COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, June 16, 2011

5th W.A. > 5th Trip to Melbourne @ PUFFING BILLY Journey > Belgrave - MenzCreek - Belgrave!


Ok.. tepat jam 12:30 tgh.. si Puffing Billy harus memulakan perjalanan...

DSC_0633 copy
jom naik train antik nie jom!

DSC_0636 copy
tu menahan sejukk kalo begitu tuu! huhuhu....

DSC_0671 copy
My muchukkk yg tak sabar!

DSC_0673 copy
nak2 biler si Billy dah meng-Puffingg-kan asapnyer sebegituu!

DSC_0002 copy
Gorjes gonjeng cam kanak2 ribena yg tak sabarr dah menunggu masa si Billy utk bergerak! :p

DSC_0005 copy
hover eksitedd tawwww!! leh geng ngan bebudak kat sebelah tu! :p

DSC_0004 copy
yea.. we are ready for the antique journey!! :p

DSC_0007 copy
The Station Master! perghhh! nie pun sangatt heritage okkkk... kalau dulu2 kan biler keretapi nak bergerak. dia punyer station master akan hanyunn kan locenggg dia.. pastu dia akan ckp something... apa entah.. aku pun tak berapa dengar apa yg dia ckp time tu.. tapi memang terasa sangattt traditional lahh.. sbb selalu gak teengok citer org putih zaman dolu2 kann.. memang camgini lah gaya nyer! hehhee...

DSC_0010 copy
pastu dia akan kata Bye Bye.. sambil lambai2 kat semua penumpang!

DSC_0013 copy
Billy dah bergerak!  Asapp kepol2 putihh keluarr sambil kedengaran bunyikk.... "SSssccchhhuuuuuuuuuuuuuuuu Sssccchhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!" 

DSC_0015 copy
waktu nie memang aku gilerrr punyer eksited! gonjeng jakunn jakii jadik nyer! hehehe.. ye lah nie betoi2 first time merasa naik oldskool punyer train kannn... especially time kepala train keluarkan asapp putihh camgituu... huhuu... seronottt!!

DSC_0026 copy
Fuhhhhh!! sib baik tak hujan!! kalau hujannn.. memang tak dpt duduk camgini.. untai-untai kaki camgini.. hehehe! Yeaa.. kalau korang naik train nie.. jgn segan2 nak wat camgin iyer! sila lah melunjurkan kaki andaa sebegini... utk menikmati permandangan yg indah disepanjang perjalanan!  But if it is raining.. memang korang tak leh lah duduk camgini.. sbb dia kana tutup window nie ngan kain canves yg warna hijau kat atas nunn...

DSC_0020 copy
kiteorg saja jerk pilih utk duduk kat belakang buntut train! so that can see the train moves nicely!

DSC_0021 copy
Hoyeaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh!!!!!

DSC_0041 copy
OMG! this is something really exotic! selalu dok tengok kat dlm movie2 jerk kann.. sekali lalu jugakk aku kat jambatan gantung camgini!

DSC_0042 copy
Chuuuuuuuuuuuuu... chuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!

DSC_0044 copy
asap kuar kiri kanan atas kepala si Billy!

DSC_0045 copy
seriously this is really awesome! awesome feelings.. awesome views and awesome experienced!

DSC_0051 copy
gonjengggg tak terkata!

DSC_0061 copy
senggeeeehhh jerk sepanjang jalan! huhuhu...

DSC_0065 copy
ni bahagian ekor train plak!

DSC_0079 copy
layan kan ajeee si gonjeng yg tengahh meraungg keanak-anakkan tu! ngagaga.. :p

DSC_0082 copy
train menyusuri kawasan pendalaman....

DSC_0093 copy
view yg sentiasa menghijau..

DSC_0097 copy
yes! I love greeny views!!

DSC_0099 copy
hutan yg ternyata Un-Touch!

DSC_0108 copy
I love this.. I love this.. and I loveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee thissss!!! :p

DSC_0110 copy
alamak.. tercabut pulak hood aku nie!

DSC_0111 copy
dah lah sejukkk.. kene gak tutup kepala!

DSC_0115 copy
ade org dah surrender nak duduk kat sini.. tapi gonjeng tetap bertenggek secara gorjes disini walaupun bontot agak kematu dah! hahaha.. :p

DSC_0116 copy
ternampak ade rumah org disekitar kawasan nie..

DSC_0204 copy
seee.. so pendalaman kannn...

DSC_0205 copy
tenaanggg.. amannnn..... dan sangat mendamaikan.. ternyata jauh dari kesibukkan kota!

DSC_0222 copy
tapi kalau aku yg kene duduk situ.. maukk meroyan gakk sbb jauh dari segala-galanye.. huhu... takat bercuti ok la kot.. ngeeeee~~~

DSC_0162 copy
beautiful..

DSC_0163 copy
can see that we're on high level!

DSC_0117 copy
freezzzzzzzzzeeeeeeeeee!!!

DSC_0124 copy
laluan sempitt.. tapi still memberanikan diri menjulurr kaki! hehehe..
So begitulah sedikit lebih kurang perjalanan kami selama 1/2 jam sepanjang perjalanan dari Belgrave ke Menzies Creek!

DSC_0138 copy
di perhentian MenZies Creek.. we with some other people turun di hentian ini... sesapa yg beli tiket trip utk ke Emerald @ Lake Side & jugak terus ke Germbrook.. boleh stay dlm train tuu... sbb train tu akan meneruskan perjalanan ke station2 berikutnyer!

DSC_0139 copy
so tukar platform utk menuju semula ke arah Belgrave!

DSC_0140 copy
Compare kan jaket aku yg nipiss tu ngan jacket depa2 yg bukan main tebai tuu.. mana lah aku tak sanggapp kesejukkan.. huhu...

DSC_0141 copy
dimanakah train saya?

DSC_0144 copy
since tak sampai lagi. kite sambung gedikss2 dulu lah ngan train yg aku naik tadi nie..

DSC_0146 copy


DSC_0151 copy
Okk.. train yg ditunggu sudah kunjung tiba...

DSC_0147 copy
puffing billy nie akan menuju ke arah Belgrave semula!

DSC_0157 copy
Owhh.. sukerr amik gambar ngan org2 oldskool nie.. ni Station Master kat station MenzCreek!  Chomel lah atok nie! baik pun baikk sangat! :D

DSC_0176 copy
hahaha.. time balik ke Belgrave... camera bertukar tangan! en. teman plak amik feel duduk sambil melunjurr kaki! :D

DSC_0172 copy
ko jgn ingat dia tak eksited cam binik gonjeng dia taww...

DSC_0195 copy
in fact dia lebih teruja taww!

DSC_0203 copy
nanti kan ajerr aksi en. teman korang nie yer!

DSC_0214 copy


DSC_0209 copy


DSC_0210 copy
betol kann?? aku ckp kann???

DSC_0213 copy
cam kanak2 ribenaa lah Beee oiiiiiiiii!! hahahhaa..

DSC_0216 copy
we passing by again the oldskool bridge!

DSC_0228 copy
here u are.. we're back to Belgrave Station!  after spending 1 hour on the gorjes Puffing Billy!

DSC_0231 copy
yeaa.... we enjoyed the rides!!!

DSC_0667 copy
Serioulsy Puffing Billy adelah satu tempat yg perlu dilawati kalau korang ke Melbourne!  Kalau ade duit banyak.. nak wat wedding atas train nie pun boleh.. dia ade coach yg we can dine in for lunch and dinner and even for special function! but semua tu opkoss lar perlukann $$$$$$$ kannn.. hehehe... 

DSC_0242 copy
on the way back to Melbourne City... sesungguhnya di Puffing Billy.. telah tersemat satu kenangan yg indah for both of us! wonderful experienced and wonderful memories! :)

DSC_0248 copy
kenangan dari Puffing Billy.. yg kat atas tu tiket zaman sekarang.. yg biru tu diaorg bagi as a souvenir coz itu lah sample of original tiket di zaman dahulu kala!

26 comments:

Hanis MY said...

lovely!

chekna @ mama ziyad said...

bestnya....pemandangan pun cantik..

station master tu dah macam the fat controller dlm thomas (the train engine) je.. my son suka sgt cite tu...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

great moment enough. love to see all those pictures!

aEn+aReaL=Ryan said...

Bestnyer..:)

nome said...

gempak babe! mmg syok jadi kanak2 ribena kalau naik train camtu...best! best!

Benrauf said...

This is a long post yet a beautiful journey and worth my time to read it. So Puffing Billy tu adalah sebuah keretapi antik? I wish to have chance to go to Melbourne and experienced it myself someday. :)

eB ezrin said...

bestnyer.... biler la nk rezeki nih :)
nmpk u singgah jengok kami tadi ;p

Mama Gee said...

tak payah pi sana pun dh dpt rasaii aura keseronokkan uols menaiki train tu.... :)

Biqque said...

nanti nak cuba gak la!

wAnNy said...

waduhhhh....bestnya..tang juntai2 kaki tu yg x tertahan tgk nye...
ni sume bersemangat nk kumpol duit byk2 nih..hahaha

mekchu said...

khusyuk sungguh mekchu baca satu per satu.. suka sbb ada story for each pic..

noks, nak tau tak.. mlm tadi mekchu mimpi mcm naik train oldschool ni ngan papa-jit.. rasanya sbb pengaruh melbourne ni kuat sangat suruh papa-jit bawak gi sana.. siap paksa suruh dia bukak blog gonjeng ni.. hahaha.. happy for you guys..

sW33tdARLiNG said...

alamak, tak gerun ke duduk tepi cenggitu masa lalu jambatan kayu... myself lak rasa cam huyung nak jatuh jer train tu takut2 berat sebelah hehehehe

Wahidah said...

bestnya kak...sgt tradisional tau....mesti ade bunyik keretapi yg tut tut tut tu kan..:)

NeenaAnuar said...

Hanis:
hehehe.. thanks! ;D

NeenaAnuar said...

chekna @ mama ziyad:
haha.. ha'ah.. memang train nie ala2 thomas gitu! :D

NeenaAnuar said...

FIFIEY LYCHEE MARATION:
hihi.. TQ sooo much! ;)

NeenaAnuar said...

aEn+aReaL=Ryan:
memang enjoy this rides! :D

NeenaAnuar said...

nome:
ehehe.. tu arr.. lupa diri terus! ehehee.. :D

NeenaAnuar said...

Benrauf:
yeaa.. u shud go for this ride.. yuP! it is an antik train! :D

NeenaAnuar said...

eB ezrin:
insyallah I doakan utk tu sampai ke sini gak satu hari nanti..

ehh.. adekah kamooo yg saya senyumm2 simpul maluuu di pos office KLCC hari tu? huhu.. :D

NeenaAnuar said...

Mama Gee:
hihi.. thanks dear! :D

NeenaAnuar said...

Biqque:
oh yess!! harussssssssssss!! :D

NeenaAnuar said...

wAnNy:
ehehehe.. haa... kumpul2.. mesti leh pegi sini punyer! tapi kena pegi time tak hujan taw.. if not susah tak leh nak juntai2 kaki camgitu.. :D

NeenaAnuar said...

mekchu:
ahahahahaha.. ok lah tu mekchuuu... insyallahh.. masin mulut gonjeng niee.. pasti lepas nie mekchu ke Melbourne naik train chuu chuu nie plak! :D

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
ehehe.. Ok jerr.. sbb ade palang tu.. tapi kalau org gayat rasanyer cam seriau gak kot.. :D

NeenaAnuar said...

Wahidah:
ha'ah dear.. memang sangatt traditional.. bunyikk chuu chuu dia tu tak berhenti henti.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails