COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 30, 2011

My Gorjes Redang Ayam Versi Mak Kite!

.

DSC_0968 copy


Raya dah abis... maka aku bakal merindui ketupat.. rendang dan kuah kacang!  aku memang gini... kalau tengah raya tu memang tak laluuuu jerk nak jamah makanan hari raya... tapi biler dah abis jerk syawal.. dan dannnnnnnnn moood mengidam nak makanan makanan hari raya berketuk ketampi kat anak tekak nie hah!

As usual... every year aku memang akan buat ketupat sendiri.. rendang sendiri dan kuah kacang sendiri.... Tahun lepas aku dah penah load how to make Redang Ayam Mak Kite! Why aku panggil Rendang Ayam Mak Kite? coz it's recipe from arwah my mom! :D

But now saja nak refresh lagi sekali how to make My Gorjes Redang Ayam Versi Mak Kite!  Kot2 ngan semangatt entry nie.. aku bakal rajin masak rendang ayam nie di minggu2 akan datang nie... coz tekak nie dok teringinnnn benorr nak makan redang! apakahhhhhhhhh??? :p

Dah2.. tak yah nak spekuuu... jom tengok camne nak wat redang ayam yg hot and spicy nie! 

DSC_2546
OK.. nie adelah bahan2 yg diperlukan utk memasak seekor ayam rendang...  Bawang merah (10-15 biji), bawang putih (10-15 biji), halia (1 jari), serai (10 btg), lengkuas (1 inchi) cili padi, asam keping, kunyit hidup @ serbuk kunyit, daun limau purut & daun kunyit!  Bahan2 yg tiada dlm gambar sebab photographer sibuk merendang sama ngan aku adelah.. cili kisar @ cili boh, kerisik & 1 paket pati santan! :D

DSC_2550
Blendkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas, kunyit hidup dan cili padi.... kemudian tumiskan sehingga naik bau dan garing....

DSC_2551
Bila dah garing... tuangkan sepaket pati santan pekat dan 2 senduk cili kisar... kalau sapa2 yg tak pakai kunyit hidup... boleh bubuh serbuk kunyit sekali time nie....

DSC_2553
Masak sampai garing & pekat... biler dah pekat, baru masukkan 1 ekor ayam, asam keping, gula & garam secukupnye!  Biler dah pekat... baru masukkan 2 sudu besar kerisik dan gaul sampai rata....  kalau rasa cam pekat sangat.. leh tambah air sedikitttt...

DSC_2554
Kemudian... boleh masukkan daun kunyit & daun limau purut!  then biarkan seketika sehingga ianyer betol2 masak... time nie kalau nak tutup ngan tudung periuk pun boleh buat seketika...

DSC_2557
Dan inilah hasilnya... Rendang Ayam Mak Kite! *in 2010*
Ok... rendang tahun lepas aku buat dia agak basah2 sikit... kire banyak serdak2 rendang tuu... but this year.. aku saja tukar style sikit.. aku wat style kering2 pulak.... 

DSC_0962 copy
My Gorjes Redang Ayam Versi Mak Kite in 2011!

DSC_0964 copy
Ada perbezaan rasa atau tidak antara yg basah & yg kering?? Jawapan nye TIDAK!  rasa tatapp maintain gorjesss... hot and spicy!  Aku kalau wat rendang ayam memang suker spicy2 sikit.. sbb kuah kacang biasa2 jerk.. so kalau tak spicy.. kurang kick sikit nak makan nanti... hehehe...
So... jemput masak rendang ayam yer! ehehe.. ye lah nak jemput makan aku punyer pun takde dah skg nie.. so apakata jom sama2 kite wat redang ayam jommmsss! :p

Anyway.. Nanti aku update pasal kuah kacang pulak ye! :)

2 comments:

SURIA AMANDA said...

ni masak untuk sapa datang ni Neena..mohon share recipe eh..huhu..

nairaariaa said...

teringin nak buat..da salin resepi...=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails