COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, September 7, 2011

Video Mamak Robbery Section 15 Shah Alam 28/08/11 ~ Di ManaKah KeAMANan Sebenar Yg Cuba Di Laung-Laungkan Selama Ini?

Aku stop jap citer raya aku... sebab aku sangat sakit hati biler menonton video rompakan bersenjata yg sedang hot di laman2 sosial and aku rasa ramai yg dah tengok video hot ni sejak malam tadi!


Serious aku sangat2 terkesimaa sebaik menonton video nie.. menggigil seluruh badan... nak nanges pun ade... apa yg aku lihat itu seolah-olah DeJaVu buat diriku... kejadian ini saling tak tumpah lebih kurang dengan kes rompakan bersenjata yg aku alami hampir setahun yg lalu....

Apalah nak jadik dengan Malaysia nie... tak tahu di manakah silap nya... kes jenayah semakin menjadik-jadik... kalau dulu kite sekadar dengar kejadian ragut... kalau kes rompak nie biasanyer diaorg rompak kedai2 kemas dan tak penah gunakan parang camgini.. but now bende nie dah jadik macam satu senario yg sangat best utk dilakukan di Malaysia yg so called dikatakan 'aman' nie!

Sorry.... aku bukan mahu bercakap soal isu politik disini.. dan aku hanya lah sebagai seorang pemerhati bebas.. yg akan buat comparison dan akan bersuara dengan menyatakan fakta dan loogik akal!  Aku teringat akan tragedi Bersih 2.0 yg lalu... di mana.. ramai yg marah dengan mereka2 yg terlibat dengan perhimpunan bersih yg dikatakan Haram itu... perhimpunan yg sekadar berhimpun utk menyatakan suara pendapat org ramai... ingin menyatakan apa yg dituntut dikatakan sebagai satu perhimpunan yg bakal menggugat keAMANan negara malaysia kite yg terchinta ini... so far dlm perhimpunan tu aku tak nampak pulak ade yg bawak parang meriam dan machinegun... kalau ade.. kot aku tak tahu.. sila lah bagi tahu aku supaya aku sedar yg Bersih hari tu adelah mahu mengacam keAMANan negara.. coz as I said.. aku bebas memberi pendapat... sapa salah akan ku katakan salah.. sapa yg betol akan ku katakan betol..

Waktu perhimpunan Bersih tu... ramai rata2 katakan & memberi pendapat yg Malaysia nie dah cukup AMAN.. jgn lah mereka2 yg menyertai perhimpunan Bersih tu mahu huru harakan keadaan dan menggugat keAMANan Malaysia yg dah aman lagi makmur ini.... serious aku tak paham ngan statement nie... now cuba banding kan perhimpunan Bersih hari tu dengan kes rompakan bersenjata cam gini yg makin berleluasa dengan jayanya!  Itu belum lagi kes simbah asid yg lately nie pun semakin menjadik trend perompak!  kalau dulu mangsa ragut & rompak nie hanyalah kaum hawa.. tetapi now kaum adam tak terkecuali yer... mereka2 yg buat kerja terkutuk ini semakin desperate ok!

Apa maksud keAMANan?  Aman maksud kite bebas.. bebas utk makan kat mana... pada waktu biler... dan dimana sahaja.. aku notice ade yg dok comment about video nie yg katakan "tak yah lah nak lepak kedai mamak.. lepak dlm umah jer!"  "Jgn nak lepak lewat2 malam di kedai mamak lagi lepas ni"  yerr.. anda mungkin belum pernah kene anda boleh katakan apa saja.. aku yg dah penah kene rompak di hadapan rumah ... di depan pintu pagar rumah.. yg baru balik dari kedai... dan waktu kejadian adelah sewaktu solat isyak'... so adekah berada dihadapan rumah itu tidak selamat?  ade juga terdengar kisah jiran2 yg sedang menyapu laman rumah... perompak terjah dengan parangg.. mengarahkan mereka masuk ke dalam rumah dan merompak segala harta bende berharga mereka di dalam rumah! so adekah anda ingin katakan yg rumah anda telah ditidak selamat utk diduduki dan anda perlu berpindah ke tempat yg lain?

So fikirkan.. dimanakah kebebasan & hak kite utk bergerak bebas ke mana sahaja sekarang nie? Nak keluar dan pergi ke mana sahaja sentiasa diselubungi dengan rasa takot?  Hurrmmm... sesungguhnya kadar jenayah di negara ini semakin kritikal nampaknya! so dimanakah silapnya? adekah rakyat kite malas dan nak carik jalan mudah sahaja? tapi aku rasa kalau rakyat dibayar dengan kadar gaji yg baik.. pasti kejadian ini boleh dikurangkan.... dihapuskan itu mustahil kot.. sebab org jahat ni sentiasa jerk ade... ini aku tengok nak keje part time kat Old Town Cafe pun masih menawarkan gaji RM3.50 - RM4.00 per hour.. nie rate zaman aku sekolah dulu okk.. now taraf hidup dah semakin tinggii.. so takkan lah masih nak offer gaji ditakok yg berpuluh tahun dulu?

Dlm bulan puasa hari tu... my buddy Zaa ade cerita dia nampak depan mata satu kejadian ragut di dalam shopping mall di Alpha Angle Wangsa Maju...  Lokasi sebenar di pintu keluar/masuk di kedai roti La Boheme.. mungkin lokasi dia yg dekat dengan pintu.. so senang perompak tu nak lari... See.. penjenayah sekarang dah makin pandai.. diaorg takkan rompak & ragut mangsa di tempat yg kite rasakan TAK Selamat.. diaorg akan carik pot utk buat kerja2 jahanam dia tu di tempat yg kite rasakan Selamat!  

Aku takmo lah kata yg Malaysia nie teruk sangat kalau nak dibanding kan dengan negara luar... nanti org kata aku tak menyukuri pulak duduk dan lahir dari bumi yg boleh dikatakan aman nie kan... tapi apa yg cuba aku perkatakan disini adelah.. apakah maksud KEAMANAN sebenar yg cuba dilaung-laungkan sebelum ini?  kalau benar AMAN.. perkara seperti ini tidak sepatotnya terjadi... ini sudah melibatkan gangguan kesejahteraan awam...  hendak keluar ke mana2 sahaja rasa seperti mahu bawak machine-gun bersama-sama dlm kocek seluar!

AMAN bukan sekadar membentras demonstrasi jalanan... Aman bukan sekadar satu laugan.. tetapi Aman adelah satu hak kebebasan utk melakukan apa sahaja dan dimana sahaja tanpa memudarat sesiapa terutama org awam... aku berharap sangat apa yg dilaungkan as Malaysia sebuah negara yg AMAN DAMAI nie akan benar2 terbukti..  kes simbah asid dan rompakan bersenjata ini semakin berkurangannnn....  Jika polis mampu berkerahh tenaga bagi mengawal kejadian yg tidak diingini sepanjang perhimpunan haram bersih tempoh hari.. diharap sangat agar sebahagian anggota polis dapat berkerah tenaga jugak setiap waktu... sentiasa berada disetiap kawasan 24 jam sehari kerana mereka kan kerja shift.. kalau tak cukup staff.. offer gaji bagus sikit pada perompak2 tu.. kot2 mahu depa bekerja dari merompak kann... then kawal 7 hari seminggu bagi memastikan negara Malaysia ini benar-benar AMAN DAMAI!!!

Peace Yo! :)

14 comments:

GoJeS said...

uhhhh....seriau tgk video ni, mtk la dijauhkan bnde2 cmni..prnh jugak tgk dpn mate...kes ragut kt giant setiawangsa dl..pempuan tu siap kene heret berdarah bagai...depa ni mmg brani la..faktor tmpt sesak ke x dh xjd halangan dh..jnji dpt ape yg nak...mmg rase xslmt kt tmpt sndr!

Anum said...

macam2 kan kejadian kat malaysia sekarang

green apple said...

akak pun baru view video ni kat FB tadi. Like wadehellllllllllllllll is going on kat Msia???

Lepas ni rasanya mamak pun kena pasang guard-guard tua duduk kat depan pintu pegang senapang.

Duh!!

MiYOKO SuKi said...

ish..ish...tktnyeeee...

mrs puex said...

selalu lepak mkn kt situ ngn hubby n anak..dan tmpat feberet tempat org pompuan kene ragut rantai tu..hishhh..ngeri sunggohh laa...!!

joijoi80 said...

rompakan x leh nak di samakan dgn perhimpunan.. perhimpunan kita tau dah tarikh2nya sekian n sekian.. kalo rompakan mana kita tau niat orangtu.. adeke org nak mengkabarkan kat fesbuk " harini aku nak merompak kedai xxx pada jam xxx pada hari xxx" memang aman la malaysia kalo perompak cakap mcmtu .kompomla polis dah bersiap-siaga utk membenteras penjenayah.

perhimpunan tu walaupun bersih tp pasti akan berlaku kekacauan juga.. tambahan kalo di buat di jalanan.. kenapa tak cari satu kawasan yg tertumpu di satu tempat. mcm perhimpunan mogok makan yg disertai ngo.. xde pun kekacauan.. mcm perhimpunan bersih baru2ni. masa wartawan tgh live kat tv.. nampak mcm2 objek dr peserta perhimpunan yg membaling ke arah wartawan.. x tau plak itu konspirasi ke..

apapun jenayah ada di mana2.. jenayah kita bukan boleh duga bila akan berlaku.. kita as org islam sentiasalah berdoa kat ALlah sentiasa diri kita dan keluarga kita mahupun org lain supaya dilindungi dari perkara2 macamni..kalau terjadi juga anggaplah dugaan Allah S.w.t buat kita . mungkin tuhan menguji kita , @ utk menyedarkan kita jika ada kekilafan yg telah kita lakukan tanpa sedari.

sorry to said becoz i membebel kat sini..

politik di malaysia ni nak cari yg baik susah... as kita nampak baik tp hati entah busuk.. yg nampak jahat tu tp manala tau hati ada taman.. hehheheh

aeinio said...

agreed malaysia dah tak tenteram skang nih... takut tgk video nnih benda2 yg tidak terjangka..

NeenaAnuar said...

GoJeS:
yea... exactly! memang menggerunkan sungguh.. setiap hari ade saja kes ini.. sedih betol! :(

NeenaAnuar said...

Anum:
macamm macammm adaaaaaaaaaaaaa!! uhuhuhuuuuuuuuuuuuu.....

NeenaAnuar said...

green apple:
hahaa.. tu lah pasal kak D.. kalau boleh nak jerkk neena bawak pistol sendiri ke mana2 tau sekarang nie! uhuhuuu...

NeenaAnuar said...

MiYOKO SuKi:
takottt sangatt kan! sedih! :((

NeenaAnuar said...

mrs puex:
memang kalu dia dah aim satu tempat tu senang dia buat keje.. memang selalu lah dia akan berada disitu.. so you take care ok!

NeenaAnuar said...

joijoi:

thanks for your comments! :)

btw saya dah nyatakan tadi yg saya tidak menyokong mana2 parti politik.. saya hanyalah sekadar pemerhati bebas sahaja...

Yea memang betol kes rompakan nie.. kite tidak tahu bila ianye akan terjadi.. tetapi adekah kite perlu membiarkan sahaja ianyer terjadi?? Adekah kite perlu menyalahkan pada TakDir semata? bukan kah kite perlu mencegah dan mengambil langkah berjaga-jaga...

Itu lah gunanya kite semua diberikan akal oleh Allah s.w.t. Kite perlu mencegah bukan redha sahaja dengan apa yg terjadi... pada saya politik memang kotor tidak kire siapa pun yg berada diatas itu.. tetapi biar lah rakyat yg menentukan.. 5 tahun bukan nya lama.. jika yg baru pun buruk jugak.. pasti rakyat akan kembali pada yg lama walau sebusuk mana pun mereka itu...

soal perhimpunan bersih yg sis katakan "kenapa tak cari satu kawasan yg tertumpu di satu tempat" haaa.. itulah masalah nya jika kite hanya sekadar bersandarkan fakta dari TV semata-mata..

dulu saya tak nafikan yg saya hanya mendengar pada sebelah pihak sahaja.. cukup benci pada apa yg satu belah pihak lagi cuba nyatakan... tetapi skg dunia IT sangat cilik.. ade FB.. ade youtube.. dan ade blog yg boleh kite jadikkan sumber utk mendapat maklumat dari kedua-dua belah pihak.. dari situ lah yg patot kite nilai...

kite sebagai rakyat perlu perhalusi.. jadi pihak yg berada di atas skg tidak perlu takot utk berikan pihak lagi satu bersuara.. org yg takot sahaja akan cuba mengengkang org lain utk bersuara...

dan tak dinafikan.. selepas saya membuat penilaian pada kedua2 belah pihak dan sumber.. ternyata setelah beberapa tahun.. persepsi saya mula berubah perlahan-lahan.. saya lebih suker cerita yg berdasarkan fakta dan bukti kukuh dari cerita yg auta dan membebel semata.. lama2 org boleh nampak dan nilai..

jika kite sentiasa mendengar dari satu sumber seperti TV semata yg mana di manopoli oleh sebelah pihak sahaja.. so dari situ kite memang sukar utk membuat penilaian... soal perhimpuanan itu dulu... tempat telah diberikan oleh Agung.. tapi ianya telah dimanupulasikan oleh pihak yg lain..

so itu lah yg saya katakan.. kite perlu selidik dari 2 belah pihak.. baru lah kite boleh menjadik jurinya.. jika kite mendengar pada satu belah pihak.. kite belum cukup syarat utk menilai...

Yang isu polis tu pulak.. saya bukan anti polis.. tetapi saya hanya beri pendapat yg mungkin polis boleh lebih menguat kuasakan pemerhatian... mungkin dlm keadaan skg nie.. mereka perlu berjaga siang malam.. adekan pondok setiap kawasan... ibarat zaman dulu2 yg ade rukun tetangga.. tak salah rasanyer mereka berbakti demi keselamatan negara & rakyat sendiri kan?

Dan lagi satu... apa yg saya tekan kan sebelum ini adelah apa yg mereka laungkan dgn keAMANan.. so kalau betol AMAN.. malaysia tidak berada dlm keadaan seperti ini skg nie.. so adelah lebih baik mereka tidak menyatakan sesuatu yg tidak betol itu adelah betol.. kerana ianya seperti menampakkan kebodohan sendiri... apa yg dilaungkan.. AMAN.. AMAN.. tetapi sesungguhnya saya tak berasa aman utk bergerak kemana sahaja skg nie... malaah bukan saya sorang sahaja rasanyer.. ramai lagi yg dah berasa sedemikan juga..

mungkin as for you yg belum pernah kena apa2.. mungkin rasa biasa2 sahaja.. but as for me dan org2 lain yg dah penah mengalami situasi ini.. amat2 terkesan dihati kerana fobianya sangat hebat... saya terima jika Allah menguji saya.. tetapi saya tidak mahu apa yg terjadik pada saya ini terjadik pada rakyat malaysia yg lain dan jugak pada diri sis sendiri.. :)

NeenaAnuar said...

aeinio:
yeaa.. memang sadisssss ssangatt! :((

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails