COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, December 30, 2011

Azam Aku Di Tahun 2012!


HIJAB2
Berhijabbb???
Yerrrr!! Menyarung hijab adelah salah satu azamm aku yg cuba aku buat dlm 2012.. tapi aku tak berani nak menjanjikan apa2 kerena aku terlaluuu takottttttttt pada keadaan hati yg berbolak balik! tapi aku bersyukur jugak kerana hati sudah pun terdetikkk utk ke arah yg jauh lebih baik ini.. cuma bilekah masanya? Insyallah moga hati nurani ini makin kuattt dan makin dekat denganNYA!

Seriously kalau dulu tak penah langung terfikir utk berhijabb... tetapi aku bersyukurrr kerana dlm tahun nie.. rasa ingin berhijabb itu telah pun timbul secara tiba2 dari hati ini... sudah mula suka melihat design2 hijabb sana sini... Alhamdulillah... aku sangat2 bersyukur kerana Allah telah pun memberi sedikitt 'cuitan' pada hati aku ni...

Aku fahamm yg berhijabb nie adelah satu perkara yg wajib... tetapi aku perlukan masa utk perkukuhhhkan naluri hati ini.. tidak mahu sekadar suam2 kuku... lagipun yg luaran ini perlu seiringan dengan dalaman iaitu HATI! jadi aku perlukan masa utk mengubah hati aku terlebih dahulu.. aku perlu lebih banyak berprasangka baik pada org.. kurangkan sifat2 emotional aku.. kurangkan segala perkara2 negatif dlm diri dan jugak hati!  pendek kata.. sekarang adelah masa utk aku menganalisis segala kekurangan diri ini... yg mana negatif perlu di positifkan terlebih dahulu.. kemudian buat persiaapan utk mengubah ia ke arah yg jauh lebih baik!  Bila Hati telah lebih jauh dididik, dibentuk dan dipupuk dengan sifat2 murni disisiNYA... then only can move way forward!  Insyallah.. this is just my own opinion.. 2 cents maybe!  ;)

Nabi s.a.w menjelaskan bahwasanya hati merupakan titik pusat pandangan Allah, dan perbuatan yang dilakukan oleh hatilah yang dinilai oleh-Nya. Kerananya, Allah hanya melihat hati seseorang, bila bersih niatnya, maka Allah akan menerima amalnya: dan bila kotor hatinya (niatnya tidak benar), maka secara otomatik amalnya akan ditolak Allah, sebagaimana disabdakan oleh baginda, 

“Sesungguhnya Allah SWT tidak melihat kepada tubuh dan bentuk kamu, tetapi Dia melihat kepada hati-hati kamu.” [5]

Teringat jugak pada Sham Kamizake yg mengambil masa hampir 3 tahun utk mengubah dirinya ke arah yg jauh lebih baik!  tempat yg dia berada sekarang bukan lah dlm tempoh yg sekelip mata.. semua org pun inginkan perubahan dan ingin berubah... so aku pun tak terkecuali!  Just like aku dulu2 tak kisah nak pakai baju yg nampak tube.. jarang2 nie pada aku no hal lah.. as long as ade tube kat dlm.. but now kalau bolehh memang aku avoid to used it!  Bile nak beli baju jarangg jerk dah memang confirm2 reject! So dari situ menunjukkan hati nurani aku memang dah not really keen in using it! itulah yg aku nak... aku takmo esok2 dah bertudung.. pastu hati masih lagi nak itu ini.. berbolak balik hati nie pada fesyen2 yg tak sepatotnye! coz aku dah ade prinsip aku.. jika berhijab.. aku akan benar2 berhijab kerana DIA... bukannya SeKaDaR berhijab!  dan kalau boleh takde nak berfesyen mesyen lagi dah.. ibarat cam yg aku kata tadi lah.. kalau aku tengok baju fesyen2 pun aku dah tak herannnnnnnnnnnnnnn... ternampak baju cantik2 siap leh jelingg sebelahh mata jerk gituu! hehehehe...

Anyway, since ianya suatu azamm.. so akan aku cuba sebaik mungkin utk merealisasikan nya.. tapi kalau tak berjaya tahun 2012.. aku akan cuba dan cuba lagi.. insyallah.. moga Allah sentiasa berada disisi aku dan memberi Nur yg jauh lebih baik!  Yang paling penting.. aku gembira kerana sudah ade sekelumit Nur itu di tahun ini..

HIJAB1
Alhamdulillahh.. so korang jom sama2 doakan yg terbaik buat aku yer! ;)


HIJAB3
Sesunggunya saya perlu mencarik inner tudung warnaa putih ataupun warna2 lain selain dari hitam!
biler pakai suit putih camgini tetiba rasa felikss pulak inner tu warna hitam..
tapi hitam nie boleh jerk masuk ngan color apa pun kan??
errmm.. tapi aku rasa kalau aku guna inner tudung tu warna light pink or purple mesti lagi comel kan? :p
Ker korang ade idea lain? cerr suggest kat aku sikit! :D
Ok.. apa lagi ekk azam aku utk 2012 nie... hmmm.. actually siri percutian semestinya ade dlm azam setiap tahun! ahaha.. utk tahun depan aku dah ade lebih kurang 10 tempat yg ingin aku pergi & lawati! weeeeeeeee.. kite tengok tercapai ke impian aku nak completekan kesemua 10 tempat percutian tu! hahahaa...

Then aku berazamm utk mencapai sesuatuu yg belum penah aku capai.. harap bakal ade rezekii yg jauhhh lebih baikk buat kami suami isteri... berazamm & juga haruss berusaha utk mencapai apa yg dihajati... Insyallahh...

Hmmm.. apa lagi ek.. rasanye itu jek lah dulu kot buat masa nie.. yg paling penting azam aku nak baikii diri nie jauhhh ke arah ygg lebih baik di sisi Allah S.W.T.. masih banyakk kekurangan diri nie sebenarnyee.. uhuhuhu.. :(  

Ok lah.. dikesempatan nie nak wish kat korang2 semua SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012.. jgn nottie2 dlm masa cuti 3 hari nie.. pada ibubapa yg sibuk nak buat persiapan anak2 masuk sekolah.. all the best! mesti bzz giler kann... aku tak kemana pun during new year nie.. cukup lah sekadar lepaking kat umah.. golek-golek.. santai-santaii ngan en.teman sambil makan-makan & nonton ASTRO! itu lagi syokk dari aku nak kuar bersesakk-sesakk kat luar tu.. lagi pun umurr dah jatoh dlm ketegori lanjutt ni.. memang dah malass gilerrrrrrr dah nak wat aktiviti2 celebrate bagai nie.. itu lah kelebihan kalau dulu waktu before kawin dan merabaann buat semua bende alah nie... now bile dah kawin.. dah tak herannnn!  hehehe...

DSC_0551 copy
Nanti aku share story kenduri nie ye! ;)

33 comments:

erin moshimoshi said...

cantik la akak bertudung ..mata dh cntik ..grrr

mama tisya said...

smoga apa yg neena azamkn utk thn br yg akan dtg tercapai..amin2

sisdee said...

AMINNN!!! insyaallah dipermudahkan segalanya. Kita klu nk buat bnda baik mmg selalu mcm tu.jgn kan u i yg btudung nie pun harus perbaiki diri dari smasa ke semasa..pnyakit hati tu yg makan diri :(

ana liyana said...

sukenye tengok dahi niena.. mcm de urat 2 line ke atas.

a.d.a.M.i.a said...

coMeL saNgaT tengok kakNeena pakai tudung...huda doakan semoga sume azam 2012 kak neena tercapai amin (",)

wAnNy said...

yeay!alhamdulillah kalau dah ada niat kat hati..dah dapat pahala tu..hehe,,
tp mmg la bnda ni xleh nk push2 sgt..saya dulu pon makan masa..kene sendiri yg nak,bukan paksaan dpd org lain..so gud luck kak! ;D

-oP_ida- said...

akak, nangis datin-datin luaq sana tgk akak pakai hijab....

gilerrrwwww chantikkk wehhhh....... akak, nida doakan yg terbaik buat akak.....

mrs puex said...

alhamdulilah..anda sgt santek klo bertudung..opsss..wanita sgt santek bile bertudung..hihihii..cayok!!cayok!!

slow2 kayuh naa..weols sapot u!!

N.Aima K said...

all the best!!...

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

amin...amin ...yanty tolong doakan...

Iryani Noor said...

alhamdulillah... u look very schweet in hijab.. moga apa yg dihajati utk tahun 2012 tercapai... Amin...

Mak Izz said...

alhamdulillah.. semoga azam ini menjadi kenyataan dan k'nin istiqamah mengamalkannya. sy sentiasa mendoakan :)

Mimy Hamid said...

selamat tahun baru 2012 neena....yer samalah kalau boleh nak kearah hijab..lagi pulak dah 3 series ni kan...tapi aku nak berubah slow2..macam ko gak dengan sendiri sekarang aku dah stop skirt pendek..baju jarang...dgn sendiri..Insya Allah moga tahun baru Allah membukakan pintu hati ke hijab..sama la kita..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Azam yang bagus ..moga tercapai azam akak dan moga kte pun tercuit untuk berhijab hehehhee

Qaseh said...

so sweet neena pakai tudung...baju tu pun sgt cantik..

::CIK LYNN:: said...

amin...smga apa yg akak impikan tcapai...xpa, try sikit2 dlu...=)

Chenta Eyfa Najibrz said...

Alhamdulillah..i la insan paling gumbira kalau u btol2 nak bertudung..mmg teringin sgt nak tgok u bertudung..Moga Allah permudahkan dan kuatkan semangat u utk ke arah iteww.pa pe u mmg sgt shanteQ tambah lak bertudung tmbah cute & sweet sgt..go neena go..amin..n HAPPY NEW YEAR 2012

~najwa~ said...

light pink or light purple will do...
mesti nampak extra muda ;)

Deqna said...

Alhamdulillah. semoga dipermudahkan urusan dan sesungguhnya perubahan itu dtg dari diri sendiri dan izin dariNya. Sama2 lah kita ke arah yg lbh baik.

mia-ina said...

alhamdulillah kak neena lbih comel menggayakan dgn tudung....sesuatu peurbahan perlukan ms..xpe kak...teruskan usaha yg murni ini..mia sokong...syukur

ps: mia dh pindah ke blog baru..save ya

http://adin-mia.blogspot.com/

Wawa Tasliman said...

good resolutions.. pray for the best changes.. :)

ratusiput said...

sokong ko 200% jugak.aku sndiri pun walau dah bertudung tp still tak 100% lg cam contoh pakai tshirt n tudung tp still nampak lengan.ehehe.still try the best jugak utk ubah sme tu skit2...bukan senang kalau hati blum betul2 tercuit.dan mcm ko kate yg penting...HATI kena bersihkan dulu :)

Cik Sibuk said...

salam perkanalan..

nak share pasal saya & tudung. saya dulu jenis pakai tudung on-off-on-off (kalau pegi kedai dekat2 malas nak sarung tudung, etc). Tapi sekarang ni dah almost 100% on, sebab saya terpikir pasal suami saya aje. Saya takut nanti dia masuk neraka sebab saya. So kalau kita isteri2 ni semua sayangkan suami kita..kita kenalah tutup aurat, takut kang dek kerana kita, suami dapat dosa. Btw jangan salah interpret apa saya cakap pulak. Pakai tudung bukan kerana suami..pakai tudung kerana itu suruhan Allah.

Btw tahniah & alhamdulillah :)

Wahidah said...

insyaAllah kak..wai doakan azam akan tercapaii

Cik Ina Do Do Cheng said...

Selamat tahun baru 2012, semoga hidup neena sekeluarga akan lebih baik pada tahun 2012 dan tahun-tahun seterusnya, InsyaAllah : )

Semoga Allah SWT permudahkan segalanya ye : )

kazmyra afkar said...

cantek sis bertudung.. cantik sgt2..nanti rambut sis kasi mira k.. hahaha.. tudung hitam boleh dikenakan pada apa2 baju, tapi bila sis dah ada putih tu lagi cantek letak kaler pink..

mekchu said...

selamat tahun baru 2012 utk neena & en.teman.. semoga impian akan jadi kenyataan. bersih hati maka bersihlah segalanya..

InaAchik said...

saya mendoakan yg terbaik buat kammoooo... peluk ketat2...

AIN NAZRI said...

Alhamdulilah Sis.. Hidayah yang Allah bagi jgn sekali2 di tolak kerana hanya manusia terpilih je yang dapat Hidayah Allah.. semoga Allah memberkati Sis n Suami.. mungkin ada ganjaran berganda tahun nie.. AMin..

Bitt (double IS) said...

happy new year bebehh...all the best ;)

Cikpuan rara said...

tahniahhhh kak.goejs sgt!

ratna said...

Salam neena...alhamdulillah...byk2 doa pdNya agar hati awak ditetapkan utk terus berhijab. Saya pun sama2 akan doakan yg terbaik utk awak...

azzey said...

sepertimana yg kita maklum menutup aurat itu wajib bagi kita umat Islam. Alhamdulillah Allah telah beri hidayah kpd Neena utk berubah. Cuma sbg manusia biasa kita sering diganggu oleh hasutan Syaitan yg sering mengganggu kita. Sbg rakan blogger sy turut mendoakan neena akan bertudung spt yg diazamkan. dan nasihat saya. bykkan solat istikharah mohon petunjuk dari-Ny dan mohon agar hati Neena tetap dgn pendirian yg satu tdk dibolak2balikkan lg krn sesungguhnya Dia yg memegang hati kita semua. Insyaallah. amin...

my suggestion: baju tu blh u gayakan dgn inner pink or marron dan tudung sarung kaler putih/krim ataupun tudung sarung kaler light purple...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails