COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, December 15, 2011

My Gorjes Nasi Goreng Kampung Pedas!

Hari tu kan... en. teman kann.. mintak kann... aku kann... masakk kannn.. dia kannn.. nasik gorengg kannn.. kampungg pedass kannnn...  sedapp kann.. makannn kannn.. nasik goreng kampung pedasss kannnn?? kannn??? kannn??? :p

Aku tahu ramai yg pandai masak nasik goreng... tapi aku saja sukerrrrrrrrrrrrrrrrr nak gakkkkkkkk tempekk kat sini camne nak masak...........

DSC_0831 copy
my gorjes nasi goreng kampung pedas nie! *_____T

ng
bahan2 utama... bawang merah, bawang putih, cili merah dan dah dimananye pedas.. harus ade cili padi kampung!  Pastu kalau dah namanye ala-ala kampung... harus ade ikan bilis! *gambar diambil menggunakan iPhong.. so maaf kualiti agak kurang memuaskan!*
Cara2 memasak senang gilerr.. cuma yg kurang senang biler ko nak kan originality masakkan... sila lah mengigihhhkan diri menumbuk segala bahan-bahan diatas nie tadi yer.. ngan ikan2 bilis tu pun ditumbuknya sekali! So serious aku memang seorang yg gigihhhhh.. apa sajaa yg terbaekk buat mu wahai suami ku! nguuuuuuuuuuu~~~~~ :p

ng2
1st Pic ~ Tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk/diblendkan sampai naik bau dan kekuningan!
2nd Pic ~ Bila bahan tumisan dah cukup garing.. masukkan nasik (seeloknya nasi yg dah sejuk).. kemudian kacau sampai rata.. kemudian masukkan sayur dan kacau hingga rata!
Kalau ikutkan pure kampung... sayur tu seeloknya guna sayur kangkung.. tapi aku ngan en.teman nie jenis yg alah pada sayur kangkung.. tak tahan anginn puting beliung dia.. so better avoid it.. so aku gantikan ngan sayur kobis!  Btw.. jgn lupa tambahkan garam dan gula secukup rasa ok!

Pastu siap lah nasik goreng gorjes nie.. simple dan sangat mudah kan?  En.teman kebetulan pulak gi shooting kat Pedas, Linggi on that particular day.. balik dari Pedas... terus makan nasik goreng kampung pedas aku.... hihi.. memang enjoy tengok dia makan bertambah-tambah... but at times risauu jugak coz dia makan takde control.. risaukan pada penyakit yg tak nampak! uhuhu... moga2 dijauhkan lahh... coz dia org yg jenis kuat berpeluh... lagipun dia wat kerja2 menembak tu pun dah buat dia betol2 exercise.. so pasal tu aku tak kawal sangat pemakanan dia... cuba aku yg makan macam dia makan.... confirmmm lebih bulatt dari dia gamaknyer!! T_______________T 

16 comments:

Cik Ayu said...

terus lapar tgk nasi goreng sis ni..mengancam

Gieyana said...

Wohoo..kamu punya resepi sama mcm daku! Perghhh mmg gigih menumbuk! Cuma bezanya daku taruk sket jer cili..kang anak dara tue x leh nk makan! Neway, mmg mebeles kan!

-oP_ida- said...

sure kalO makan.....nasik Goreng ni..melalak cacinrambu dlm perot....hehehehehhe

BTW nask goreng ni memang SODAPP!!!

Shu Shinju said...

sedapnyeeee.... teringin nak rasa air tgn kak nin..huhu..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

sedap makan panas2 dan pedas wau terangkat...

Anum said...

sedap pedas2 nie

ak yuyunz said...

pedas memang lazat.. tapi i pulak la yg tak tahan pedas.. :(

MadaM LaLa said...

sidap nampaknyer tu...pasti kebabom..

Chekgu Azrine said...

suka sangat nasi goreng kampung yg pedas2.. hehehe

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

sedapnyerrrrr lapo terusss...

Deqna said...

tgk bahan2 ko ni memang terasa kepoweran nasi goreng ko nie.....konpom pedas berapi...rajin ko tumbukkan... aku nak menumbuk tapi lesung batu takde lagi lah kat rmh..

GreenJade said...

pedas2 tu my feveret beb..ngeee

Mimy Hamid said...

gojes gonjeng memang tak leh tinggal cili padi kannnnnnnnnnn..haiyooooooo...kaki pedas tul neenanuar

aEn+aReaL=Ryan said...

mintak sikit..terliur lak nengok nasi goreng tu..hihi :)

mama tisya said...

byknye cili..sure berasap tp kalo suka pedas ok je..tp kita tkleh mkn pedasss2...mau sakit perut

NeenaAnuar said...

TQ ALL FOR YOUR COMMENTS! :D ♥ ♥ ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails