COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, February 14, 2011

Hargailah Nilai & Erti Sebuah Persahabatan!


Hari nie saja aku terasa nak berbicara tentang SAHABAT...

Pada aku sahabat adelah seseorang yg boleh susah senang bersama-sama kite.. kalau nak tahu dia sahabat sejati atau tidak... pada aku... sahabat nie dia sanggup bersusah payah utk kite especially bile kite berada di dalam keadaan susah & berduka... dia yg sanggup menangis bersama-sama kite... tidak ade perasaan iri hati diantara satu sama yg lain... sahabat juga sanggup mengharungi apa jua cabaran dan dugaan... ibarat mencubit peha kiri peha kanan jua terasa... itu lah yg aku boleh katakan dan rasakan sahabat sejati dan sehidup semati...

Memang tak dinafikan sangattt susah nak mencarik sahabat2 begini... tetapi malangnyer ade juge sesetengah manusia yg tak penah bersyukur dan berterima kasih apabila dikurniakan sahabat sejati! aku tak tahu sama ade dia sedar atau tidak yg dia mempunyai sahabat sejati... tapi itulah malangnyer bile dia tidak sedar.. sesungguhnya dia telah kehilangan sesuatu yg sesunguhhnya sangat2 susah nak dicari dlm hidup ini!

Aku rasa & berpendapat... banyak org yg suke takat nak berkawan ala.. gitu gitu aje.. like sooo sooo dah laahhh.. tak mo berat2 kan kepala biler berkawan rapat.. susah nak jaga hati maybe.. but to me.. kalau kite betol2 paham memahami... sayang menyayangi antara satu sama lain... aku rasa masalah ini takkan timbul! sama jugak lah dlm hubungan suami isteri.. kalau kite tak paham memahami... maka sangat mudah satu ikatan rumahtangga tu nak runtuh... well.. it's an communication BREAKDOWN! so... dlm sesuatu perhubungan tuu... sifat saling paham memahami adelah sangatt penting!  Oh yaa.. bertolak ansur juga penting!

Malangg seribu kali malanggg.. bile ade manusia yg tak reti nak value & appreciate erti dan jugak nilai sesebuah persahabatan!  ade manusia yg sangatt durjana sampai sangggup menggunakan sahabat demi kepentingan mereka sendiri!  biler susah... pandai di carik... sahabat dia jugak lah di cariknyer.. sanggupp... time tu dan2 dia ingat pada sahabat nyaa.. tapi biler dia dah senang... biler dia dah dpt apa yg dia mahukan... teruss.. dengan sekelip mata dia boleh lupaa akan segala pertolongan ikhlas yg penah sahabat dia berikan!  lagi sadisss... biler ade jugak sesetengah manusia yg boleh dan sanggup hingga sampai tahap memfitnah sahabat sendiri!  tanpa usul periksa dan jugak tanpa sebarang bahan bukti... mereka tanpa rasa sedar diri memfitnah sahabat yg telah banyakk membantu mereka selama ini...   

Isshh.. macam2 kerenah manusia nie kan... itu belum lagi yg sahabat makan sahabat... ok.. kenapa aku tak guna perkataan KAWAN disini.. sbb pada aku kawan itu adelah terlalu general... kawan nie adelah golongan kenalan kite yg kite berkawan.. tetapi kite tak se-close like we will share lots of our story with them... especially our private life... and also our problems... however... kalau kite dah close with seorang kawan.. kite dah mula percaya pada mereka.. kite akan mula bercerita banyak perkara tanpa ade sebarang sempadan.. we will share everything.. our sadness & happiness with no border line in it!  begitu lah bile dah ade kepercayaan... disitulah bermulanyer episod sebuah persahabatan... dari kawan bertukar menjadi sahabat setia yg sanggup susah senang bersama...

Just remember.. your true friends will never betray you... sahabat sejati takkan penah menikam kamu dari belakang... dia takkan mengumpat akan hal kamu... dia tidak akan membiarkan kamu dalam kesedihan... kamu boleh rasa ade sifat dan nilai kejujuran dlm pertalian persahabatan kamu.... sahabat sejati juga akan ingat dan mengenang segala pertolongan yg penah kamu berikan pada diaa..  dan juga sahabat sejati akan sentiasa memberi kritikan yg membina dan menegur segala kelemahan kite.. 

Yea memang betol.. no body is perfect! ade masa pasti kite akan ade juga perselisihan faham... tapi disitulah kite perlu pupuk sifat faham memahami... kalau ade any arguements.. just argue on it.. then later just forgive and forget... BUT with 1 condition... DO NOT repeating the same mistake again and again.... try to give and take... understand each other more... then insyallah... you'll happy forever and ever! ;)

IMG_9037 copy
Yeayyyy!!! We are always happy together..... Alhamdulillahh... they are my BFF and love them sooo muuccchhh!!!
And of coz I loves all of you guyss! some of my close friends out there who I know you for so long...   my loyal blog readers... dari yg aku kenal secara alam maya hingga dah membawak ke alam nyata... seriously I can feel that you guys are really sincere in this friendship... coz kalau tak sincere... kamu takkan sudi membaca my blog kan? kan?? hehehe.. Thanks again yeahh... I love and love you people really a lot! muuuaahhhssss!!! But on the other grounds I know... there are some of my silent readers (I know you who is trying to sneak into my blog) just in order to get some information about my personal life... wants to know my life update... well.. a big thanks to you guys too... coz tak sangka dlm diam2 you all adelah my big fan walaupun hakikatnyer you tak berapa nak suke me! hehehe... :p

~True friendship is like sound health; the value of it is seldom known until it is lost~

20 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

yeah....sahabat adalah satu aset paling bermakna dalam hidup seseorang...hargailah ikatan e2..kerana ianya sungguh berharga..

wahida said...

mmg susah nak jumpa sahabat sejati...huhu....
suka tgk gambar awak ni...so sweet la uolls...

Dee said...

betul..kalo dpt sahabat yg baik..peliharalah hubungan itu ye..

Lia said...

kawan sejati mmg susah nak cari tapi kwn yg berdengki ramai.. hehe..

ratusiput said...

i lap u too.. :)

Eri-chan said...

airisy takde..dia photog ye???
anyway lompatan za paling cantik..heheheh
korang memang best..walaupun kita jarang2 jumpa tapi korang semua memang sincere...

Wahidah said...

friends inneed is a friends indeed..:)

bukan sng nak jumpa kawan sejati..tp once kite jumpa kwn tu...hargailah die selagi mampu..:)

nice to c u sis

NeenaAnuar said...

PuRpLeLiCiOUs:
Yups! ;)

NeenaAnuar said...

wahida:
hehehe.. TQ dear! ;)

NeenaAnuar said...

Dee:
yeaa.. exactly sis! :)

NeenaAnuar said...

Lia:
hahaa... memang tak dinafikan tuu.. :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
muahh.. muaahhhhss!!

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
airisy ade tido dlm stroller waktu nie.. hehehe.. btw thanks beb! terharu ngan komen ko nie! huhuhu...

NeenaAnuar said...

Wahidah:
yeah.. exactly dear! nice to meet you too! ;)

-aNida OtHmaN- said...

chup...
akak BESTNYAA tgk KEAKRABAN PESAHABATAN akak n the geng....TERBAIKKK.....

apa yg akak cakap kat ataih tuh memang ya..SUKAR sngt nak dapat yang nak susah senang besama..... yg ada HIPOKRIT saja...=(

NeenaAnuar said...

aNida:
TQ so muchh dear! syukur alhamdulillah.. yeaa.. memang betol dear.. memang tak dinafikan yg hipokrit tu lah yg paling banyak sebenarnyer..

Deqna said...

dear fren,

true, true, true.

"there are many types of ships. There are wooded ships, plastic ships, and metal ships. But the best and most important types of ships are FRIENDSHIPS."
- old irish quote

NeenaAnuar said...

Deqna:
yea.. nice quote my dear fren! luv ya! ;)

nasaoji said...

ai like!.. :)

butiu..butui..butui..

NeenaAnuar said...

nasaoji:
hehe.. Thanks dear! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails