COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, June 15, 2011

5th W.A. > 5th Trip to Melbourne @ PUFFING BILLY Australia's Favourite Steam Train!


Hari Ahad = Hari Ke-4 kami berada di bumi Australia @ Melbourne... we both make a trip to Belgrave! Apa yg menarik nya di Belgrave? di situ ade....

"Puffing Billy - this century-old steam train is still running on its original mountain track from Belgrave to Gembrook in the scenic Dandenong Ranges. Puffing Billy is a genuine relic of our more leisurely days. An historic steam train still running regularly in the mountain district it was built to serve at the turn of the century. The Railway is the major survivor of four experimental lines used to develop rural areas in the early 1900s. Puffing Billy is now a major tourist attraction, its operation depending on hundreds of dedicated volunteers.

Puffing Billy, Australia’s oldest surviving and famously preserved steam railway. The 25-kilometre journey takes visitors through thick forests and lush fern-filled gullies from Belgrave, only one hour east of Melbourne, to Emerald Lake Park and Gembrook.  Puffing Billy also offers first-class travel and dining experiences, with lunch, Devonshire tea and evening meals available on the ‘Night Train’. You can catch the train at any of the stations along the way, or simply watch it leisurely go by from one of the station refreshment rooms."

Fore more details.. you can click here... http://www.puffingbilly.com.au/

Aku ngan en. teman dah plan baikk punyer sehari sebelum nak ke Belgrave nie... kengkunun nak pegi awal pagi.. so that can catch the first train at 10:30am.. so dah set jam dah nie kol 6 pagi.. entah apa punyer set entah... en. teman leh lak tersalah set jam kat iphong dia... herrmmm... aku plak tak wat backup.. memang kalau set2 jam utk bangun pagi nie memang keje en. teman.. even kat umah pun kalau nak gi keje.. en. teman yg set jam.. then dia yg akan kejutkan aku.. hehehe.. tapi entah kat mana silapnye on that day.. di tersilap set apa entah... langsung kot haram berbunyik alarm clock kat iphong tuu.. adusss.. sedar2 dah kol 9:00 pagi okkkkkkk...

Fuuhhhhhhhhhh!!! memang melompat atas katil memasing! aku dah pikir satu jerk.. sib baik lah takat nak pegi jejalan dlm Melbourne jerk.. buatnyer time balik ke Malaysia yg perlu ke airport.. and terlambat camgitu.. jawabnyer memang Bye Bye lah jawabnyer... flight tiket hanguss... mauk kene beli tiket flight yg baru.. memang nangiss kuar hinguss hijauu arrr kalau terjadiknya camgitu.. uhuhu... but sib baik lah bukan kene time balik Malaysia.. so tu yg dah wat back up awal2.. hari nak balik tu.. alarm kat phone aku set.. phone dia pun set.. and also wat wakeup call sekali.. actually kat hotel tu boleh jek wat wakeup call utk pagi nak ke Belgrave tu.. tapi saja jerkk tak nak wat kengkunonn over confident leh bangun ngan jayanyer... sekali biler dah tersalah set alarmm.. padan muke sendirik! takot punyer pasal... time nak balik dah takmo over confident lagi.. ishh.. memang seriauu dok pikir2 balik.. buatnyer time balik terlajakk tido camgitu... and alarm lak tak berbunyik... dah lah flight balik time take off kol 9.25 pagi.. bangun kol 9:00 pagi???? memang confirm meraunggg sampai tercabut anak tekak!!!

Ok.. biler dah lambat.. kene re-schedule plan.. sbb nyer.. kat Puffing Billy tu train dia pun bergerak ade timing2 diaa.. dia bukan sentiasa ade.. nak2 hari weekend.. memang ramai org katanyer.. and that's why we both nak pegi awal lah kengkunonnyer.. tapi since dah lambat.. memang kene pasrah... memula cam nak cancel jerk terus.. ingat nak pegi on the next day i.e. our last day at melbourne.. tapi en. teman kata. last day spent time kat around Melbourne City jerk.. takmo travel jejauh dah.. So ok laa. kire2 timing masa.. cam sempat lah jugak utk pegi ke Belgrave and try to catch Puffing Billy yg bergerak kol 11:10 pagi... jom kite tengok.. sempat ke tak kiteorg nak catch Puffing Billy yg pukul 11:10 pagi tuu... 

DSC_0613 copy
Utk ke Belgrave.. boleh amik train dari Southern Cross Station!
Oh yaa.. lagi satu kenapa kiteorg insist nak jugak pegi pada hari Ahad ke Puffing Billy kerana on Sunday.. kite boleh beli daily pass Metlink yg hanya berharga AUS$3.20 per ticket!  seriously adelah tersangattttttt lahhh murahhhhh okkk! b'coz why? It is UNLIMITED access to ALL train, trams & bus!  walhal kalau ikutkan hari ahad adelah peak season!  but yet diaorg leh kasik murah...

Train-Network-Map-updated-O
Ok.. nie map train dia.. giloz punye banyak cabang! Siap ade booklet bukan main tebal utk setiap cabang laluan taw.. timing sangat perfect bagi waktu pergi dan balik...  Anyway... nampak tak line yg warna biru ade tulis Belgrave kat sisi kanan tu? so kami dari City Loop akan amik train yg bergerak ke Belgrave...

DSC_0621 copy
perjalanan dengan train mengambil masa almost 1 hour utk ke Belgrave...

DSC_0623 copy
kebetulan jumpa mamat New Zealand yg dah lama menetap di Aussie!  macam2 yg kami bual kan.. dia sangat peramah!  biler bertemu ngan kami yg over peramah nie.. so macam2 citer lah kuar.. isu semasa.. isu career.. isu vacation dan paling best sampai isu rumah tangga... hahaha.. dia dah bercerai.. so dia suker tengok kiteorg travel sana sini berdua.. and dia pun suker travel sana sini.. so tu yg pot pet pot pet kami berborak tuu.. then dia ade gak ckp yg dia penah ke Malaysia and kene tipu ngan driver taxi kite kat sini.. dia kata kat Malaysia naik public transport mahal... see.. tak ke maluu aku tuu! haih! tapi takpe... memang aku iyaa kan jerr ckp dia tu memang betol pun apa yg dia ckp! tapi at the same time dia puji gak la.. dia suke culture kite.. yea.. mana yg betol aku betol kan.. mana yg tak betol.. harus aku tak betol kan... :p

DSC_0624 copy
dah semakin hampir ke perhentian Belgrave!

DSC_0626 copy
dah sampai di hentian Belgrave... cuaca gegilaa punyer sejuk coz baru lepas hujan sikit2.. Ok.. berhenti jek kat station nie.. utk ke Puffing Billy tak yah amik any other transport coz utk ke situ just a walking distant jek!

DSC_0627 copy
waduhhhh.. itu senyumann dlm sentapp tuu! hahaha.. seee.. betapa ramaiii nyer org nak naik stream train!  Que bukan main panjangg okkk.. budget cam boleh lah naik train yg schedule dia pukul 11.10 pagi tu.. sekali dengar announcement diaorg ckp tiket utk yg kol 11.10 pagi tu dah Sold Out... huuuwwwwaaaaa.. kene lah tunggu train yg berikut nyer which schedule at 12.30 tengahari!  so nak tak nak.. mana ade choice lain punn.. beli lah tiket yg kol 12.30 tgh punye trip!

DSC_0238 copy
Counter tiket @ Belgrave Steam Train Station.. aku rasa nie bangunan original and diaorg just renovate sikit2...

DSC_0239 copy
Yeaaa.. that's the Puffing Billy! :D

DSC_0240 copy
sangatt antikk kann? yea.. last train kat sini adelah pukul 2.30 petang... so lepas train kiteorg yg kol 12.30 tgh tuu... next train pada jam 2.30 ptg lak.. lepas pada tu dah takde train yg bergerak....

DSC_0233 copy
sedang menanti kehadiran stream train!

DSC_0234 copy
sempat gak terjah ke kawasan2 sekitar station Belgrave nie.. owh such a greeny place!

DSC_0236 copy
masih setia menanti dlm kesejukkan!

DSC_0237 copy
A little bit history of Puffing Billy Railway...  btw, nampak tak map kat bahagian bawah tuu... ok.. laluan Puffing Billy nie meliputi beberapa pit stop... bermula di Belgrave... then dia akan stop di Menzies Creek.. then terus ke Emerald & Lakeside.. dan perhentian terakhir sekali adelah di Gembrook!
Ok... korang boleh pilih nak ikuti laluan mana.. nak terus direct perjalanan dari Belgrave ke Gembrook pun boleh .. which akan mengambil masa perjalanan selama hampir 1 jam lebih... or else nak amik perjalanan yg paling pendek pun boleh i.e. Belgrave to Menzies Creek yg hanya mengambil masa perjalanan selama 1/2 hour for per way... so pergi balik around 1 hour lah ko duduk dlm train tuu.. pada aku dah cukup lah tuu.. just nak amik experienced jek.. of coz lah kalau lagi jauh perjalanan nye lagi macam2 lah yg boleh di tengok kott... tapi since faktor masa pun cam dah agak limited.. and then harga tiket pun berbeza ikut jarak perjalanan.. so we both just choose to have the Belgrave - Menzies Creek trip sajok!  Harga per person for return ticket adelah AUS$23.00!  Btw, kalau nak refer updated rates for Puffing Billy .... just refer kat sini yea... http://www.puffingbilly.com.au/?id=servicefares

Ini lah dia rupe Puffing Billy di zaman dahulu kala.. maybe around 1900's kott.. btw, gambar nie aku kidnap dari FB Puffing Billy!

DSC_0662 copy
and here you are.... our Puffing Billy in 2011!!

DSC_0661 copy
Owwhhh!! sangatt lahh traditional okk!! terasa heritage nyer! huhuhu.. seriously si gonjenggg sangatt terujaaaa!! ngeeeeeeeeee~~~~~~

DSC_0639 copy
teringin bebenorr aku nak dekati kepala keretapi 'tua' nie..

DSC_0645 copy
yezzzaaaaaaaaaaa!! bile didekatii.. aku di jemput naik ke atas!!

DSC_0643 copy
vavavavvavaaaa.... excited lagi.. dan lagiii!! hehehe.. ye lahh... bukan semua org bernasib baik leh dpt naik kat atas kepala train nie taww!! hanya org2 special cam gonjeng jek leh dpt merasa! ahakss!! jgn maraa arrr~~ takde laa.. satu tips aku nak bagi.. korang jgn segan2 pegi kat kepala train tu.. kene berani dan rockkss sikitt.. pegi kat kepala train tuu.. nanti akan nampak petugas2 dia kat dlm tuu.. diaorg sangat baik hati dan jugak peramahh.. cam aku hari tuu.. aku tanyer boleh tak aku nak naik atas? dia siap cakap.. "yeaa!! come on!!!" ngeeeeeeeeeee~~~~~

DSC_0647 copy
Holllaaaaaaaa!!!

DSC_0660 copy
see.. seee.. pada aku sangatt heritage muke mamat yg bekerja kat atas kepala keretapi nie.. cam muke org dolu2 gakk.. and sangat nerd! hehehe...

DSC_0649 copy
jom kite tengok kerja2 yg dilakukan mamat ni sebelum si Puffing Billy bergerak!

DSC_0652 copy
masih menggunakan arang batu.. and this is sooooooooooo traditional laaa... seyes aku kagummm...

DSC_0656 copy
terasaaa woo bahangg api tu sampai ke atas nie... sedapp rasa bahang api tuu sbb cuaca tersangat lah sejuk.. so biler kene bahang panas camgitu.. fuhh.. seronottt betoi! hehehe.. and tang bauu arang plak tak yah ckp lah coz memang 'superb'! tapi tu semua tak ku endah kan.. sbb this experienced was really awesome! :D

DSC_0657 copy
aku sangat kagum dengan ciri2 heritage yg diaorg kekal kannn... dan jugak kagumm tengok cara diaorg maintain keretapi lama nie.. tengokkan pada kepala keretapi lama nie pun dah cukup dahh... sangat bersih dan very well maintained!

DSC_0641 copy
Puffing Billy dah mengeluarkan asapp nyer secara berkepol kepol.... itu bermakna dia dah tak sabar nak jalan! heheh..

DSC_0670 copy
Ok.. let's go!  Si Gorjes Gonjeng dah tak sabar nak bawak korang tour sesama ngan Puffing Billy nie...  But will continue in next entry yea.. coz entry nie pun cam dah panjang and terlalu banyak gambar yg ingin dikongsikan bersama disini... so check it out in next entry yea! ;)

10 comments:

Shu Shinju said...

ala....next pls !!!!

Biqque said...

to get first hand experience kat kepala ketapi tu sungguh ULTIMATUM ok! hahaahaha! best gile!

yes, next pls!

sW33tdARLiNG said...

hahaha mmg muka mamat tu sangat heritage.. salah satu ciri2 kelayakan tuk keje atas ketapi tuu.. hahahaha

Mak Izz said...

wow bestnyer naik keretapi stim. kt ofis ni tenet slow pulak. x dpt tgk sume gmbr takpe2 nt tgk kt umh. btw k'neena gojes, sy ada tag akak GiveAway. sudi2 join ye kak!

nome said...

stim pulok aku tgk train tuh...seyes syok!!! pengalaman sungguh la naik atas tuh...perghhh! kalau aku la, sure aku nak test drive...ekeke...ewahhhhh!

apa2pun thumbz up to u la fren...sweet memories naik train tuh...

NeenaAnuar said...

Shu:
ehehe.. dah tengok kan.. :D

NeenaAnuar said...

Biqque :
ahahaha.. tu lah tuuu.. memang hilang akal jap dpt dok kat kepala train tu! :D

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
yeaa.. betoi2.. :D

NeenaAnuar said...

Mak Izz:
owh ye ker.. ok2.. insyallah nanti akak wat yer! thanks! :D

NeenaAnuar said...

nome:
hehee.. TQ so much beb.. memang kalau ko ke Melbourne make sure ko terjah tempat nie ok! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails