COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 18, 2012

Macam Mana Aku Boleh Keguguran @ Miscarriage?

Detik cemas & kenangan pahit ini terjadi pada malam hari Khamis... 4hb October!

Sorry entry nie takde gambar semasa hari kejadian kerana tukang amik gambar dan tukang nak bergambar dua-dua pun takde mood... so terima lah gambar ini sebagai penyeri dan perhiasan entry yg panjang menjela!

Malam tuh around kol 10:45pm aku terasa nak kencing... bile bukak spender nampak ade tompok darah! Aiyoyoyoooooo.. time nie berderauuu jugak lah darah dlm badan nie! since ever aku punyer last period on 14th August... memang so clean and clear dari sebarang titisan darah! so, bile ade spotting darah kat spender aku malam tu... aku memang agak cuak jugak laa.. then terus gOOgle carik about tompokan darah during early pregnancy!

Bile baca memang macam² lah pandangan dan pengalaman lah kan... so rata² ade yg kata its quite normal bile ade spotting darah camgitu during early pregnancy! lagi pun spotting darah tuh bukan fresh blood pun.. takat cam color coklat² kehitaman like kite baru or nak abis period gitu... kan color darah tuh cam nak mengering kan... so aku pun rasa just biar dulu malam tuh... nak tengok till next day camne.. ikutkan hati nak call jer Dr. Marsita malam tuh jugak... tapi dah tengah malam pun.. so en.teman kata just monitor till esok hari nya.. tengok kalau masih bleeding then terus gie doctor!

Then esok nya hari Jumaat.. aku asyik lah ke toilet.. kejap² kang check... ade darah ke tak... and quite surprising... tompokkan darah memang takde... but on discharge yg keluar ade lah skit² gituuu.. but it was very very mild! so aku pun ingat ok lah... maybe just a normal spotting.. coz memang just on discharge jer ade color like coklat pluss kelabu camgitu...

Sampai lah pada hari Sabtu, 6th October... dlm tengahari camgitu.. tup² keluar pulak spotting like a fresh blood!! Allahuakhbar... ini dah agak serious dah nie aku rasa! walaupun pada waktu aku mengGooGle about bleeding during early pregnancy test nie.. ade je yg berceritakan tentang pengalaman diaorg yg bleeding cam nak rakk segala... tapi ok jerr pregnant sampai cukup usia kandungan 9 bulan... then baby pun lahir ngan sihat walafiat nya!

Tapi bile dah tengok fresh blood aku memang serious tak sedap hati! bukan aku je.. en.teman pun sama jugakk! terus en.teman suruh call Dr. Marsita and bagi tahu aku punyer condition... then, doctor kata.. kalau dah ade bleeding² nie tak berapa sedap lah nak dengar... so doctor suggest tuk aku dtg buat check up jugak! at least kite tahu condition baby kat dlm macam mana...

Since petang tuh dr. marsita pun ramai patient.. and aku pun petang tu adik aku buat Anith Zara's birthday celebration.. so, Dr. Marsita suruh aku datang lepas Maghrib utk buat check up! so, malam tuh around 8 malam aku dah sampai klinik dr. marsita... on que... around jam 9 malam baru dpt jumpa doctor!

Sumpah time nie hati dup dap dup dap giler vaviessss! Waktu jumpa doctor tuh, aku tunjuk lah gambar² blood spotting yg aku snap dari hari pertama ia keluar... aku memang camgini.. apa saja yg aku like curious.. aku akan amik gambar so that senang nak tunjuk kat doctor sebagai bahan bukti! (aku nak tepek gambar blood spotting tuh kat sini takot korang pulak tak lalu nak tengok nanti! hahaha...)

So, biler doctor tengok yg spotting on first day tuh doctor kata nampak cam ok lagi.. sbb it just a brownish spotting.. but not on the day itself yg mana ianya dah turn out to be a fresh blood... it is not a good symptom! uhukkk uhukkk... bile doctor dah kata camgitu.. lagi berderauuu darah aku nie!

Selalunya aku tak berapa nak suker bile ehem² aku kene wodok ngan batang rod ultrasound scan tuh.. tapi on that night.. aku pulak yg tak sabar nak baring atas katil and serahhh ehemmm ehemmm aku utk di wodokkk sbb nak tengok condition my tiny dot! uhuhu...

Waktu doctor scanned tuh.. doctor cam terdiam sekejap.. normally doctor like very the ceria gituu... but not at that time.. dia macam cub mencari sesuatu! aku time tuh berdebar.. but at the same time cam dah pasrah jugak lahhh.. coz dari awal aku memang dah buat mind set utk terima apa jua sebarang kemungkinan yg akan berlaku during my pregnancy!

Then, doctor ckp... "hmmmm... kantung you memang makin membesar lah Neena... cantik condition semua... tapi sayang nya nampak baby nie macam dah takde progress..."

Aku terdiam... muke en.teman aku tak nampak sbb dia berdiri dibelakang kepala aku... tapi yg aku ingat at this point en.teman genggam seerat-eratnya kedua belah tangan aku!

Then, doctor sambung cakap lagi...

Doc: maafkan saya ye Neena... baik doctor ckp perkara sebenar yer..

Aku: takpe doctor.. saya bersedia.. doctor ckp saja.. saya terima!

Doc: actually heartbeat baby awk dah takde nie... now kalau ikut kiraan awk dah almost 8 weeks.. sepatotnye heartbeat baby dah boleh dengar dgn lebih jelasss dup dap dup dap nyaa... sbb saya tengok kat sini.. saiz kantung awk membesar dengan baik... tapi baby memang dah takde heartbeat.. dan jugak no progress at all... maaf kan saya ye neena!

*di saat itu aku terdiam buat seketika... tak tahu nak rasa apa.. again it is a mixed feelings!*

Aku: takpe lah doctor.. saya terima ketentuan ini... kalau ini takdirnya... saya terima doctor!

Doc: sabar ye neena... banyakkan bersabar...

Then doctor pun tarik rod scanned dari aku punyer ehemm ehemmm... sekali bile dia tarik keluar.. tuuu diaaaaaaaaaaa.... darahhh cam period (merah kehitaman) yg berketol-ketol ade melekat pada rod scanned tuh! Doctor ckp.. "haa.. tengok nie Neena.. banyak sgt darah nie... dari sini pun saya tengok memang dah confirm that your baby memang dah takde nie coz it shouldn't be this way" ... Aku hanya mampu melihat dan dengar jer time nie... coz aku terasa sangatt blurrr sampai tak tahu nak ckp apa!

So, lepas dah scanned tu.. duduk balik kat meja doctor... maka.. doctor hanya mampu ckp suruh aku bersabar... dan time nie lah akhirnya air mata ku gugur jua! mula² tu aku macam ok lagi tau.. kengkonon nak control gorjes lah takmo nangis... tapi aku nie kan ke cengenggg! mana boleh tahan air mata dari keluar dari kedua bijik mato aku nie! uhuhu... Nie semua en.teman punye pasal lah nie.. pasal aku tengok muke dia lah aku nangis hari tuh! hahaha.. sian salah en.teman pulak kannn... :p

Lumrah naluri seorang ibu... mana boleh bisa dikengkang! Ko giler... dari saat awal ko dah tahu yg ko hamil.. ade baby dlm perot.. walaupun aku tak nampak lagi wajah dia.. walaupun dia masih lagi terlalu like a Tiny Dot... tapi aku dah biasakan tiap² hari utk bercakap with my tiny dot... tiap² malam baca doa sama² dia.. tiap² hari aku perdengarkan surah² amalan utk ibu mengandung seperti surah Luqman, Maryam & Yusuf! tup² ko dpt berita kehilangan dia dlm sekelip mata... harus lah air mata mencurah bak air terjun di kala itu! Masyallahh... memang tak tergambar dgn kata² saat tu... bukan aku tak redha.. tapi rasa macam cepat sgt segala nya berlaku... ibarat sekelip mata.. sekelip aku disahkan hamil.. dan sekelip lagi aku kehilangan permata hati!

Menangis tak bererti kite tak redha... itu bermakna kite adelah manusia yg normal! kalau ko tak nangis.. maknenya ko something wrong! sib baik aku tengok en.teman aku normal dan waras coz bile aku nangis depan doctor time tuh... en.teman pun nangis sama ngan aku! walaupunnn air mata dia tak sehebat air mata aku bak air terjun... tapi aku tahu dia turut merasai apa yg aku rasai! Itu yg buatkan aku lagi terharu sebenarnye... bile tgk muke dia aku nangis takat 80%... bile tengok dia nangis... terus up jadik 100% tahap air mata aku! haha...

Time tuh.. dia genggamm eratt tangan aku... while doctor pun kasik jer masa utk aku buat episod air mata kat situ! end up ngan doctor marsita sekali terjebak dlm scene air mata aku tuh! hahaha... bile dikenang-kenang balik cam kelakar lah pulak! well itu lah org kata.. yg pahit itu bile dah jadik kenangan.. dia akan jadik manis jugak akhirnya!

Sewaktu drama air mata tuh... aku memang nangis teresak-esak jugak lahh! aku ckp aku sedih tapi redha.. aku tahu mungkin belum masanya lagi... then aku pandang sambil genggam erat jari jemari en.teman.. aku ckp kat dia... "Bee, I'm sorry! I'm really sorry Bee!" then en.teman yg sambil bergenang air mata dan merah bijik mata kata.. "Its ok.. takpe.. takpe.. nanti kite cuba lagi ye!" then sambung nangis lagi!

So after a few minutes.. aku pun dah cool down skit... air mata pun reti nak stop... en.teman & doctor pun dah tak nangis lagi.. hihi.. so baru lah kami sambung discussion kami semula! En.teman ade lah tanye doctor... apakah antara sebab musabab aku boleh miscarriage? Then tak sempat doctor nak jawab... en.teman tanye lagi.. Stress boleh menjadik faktor penyumbang ke??? Then doctor tanye... kenapa... Neena ade stresss ke?? huew heuwww huuuweee!

Actually memang tak dinafikan aku adelah TERstress skitt... bukannya stress ngan en.teman.. en.teman mana penah kasik aku stress.. dia kan Maha RajaLawak aku... so mana mungkin dia kasik aku stress.. aku kalau stress nie dari faktor luaran jerr... tapi malas lah nak citer faktor stress tuh... lantak pi lah! So bile en.teman dah tanye camgitu kat doktor marsita.. so, doktor kata memang lah salah satu faktor keguguran tak dinafikan Stress adelah salah satu faktor daripadanya! doctor tanye apa masalah aku.. so aku pun citer lah ngan doctor... bla.. bla.. bla.. bla.. bla.. blaa... (ok on faktor² yg boleh menjadi penyumbang kepada keguguran nie akan aku eloborate dlm entry yg lain yer.. adekah benar faktor stress menjadi punca keguguran..)

Then, lepas aku dah bercerita ngan doktor... doctor marsita pun bagi kata² semangat nie pada aku! ok I will put it in points lah senang skit!

Dr. Marsita kata... :-

~ Neena kamu banyakkan bersabar ye... anggap lah ini dugaan dari Allah dan pasti ade hikmah disebaliknya!

~ Neena motivate diri awk macam gini aje yer.. ade kemungkinan baby yg ade dlm kandungan awk tuh tak berapa nak sihat.. so Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk awak... daripada bayi itu lahir nanti tidak sempurna.. jadi kan lebih baik Allah ambil dia kembali kepadaNYA!

~ Neena awk patot bersyukur, happy and proud of yourself coz now yg paling penting awk tahu yg awk boleh mengandung secara normal dan semulajadi!

~ Neena insyallah akan ade lagi rezeki awak selepas nie... awk jgn risau ye... nanti cuba lagi!

~ Neena awk sgt beruntung dan patot bersyukur kerana Allah kurniakan awk suami yg sangat baik.. he's very supportive... dia ade dimana saja awk berada... you're very lucky! so don't be sad coz you have such a wonderful husband!

Aku time dia bagi kata² motivasi tuh memang aku rasa Subhanallah.. tenang nyaaa... rasa syukurr sangat² kerana Allah pertemukan aku dengan seorang doctor yg terrsangattt baik dan solehah! and the best part is.. waktu doktor kasik kata² semangat pada awal² tuh aku aku boleh tahan lagi tauu... bile dia sentuh pada point yg last sekali tang en.teman tuh memang aku tak menahan lahh! terusssssssssss drama air mata kembali lagi! huuuuwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaa.............

Aku time tuh terus pegang erat tangan en.teman... teruss nangis teresak-esak depan doctor... aku ckp ngan doctor... yg aku selalu berdoa pada Allah semoga Allah panjang kan lah usia suami aku nie... selain dari Allah tempat aku mengadu... aku hanya ade suami aku sebagai tempat aku mengadu segala susah senang aku coz aku memang dah takde org lain lagi dah! kalau boleh aku nak sehidup semati dengan suami aku.. aku boleh mati kalau dia takde disisi aku! and aku memang bersyukur sgt kerana Allah jodohkan aku dengan dia kerana suami aku adelah segala-galanya & dialah satu-satunya sumber kekuatan dalam hidup aku! Time nie againn.. doctor pun TerEmo sama! hehehe.. sweet lah doctor aku nie! btw, sorry doctor.. saya tak bermaksud nak buat doctor touching... but I just feel wanna share it with you since I just feel that you just like my mom!

Ok... after selesai lap air mata.. sambung discussion lagi! So, since dah confirm heartbeat baby dah takde.. and baby pun memang dah takde progress.. so apa lagi yg boleh kite buat melainkan mencucinya aje!  Doctor suggest tuk aku buat D&C jer... itu pun doctor suruh aku monitor pada keesokkan harinya (hari ahad).. kalau baby nak keluar secara naturally.. it is much better!  so doctor kata aku akan rasa cam akan ade bende jerluss terkeluar dari aku punyer ehemm ehemm.. so doctor memang suruh aku pakai pad all the time takot heavy bleeding.. so kalau nak kencing or berak pun kene jaga² jgn sampai TERflush pulak my tiny dot.. doctor kat kalu dah rasa tiny dot keluar... amik, simpan dan frozen dlm fridge! nanti hari isnin dtg bawak jumpa doctor!

So hari ahad tuh seharian lah aku ngan en.teman kat rumah... tak gie mana² pun... ngan harapan our tiny dot keluar secara naturally coz kalau nak buat D&C kan ker agak costly... tapi ehh bukan main elok lah pulak hari ahad tuh... setitik darah pun tak kuar.. cam bukan main keringg lagi kekdahnya!  en.teman lagi senggal... bile dia tengok aku cam dah takde bleeding... dia kata.. ehh... entah² esok bile doctor check tup² baby dok menari-nari dlm tummy aku ngan heartbeat dup dap dup dap dap dup dap dap dip dup! hahaha... bengongg!

Maka hari isnin telah pun tiba... jantung aku yg berDap Dip Dup pagi tuh sbb nak buat D&C! Phewww.. ok lah.. pengalaman D&C kite sambung on next entry yea! :D     


  

57 comments:

Cik Puan Tqah said...

kuatnye neena..kite yg bc ni nak nages..tp kt opis tahan je la.,.huhuhu

Anum said...

sayu plak anum baca
anyway sis tabahkan diri ya

Zila erzil said...

Betul kata doc tu akk mmg sangat bertuah sbb dpt husbnd yg hebat, Akk mmg sgt perfect...myb satu hari nanti allah akan menglengkapkan lagi hidup akk dengan hadirnya cahayamata...

cik chinta said...

sedihnye baca...aduiii..

mama tisya said...

sebak bc entry ni...ayat motivasi doc tu mmg bagus...insya allah ada rezeki nanti..org kata kalo gugur ni mudah lekat

SURIA AMANDA said...

ada plak en teman leh buat lawak mcm tu..gelak kuat along baca..

purpleryna said...

salam neena,

sayu..
sabar ye neena, sabar banyak2.. allah lebih mengetahui segala-galanya, beruntung neena punya hubby yg kasih kan neena...

insha allah.. ada rezeki untuk neena jd ibu nanti.. banyak2 doa ye

eZmALiZa said...

kak neena... :(

menitik air mata ezma bace entry ni...

Mooniqueen said...

Betul tu Neena, ape yg doc cakapkan...
Mybe kalau dia ade pun, dia maybe tak sihat..
Anggap itu sebagai ujian n pengalaman u ...

Lulu Caldina said...

hah, belum baca lagi lulu dah nangis.. :(

BINI POJIE said...

sis i silent reader u ...lz sedih sesangat sis ngan pe yg jd situasi kt sama da lama menunggu zuriat yg hadir dlm kehidupan rumah tangga kt ... hanya tuhan je yg tau perasaan kt ... sis, moga terus tabah insyallah ada rezeki kt nnti allah tk kira sesiapa pe pon kt utk dia bg rezeki ... insyallah pas nie sis akan peknen lg dn jng stress2 lg yer :)

LiAnA said...

bykkan bersabar.. akak pun dh lalui pengalaman tu.. hubby pulak takder kat sisi.. nangis sorang2 depan doc.. dpt tau dah tak bleh selamatkan hubby terus booked flight ticket balik.. after 1.5 yr akak peknen lagi.. dan lahirlah arman..

betul apa yg doc kata.. same thing mcm gynae akak ckp, baby ni tak sihat sebab tu dia tak bergayut kuat pada kantung kita.. apa pun yang terjadi neena kena usaha lagi.. anggap semua tu pengalaman paling berharga yg kita akan simpan sampai mati.. cheer up dear!!

Makbed said...

berdebar-debar la hai baca entrih.....

beruntung awak dapat suami yg sabar dan sentiasa bersama awak susah dan senang.

bagaimanapun scene doc nangeh skali ngan korang adalah sesuatu yg cam suwit lak. hukhukhuk~

Pu3 Bibah Cun Melecun said...

semoga tabah ye kak neena....HE will always with you...DIA nak kak neena honeymoon lagi dengan husband akak tu...hehe..

saya sangat kagum dengan ketabahan akak.. :)

~iBu aQiL~ said...

Kak neena seorg yag kuat dan tabah! InsyaAllah akan ada lg rezeki akak lepas ni. Tasya sepemili doakan utk akak ye (",)

~Beb~ said...

suke point dr masitah yg no 2 tuh.. mmg my famly pon ckp mcm tuh. jgn bersedih, or.. mungkin Allah x nak bg sebab baby kita ade kekurangan jika dia dilahirkan..

i pon same case dgn u.. ade kua lendir coklet.. 1st baby kalut sket, tapi bile 2nd case nmpk lendir coklet tuh i dah boleh agak dah ape nak jadi.. tpi redha je lah.

bab sedih sbb dah borak2 ngn baby tuh mmg rase sakittttt sgt. lgi skt bile perot dh kosong n daily routine u dah lain dr ade bby dlm perot. ayoyo sedih! tapi percaya, ALLAH akan bagi yang lebih baik nanti. xmo cedih2 tau. insyaALLAH.

hope lepas d&c u akan diberi lagi. org kate lepas d&c senang nak lekat, insyaAllah!

Deqna said...

Terharu aku baca entry ni. I just can feel it. Memang ada benarnya pun apa yg doktor ckp tu.

Btw, aku blm pernah lah lagi kena scan cam ko kena masuk rod kamera bagai. Aku plak yg ternyilu. Biasa gynae aku scan kat perut je. Maybe scan cam ko tu lbh accurate kot.

Apapun aku sentiasa doakan yg terbaik buat korang berdua.

Lynda Che Lah said...

xpe kak neena..betul apa yang doc ckp..
insya allah..1 fine day..
ada cahaya untuk kamu berdua :)

Izza - Jiejah said...

akak plak yg menitik airmata ..insyaallah ada rezeki neena nanti.

Siti Shuhadah said...

sebak baca entry kak nin kali ni... best la dr.marsita tu... & betul ckp doc. marsita tu..kak nin beruntung ada abg nuar..:)

take care kak nin..:)

Biqque said...

owhkay...terus sebak and tup2 air mata keluar...dah la bos kat dpn tadi...haih...sedihnyer...

utk i yg masih takde apa2 lagi ni, i slalu ckp kat diri i, if ada, ada la...if takde, ada la tu yg Allah nak kasi kot lain...i redha tapi i masih mengharap...

Tihara said...

as salam

simpati baca entry ni, pasti ada hikmah di sebaliknya nanti..take care dear

AIN NAZRI said...

sentap baca entry ni.. terasa bagai hati dihiris pilu.. semoga akak selalu kuat dan ceria.. jgn stress sbb manusia ye kak.. kalau kita stress sbb Allah xpe.. sbb Allah akan berikan ganjaran setimpal buat kita yang stress kerana NYA

Mila Ahmad said...

Tersentuh jugaklah naluri saya ni baca entry akak ni. bila macam ni teringat pulak kat suami saya. makin bertambah syglah pulak huhu...

Shehan Ismail said...

huk huk.. skali saya bgenang air mata kak! stuju sgt dgn kata2 doc. ada hikmahnya. jgn givup kak. banyakkan solat sunat dhuha. i'Allah. saya doakan buat akak & en teman. amin

ameris said...

neena, i kno hw ur hubby feel.
hope the miracle. kengkonon bby ada lg.. gile kan kepala nie. dh terang2 xde tp masih lg berharap.

Mimy Hamid said...

neena...aku sebak sangat ni...masih tak lupa aku jumpa ko kat klinik tu...aku tergamam beb...takpe ada hikmah syg ...take care tau..

cikeyrah said...

Selalunya bile baca entry kak.neena qira rasa heppy, tapi hari ini qira menangis baca entry nie.. Dalam hati qira ckp Ya Allah kuat sungguh wanita nie hadapi ujian yang Allah beri .. qira doakan Kak.Neena & abg nuar akan bahagia hingga akhir hayat :)

Lia said...

harap neena sabar dan tabah ye.. mungkin takde rezeki kali ni.. lia blh rasakan apa yg neena rasa sbb lia pun penah rasai jugak dulu.. sgt2 frust kan tp apa pun kena redha. :)

Kak Izan said...

:).. neena n hubby mmg kuat..

Diana AR said...

sabar ye neena..dah ketentuanNYa..
saya pun keguguran jugak tahun lepas..sama lebih kurang cam neena punya kes..bleeding sikit2..tiny dot siap terlepas dalam jamban hospital masa nak buang air kecil...tak sempat tengok apatah lagi nak ambil.buat D&C juga sbb odc kata masih ada sikit tinggalan dalam rahim...Allah Maha Menentukan..

Gieyana said...

sebak bc Neena tp tersenyum2 psl ur hb mmg supportive..alhamdulillah..
cuba lagi k..

Dee said...

takpe..jangan putus asa..janin yg tak sihat biasanya akan gugur sendiri..itu lebih baik dari dilahirkan tidak sempurna..Allah SWT Maha Mengetahui..

biasanya lepas D&C senang lekat tau..doa byk2 ye..insyaallah ada rezekinya nanti tu..

BaTiK_PiNk said...

Kak Neena,
tak boleh nak cakap apa, melalak je yani depan pc ni baca entry akak kali ni...

sara akilah said...
This comment has been removed by the author.
cikbedahlaser said...

satu bnd yg sy slalu ckp kt dri sndri klu period... klu ni keguguran aku terima je.. sbb at least aku tau aku leh pregnant.. uhuhuhuhu

xpe allah maha kaya... DIA tau ape yg DIA rancangkan utk kita.. kan... :)

tiefazatie said...

sayu je baca n3 sis ni..tp ifa sokong semua apa yg doktor ckp..

insyaallah..ada hikmahnya..insyaallah ada rezeki lain utk sis..

Eri-chan said...

sedih aku baca walaupun agak kengerian baca kena rodok. adus..

sara akilah said...

salam kak neena..i am your silent reader...boleh di katakan pengalaman kita serupa...saya menunggu zuriat selama 4 tahun dan sangat gembira bila dr mengatakan yang saya pregnant pada 2 oct..dr cek janin saya melalui tvs..saya di sahkan mengandung setelah 2 minggu period delay...my gynae adalah prof dato hamid arshat..bila dia dah sahkan saya mengandung..air kencing saya sebelom itu negative..dr mengatakan yg benda ni masih baru lagi dan sedang develop untuk berkembang...dan mungkin hormon dalam badan saya sangat lemah...dr terus bagi mc kerana dia tahu org yang susah dapat zuriat perlukan lebih perhatian untuk menjaga diri dan kandungan..2 minggu mc untuk 2 oct-16 oct..selama 2 minggu ini la kerja saya hanya tidur dan solat di atas katil..dan tidak boleh bersama suami untuk masa 2 minggu ni...tak bole stress...selebih nya suami dan ibu yang banyak membantu...setelah dr beri saya injection untuk kuatkan rahim...sepanjang masa saya merasakan kesakitan seperti ingin datang period....cramp yg teramat di ari2...saya biarkan je...sampai 13 oct keluar la satu brown discharged dan saya agak cuak terus pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yg lanjut...dr cek dengan tvs tiada lagi benda yang duduk dalam rahim saya semuanya clean and clear..msa tu suami sedang berpuasa kerana dia telah bernazar puasa bila dapat tahu saya mengandung...tetapi rancangan ALLAH melebihi segalanya..tiada rezeki buat kami....bleeding selepas tvs tu…dr beri saya mc untuk seminggu lagi..dan nampak nya kerja untuk oct ni hanya 4 hari saja saya bekerja..kak neena mana nak tahu lepas ni lekat lagi rezeki akak murah...saya nasihatkan akak mc atau pon cuti tanpa gaji...jgn pikir pasal kerja kerana saya juga adalah seorang Personal Assistant...dan bos saya amat bergantung pada saya....alhamdulillah saya dapat bos yang memahami dan ini sedikit sebanyak mempengaruhi hormon saya untuk berada dalam keadaaan baik..semoga kak neena tabah mengharungi dugaan allah..banyakkan solat hajat dan bersedekah..insyaallah semoga tuhan memberkati kehidupan kita dan memberi kita zuriat yang ramai....lepas ni....take care..org tua-tua pesan..kalau kita mengandung kena rahsia dulu sampai 3 bulan..sebab manusia ni kan ada je setan nak kacau..setan kan taknak kita membiakkan ummat nabi Muhammad…sorry kalau benda ni membuatkan akak tersinggung…

!EFIL said...

kak..same thing happened to me masa kandungan @ 16 weeks, cuma my case takde spotting..pg check up 4 month, happy2 nk tgk heart beat..dr ckp, she's gone... i know how you feel.. dr fadzilah kamsah suruh amalkan: ya Allah, aku redha Kau ambil anakku, berikanlah pahala di atas setiap kedhaanku, gantikanlah kepadaku anak yang lebih baik...Alhamdulillah, it got me thru.. you are one strong woman!

Waney Zainuddin said...

insyaAllah ada rezeki lagi pasni. doktor pun ckp neena mmg boleh pregnant normal, semoga pasni ada rezeki lagi.

l.e.e.a.a.n.w.o.n said...

Sedenye bace entri neena ni..menitik airmata ni. Kite dulu almost 3 years jugak tunggu nak ada baby.. so i really know how u feel..Bersabar dan banyakkan doa. Allah Maha Mengetahui..

Zana Adieyza said...

dear kak neena, semoga akk trs kuatkn semangat utk menghadapi segala ujian yg datang.. pasti ada hikmah yg baik & indah di sebaliks egala yg berlaku.. zana doakan kebahagiaan sentiasa mengiringi akk hendaknya..

take care kak neena...

mrs kayrul said...

kak neena sangat tabah...untung kak neena dapat doktor yang banyak sangat bagi sokongan moral...

kes kayrul macam kak neena gak masa mengandungkan anak pertama....masa tue masih baru la usia kandungan sekali keluar tombok colour coklat..terus cuak..dah la tinggal sorang, suami plak bekerja....lepas tue call hubby dan hubby suruh baring jer jgn bergerak langsung..besoknya pepagi dah g jumpa doktor. Doktor cakap, memang dah ada tanda2 nak keguguran so doktor kasi ubat kuatkan rahim....memang lepas tue hati2 jer buat kerja, x melasak...siap doktor nasihatkan bila naik kereta kena letak bantal kat bawah supaya kurang hentakan....memang 4 bulan pertama tue sgt mencabar dengan kayrul alah teruk...masak x boleh dan alhamdulillah ada mak mertua yg sangat memahami dan tolong masakkan utk menantunya....skrg anak sulung pun dah besar dan berusia 4 tahun

harap lepas nie bila kak neena pregnant lagu, takmo stress2 tau....klu boleh jgn buat kerja2 berat dan bila naik kereta tue amalkan letak bantal kat bawah coz jalan raya kat sini bukan semuanya elok, kang bila termasuk dalam lopak dah berlaku hentakan kuat....

takmo nangis2 lagi, kak neena mesti tabah dan usaha lagi...insya-allah akan ada rezeki lagi

JayFarhana said...

alamak ternangis dah bace ur entry ni. kalau pjg umur kandungan u, dah sama week dah dgn i, my last period was on 16aug..tapi Allah knows best..banyak bersabar eh neena, ive been TTC for almost 4years and dah miscarriage like u for 3 times, trust me kalau u can get pregnant naturally, satu hari nanti u akan pregnant balik :) ada hikmahnya, betul kata dr marsita tu mgkin baby ni taksihat so Allah pun ambik balik..Allah wants to give the best for u both..keep trying and keep the faith k ;)

mrs.ecam said...

huhuhuhuhu...meleleh aku bce entty ko ni neena...kt opis lak tu...nsb bek time lunch org xdek...klu x kantoi...pehal aku tuk tngk pc tp air mata meleleh kn...so touching...xpe neena..ALLAH tu maha mngetahui kn...stuju sngt ngan statment doc tu...so pasni usaha lg ye...moga ade rezki lg pasni...amin insyaallah....

PinKy MoMMa said...

kamu kuat sebenarnya neena..yup betul kamu beruntung ada hubby yang sntiasaaaa support kamu..terutama bab bab bergambar..eh salah tajuk hehehe..

sekarang kamu relax..sbb lepas beberapa bulan rehat.boleh kerja keras lagi hehehe..pray for u sayang..

Peri PiA said...

ya Allah sebaknya bace entry ni

insyAllah,ade rezeki lagi

saya pon dah 4 tahun lebih kawin,masih berusaha nak dptkan zuriat

Dr Marsita the best,love her

Qaseh Suhaida said...

hmmm...sedih baca entry ini..

betul kata doktor Allah lebih tahu apa yg terbaik utk kita dan Neena mmg bertuah dpt suami yg sgt2 syg pd neena dan sentiasa disisi neena tak kira apa pun terjadi...

NeenaAnuar said...

TQ SO MUCH ALL FOR YOUR SUPPORT & DOA! SUNGGUH SAYA TERHARU DENGAN SETIAP COMMENT YG DITINGGALKAN DISINI..

SEMOGA ALLAH MERAHMATI KALIAN SEMUA.. SESUNGGUHNYA KALIAN JUGA LAH SEBAHAGIAN DARI SUMBER KEKUATAN SAYA DIKETIKA INI! BILE BACA KOMEN2 YG DIBERIKAN.. SAYA TERUS DPT SEMANGAT DAN KEKUATAN DEMI KEKUATAN!

LOTS OF HUGS AND KISSES TO YOU GUYS! ♥ ♥ ♥ :)

Liea said...

makcik... im crying like cats and dogs la... terukla kamu.. mahal air mata i tau! hahahaha babe.. at least you dpt rasa the tiny dots even for 11 weeks (eh betulke) .... xpa babe! try lagi caiyok2!!!! u ada the best hubby in d world!!!

Liea said...

erks.. kena mintak % dgn en.teman ni sbb puji dia ni.. hahahah

mamashikin said...

tersentuhnya sis...
sis org pertama buat sy menangis hari ni.hehe.
sy doakan agar sis murah rezeki ..cuba dan cuba lagi..insyaAllah akan ada neena Jr..

Noriz Today Bahagia said...

Actly saya search ttg vacation. Tp u punye post klr. Baca2(dr 1 post ke 1 post)....then sampai ke this entry. Xkenal u...but saya doakan u tabah n kuat. Saya pn lambat dpt baby. 2thn...tp u lg lama. but end up dgn miscarriage. Insyallah...ade rezeki nnt u both akn ada anak. Bak kata my hubby (dulu2 b4 saya pregnt)...anak tu hadiah dr Allah.Sampai masanya Allah akan kasi. Wsalam...

HazeL_Yu said...

Nangis baca entry ni,,( T__T )

sara said...

Salam. . Sara baru gak miscarriage ni,bleeding dari hari rabu last week, cam brownish spotted jgk.gi check up, scan sume.lagi semggu dc soh dtg scan smule.kire 50-50 la kan.hari khamis malam, tetbe sakit perut cam senggugut, tapi lite2 jek r.jumaat pagi pegi scan lagi.cam nk luruh gak jntung after doc kate heart beat bby xde.doc bagi surat soh tros pegi GH.tapi sara x pegi GH, sara pegi pakar maternity.then doc scan bawah, confirm da xde.tros sara pegi GH.jmpe doc, scan 2x.doc advice, nak cuci @pun bia keluar sndri.aku pilih untuk cuci, then pilih date 19.3.2013 untuk admit.aku redha. . Xde air mata yang keluar.ari isnin dlm kol 2.40 pagi tersedar, rase cam darah keluar dri bawah tu kan. . Perot pun cm senggugut lite2 gitu.darah ketol2 pun ade keluar jugak. . Dekat 3 jam dalam toilet, janin sume keluar. . Syukur la aku x sakit sangat..siang nye, tros pegi GH, check up sume, doc kate da clear, after siap2 scan.. Hari ni,hari ke 4 berpntang. . Arini baca entry ni, arini jugak air mata yang aku tahan, keluar jugak akhir nye. . Aku redha dengan ketentuan Nya. .

Mimie Amir said...

Salam neena...actually sy nak cari info tentang upt...sekali sy terjumpa entri awk...sy pun nk share pengalaman pregnancy sy...sy telah berkahwin selama 4 thn...awal2 sy kawin,sy pjj dgn suami...jadi sy fikir harapan utk pregnant tu mgkn agak payah...msk thn ke 3 usia perkahwinan,sy disahkan pregnnt setelah period sy delay selama 10 hari.ms tu sy dan suami mmg gmbira sgt2.bila usia kandungan sy dh 4 bln,baru la sy dpt ddk skali dgn suami sy.2 hari sebelum kita berpuasa thn lps,seluar dlm sy sntiasa kebasahan.sy sangkakan sy terkencing sbb sy fikir org mengandung ni mmg mudah nk terkencing.selama 2 hari berturut2 sy jd camtu.pada pagi pertama hr puasa,sy bgn utk bersahur.tp ms tu sy dah terasa contraction.sy cuma mampu minum susu dan mkn kurma je.lps sahur,sy dah x blh nk lelapkan mata sbb contraction dtg setiap 5 minit skali.siang tu suami serta mertua hantar sy ke hspital.smp2 hsptl sy dh turun darah.bila naik je atas katil,doc nak scan bby tp dia ckp bby dah x nmpk pada kedudukan septtnya.sy ckp kat doc yg sy dah terasa nk meneran.hanya dgn 2 kali teran,sy slmt melahirkan bby prmpuan.namun begitu,Allah lebih menyayangi dia.bby sy hanya mampu survive selama 17 jam je memandangkan dia dilahirkan pada usia cuma 23 mggu.jadi amat mustahil utk dia hdp lama.sy dan suami redha dgn ujian ni.kami fikir ada hikmah Allah uji kami sebegini.setelah 9 bln pemergian anak sulung,sy disahkan mengandung kali kedua pada 30.4.13 yg lalu.namun kali ni sy keguguran lagi utk kali kedua pada 6.5.13.masa tu usia kandungan baru mencecah 6 minggu.gugur kali kedua ni sy x buat d&c sbb semua dh clear.2 kali keguguran buatkan sy jadi kuat utk teruskan hidup.sy tetap bersyukur sbb sy tau yg sy blh mengandung secara semulajadi.setelah sebulan lebih gugur yg kali kedua,skrg sy TTC semula.in shaa Allah neena,bila skali awk dah pengandung...akan dtg pun awk tetap akan blh mengandung jgk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails