COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, June 7, 2011

5th W.A. > 5th Trip to Melbourne @ Great Ocean Tours_Loch Ard Gorge!


Masih dlm siri jelajahan Great Ocean Tours dan masih lagi berada dlm kawasan Port Campbell National Park!  Perhentian seterusnya adelah di Loch Ard Gorge!

~Loch Ard Gorge~

"Find yourself surrounded by towering limestone cliffs & take a walk along the beach, View the Archway, The Razorback and Dumpling Pots. As well hear the history, romance and heartbreak as our guides re-tell the tale of Australia's most famous shipwreck!.... The Loch Ard!"

DSC_0385 copy
the history of Loch Ard Gorge!

DSC_0378 copy
sangat unik formation batu kat sini!

DSC_0382 copy
what a beautiful place!

DSC_0383 copy
waktu nie laut agak bergelora.. kalau tak air dia agak tenangg gak lah katanyer.. leh siap picnic lagi kat bawah nun!

DSC_0384 copy


DSC_0386 copy
kapal itu karam di kawasan pantai ini.. dan hanya 2 org (Tom & Eva) dari 54 org on board yg terselamat!

DSC_0387 copy
ade anak tangga dan boleh boleh turun ke bawah kalau mau!

DSC_0388 copy
sudah pasti saya mahu ke bawah sinunn walaupun terasaaaa agak scarry!!

DSC_0391 copy
dah turun dah kat bahagian bawah.. nampak cam ade gua kat situ.. tapi tak berani nak pie dekat.. huhuhu...

DSC_0393 copy
hah! nie aksi terkejuttt hujan datang menyapa secara mendadakk dan tiba2.. anginn tak yah ckp lahh.. memang kuatt gilerr.. still terasa cam boleh melayangg!  tahap kesejukkan lagi lah tak yah citer.. memang tahap beku dah puN!

DSC_0399 copy
tapii biler pandang ke arah yg sangatt awesome ini.. aku tak pedulik lagi dah.. nak hujan ker ribut kerr.. aku tetapp nak amik a few shoots kat sini! rugii arrr.. dah jauh beribu batuuu aku pergi.. tapi tak amik gambo.. memang confirmn aku sentapp weiii!!

DSC_0397 copy
memang santekk sangatt tempat nie! duduk kat atas tadi rasa lain.. permandangan pun lain... feel pun lain! and now bile dah ade kat bawah nie.. memang seriously it is a different view and feelings!

DSC_0403 copy
hujan semakin mencurahh.. tapi tak peduliikk..

DSC_0405 copy
gedikkss tetapp gediksss!! :p  memang dlm gambar nie tak nampak cam hujan.. sbb hujan dia bukan lah lebattt cam kat Malaysia nie.. hujan dia gerimiss tapi dlm keadaan yg lebat.. pastu dibawak angin.. kejap ade.. kejapkan hilang.. tu yg still leh posing2 walaupun dlm keadaan gerimiss!

DSC_0408 copy
hah! nie bukan teknik blurring ataupun teknik editing.. nie memang lense camera dah penuh ngan air hujan.. tu yg nampak blur2 kat dlm gambar nie... belasahh gakk berphotogedikss selagi terdaya! hahahaa...
And to be honest... yg sebenarnyer aku sangattttt gerunnnnnnnnnn sewaktu berada dibawah nie! seyes! selalu aku beranii sangatt and sangatt adventurous dlm keadaan2 camgini.. entah naper tetiba time berada kat bawah nie.. aku terpikir.. kalau lah tetibaa ombakk besar datangg.. ala2 tsunami plak tuu.. hohohoho.. matikkk laaaaaaaa... see.. sampai ke situ aku leh pikir.. entah naper entah.. maybe biler berada dibawah tu.. aku rasa cam jauhhhhhhhhhh ke bawahh gaungg! mungkin sbb dataran sebenar jauh ke atas tu kann.. and batu kiri kanan lak tinggi bukan main! so tak leh lepak lelama kat situ.. sbb otak dah semakin ligat! huhuhu.... 

DSC_0410 copy
dah naik atas balik.. tapi tetapp nak kasik pose maut! lantak situ! :p

DSC_0414 copy
terpaksa sentiasa pegang beanie hat.. kalau terbang nanti confirm gonjeng nanges!!
Ok.. disebabkan langitt semakin 'sedih'.. we all moved on to next place.. dia terletak bersebelahan jerk.. jalan kaki from one corner to another corner.. tempat nie di panggil The Arch!

Loch-Ard-Gorge-Port-Campbell-National-Park-Australia
*pic from gOOgle* how I wish I can see this awesome clear & blueish scenery! huhuu...

Kenapa aku amik gambar tu from gOOgle? sbbnyer waktu aku pegi... batu yg berbentuk seperti arch itu sudah tidak lagi kelihatan seperti itu.. ini kerana ianyer telah runtuhhh!!

"The Arch is a natural rock formation formed through erosion. It is best seen during rough seas when the waves crash in and around the arch. The platform has excellent views back towards the 12 Apostles. 6 kilometres west of Port Campbell.  The arch of the nearby Island Archway collapsed in June 2009. The feature now appears as two unconnected rock pillars.They have since been officially named Tom and Eva after the two teenage survivors of the Loch Ard shipwreck."

DSC_0416 copy
inilah dia rupa bentuk terkini The Arch! biler dah roboh nie ... kalau ikutkan dah tak leh panggil 'pintu gerbang' lagi dah lah kann...

DSC_0421 copy
close up sikit!

DSC_0419 copy
langit masih menangiss.. tapi masih dlm keadaan terkawal.. so sempat lah snap sana sini... nampak sunset kat belakang tu.. kalau cuaca cerahh mesti awesome!

DSC_0428 copy
what an amazing place!

DSC_0423 copy
 NeenaAnuar... immortalize our loves here!

DSC_0425 copy
2 rocks @ Tom and Eva @ Neena and Anuar!

DSC_0426 copy
:)

DSC_0434 copy
nie tak tahu lah nak kata dia happy atau pun tension! haha.. sbb hujann turunn dengan agak lebat jugak waktu nie.. so this is the last shoot here... *sedey*

Ok.. lepas pada nie.. kiteorg sepatotnyer ade satu lagi pit stop dlm agenda Great Ocean Tours nie.. i.e. London Bridge!  tapi apakan daya.. waktu kiteorg kat Loch Ard nie pun dah hujan ngan agak lebat.. pastu matahari pun dah semakin terbenamm.. mengikut kata our tourist guide.. kalau kiteorg semua nak jugak ke London Bridge tu boleh.. tapi by the time kiteorg sampai kat area tu.. kawasan dah gelap.. sbb matahari dah pun terbenam.. and nak amik gambar pun tak boleh!  But yet dia kata.. kalau kiteorg semua nak gakk pegi ke sana.. dia boleh bawak.. pada dia takde masalah.. tapi we all semua yg tourist2 nie decide tak yah pegi ke London Bridge coz kalau pergi pun no point kann...  Lagipun musim luruh nie tempoh siang dia singkat... so pukul 5 petang dah gelap dah.. so tu yg cam tak dpt nak proceed ke London Bridge tuuu..   

Well.. kite hanya mampu merancang.. Allah yg menentukan segala-galanyer.. aku kalau boleh memang lah nak pegi gakk ke London Bridge tuu.. tapi since aku dah pun study tempat2 yg bakal aku lawati before aku pergi ke Melbourne... gi mana rupe nya London Bridge nie.. so end up aku rasa kalau tak pegi pun takpe lahh.. tak lah ralat sgt.. sbb kat situ pun just salah satu lagi formation batu yg lebih kurang sama cam kat 12 Apostles & Loch Ard Gorge nie jugak!

LA1
*pic from gOOgle*  Nie lah dia London Bridge!

LA2
*pic from gOOgle*  dan ini lah rupe terkini London Bridge yg mana setelah bridge itu runtuh pada tahun 1990.. skg ia dikenali sebagai London Arch!
"London Arch ( formerly known as London Bridge). London Arch is a natural arch in the Port Campbell National Park, Australia. The arch is one of the tourist attractions along the Great Ocean Road near Port Campbell in Victoria. This stack was formed by a gradual process of erosion, and until 1990 formed a complete double-span natural bridge. The arch closest to the shoreline collapsed unexpectedly on 15 January 1990, leaving two tourists stranded on the outer part: they were rescued by a helicopter. Fortunately nobody was injured in the event. Prior to the collapse, the arch was known as London Bridge because of its similarity to its namesake."

Nie betol2 punyer "London Bridge is falling down.. falling down... falling downn.." hehehe...

So dengan ini.. tamat lah sudah perjalanan we ollzz yg sangat2 mengujakan.. sangat2 awesome! sangat2 fantastic.. tak terungkap dengan kata2... sungguh indah ciptaan Illahi.. terkadang terasa begitu kerdil diri ini.. Sesungguhnya perjalanan yg mengambil jarak lebih kurang 243 kilometer di sepanjang persisisan Great Ocean Road yg telah pun dibina dari sekitar tahun 1919 - 1932... tidak dpt kami berdua lupakan dlm hidup kami berdua.... ianyer akan sentiasa terpahat sebagai kenangan yg abadi dan sangat indah...  walaupun terkadang agak tensii sbb hari hujan.. huhuhu... tapi apakan daya.. dah aku nak sangatt pegi ke Melbourne during musim Luruh/Autumn... so mungkin cuaca di musim Autumn capacity hujan dia lebih banyak.. tapi takpe.. aku still puas hati.. Ye lah.. kalau nak pegi dlm cuaca cerah for Great Ocean Tours nie.. maybe kene pegi during musim panas diaorg lah kot.. tapi tak tahan wooo kalau musim panas diaorg... coz panas dia bukan calang2.. leh mengalahkan Malaysia punyer tahap kepanasann... 

Anyway... perjalanan kami pulang ke bandar Melbourne mengambil masa lebih kurang lagi 2 jam lebey.. sepanjang perjalanan tak nampak view apapun sbb gelap gelumakk! and perjalanan pulang tak ikut jalan kami sewaktu datang.. ikut jalan countryside.. Ade berhenti sekali kat tuk singgah makan.. that I'll blog out later-later... So around almost 9pm camgitu kami pun sampai di hotel... keletihan tahap babunnn... took our hot shower.. and then ZzzzzZZZZzzzzz till the next day! :)

16 comments:

Shu Shinju said...

cantik sungguh pemandangan kan...

ombak kuat giler tgk.. naik risau plak bila tgk akak turun ke tepi pantai tu... hehe...

ratusiput said...

mmg superb beb...cantik gilos...cam dalam magazine pun ade...

Dee said...

superb view neena..sgt fascinating..

Mimy Hamid said...

baca kisah ko kat melbourne ni terasa macam aku jugak sertai ko dalam pengembaraan ni..hehe good job neena anuar

tiefazatie said...

serius..sgt cantik!

mekchu said...

yeppppp...sekarang baru mekchu faham kenapa lense tu agak kabur semua... dan nak cakap yg mekchu mcm terbang ada kat sana je skang... so amazing.. asal usul arch semua tu dan sayang kan sekarang dah runtuh..

Nana said...

masyallah cantik gile...
pemandangan dia

NeenaAnuar said...

Shu:
hehehe.. memang pun shu.. shu tengok dah risau.. akak yg turun tu seriauuu! :D

NeenaAnuar said...

ratusiput:
huhu... TQ so much beb! :D

NeenaAnuar said...

Dee:
yea.. kalau ade kat sana menang dok ngagaa mulut jerk kak.. huhu...

NeenaAnuar said...

Mimy:
hihi.. kirenyer penyampaian aku sampai lah kat ko! thanks beb! Muahss!!

NeenaAnuar said...

tiefazatie:
yea.. this place is fantastic! :)

NeenaAnuar said...

mekchu:
hihi.. kann.. blurr sbb dok kene percikkan air hujan ler tuu.. huhu..

hehe.. jom terbang sesama jom! :D

NeenaAnuar said...

Nana:
yeaa.. exactly! :)

Eri-chan said...

ini pemandangan yg cantik..sib ko sanggup redah hujan kalau tak nyesallll

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
itu lah pasall.. huhuhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails