COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, June 30, 2011

Susah Ker Nak Carik Makanan Halal & Sedap di Melbourne?


OK.. cerita about Melbourne dah nak sampai ke penghujungnya! sorry lah kalau kot2 aku dah terbuat korang2 boring ngan entry2 kat blog aku nie coz almost a month ++ tak abis2 lagik citer pasal Melbourne sesajerk! tapi nak wat camne.. bukan aku saja suka suki nak wat camgitu... dah nasib nya sebegitu.. huhu.. lagi pun aku memang nak abadi apa sahaja cerita yg aku rasa & aku ingat kat sini.. esok2 rindu2 kat Melbourne... leh terjah2 balik entry2 lama nie...

Alrite.. now aku nak citer pasal foodstuff @ Melbourne! kot2 nak tahu soal makan di Melbourne... susaahh kerrr nak dapatkan makanan halal kat sana?  seriously NO!  coz Aussie nie memang banyak kedai2 yg certified HALAL! dlm pada banyak pun nak kene gak tengok bebetol!  so far aku dah travel to Perth, Gold Coast and Melbourne.. alhamdulillah laa.. tak susah nak carik makan... nak kata senang sangat pun idak gakk... sbb kengkadang ade kedai2 halal tu yg terletak maybe jauh dari kawasan tempat tinggal kite... and then kalau ade pun mungkin tak menepati citarasa kite pulak! so far dlm banyak2 negeri kat Aussie.. aku rasa tempat makan yg paling best aku jumpa adelah kat Melbourne! banyak variety and best2 belaka.. sangat2 menepati citarasa kami laki bini yg gorjes lagi gonjeng nie! :D

DSC_0636 copy
Owwwhh!! nie lah yg paling heaven sekali kalau travel di musim autumn / winter!  Having a Hot Chocolate by Mc'Donald!! Awesomeee!!! Dulu2 selalu aku pelikk apa lah yg bestt sangat mat2 salleh nie minum air panas2 camgini.. rupenyer memang awesomee giler minum diwaktu cuaca yg sangatt sejukkk!!   

DSC_0027 copy
Ok.. nie our favorite jugak waktu kat Melbourne.. sbb kami nie memang peminat donut gak.. nak2 Big Apple! so biler ternampak kedai donut nie terus terjah... tapi sebelum tuu.. kene check dulu status halalnya!

DSC_0024 copy
Hoyehhhhhhhhhhhh!!!!!!

DSC_0023 copy
So leh makan ngan senang hatiii dan penuhh gumbiraaa!!! lalalallaa.. :p  Btw, donut dia sedapp gakk!  tapi dia kurang feelings2 yg kekacang.. dia banyak yg jenis creamy.. aku suke more on jenis topping kekacang.. but yet rasa dia sedapp!! We love it!! :D

DSC_0030 copy
Ok.. nie hari pertama sampai.. carik kedai makan yg dekat2 ngaan hotel..
Disebabkan baru first day sampai.. so segala2nya masih blurrr.. tak tahu nak carik tempat makan kat manaa.. so kiteorg terjumpa satu restaurant yg paling dekat ngan hotel adelah....

KS
Restaurant Kedai Satay!
Kedai nie terletak di Kings Street!  Nama jerk kedai satay.. tapi dia bukan lah jual 100% satay.. it's an indonesian cuisine!  and yg paling penting adelah halal...

DSC_0032 copy
aku nyer menu! ok laa not bad.. sedap gak!

DSC_0033 copy
nie en. teman punyer dish! pun sedap gak... bertambah sedap biler tang sambal dia tu sebijonnnn rasanyerrr cam sambal ayam penyet AP kat sini! perrgghhh! terangakatt! teruss rasa puas hati! :D

DSC_0031 copy
ni bukan apa... ngerii biler tengok bill! ahahahahah.. mahalll gilozzzz makan kat Aussie nie kalau korang nak tahu.. nak2 plak makan kat dlm restaurant yg cozyy camgini! total bill kiteorg makan kat sini almost RM100! sila tahu ianya tanpa sebarang air minuman! makanan tu sepinggan AUS$15... x 3.24 (rate aku pegi time nie la) so tak ke dah almost RM100 kan? tapi inilah namanyer percutian yg adventure! so biler dah agak2 makan mahal camgini...pepandai lah bawak diri kannn....

DSC_0052 copy
gie pasaraya.. belilah roti dan jam! makan lah utk cover balik duit RM100 tu! ahahaha.. :p
But seriously roti tu bukan sebarang rotii okkk! jam tu pada aku biasa jerk laa.. tapi roti nie sangat best! bukan macam roti wholemeal kite yg kat malaysia nie.. aku memang suker roti wholemeal... and roti yg aku beli kat Melbourne nie baru lah betol2 roti wholemeal! leh rasa bijirin2 dia.. seketul2 leh nampak and rasa biler dimakan! memang sangat jauh panggang dari apa lah kalau nak compare ngan roti wholemeal gardenia! sekali makan roti nie memang leh tahan lama gak.. and it is very healthy food!  We both tak amik food kat hotel sbb status halal tu ragu2 sikit.. so beli roti nie.. every morning we both breakfast roti ngan jam nie laa.. but ade masa we both breakfast with this lovely...

DSC_0549 copy
Carrot Walnut Muffin by Mc'Donald!

DSC_0534 copy
tempat we both breakfast! awesome kan? :D

DSC_0536 copy
chillin'

DSC_0537 copy
cepat lah makan Bee!!

DSC_0543 copy
Haaa... ngaappp!!!!

DSC_0546 copy
apa tengok-tengok?? :p

DSC_0472 copy
Then ade hari yg we ollzz gie Victoria Market.. kiteorg breakfast..

DSC_0475 copy
fruits with fresh yogurt!  

DSC_0476 copy
Buah-buahan yg sangatt fressshh!!

DSC_0479 copy
Sumpah tak kedekut! puas hati bayar membayar! yogurt dia 100% dari natural ingredients!

DSC_0314 copy
nie waktu jejalan kat dlm hypermarket dia! memang gilerrrr dibuatnyer! especially tang section cukelattt!!!

DSC_0550 copy
Yeay! our favorite cuklat!  M&Ms big packet!

DSC_0554 copy
tetiba TERjadik model tak berbayor M&M! :p

DSC_0559 copy
nie adelah bekalan diwaktu lapar in between the time!

DSC_0558 copy
sangatt chillin' lepak kat taman sambil menikmati apa saja makanan!

DSC_0619 copy
nie pun salah satu makanan diwaktu kelaparan.. sementara nak tunggu makan malam! sedappp wooo chips dia! besau2..
Memang betol dlm percutian.. makanan adelah salah satu satisfaction! but cam aku ngan en.teman.. kiteorg nie tak banyak kerenah and cerewet sangat dlm isu makanan.. as long as sedap.. up to our satisfaction.. dah ok dahh.. lagipun kalau bercuti di tempat2 yg mahal rate duit nya.. makan memang kiteorg akan catu sikit lah.. tu yg beli cukelat lah.. roti & jam la.. muffin laa..  bukan apa.. just nak fill up our empty tank sementara nak tunggu makan sekali yg heavy!  cam kat Melbourne.. kiteorg tiap2 malam akan makan kat satu restaurant yg terletak di area....

DSC_0631 copy
Swanston Street!  kat sini memang happening giler memalam.. banyak kedai makan..  tapi yg halal cam kurengg sikit lahh or aku ker yg tak perasan kott tak tahu lah pulak.. kedai2 souvenir pun banyak kat sini...

DSC_0518 copy
tapi yg penting kami dah jumpa our favorite restaurant kat sini... Nelayan Indonesian Restaurant!

DSC_0520 copy
kat sini harga memang reasonable lah! amik nasik + ayam/daging= AUS$5! so dua org makan AUS$10 = RM30.. ok lah nie lah kedai yg paling murah kiteorg boleh jumpa.. sbb kat Aussie nie.. biasanyer makan apa pun tak kurang dari AUS$10 per plate / person!
Restaurant Nelayan nie memang aku recommend sangatttt2 kat korang kalau korang nak pegi bercuti di Melbourne.. make sure korang terjah restaurant nie taw! ini pada citarasa kami lakibini lah yerr.... kuah kari dia sedappp gilerr!! pekattt.. then sambal belacan dia pun power! then portion ayam / daging yg diaorg bagi utk AUS$5 tu besar dan banyak.. cumanya utk harga tu takde sayur & air.. tapi we both tak kisah sangat.. sbb yg penting rasa sedap... dan kenyang.. and then air minum air masak jerk yg telah pun disediakan oleh pihak restaurant tu secara free!  pendek kata.. kami laki bini memang puas hatii makan kat sini.. pasal tu leh dikatakan almost every nite we both akan terjah kedai nie! :D

DSC_0443 copy
Cuma ade satu malam tu jerk kami dpt rasa makanan org melayu! sambal udang yg sedapp! ehehe.. :D

DSC_0441 copy
nak dijadikan cerita.. kami kan waktu pergi Great Ocean Tours tu ade 1 big family from Malaysia kan.. so malam waktu on the way nak balik ke bandar Melbourne.. our tourist guide bawak berhenti ke satu bandar utk berhenti makan.. tapi tak jumpa kedai yg jual nasik.. yg ade fast food and kedai2 yg non halal.. so aku ngan en. teman decide takmo makan jerk.. just nak balik ke Melbourne town then baru gie makan... but family nie rupenye dah siap2 bawak bekalan nasi dan sedikit lauk pauk.. so diaorg jamu kami berdua makan sekali.. memang sedapp dpt makan masakan kite dinegara org walaupun sesimple abis! :D

DSC_0445 copy
seronok dpt jumpa keluarga untie nie... btw they are from Kuala Terengganu taw.. so lagi best lah gonjeng berborak with them.. ehehe.. anyway.. TQ to this lovely family for their treat... alhamdullilahh.. diaorg tak sombong.. camni lah community yg kite nak... bukan apa.. ade satu dua family yg kengkadang kite terserempak kat town or tempat2 makan.. memang sah2 org malaysia.. tapi sombongg nyer bukan main! well. to me tak yah lah nak sombong sangatt tak bertempat! tak rugii pun kalau kite being friendly and lovely! insyallah lebih murah rezeki kite nanti! :D
So that's all about my foodstuff @ Melbourne! puas hattii dpt makan sedapp gak kat sana.. semuanyer best.. semuanya sedap2.. memang tak dinafikan soal makan kalau kat Aussie nie memang giler vaviss sikit kategori mencekikk darah nyer! bukan apa.. currency exchange tu yg membunuhh sikit lahh... uhuhu.. but yet kalau nak travel ke luar harus lah menjadik adventurous sikit kann.. if not tak rockkk aaarrr! ehehehe... pendek kata.. pepandai lah kautimm duit tang mana.. unless memang banyak duit.. then no hal lahh.. banyak jerk restaurant2 yg superbb kat sinunn utk dinikmati... so camgini.. makan sikit2 dpt.. jalan sikit pun dpt.. so balance up! :D  

10 comments:

Lee-Yan-Naa said...

bestnye..really having fun baca blog awak :D

-oP_ida- said...

KAKNINNNNNNNNNN....syoknyaaa...
bila tgk pic-pic nie...saya berasa saya pn di sana jua.....hoyehhh

-oP_ida- said...

akak+abgnuar pic-pic atas kerusi tuh sangat saya bekenannnnn....TERBAIKKK!!!!

Nieda said...

Yg akak terbekenn tu bukan M&Ms tapi handbag awak...cun la.

sW33tdARLiNG said...

nak pi obersi kena cekalkan dia dan kebalkan diri dari nasi.. sesapa yg takleh idup tanpa nasi tu, kena btl2 bawak beras ler...

NeenaAnuar said...

Lee-Yan-Naa:
TQ dear! ;)

NeenaAnuar said...

oP_ida:
ehehehe.. insyallah akak doakan satu hari nanti kamoo boleh pi bercoti di sini yer! ;)

NeenaAnuar said...

oP_ida:
TQ so much dearr! ;)

NeenaAnuar said...

Nieda:
ahahahaha.. akak nie! btw thanks a lot yeaa! :)

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
ahahaha.. betoi2.. setuju!! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails