COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, October 16, 2012

Makan Sampai Lebam ~ Nasi Dagang, Laksam, Sata, Kacang Nyior & Ikan Celup Tepung @ Terengganu

Dari Redang... ayahanda aku dah pun menunggu kami di Jetty Syahbandar!  then kiteorg terus pi terjah pasar payang utk beli skit ole-ole nak bawak balik KL!  tiap² kali balik kampung pun... tak pernah nya jemu utk ke Pasar Payang tuh!  aku suke shopping kacang gajus... serunding... telekung.. kain sutera dulu² la.. skg dah tobatt sbb ade lagi 3-4 helai kain sutera yg aku belum antar tempah lagi.. uhuhuhhu...

Oh lagi satu suke gak shopping buah-buahan kat pasar payang tuh! this time musim buah longan / mata kucing! perrgghh... geramm tengok buah longan nya... besauu besauuu!  lupa nak snap gambo plak.. tapi aku citer jugak lah.. memang buah mata kucing nie buah favorite aku.. so bile tengok buah mata kucing tu bukan main sihat... tak kire.. aku nak beli jugak!  waktu aku beli tuh dpt sekilo RM7-RM8!  tapi serious memang puas hati lah... sampaikan last day nak balik KL... pagi tu sanggup ke pasar payang lagi sekali just semata-mata nak pi carik buah mata kucing! hehe...

Lepas dah buat shopping skit kat pasar payang... then terus gerak balik ke Angullia Beach Resort.. by then dah masa utk makan tengahari.. so waktu on the way down dari KT nak ke Marang... kiteorg stop kat sini for our lunch session!

DSC_1859 copy
Restaurant Lempeng yg located kat main road Kuala Terengganu - Marang!

DSC_1850 copy
memang aku dah aim dah... kali nie balik kampung aku nak jugakkk makan lempeng kat restaurant lempeng nie!

G12
pakai Instagram pic sekali sekala mengacam jugak kannss! hihi.. sedapp tauuu lempeng nyior (kelapa) di cicah dengan sambal ikan bilis! cuma sayangnya sambal dia lebih pada manis dari pedas!  lempeng tuh dah ade manis nya.. so kalau sambal nie dpt dikurang kan manis nya pasti lagi ummmpphhh!! but yet sedapp I loikee it walaupun manis skit utk lidah aku nie! :D

G13
aku ngan en.teman bile tiap kali balik kampung akan mengidamm air nenas susu nie!  mana² kami stop makan... confirm air nie yg kiteorg order! en.teman lah yg mengajar aku minum air nenas susu yg super sedap nie!

DSC_1853 copy
kat Restoran Lempeng nie bukan takat menjual lempeng semata... dia ade jugak jual nasik berlauk di tengahari!  as usual en.teman kalau dah jumpa nasik dia akan belasah nasik!

DSC_1855 copy
Lokasi restaurant lempeng kire ditepian pantai jugak lah... walaupun atas benteng... tapi tetap best coz leh nampak lautt!

G11
lepas makan terus check in @ Angullia Beach Resort!   Petang sampai ke malam lepak ditepian pantai je kerja nya!  balik bilik just utk mandi & solat!

Kami stay kat Angullia for another 3 Days 2 Nights... On the next day... still lepak kat Angullia.. tak gie mana² pun.. pagi tuh keluar carik breakfast... as usual menu yg wajib dicari adelah...

G6
Nasi Dagang!

G7
dan jugak laksam yg gorjes!

G8
then tengahari just makan bende kudap² nie.. kacang nyior! ohhh dappp nyaaa!!

dan juga Sata... Yummiehh!
Memang seharian tuh kerja kiteorg makan dan makan dan makan jerr.. lepas makan pagi.. gie lepak depan beach... then makan tengahari pun dekat depan beach sbb dah tapau siap² pagi tuh.. lepas lunch balik bilik tido jap... then lepas Asar baru keluar bilik balik...

DSC_1863 copy
masa utk bersantai petang plak!

DSC_1898 copy
Masih di Angullia Beach Resort.. kiteorg lepak kat Vohras Deck Beach Bar dia...

DSC_1903 copy
Tapi perot aku dah meronta-ronta mintak nak makan Ikan Celup Tepung!  selalu kiteorg makan kat pantai batu rakit or pantai teluk ketapang kat airport nunn.. tapi since nie dah kat Marang... rasa cam alahaii jauh lah pulok nak ke atas balik... kalau rajin kiteorg pi terjah gak.. but that day cam masing² malas nak drive up... so kiteorg just gamble pi carik ikan celup tepung kat area pantai kelulut jerk!

G9
First time cuba ikan celup tepung kat pantai kelulut dan hasilnya tak mengecewakan!  sedapp coz semua seafood nie sgt freshh!  harga pun sgt berbaloi coz saiz ikan, sotong & udang nie boleh tahan besar nya! 

Mula² ingat nak makan jer kat kedai ikan celup tepung kat Pantai Kelulut tuhh.. tapi aku rasa cam nak lepak kat Vohras Deck tuh jer lagi best coz direct to the beach.. then boleh order air limauu ice sekali guss.. coz bile makan bende² berminyak camgini.. lawan dia memang air limauu yg masammm jer!  Sesampai je kat Vohras Deck @ Anggulia.. memang tak ingat apa dah... masing² sengseng lengan... baca bismillah... teruss ngap! en.teman camera dia pun di campak nya ketepi sbb memasing dah agak kebulur coz tengahari pun makan bende yg light² aje.. so waimaaa nan hadoo lah gambar kami tiga beranak sedang akikah kan seafood celup tepung nie! hihi..

By the time kiteorg selesai makan seafood celup tepung nie... hari pun dah maghrib.. balik bilik.. mandi, solat dan terus keluar balik... bukan nak pegi makan sbb perot masih kekenyangan cam nak rak dek kerana seafood celup tepung tuh... tapi kiteorg nak gie buat aktiviti ziarah ahli keluarga yg tinggal di sekitar Marang!

DSC_1944 copy
Biler keluar bilik... walawehhhh... bulan sedang mengambangg tuh! tapi takpe.. kuar dulu then balik baru mengadap balik bulan terang nie! aku berdoa jgn hujan... kalau hujan confirm tak nampak bulan nie lagi dah!

G10
Memanjang kan talian silatulrahim... Ini datuk sedara aku.. Tokki Wei! setiap kali balik kampung.. biasa nya kiteorg mesti singgah & ziarah ahli keluarga arwah mak aku yg masih menetap di sekitar Kampung Seberang Marang & jugak di Kuala Terengganu!

DSC_1940 copy
bile balik semula ke Angullia... wahh.. bulan masih lagi mengambang dengan cantikss sekali!

DSC_1937 copy
rembulan di celah pepohon!

DSC_1932 copy
Bulan agak jauh dari paksi lautan.. so tak dpt nak captured laut & bulan.. yg dpt hanya sekadar cahaya rembulan yg menyinaran lautan & pantai yg gelap gulita... Masyallah.. cantikss sungguh suasana diketika ini!

DSC_1947 copy
Kami masih lagi lepakingss di Vohras Deck sambil pekene teh tarik sambil menikmati panorama sang rembulan!

DSC_1926 copy
en.teman shoot bulan secara close up with his tele-lens...
Giler detail boleh nampak corak kat bulan seketoi seketoi bile gambar nie di zoom in kan!
Subhanallah... tak terungkap dengan kata-kata pabila melihat ciptaanMu Ya Rabb!
Engkau Maha Pencipta lagi Maha Agung!

Malam itu tido dengan riang gumbira nya... sbb perot sgt sentakk dgn aktiviti makan dan makanggggg sepanjang hari! 

Next day time to say Bye Bye to my sweet hometown!  Insyallah ade rezeki setiap tahun pasti kembali lagi! (:


#Fuuuhhhhh... at last abis jugak citer awal Syawal aku di Terengganu!  back to KL banyak lagii aktiviti di sepanjang bulan Syawal... matikk lahhh hujung bulan nie dah nak masuk Raya Haji dah... raya puasa punyer citer tak gak abis² lagi!  takpe lah.... lambat mana sekali punn.. janji aku abadikan jugak kat I'm Yourss nie.. aku tak kisah... korang kisah ke? ngeeee...  

Oh by the way, will try my level best to share my precious pregnancy moment journey dulu before nak up citer² yg lain!  Since masih dlm mood berpantang nie... so rasanya better aku abadikan kisah suke duka yg aku lalui baru² nie secepat yg mungkin! ;)#

11 comments:

Anum said...

syoknya

azzpinky said...

Sis Neena,

Next time klau blk Terengganu, singgah la kat Pantai Pandak, Chendering...xjauh pon dari Seberang Marang tu...

ni sy ada post pasal Pantai Pandak: http://nalurimurni.blogspot.com/2012/03/zameer-first-time-mandi-laut.html

kat sini blh mandi manda, dan klau nk cari ikan, udang or sotong celup tepung blh cari kat pantai ni, ada gerai yg jual...best!

Siti Shuhadah said...

kak nin..kak nin publish lambat..kalau tak boleh singgah kat restoran lempeng tu..sebab mak pnya fav.tu.. lempeng nyok sambal bilis..hihihi...

TERENGGANU mmg best.. xpuas pegi aritu..rasa nak pi lagi..tapi, apa boleh buat..nak sampai terengganu kematu abih punggung..hahaha...

Rai said...

ceh ko kak.. buat rai terliur.. ahhahaha.. xpee.. raye deepavali rai balik ganu.. hehe

Rasp said...

terus terasa nak gi Terengganu...
tapi tu lah en abe i pun baru balik dari sana...
mesti dia tak nak gi sana buat masa nie...
nak sangat makan lempeng tu and seafood tepung tu...
sungguh yummeh!

kazmyra afkar said...

itu hari kalau mira sekeluarga balik awal, ley ajak kak nin kenal2 rumah.. 10 minit je kot marang tu dgn rumah.. tak jauh...

EPIK said...

sedapnyer...terliur tgk sume makanan tu...

Katil Elevator Di Ruang Tamu

wAnNy said...

plan g tgganu asik x jadi je...
sob sobbb..

Mimy Hamid said...

ni buat aku tak sabar nak balik raya aidiladha ni pasal makanan tganu mengugat tekak aku..pehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Mama Aimi Najla said...

salam perkenalan cantik pic2 neena

sigithermawan12 said...

Keep up the excellent work , I read few articles on this site and I think that your web blog is real interesting and Power to the People of excellent information.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails