COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, September 14, 2011

My Gorjes Mee Kari Nyonya 'NinJa'!

Ade yg dah mintak resipi Mee Kari Nyonya "NinJa" aku... kalau ade yg nak tahu naper ku gelarkan Mee Kari aku nie "NinJa"... korang refer kat entry NIE yer! :)

Buat mee kari nie pada aku senang gak lah.. tak lah susah mana... cuma yg leceh sikit part celur mencelur bahan2 yg nak dimakan ngan mee kari tu nanti!

DSC_0721 copy
Antara bahan2 yg perlu dicelur adelah.. Mee Kuning / Kuey Tiaw / Bee Hoon, Kacang Panjang & Taugeh!  Telor & Fish Cake hendaklah di rebus! Bahan2 topping tu kalau korang suker sawi & kobis pun boleh dimasukkan... Cili hijau / Cili padi di hiris-hiris & limau kasturi di belah dua...
Ok.. now jom tengok camne nak masak kuah kari nyonya versi nyonya 'NinJa'!

DSC_0717 copy
Bawang besar, bawang kecil, bawang merah, bawang putih & Halia (di kisar)... sedikit daun kari, bunga lawang, kulit kayu manis, cili kisar, daun kesum, bunga kantan, serbuk kari, air asam jawa, garam dan gula...

Ok.. cam aku guna 3 jenis bawang yg berbeza.. bawang besar lain.. bawang merah lain and bawang kecil pun lain taw.. bawang pun banyak jenis bawang.. kalau bawang besar yg bawang biasa org selalu guna tu.. kalau bawang merah dia punyer bawang warna maroon... and bawak kecil dia more to pinkish... biasanyer yg paling mahal adelah bawang kecil.. kulit dia berwarna pinky2 sikit dan bentuk dia cam bujur2 labu sikit... bawang nie rasa dia manis.. aku kalau masak memang suker guna bawang yg kecil nie.. so itu adelah salah satu petua nak dpt rasa masakan yg agak sedap laa... :D

Now aku tunjukkan pulak cara masak.. senang jerk.. tapi sayangnya waktu nie en.teman dah kuar gi kedai.. takde org nak amik gambo.. aku snap sendiri guna iPhong jerk laa kekdahnya...

MK1
Bawang besar, kecil & merah + halia + bawang putih yg dah dikisar di tumis bersama-sama daun kari, bunga lawang & kulit kayu manis... 

MK2
tumis bahan2 diatas tadi sampai kekuningan & naik bau... boleh masukkan pulak cili kisar... tumis lagi sehingga garing dan pecah minyak...

MK3
bila cili dah cukup garing... masukkan serbuk kari... serbuk kari nie tak yah dibancuh dengan air.. masukkan  jer direct camgini... then tumis dan biarkan seketika sampai serbuk kari tu dah agak sebati....

MK4
then boleh lah masukkan air asam jawa...

MK5
biler dah kacau rata.. boleh lah masukkan isi ayam!  Ok part isi ayam nie.. aku tak tahu kalau org lain masak kuah mee kari guna apa.. maybe air rebusan kerang kot... coz pastu kerang yg dah direbus tu boleh di jadikkan bahan sampingan utk makan ngan mee kari nanti.. tapi aku adelah tak koserr nak mengerjakan kerang.. nak kopek segala bagai.. lagi pun kalau silap beli kerang.. memang boleh mendatangkan bau hanyir yg sesungguhnya tidak enak utk di makan... so aku decide guna isi ayam.. aku beli bahagian dada ayam kat Giant.. senang nak basuh.. lagi pun nanti bahagian isi ayam tu boleh di siat2 dan dijadikan bahan utk makan jugak ngan mee kari (kalau jemputan tak ramai ok lah)... tapi kalau ko jamu org ramai.. tak terlarat pulak nak mencarik nya... so just beli a few piece utk dibuatkan rencah kuah mee kari... so utk additional bahan rencah mee kari tu nanti... tu yg boleh korang gunakan fish ball & fish cake...

MK6
Ok.. lepas dah masukkan ayam.. gaul dan masakkan seketika.. lepas tu boleh lah masukkan pati santan!  Utk pati santan nie.. ikut suka lah kepekatan tu korang nak banyak mana.. cam aku buat seperiuk besar penuh utk 40 org punyer makan.. aku guna 3 1/2 - 4 kilo pati santan...  lepas dah masukkan pati santan.. of coz kene tambahkan air secukupnye..

MK7
aku bubuh air sikit dulu.. then aku masukkan bunga kantan & daun kesum... btw, utk bunga kantan tu.. korang leh belahkan nya sedikit... then biar kan mendidih seketika.. then aku tambah lagi air secukupnya.. ikut tahap kepekatan kuah yg kite nak... and then make sure jgn penuh sangat satu periuk air nya.. sbb kene bagi ruang utk masukkan fish ball & tauhu kembang! then boleh lah dimasukkan garam & gula secukup rasa~!

DSC_0719 copy
and last but not least.. boleh lah dimasukkan fish ball & tauhu kembang!  Owhh... aku beli fish ball sepeket RM7.90 kat carrefour.. ingatkan dia tak mengembang.. sekali masuk dlm periuk.. tuuu diaaaaa.. bukan main gebuss gebassss fish ball aku! ahaha.. but rasa fish ball nie sedap! lupa lak nak amik gambar paket fishball tu.. uhuhu...

MK8
Ok.. now siap lah Mee Kari Nyonya "NinJa" utk dihidang pada para tamu! :)
Again.. kalau korang mintak sukatan.. aku memang payah nak bagi sukatan yg tepat! sbb aku nie punyer style masak memang main campak2 kan.. pasal tu lah aku kata aku 'naked' chef at home! but serious.. memang dah ikut darah keturunan arwah mak aku kot.. masak tiada sukatan tetapi main ikut agak-kan! uhuhu... So sangat2 sorrry yer kalau korang nak kan sukatan.. tapi aku memang tak dpt nak bagi.. coz serious aku punyer masakkan tanpa sukatan.. everything main ikut agak-agak dan gerak hati.. like.. "eh cukup nie.. eh tak cukup nie.." ahahaha.. so gitu lah gamaknyer.. but then the out put?? alhamdulilahh... so far yg datang makan hari tu bagi respond yg agak baik... sedap dan gorjes katanyer mee kari nyonya "NinJa" nie.. ehehe...  tak sangka jugak menjadik for the first time me & my younger sister masak mee kari nie menjadik.. so lepas nie leh lah masak lagi! :D

So korang kalau nak try.. leh lah try yer.. Selamat Mencuba! :)

11 comments:

InaAchik said...

mmg super duper sedap delicious!!! sampai achik x pandang menu lain, asek duk ulang tayang menu mee kari gojes gonjeng ni jerler... naik risau plak aku! tapi bak kata nuar, paling teruk pon mimpi jer... ahhahahahaaa...

aku asek la duk perangat kuah kari ni sebab sayang. habis mee, aku mkn ngan lemang! terbaik wokkkk!!!

Iryani Noor said...

huhuuuuuu nampak sgt sedappppp =p

NeenaAnuar said...

InaAchik:
ahahahahaaa... yg ditakuti mimpi basahhh weiiiiii!!! ngangagagagaa.... senggalllllllllllll!!!!

yerr.. yerrr.. TQ my ngek for the compliments! acara makan raya port luck kite bakal menyusul tak lama lagi.. lama tak lama minggu depan lah jugak gamaknye! gambar riban2 beb! uhuhuhu....

NeenaAnuar said...

Iryani:
hehe.. kene rasa dulu baru tau! :D

a.d.a.M.i.a said...

Meleleh air liur tgk mee kari nyonya ninja nie (",) wajib cuba..sbb tu la NeenaAnuar meNjadi cHeF pojaaaaN aTiku

Lia said...

Selamat Hari Raya Neena dan hubby...
lama lia tak jenguk ke sini... blh try resepi mee kari ni.. sedapp tuuu

Biqque said...

pandai u masak utk kuantiti yg banyak ek :) i tak reti...

Anum said...

bestnya
suka tgk gambar2 dr blog nie

ratusiput said...

aku pn kalau masak bebanyak mmg takde sukat2...tp stakat ni baru masak yg simple2 la utk 30-40 org cam mi kantonis...ns ayam n yong tahu.lelain tu tak pas n tak pernah cuba lg...hehehe...

-oP_ida- said...

harus cuba pasnie.....
tp menu dr kaknin memang superb

xi da ya said...

adooi..terliur!
dh la posa ni..(T_T)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails