COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, October 15, 2012

Last Day @ Redang Island ~ Sedih Melihat Apa Yang DiTinggalkan!

DSC_1794 copy
hari terakhir di pulau redang... tetap tak tido lepas solat subuh... masa sgt pendek sbb kol 10 pagi dah nak kene check out!

DSC_1795 copy
cuaca tak secerah hari kedua... pepagi lagi dah mendung!

Nak jogging malas.. so jalan menyusuri pantai pun dah leh kire senaman ringan jugak!

DSC_1808 copy
waktu menyusuri pantai tu.. kami terhenti di hadapan resort 5 star nie!

DSC_1807 copy
Ingat lagi waktu first time aku dtg ke Pulau Redang in 2006, Sari Pacifica Resort & Spa masih under construction!  So now nampak cam dah siap sepenuhnya... so teringin nak tengok kawasan resort nie secara dekat.. maka kami pun cuba mendekati resort nie yg tampak macammmmmm sangattt senyap sunyi!  Dalam hati aku berdetik.. wahh... privacy gilozz resort nie! 

DSC_1809 copy
Namun setelah kami menghampiri kawasan main lobby resort nie.. ternyata kami tersangattt lah terkezutttt dengan apa yg kami lihat!

DSC_1810 copy
The main pool!  Aiyokkk... rupenya resort nie dah terbiar... tak berpenghuni dan jugak dah tak beroperasi!

DSC_1813 copy
kiteorg terus pegi ke deretan private beach villa yg mengadap direct ke pantai!  still tak puas hati.. nak tengok gak keadaan sebenar resort nie!

DSC_1812 copy
lepas tu kiteorg jadi cam ala-ala 'penyamun tarbush'... gie tinjau secara dekat kat tingkap & pintu bilik villa nie... serious cam terkejut berukss gak lah bile tengok interior dalam villa nie memang dah complete..  katil, kerusi, tilam, semua ade! selimut tebal dan curtain mahal pun ade!  tapi memang nampak yg brg² dlm tu semuanya dah bertinggal cam tak terurus lagi dah!

DSC_1814 copy
ok dah jom turun.. jgn tinjau lama².. takot plak kang ade org nampak... org ingat kiteorg nie memang penyamun!  

DSC_1815 copy
dalam pada takot tuh.. masih memberani kan diri gie terjah di bahagian belakang resort nie.. waaaaaaaaaaa.. memang stunt lah aku tengok keadaan resort nie camgini!  serious we both speechless! 

DSC_1816 copy
memang besarrr giler kawasan resort nie! and memang banyak bilik² yg dah dibina!  cuma yg menjadi tanya tanyer kenapa resort nie jadi camgini ye? sedih sgt tengok keadaan nya coz kalau betol² resort nie beroperasi.. mesti resort nie menjadi resort yg paling superb kat Pulau Redang!  bile dah superb.. for sure harganya pun mahal nak mammmm lah kan!

DSC_1824 copy
memang scaryy gak duduk lelama kat kawasan resort yg dah bertinggal tuuu... so cecepat kami menyusuri pantai hingga ke hujung pantai!

DSC_1818 copy
Sebelum kami menyusuri pantai ini  lagi sekali utk kembali ke resort kami....

DSC_1843 copy
dan bersiap sedia utk pulang semula ke tanah besar Kuala Terengganu!

Percutian selama 3 Hari 2 Malam di Pulau Redang kali nie just like sweet and sour!  First day hari yg sour bile berhadapan ngan kisah Ular ini!  then hari kedua sangat sweet bile cuaca begitu indah sekali.. dan hari ketiga back to sour coz sedih tengok resort yg begitu indah tetapi terbengkalai sebegitu rupe dan jugak sedih sbb kene balik jugak ke tanah besar!  actually, before balik tuh sempat gak en.teman berborak ngan staff kat Coral Redang... bertanyakan pasal jiran Coral Redang i.e. Sari Pacifica yg dah tak berpenghuni tu.. katanye resort tuh dah dekat 2 tahun ditutup!  dulu dah penah open for customer.. tapi diaorg bukak pun bilik yg beach villa tu jer.. in fact memang betol pun.. aku pun tetiba teringat yg duluu aku pernah pegi Matta Fair.. and penah tengok Sari Pacifica nie ade bukak booth!  But memang tak sangka lah camne resort nie boleh ditutup plak!

Anyway, apa pun aku harap sgt yg Sari Pacifica will back on service seperti biasa... walaupun aku mungkin rasa cam tak mampu or mungkin jugak tak berbaloi nak duduk... tapi sekurang-kurangnya ianya beroperasi utk pelancong² luar negara yg mungkin mampu utk bayar dan tinggal kat resort 5 star tuh!  Sayang sgt² if resort tu terbiar forever just like that!  and as for Coral Redang.. aku harap sgt jgn lah ade double standard in your service!  kalau boleh antar lah staff² you utk kelas Public Relation (PR) so that they know how to communicate and give best service without any prejudice! oh ya.. one more thing.. kalau boleh upgrade lah skit your website nie yea! (:

DSC_1763 copy
waktu nak balik... kene jalan kaki sampai ke belah pantai resort Laguna Redang!  jenuhh gak lah berjalan kaki dari Coral Redang nak ke belah pantai Laguna nie... tapi nak wat camne memang schedule boat utk pulang akan pick up dari belah pantai nie!  cuma satu lah aku notice pantai yg belah Laguna nie.. kawasan pantai dia cam kureng best skit kat bahagian hujung nie.. dia banyak sgt batu dan coral² yg dah mati!  which agak berbeza ngan pantai belah coral redang yg sepanjang pantai nya sgt best utk aktiviti mandi manda coz takde batu² camgini... pasal tuh lah aku lebih prefer tuk stay kat area pantai belah Coral Redang tu! :)

DSC_1846 copy
ok.. TaTa pulau redanggg.. dunno when I'll back here again!
and to you mat & minah salleh.. I hate you coz you potong my que utk duduk kat bahagian tepi boat itu! T___T


6 comments:

Cik Nuries said...

maybe one day..nak pi jugekkk...=)

azzpinky said...

I was an x-staff of Sari Pacifica, but located at HQ, Seri Kembangan...I've been there for 2 days on Aidilfitri 2010...

I left company on Dec last year, and as far as I know on Mac this year, the resort is still operated for a while..Tan Sri, the owner is in planning to sell the resort actually...

The reason why the resort which was listed as "Small Luxury Hotel" in the world for about a year been abandoned is because lacking in the management itself...xblh la nk elaborate pjg kat sini sbb tu masalah dalaman company kan..but as u said, really sad to see the situation of the resort which is so beautiful actually...

Masa lawat resort ni as a management staff dulu with my hubby, sy diberi beach villa, macam honeymoon suit tu la...biliknya sgt cantik, siap ada jacuzzi lagi...huhuu...rugi kan semua tu terbengkalai cm gitu..

Actually Sari Pacifica ni ada 2 resort lagi kat Lang Tengah and Sibu Island, Johor...time sy ngan management dulu, Tan Sri plan to let go resort at Redang n Sibu...but Lang Tengah still operated that time...dunno what the status now...

thebinipolischeritha said...

rajin nye akk & hubby melancong2 berehat2 berhoneymoon2.. teringin jgk nk g..tp jadual Si Suami agak pack.. huhuuu... berangan jelaa...

Faz Abas said...

Was in Redang about 8 years back, during that time, the Island was still "virgin" i.e. no airport/ not commercialized yet. I really love the snorkelling trip around the island, I wish I could do that again * sigh *

AIN NAZRI said...

x tahan baca pesanan khas tuk minah n mat salleh tuh

Gieyana said...

sayang kan bila resort besar mcm tue tak beroperasi..cost ms nk buat tue pon dh brp yg habis..x pernah smpai lg redang but not sure nk pegi ker tidak psl nk kena naik bot punya psl..ekekeke..:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails