COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, September 7, 2011

Tutorial Macam Mana Nak Besarkan Gambar Kat Dalam Entry Blog ~ Khas Buat Kak D Green Apple!

Semalam dpt satu comment dari seorang blogger famous amos lagi otai yg mana aku rasa majority blogger2 kat Malaysia nie kenal ngan dia...  Kalau aku sebut Kak D .. ataupun Kak Diana.. ataupun blogger Green Apple.. confirm korang kenal kan.... sapa tak kenal lagi.. meh berkenalan ngan blogger yg lots of sense of humour nie... suker baca blog Kak D.. aku dah lama follow blog dia.. but more to silent reader jerk... coz rasa cam segann bebenor nak bersuara selama hari nie.... hehehee.. :D

Sekali semalam aku agak terkesimaaa biler kak D sudi jenggah blog picisan aku nie dengan meninggalkan comment seperti dibawah ini....

Oh Kak D... I pun terasa sangattt Auuuwwwwwwwwww!!!! hahahaa.. :p
Terima kasih daun keladi lah Kak D sebab sudi mintak saya yg gonjeng nie ajarkan akak camne nak wat gambo jadik besar gedabak kat dlm blog... Ok.. senang jerk... meh nak tunjuk meh!  Sapa2 yg belum tahu camne cara2 nak besarkan gambar kat blog.. leh lah follow tutorial yg tak seberapa dari aku nie yer... :)

Mula-mula... click kat bahagian POSTING...

then go under BASIC tab...

then scroll down ke bawah sikit under Basic tab tuu.. nanti leh nampak section Global Settings nie...  Utk dptkan beberapa saiz gambar.. korang kene SELECT POST EDITOR korang ke UPDATED EDITOR (RECOMMENDED).. korang leh gak click kat latest features tu utk dptkan more info about it.. pastu make sure korang SAVE SETTINGS tau...

then kalau korang dah save.. korang nyer features entry akan jadik camgini... so biler nak upload gambar.. just click kat icon INSERT IMAGE tuu...

then click CHOOSE FILES...

then biler gambar korang dah di upload.. dia akan appear camgini.. then click ADD SELECTED...

then gambar korang akan keluar kat entry draft camgini.. then biler korang click kat gambar korang tu.. korang akan nampak tabs2 yg tertulis seperti diatas itu.. ade SMALL, MEDIUM, LARGE, X-LARGE, dan bla.. blaa.. blaa... Ok.. yg small sampai original size tu adelah utk korang pilih saiz gambar korang yg korang nak appear kat kat entry korang... yg LEFT, CENTER & RIGHT tuu tuk korang pilih gambar korang nak berkedudukkan cam mana.. cam aku selalu pilih on CENTER jer.. then korang leh ADD CAPTION.. cam apa yg aku tulis nie semuanya under add caption... then button REMOVE tu utk korang totally remove gambar2 yg korang dah uploadd.....
Ok.. nie contoh2 gambar mengikut saiz yer...

SMALL

MEDIUM

LARGE

X-LARGE
Memang most of the time aku gunakan saiz X-Large lar.. kalau guna saiz orginigal tu bergantung jugak pada saiz gambar kite besar mana.. so korang leh play with it.. cam gambar aku nie saiz nya besar.. so kalau aku load as Original.. dia akan terkeluar dari margin blog aku.... So margin entry blog pun penting taw.. kalau margin blog entry korang kecik.. them kalau load X-Large pun silap hari bulan leh terkeluar dari margin korang.. so dari situ mungkin korang kene godek2 and change korang nyer layout template..

Di Harap tutorial nie dpt lah membantu korang dan jugak termasuk Kak D yg nak tahu camne nak besarkan gambar kat entry blog korang yer... :)

 

13 comments:

Shu Shinju said...

yess...shu pon silent reader kak D green apple ..hihi...

btw, nak gtau lama dah... ade tak org cakap muka akak & kak D green apple tu sama?

marinahunny said...

hahaha stuju dgn Shu Shinju, baru nk bgtau td..muka korang dua oarng ni mcm adik beradik..

Anum said...

good share..
best2

green apple said...

hahahahah.....tengkiuuuuuuuu!!
Menangis la anony2 pasni tgk gaba camwhore akak semakin BESARRRR kat blog. Wakakakakkaka.

Muka sama ke? auwwwww!!
Tapi Neena tu version muda dan selim, aku ni version ...... dan ..... apa2 je la.

Btw, akak pernah dapat FB mesej dr kawan Neena, dia siap letak gamba Neena sbb nak cakap kawan dia serupa muka ngan akak.

liana said...

Salam neena..saya pun pengikut setia neena & kak D...saya dah cuba tutorial tu ...mmg best je gambar besar..boleh nmpak emua kesan2..hahaha

MiszAscha said...

kak neenaaa. segak teruk + gojes. jeleshhhh!! nak cantik mcm kak jugak... weeeewittt.

NeenaAnuar said...

Shu:
hehehe.. ye ker?? :D

NeenaAnuar said...

marinahunny:
wah.. harus jumpa kak D amik gambar gather2 camgini! hehehee.. :D

NeenaAnuar said...

Anum:
ehehe.. sharing is caring! :D

NeenaAnuar said...

green apple:
u're most welcome sis! :D

ahahaha.. so kak D.. biler kite nak jumpa nie??? ehehehe..

NeenaAnuar said...

liana:
salam dear.. hehe.. TQ yea! :D

NeenaAnuar said...

MiszAscha:
aahahaha.. u memang gorjes too lah laling!! :D

Muja.. said...

waaaa mmg sy tercari2 cara nak besokan gmbr...thanksss so much neena :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails