COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, October 30, 2012

Khas Buat Trying To Conceive (TTC) Club ~ Kamu Sedih Kerana Masih Belum Miliki Zuriat? Ini Ade Kisah Yang Lebih Sedih!

Kalau hari tuh aku ade sharing some info serta memberi kata² semangat kepada para² isteri @ bakal² ibu diluar sana.. kali nie aku nak share dgn korang satu email yg aku terima dari seorang wanita muda yg begitu hebat dugaannya... aku harap dengan aku share email dia nie dpt lah membantu korang the TTCians nie mengawal perasaan emosi korang bile korang masih belum punya anak sendiri!



TTC2




Allahuakhbar! serious aku sebakk dan mengalir air mata bile baca kisah wanita muda tabah ini! terlalu berat ujian yg dihadapinya!

Terkadang kite terlalu emosi bile tidak mempunyai anak sendiri! walhal doctor mengesahkan yg kite suami isteri tidak mempunyai apa² masalah pun dari segi utk melahirkan zuriat sendiri! cuma waktu nya belum tiba sahaja.. tetapi kite acap kali mengeluh.. resah.. gelisah.. sedih... marah.. hanya kerana belum memiliki cahaya mata... Bah kan ade juga yg iri hati dan mencemburui wanita² lain yg telah pun disahkan hamil!

Mengapa perlu cemburu dan iri hati sedangkan Allah yg menentukan segala-galanya! kalau kite iri hati dgn insan lain.. itu bermakna kite juga mencemburi Allah! Allah yg meniup kan roh ke dalam rahim kite.. jadi mengapa perlu iri hati diatas kegembiraan org lain? adelah lebih baik kalau kite tumpang kegembiraan mereka² yg terlebih dahulu memiliki zuriat sendiri! jgn iri hati.. jgn dengki.. jgn sedih.. jgn marah.. jgn cemburu.. jgn.. jgn dan jangannn! kerana itu semua kuasa Allah! jika kite telah berusaha sehabis baik.. tetapi rezeki itu belum lagi milik kite.. walaupun berpuluh tahun.. bersabar lah.. kerana Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik buat kite!

So, try to be more positive in your life! kerana sifat dengki, iri hati, cemburu nie semua tak bawak kemana pun... yes tak dinafikan.. disaat hati begitu melonjak mahukan zuriat sendiri.. harus lah kite terasa sedikit tempias nya bile tahu ade org di sahkan hamil.. itu normal bagi aku.. tetapi pastikan peratusan perasaan negatif itu tidak melampaui batas! bile terasa perasaan negatif seakan menguasai diri.. beristighfar lah... ingat lah pada kuasa Allah! dan ingat lah pada mereka yg lebih dahsyat dugaannya..

Just like wanita tabah yg email aku nie... dia disahkan ade kanser rahim.. pada usia 31 tahun dia kene buang rahim dia which means dia dah tak boleh mengandung langsung! sedang kan kite??? masih punya harapan kan? So mari lah kite sama² bukak minda... jgn terlalu negatif dan sensitif atas isu TTC nie! ade org yg berpuluh tahun menunggu kehadiran cahaya mata... ade wanita yg umur hampir 40 tahun baru dpt melahirkan zuriat pertama.. so jgn lah kite yg masih setahun jagung dlm usia perkahwinan ni nak berExtra emosi soal TTC!


panjatkan lah KESYUKURAN kepada Allah SWT!


BerMUHASABAH lah diri sendiri!  ingat dan bandingkan lah kehidupan kite dengan org lain.. kalau kite terasa teruk diuji.. sesungguhnya ade insan yg lebih hebat ujiannya dari kite.. cuma kite sahaja tidak mengetahui akan kisah mereka!


PERCAYA lah pada kuasa & ketentuaan Allah SWT!


Insyallah.. KEBAHAGIAAN itu milik kite! :)

Kelmarin aku tengok rancangan NONA.. ade topik Nikah Batin Bersama Bomoh!  Masyallah... ade jugak perempuan yg damnnnn desprate nak anak sampaikan sanggup gadai body dengan 'nikah batin' yg kononnya lepas bersama dengan si bomoh nanti boleh di kurniakan zuriat! Hai laa perempuan yg stupido... skg nie ko percaya pada Allah atau percaya pada bomoh nie??? 

Oh please lah TTCians... jgn lah sampai ke tahap hilang akal sebegitu sekali!  Berusaha lah dgn cara yg berhemah.. jumpa doctor, dapatkan rawatan, berusaha, tawakal dan berdoa.. insyallah cepat atau lambat pasti rezeki itu milik kite!  tetapi seandainya kite diduga sehingga memang tidak mampu melahirkan zuriat sendiri.. berbalik lah kepada Allah SWT... sesungguhnya dia tidak akan menguji seseorang insan itu lebih dari apa yg dia mampu!  Allah duga bermakna allah sayang.. dia mahu kite dekat dgn NYA.. memohon dan merayu pada NYA... jika kite redha dan bersabar.. insyallah ganjaran pahala nikmatnya! ;)


 

26 comments:

Anum said...

dia maha mengetahui segalanya

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kadang2 boleh je fikirkan benda lain, ada masa nya, fikir pasal anak sampai hati rasa sakit sangat. kawan2 seiring ada yang dah mengandung, masuk 2,3orang anak.. rezeki Allah swt dah tentukan. mesti ada hikmah nya

Mimy Hamid said...

Allahuakbar..dia tabah la..thats y kita tak leh angkuh apa yang kita ada...mari bersyukur..hugs neena...aku pun TTC gak hehe TTC no.2...

Bitt (double IS) said...

setuju dgn anum...

thebinipolischeritha said...

waaaa...nak nangessss... TT_TT macam ada batu besaww bedebuukk!! jatuh kat atas kepala.. fuhhh!! fuhh!! lap air mata, kuat! kuat! positive! positive!! sy bru setahun jagung berjuang utk TTC!! be happy with this experience! yeayy!!

btw, THANK YOU so much kak Neena for sharingg!!

Sue-Rya Qistina said...

sabar ye. setiap dugaan itu pasti ada hikmahnya. Allah tahu apa yg terbaik buat hamba2Nya :)

amaniammar said...

salam..
biarpun sy bkn kelab TTC tp sekurangnya
sya nak belajar memahami ibu-ibu sebergini..
sekurangnya mengajar sy erti syukur dan kasih sayang antr suami n isteri..
biarpun sekaya n sehebat mna diri kita
pasti Allah beri dugaan kerana Allah SANGAT sayangkan kita..

terima kasih sis neena kerana share hal sebergini..jika tidak mgkin sya angkuh,bongkak, dan memandang serong pada ibu-ibu ini..

SURIA AMANDA said...

semoga Neena bertambah semnagat bila ramai lagi insan2 hadir memberitahu keadaan mereka..jadikan iktibar..no harm trying..semoga allah perkenankan jua..rezeki insyaallah ada..

ceritera-chinta said...

betul cakap kak neena ada yang umur 40 tahun baru dapat lahirkan zuriat yang sulung....lec,sy umur 40 tahun baru disahkan megandung n selamat melahirkan bby yang comel....kita tak tahu rahsia Allah...

Pn Syaima' said...

kak neena ni, selalu buat sy tersebak menangis dpan komputer. tp sedih menangis yang bagus la sbb sangat menyedarkan diri yang sesungguh nya dugaan yang Allah beri pd diri ni tak terbanding dgn hambaNya yang lain di muka bumi ni. dan sgt menyedarkan diri utk sentiasa bersyukur dgn segala kelebihan dan rezeki Allah beri. dan bersabar dgn kekurangan yg ada pada diri.

buat kak Neena and abg Nuar, keep on trying, and berusaha dan lastly bertawakal pada Nya. :) chaiyo`~!!!

lynn kamarul said...

semua org ada dugaan masing2 kan.. mcm diri sy jugak cuma sbg hamba Nya , lebih baik andai kt sentiasa bdoa, berusaha dan jgn sesekali kt mengalah

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam neena..sedihnya bila baca cerita tntg sis tu.besar ujian dia. Ya Allah... ='(

qasqas said...

salam kak neena..besar ujian utk menjadi seorang ibu..sy seorang ibu..dan bakal menerima ank yang kedua...tapi apa blh sy katakan kehidupan kak neena lebih bahagia dari hidup saya..walaupun sy mempunyai anak...suami kak neena begitu memahami dan setia dlm bersama2 melayari rumahtangga..percayalah kak...ada ank tak semestinya hidup akan bahagia berterusan..kita tetap akan diuji dgn dugaan yg lebih besar...stiap apa yg berlaku ada hikmah nya...

Eri-chan said...

aku rasakan lagi tak patut org yg dah beranak pinak berlagak tanya "dah dapat anak"? dengan muka bangga sebab dia dah beranak banyak. ingatla Allah boleh ambil bila2 anak tu..cubalah sensitif sikitkan..aku tiba2 emosi pulak.

Biqque said...

things happen on Allah's will. if dia tak kasi kot sini, dia kasi kot lain. for me, i should not question what He has planned for us, THOUGH, i myself, desperately nak baby.

i used to blame myself. something wrong ke? i ada buat salah ke? but having what i am having now, understanding husband, nice house, cars, leading career, slalu travel jalan2, i am definitely without a doubt, a happy woman and wife. yg penting, i tak putus asa mintak doa kat Allah, moga percepatkan kedatangan anak dalam hidup i.

similar to other women who think that they are the chosen ones to get pregnant and give birth, do keep in mind that we (for the time being), are also the chosen ones yg mana kita tak pasti lagi akan ada anak or tak. tipulah kalau tanak anak kan, buat i try to tell myself to believe in qada' and qadar.

there's always a silver lining :) let's pray harder k?

Gieyana said...

Sebk sy bc kisah beliau..sgt tabahhh...rezeki Alah tu luas...n alhamdulillh both of u punyai suami yg baik...:-)

Honey said...

Semoga dipermudahkan segala urusan n Semoga tabah & sabar hadapi segala ujian ...

Liea said...

Babe!!!! Aku nangis gila2 kat opis ni... lantak la apa org nak kata.
Rupanya ada lagi orang yang derita dari kita kan... Masya-Allah...
Semua yang tercipta ada cerita disebaliknya, kita perlu bersyukur dan terus berusaha!!!
Sedey la plak...

Laila said...

Asm ....dugaan tidak mendapat anak setelah sekian lama berkahwin.. memang sangat menyakitkan... Bukan saja terdetik rasa cemburu pada org lain.. tapi kita juga selalu rasa terhina Dan dihina... Tak perlulah saya nyatakan apakah bentuk penghinaan itu.. pastu semua sudah sedia maklum... Walaubagaimanapun.. berusahalah utk mendapatkan anak... Jika tak boleh secara tradisional.... Berusahalah secara moden... Tp Jgn pulak pegi jumpa bomoh mcm citer kt atas tu.. hehe... Dan sekiranya Allah masih tak mengizinkan juga utk kita miliki cahaya mata. Pasrah Dan redhalah... Pasti ada hikmah disebaliknya... Kita merancang... Allah juga merancang... Tapi perancangan Allah penuh hikmah... Macam saya .. dh 14 tahun.. masih blom dikurniakan zuriat.. telah Cuba pelbagai cara.. tmasuklah ivf... Tp Allah tidak izinkan .. maka saya redha saja... Bila kita redha.. kita dh tiada rasa cemburu atau sakit hati dengan kata2 org... Kerana siapa mereka utk menghina kita.. Sedangkan semua kurniaan itu dtg dari Allah

honeylily said...

serius baca entry neena kali ni buat air mata saya laju je mengalir..
Ya Allah, semoga kau tabahkan hati kami semua dengan ujian-ujianMu...

mummy alisha said...

saya pun 5 tahun dapatkan anak setelah melakukan rawatan kesuburan iaitu laparoskopy.. selain tu amalkan beristigfar 700kali sehari.. alhamdulillah doa sy dimakbulkan.. yg penting usaha dan tawakal kepada allah..

Pinkjambu said...

saya dah habis airmata, saya dah redha dengan segala yang allah rencanakan.. tohmahan tak perlu cakap, nak nak pulak yang bergantung pada public transport nih, naik cab ke sana sini, dengan abang cab mulot gaya... nauzubillah.. saya menangis semahu-mahunya ditoilet putra terminal gombak, kerana kau adalah stranger pada aku, sampai hatinya berkata macam tu..

ada kawan lelaki pulak siap tanya "suruhlah suami awak kahwin lain, barulah dpt anak.."

hihihi.. tapi setakat cemuhan sampah macam nih, saya tepis macam tu je sambil tiup kuku.. *kemain berlagak* bak kata Fynn Jamal :

dan untuk aku meraung ketidakadilan--
rasanya tak ada perlu.
mungkin rezeki aku tidak ada di bahagian zuriat.
tapi aku punya suami yang paling memanjakan.
aku punya keluarga yang paling mengamankan.
aku punya kerja yang paling menyenangkan.

Alhamdulillah terima kasih saya dikelilingi oleh orang-orang yg menyamankan saya, saya redha se redhanya, alhamdulillah, tiada sekelumit cemburu berputik dihati saya tatkala mendengar perkhabaran gembira orang lain..

Saya juga nampak Neena sangat ebruntung kerana dikelilingi oleh orang-orang yang sangat membahagiakan.. suami yang sangat ahh.. Neena sendiri tahu jawapannya, keluarga dan kawan-kawan yang sangat mengamankan jiwa dan raga.. tidak kisahlah kawan alam maya, kawan bertemu mata, walau jauh beribu mata, yang penting ikhlas..

saya doakan neena tabah, dan semua2 kita yang senasib ini, semoga allah merahmati usaha kita.. amin..

ina said...

... just follow the flow, dgn iman dan amal. Bahagia itu ada di mana² sje ... terserah bagaimana utk kita menggapainya.

Sesuatu yg kita telah 'miliki', dan jua sesuatu yg belum kita 'miliki', membuatkan kita lebih MENGHARGAI setiap sesuatu, menghargai setiap detik nafas kehidupan ...

Enjoy yourself ... lihatlah donia!

prog muten said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya, sms @ wassup di 0122723104

noor izni said...

sy pun lama ttc macam2 dugaan.. fail iui byk kali.. pstu plan ivf.. tp kuasa Allah sy preggy mase smbg study meanwhile tggu ivf. Alahmdulillah, so kwn2 jgn putus asa.. insyaallah ade rzki..

Unknown said...

Terima kasih utk post yg bermakna ni.. sy sebak dlm di setiap kali dpt tahu kawan2 sy sah hamil.. ada yg kawin sama hari dgn sy dh hamil. Mmg terasa.. tp sy simpan dlm hati & pujuk diri sendiri.. mengadu dengan Allah... sy jadik desperate sbb doktor suruh sy hamil secara normal selepas pembedahan endometriosis sy.. tp itu la rezeki milik Allah... sy yg kena byk sabar dan belajar redha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails