really keep it well maintain and very clean!! takde satu bau bauan yg tidak menyenangkan langsung!  So kat sini korang boleh mandi dan tukar baju... even dlm toilet nie diaorg dah sediakan sabun & syampu!

DSC01504 copy
Baju basahh macam mana??? jgn risauuu.. beg plastik pun mereka sediaakan utk kite!  Serious aku tak terfikir sampai ke tahap itu service yg diaorg boleh kasik!

DSC01506 copy
For your information.. tiada sebarang bayaran yg dikenakan disini.. penggunaan toilet adelah free of charge ye! ;)

DSC01509 copy
seronok kiteorg bersiap kat sini.. viewww nya sungguh awesome!!! kalau lah tiap2 hari aku nak bersiap pegi keje boleh camgini! oowhh! oowhhh!! *mustahil*

DSC01510 copy
OK.. lepas mandi, terus pegi kat tempat beli gambar yg di snap oleh OP Ayung River tadi!  Korang boleh pilih berapa keping gambar yg korang nak diaorg print out kan utk korang! sekeping gambar berharga lebih kurang Rp.50,000 = RM15 sekeping!  diaorg akan print out kan gambar kite tuh with their official logo on it!  Tapi lupa pulak aku nak snap gambar yg aku dah beli tuh!  Actually, kat sini diaorg tak kasik korang soft copy gambar2 yg diaorg captured tu tau.. tapi hari tuh Lee cuba mintak kat brother nie, kalau kene bayar pun takpe... kiteorg sanggup bayar.. hehehe.. so since kiteorg beli beli banyakk keping gambar dari dia.. soft copy kiteorg dpt free jek! :D

DSC01514 copy
seronotttt dpt bawak balik kenangan di Ayung River!!!

DSC01519 copy
Satu lah yg kurengggg kat sini.. food dia memang dah termasuk dlm pakej ko.. tapi disini ade BaAliPBaYa yer.. so, minum lah air kosong dan bawak lah bekal sendiri sebaiknya.. kiteorg memang ade bekal biskut & roti!

DSC01533 copy
Nak lepak kat bahagian luar pulak! sungguh indah permandangan disini!

DSC01556 copy
We really had a good time @ Ayung River Water Rafting! ;)

It was fantastic experience! Aku memang enjoy.. yes.. kami semua enjoyyy with the water rafting aktiviti!  Pak Yantok dah suggest.. dia kata next time kalau dtg lagi kene pegi buat water rafting kat satu lagi lokasi water rafting di Bali... kata dia Telaga Waja River Rafting lebih mencabar dan lebih adventure! kemungkinan nak terkeluar dari boat adelah lebih tinggi! hahahaha.. yess!! aku sukerr.. insyallah kalau ade rezeki nak ken sana lagi lepas nie.. memang nak try buat rafting kat Telaga Waja pulak! kata Pak Yantok.. kalau kite first time buat water rafting.. memang di Bali diaorg suggest utk kite buat 1st rafting di Ayung River dulu.. then for second time baru diaorg akan bawak ke Telaga Waja pulak.. hehehehe.. just can't wait for next visit to Bali! :p

Jam dah melewati pukul 2 petang.. so kami meneruskan perjalanan pulang.. tapi tak terus pulang ke hotel sebaliknya kami akan ke satu lagi lokasi yg wajib pergi jika melawat Bali... will share with you guys later yea! ;)

DSC01573 copy
Dlm perjalanan, Zaa teruja tengok sawah padi yg terbentang luas nie.. hujan turun ngan agak lebat.. tapi tetap gigih kiteorg turun amik gambar jugak! hahaha...

DSC01597 copy
sejam lebih duduk dlm mobil.. bosannn weii.. so ini lah kerja nya! :p


5 comments:

Sue Echan said...

BESTNYA,,,,,,

Deqna said...

syok giler!!! tu jer nak cakap...

Shu Shinju said...

best giler....

Dee said...

wow..bestnya..seronok tgk neena buat water rafting..bukan semua org berani tau..tahniah..

mama tisya said...

wah best tul aktiviti lasak ni...tp part turun ok lg..nk naik blk tu jenuh jugak..kt opisni ada buat gk bln june nanti tk silap tp tk join la,...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails