COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, June 13, 2011

Yer! Kesian Saya Belum Ada Anak... Tapi Lebih Kesian Kalau Ade Anak Tapi Tak Pandai Jaga Anak!


Isu yg paling malass aku nak sentuh.. tapi biler hati aku dah tersentuhh tahap maximum... maknanyer I've no other choice rather than pouring out my feelings! This is my blog.. My wish to write anything here...

Sebelum-sebelum nie.. memang aku tak pernah kisah kalau org tanyer pasal anak... tak penah kisah soal org berpikir tentang kami yg dah hampir 6 tahun berkahwin dan masih belum punyai anak!  Coz to me... people can say what ever they wanna say! they can think what ever they wanna think! coz the main point here... Me and my hubby living our live happily ever after without any consent from other people!   and the most important thing is...  kami berdua yg menjalani kehidupan rumahtangga.. kami berdua yg meng-nakhoda-kan nyer... so tak payah lah sibuk2 kan hal rumahtangga kami berdua... kalau ade anak tak bahagia pun tiada gunanyer!  dan lebih tragis kalau ade anak.. anak pulak bersifat kurang hajar terhadap org dewasa!  tragis sungguh!

Apa yg nak aku katakan disini... terkadang... mereka2 ini lupa yg mereka dikurniakan anak.. tetapi sebenarnyer mereka ade kegagalan disitu... mereka gagal dalam mendidik anak2 mereka... yeaa.. kamoo hebat!! hebatt kerana memiliki seorang anak ataupun yg berderet macam keretapi.. tapi sayang.. seribu kali malang kalau ade anak tapi tak reti nak ajar anak2 dengan terbaik... terutama dlm sifat menghormati org yg lebih tua @ dewasa! 

Aku paling tak tahan melihat kalau ade budak2 @ anak2 yg bersifat kurang hajar terhadap org yg lebih tua!  mulut aku memang ringaann jerk nak menegur mereka! tapi kalau anak aku sendiri memang dah lama dah aku tegurr dan cili2 kan mulut budak2 yg kurang haajar camgitu! tapi terkadang yg membuatkan aku berpikir berpuluh kali ingin menegur anak2 yg kurang ajar nie kerana ibubapa sendiri mendiamkan diri biler anak2 mereka bersifat kurang ajar! walhal anak2 tu bertidak kurang ajar didepan mata kepala mereka sendiri! kalau kite org luar yg menegur nanti mak bapak tu sendiri pulak yg sentap! kata kite sapa tuk menegur anak mereka? tapi tak terpikirkah mereka yg sebenarnyer mereka memalukan diri mereka sendiri dengan org memandang anak2 mereka sangat kurang hajar terhadap org yg lebih tua??  sifat kurang ajar tu tak kire lah dari segi pertuturan mahupun tingkah laku!

Aku teringat lagi waktu aku kecik2 dulu.. pantangg tersalah cakap.. pantang tersalah perilaku dihadapan org yg lebih tua.. memang berbirat lah badan kene lepuk ngan arwah mak & daddy aku!  tapi apa yg bleh aku tengok segelintirr org2 skg nie.. sayang anak melampaui batas! sampaikan kalau anak2 kurang hajar depan org yg lebih tua.. boleh didiam kan sahaja! seolah2 menghalalkan perbuatan anak2 mereka!  Kalau sikit2 takpe lah.. mungkin boleh dimaafkan.. tetapi kalau perbuatan dan tutur kata yg sah2 melampaui batas seorang kanak2... sepatotnyer anak2 itu ditegur secara immediately!  Bukannyer kite diamm membatuu seribu bahasa!

Seriously aku memang hilang respect pada parents yg camgini.. tak salah kite menegur anak2 kite depan org kalau anak2 tu terlampau kurang hajar!  Tegur pun ade caranyer! bukannyer ko perlu merotann sampai setengah mati kat si anak tuu.. tegurr dengan kata2 yg elok pun dah memadaii... sekurang2nya si anak tahu yg dia tak sepatotnyer berkelakuan sebegitu dan ianyer salah utk memperlakukan sebegitu...  aku tak tahu pandangan org lain macam mana.. tapi pada pandangan aku... sekiranya anak2 bertindak kurang hajar.. dan parents memarahi anak2 mereka secara immediately... aku lebih respect parents yg macam gitu.. daripada ko biarkan anak ko terus terussann bertindak kurang hajar didepan org yg lebih tua!

Aku sangat bersyukur kerana my parents has brought me up in a proper way.. tak dinafikan waktu kecik2 dulu kalau kene marah.. terkadang kite malu biler dimarahi dikhalayak ramai.. tapi sekurang-kurangnyer.. kite ingat yg perbuatan kite tu salah dan kite tahu yg lain kali kite dah tak boleh buat lagi camgitu... dan jugak dulu2 waktu kecik.. my parents memang tak kasik anak2 duduk sama waktu org tua2 berborak.. sbb budak2 kecik nie dia akan absorb cepat.. jadi kalau ade isu2 sensitif yg kite berbincang dan borakkan dlm perbualan org2 dewasa then kanak2 dibiarkan mendengar setiap perbualan kite.. so adelah tidak mustahil anak2 kecil itu akan captured dan simpan di dalam memory mereka... dan tak mustahil mereka boleh bercakap diluar batasan mereka ketika bercakap dengan org yg lebih dewasa! 

Yes... incase ade yg terbebel-bebel dok ckp.. "eleh.. dia tak beranak lagi tapi dah pandai nak ckp soal parenting!" Well to me.. WhatEver!!! Just remember 1 thing... it doesn't mean you have a child.. you're good parents and doesn't mean you have no child.. you cannot be a good parents!  Dan ingat... anak adelah satu Tanggungjawab yg sangat berat!! bukannyer beranak sesuka hati.. lepas tu abaikan tanggungjawab terhadap anak2 sendiri!  Ingat.. buruk baik anak2 tu adelah cermin buat diri parents tu sendiri... 

And then one more thing... bagi mereka2 yg bermulut puaka... selalu sangatt dok sibuk hal org2 yg belum beranak niee...  cuba anda letakkan diri anda di tempat mereka2 yg belum dikurniakan anak!  pikir sebelum bercakap dan bertutur... ade bende yg boleh kite tanyer secara generally... umpamanye.. "dah lama kawin? berapa org anak dah?"  kalau empunya badan jawab.. "belum ade lagi.. masih berdua.." Dah!! cukupppppppppppppppp and stoppppppppppp kat situ!! tak yah lah ko tanyer lelebih kat org yg empunya badan tuu ngan soalan2 camgini.. "ooOOoo.. planning ek??"  ataupun tanyer camgini plak.. "hmmm.. memang taknak anak ker??"  ataupun camgini pun ade.. "nak enjoyy jerk ekk pasal tu tak nak beranak?"  ataupun begini.. "ade masalah ker?"  memang sumpahh aku rasa nak lempang and tempelengg ngan org2 camgini!!  Cuba ko duduk.. muhasabahh diri tu sikit! pikir.. kalau lah korang berada dlm situasi org2 yg belum beranak pinak.. pastu org lain dtg tanyer ko soalan2 mauutt camgitu... apa ko rasa??? ceciter ceciterr??? ko tak rasa memang ko kata tak kisah.. tapi cuba biler ko merasainye bebetoi.. confirm ko meraungg merabann nyer lah!

Maaf... sekiranyer coretan ini agak emotional... tapi inilah apa yg terbuku dihati aku selama ini.. tetapi aku bisa lagi menahannyer.. but today NO more!! coz what happened was really hurting me! So aku tidak bisa mendiamkan diri lagi... Kata2 yg dikeluarkan sangat2 melukakan... lebih2 lagi dari mereka yg masih mentah!  Org kata kalau nak sayang anak pun berpada-pada lahh.. jgn lah diHalalkan segala perilaku dan tutur kata yg dah memang sah2 salah! ibarat kata pepatah.. sayang anak di tangan-tangankan!

DSC_1887 copy
"Children are like wet cement... Whatever falls on them makes an impression!"
Ya Allah... sesungguhnya perjalanan hidup ku Engkau yg lebih tahu... berikan lah aku kekuatan utk menempuhi hidup ini ya Allah.. sesungguhnya aku bersyukur ke hadrat Mu dengan kebahagiaan kehidupan berumahtangga yg telah Engkau kurniakan buat ku dan suami ku selama ini.. tidak pernah sekali kami merasa derita tanpa anak disisi kami... Yea.. pasangan mana yg tidak mahukan anak? semua org inginkan anak.. dan kami tak terkecuali.. tetapi sehingga ke saat ini tidak sedikit pun kami terasa perit dan tertekan dengan ketiadaan anak disisi... malah kami berdua menjalani kehidupan yg sangatt bahagia.. dan itu yg paling utama.. makin hari makin sayang.. makin hari makin mekar cinta kami berdua... dan jika dikurniakan anak suatu hari nanti.. sudah pasti ianyer penambah kebahagiaan buat kami berdua!

71 comments:

~ain said...

takmau komen apa2 sebab semua kak neena dah tulis.. =( saya pun selalu kena macam tu...

Iryani Noor said...

sabar ye dear.. i've been in your shoes.. mmg paling tak tahan kalu org tanya merancang ke or ada prob ke?? isu itu sgt2 sensitive...

semua ini adalah ujian dr Allah.. mungkin Allah ada perancangan yg lebih baik for both of you.. just enjoy your life... pedulikkan org yg bercakap tu.. sabar k... Insya-Allah, Allah bersama-sama org yg sabar.. don't give up.. yg penting usaha, doa & tawakal..

LiAnA said...

biasalah neena mulut org.. hanya ALLAH yg tau apa yg terbaik utk kita.. ALLAH uji kita tu tanda dia sayang kita.. suruh kita selalu ingat pada-NYA.. takder anak bkn bermakna pengakhiran didunia ni.. ada byk benda kita perlu pikirkan di masa akan datang.. jgn pikirkan sgt.. rezeki tu akan dtg bila kena dgn masanya.. InsyaALLAH...

Jiejah @ Iza said...

sabar neena
mulut org ni mmg kita x leh kawal..aku dulupun kene mcm². then bila adam lamaaaaaaaaaaaa sgt baru dpt adik pun dikata dek org juga . pendek kata kalau dimata org yg kurang akal ,apa saja yg kita lakukan tak kene pada mata diorg..so sabarrrr byk² sbb akak sgt memahami situasi neena .. yg paling penting suami ada disebelah kita , lain perkara kadang² kene pejam mata or sesekali nak kene laser gak kot hihihi bg jek sedassss.

Nana said...

neena be strong ok
dulik kan je mulut2 puaka sekalian
saya pernah merasa mcm neena rasa
dulu saya kawen setahun lom ada anak (kami mmg plan sebab kami masing2 duduk barjauhan kan..so kena plan btol) org sebok dok tanya
tak de isi lagi ke?xde apa2 lagi ke?mula2 tu ok la...xde rasa apa
tp bila orang asik2 dok tanya
mgm terasa sangat.....xkan kita nk cite kt org kita planning seme kan ( tu bagi saya yg planning) bg mereka2 yg xde planning tp lom ada rezeki...mesti kecik ati kan?kalau tanya bab2 anak ni..saya ckp xsuka nak tanya soklan2 mcm ni kat kawan2 yg dah lama kawen tp blom ada anak...soklan pasal anak ni sensitif tau

eh sorry panjang plak hahaha

risa said...

sob sob sob...sedihnya akak baca..
its really hurts me dear!!
takpelah sayam..manusia memang macam tu..mereka selalu bertanya tanpa berpikir...sape2 yg kawin memang nakkan zuriat..sape2 yg jadi wanita teringin nak melalui momment as preggy women..tpi kalau belum dikurniakan rezeki ape lah yg boleh kite buat kan dear...

insyaallah akak doakan semoga ada beautiful butterfly will fly inside your tummy soon my dear...jgn risau ALLAH dah beri yg terbaik untuk kamu:) cheer sayang!

Mimy Hamid said...

itulah yang aku rasa setelah makcik j kepoh..aku pernah luah kat sini...http://nurmimy.blogspot.com/2011/06/makcik-j-watch-out-your-mouth.html

Mak Izz said...

sabar k'neena sabar. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat diri kita. pedulikan mulut2 puaka tu kerana mereka lupa ketentuan Allah itu ada hikmahnye. mungkin juga mereka itu golongan yang dengki dgn kebahagiaan yg akak miliki maka terbitlah kata2 yang tak sepatutnya dilontarkan. zmn sekarang manusia tidak lagi mengutamakan adab dalam pergaulan, sabar ye kak! moga Allah membalas perbuatan mereka yang meremukkan hati akak. be strong!!! akak tidak rugi apa2 walau sepicing sekalipun. kebahagiaan itu tetap ada (jika bukan dengan anak sebagai anugerah tetapi dengan perkara2 lain) selagi kita masih ingat kepadaNya!

Nanthini said...

Kak neena.....i really want to thumbs up what u state here...cos we are in same boat.....i do understand how irritating, annoying, n sad when people ask this question....i do notice they give birth so many kids but don't know how to support them by financially...my own relatives i have seen this...wow lega sangat after i read your blog atleast some one voice out this which i cant.....wow u are superb.....and can think wisely......hugs

Keluargaku Syurgaku said...

InsyaAllah ada rezeki nanti.....

biruVSpink said...

sabar Neena. i pun kt situasi yang sama :(

Rai said...

aku pun same cm ko sis. xberanak2. oram salu tnye. cm haremm... menci taww.. dh xde rezeki...ish

tiefazatie said...

sis..sabar ek..mmg mulut manusia nie xleh nk tutup..ada je yg PHD nie..btol la apa yg sis ckp nie..

xpe..ifa doakan sis dpt baby cpt2..insyaallah..

xmo sedih2 ek sis..

mrs chenta said...

siapa yang bermulut puaka sgt tu!!! xpe kakak ku... ape yang jadi, akan jadi dan telah terjadi.. semua allah dah catitkan untuk kita. bagi yg bermulut jahat tu..mereka pasti akan sedar setelah kena batang hidung sendiri.
jangan fikir sgt ya..

i love u! always!!!

nome said...

hai neena...

aku noormy...ex opismate kat intec dulu...dah lama gak aku jd silent reader blog i'm yours nih...rasanya after kita terserempak kat Ampang Park thn lepas...hope persahabatan kita masih mcm dulu...

for you dear, aku paham perasaan ko skrg, sbb aku penah berada di situasi itu...hampir 2 thn tak dpt mengandung, mmg membuatkan aku cukup2 stress..hampir gile pun ye gak...sbb aku tak tahan dgn kata2 mulut puaka psl anak...bile aku keluar berpoya2 dgn en somi, org kata aku suka hidup berdua tanpa anak...cait! walhal aku keluar utk menghilangkan stress..tp tulah...mulut org susah hendak ditutup...so pendekatan yg aku amik, bile org tanya psl anak...aku akan jwb "malam ni baru nak buat telinga, esok nak buat idung plak..nnt bile dah siap jd seorang manusia dlm pewot, akan aku canangkan" kahhhhhh...ye mmg nampak kurang adab..tp ayat tu seolah2 nak bgtau yg aku ni berusaha utk bunting...tu jer..non ado motip lain..

dear..aku cukup2 gembira dan hepi tgk ko dan suami bahagia sampai skrg ni walaupun tanpa anak...hope both of you akan kekal bahagia bukan saje di dunia tapi sampai kiamat...

be strong dear! (^_^)

Just Call Me Bitt said...

tak mau komen....tapi i doakan terbaik untuk u

SURIA AMANDA said...

Allah bersama2 org yang sabar...neena ada anak buah..dah cukup semua tuh...nak tambah anak buah ambik jer Yaya along tuh..pinjam jer ler kan..dah la..xmo la sedey2...x cute tau...

makdara TERdiva said...

sabar la neena..org yang selalu sibuk nak jaga tepi kain orang lain sebenarnya dia sendiri tak nampak yang kain mereka sendiri koyak-rabak!

akak pernah alami dpn mata sendiri, ada anak ludah selamba pak dia tapi pak dia buat derkk jer..rasa macam kita plak yang nak tampor dia..grrr

Deqna said...

entri yg penuh emosi..

harap ko sabar yer.. biasalah kita sebagai umat memang sentiasa diuji olehNya... dengan ujian itu maka bertambah dekatlah kita dengan Dia...

apapun.. pasangan, anak, dan apa jua yg kita ada di dunia ini adalah sekadar utk ujian buat kita.. sama ada kita bersyukur ataupun sebaliknya..

Biqque said...

anak? huh, tell me about it!

i've been married for 3 1/2 years, dan ye, i pun belum ada anak. and true, tak bermakna takde anak tak tau pasal hal2 jaga anak. i have 8 anak sedara, 3 anak angkat (anak kawan le tapi) hahaha!

too much to say bout this issue but we are on the same track about budak kecik kurang ajar sbb mak pak tak jaga ni...sape jadi bahan ujikaji? kawan2 niece i :) ha hamik hobat ko nak melawan aku kan...ni ha makcik dia datang! hahaha!

pasal soalan2, dah ada anak? asik berjalan jer, rancang ye, ada masalah ye. SIMPLE, u can use my jawapan :

1) haah rancang...kita hanya mampu merancang (nak anak) tapi tuhan yg menentukan.
2) tuhan tak kasi lagi, nape nak question kuasa dia. ko sape nak tanya2?
3) tatau bila lagi...tarikh mati pun tatau, takkan tarikh lekat anak pun leh tau.
4) apa, ingat bleh main order2 je ke...

agak kurang sopan jawapan2 i kan hahaha! pape pun janji kita dgn laki kita dgn keluarga kita happy, biarkan saje lalat2 itew berterbangan :) kita kurang kot lain, lebih kot lain. Allah tu Maha Adil.

kita mintak doa banyak2, dpt anak, kita obsess gegila blog tiap2 ari pasal anak ok? hahahaha! (masyaAllah, ok, exaggerate plak :D)

Mia-Ina said...

sama2x kte terus berusaha ke arah tu neena...hidup ni perlu diteruskan ....allah tu maha mengetahui ble permata itu kan dtg dlm hidup kte

eyza said...

Neena..
mmg kkdg org yang x duduk kat tempat kita x paham @ x nak faham...
macam la kalau diaorg tanya soalan bila nak ade anak... esok2 terus kita ada anak... x per.. hanya kita2 yang mengalami jer yang faham... InsyaAllah.. ada rezeki untuk kita semua nnt... Amin..

Aini said...

Sy doakan sis neena dan suami dimurahkan rezeki, di permudahkan segalanya. Be strong sis!

Nida said...

Salam Neena..

Insya Allah... usaha dan doa tangga kejayaan dan setiap yg ditakdirkan olehNya datang bersama hikmah yg tersembunyi..

Betul kata Neena, klu zaman kita kecik2 tu, pantang salah sikit depan tetamu siaplah lebam kena cubit.. tapi laaa ni ibu bapa terlalu sibuk mengejar kekayaan dunia dan mengabaikan tanggungjawab dalam mendidik anak2.. semuanya diserahkan pada guru.. (luahan hati dari seorang guru kerana diriku seorang guru)

NeenaAnuar said...

ain:
you pun banyakkan bersabar ye dear! *hugs*

NeenaAnuar said...

Iryani:
yeaa.. thanks sis for your support! *hugs*

NeenaAnuar said...

LiAnA:
betol tu kak.. thanks yea sis! luv..

NeenaAnuar said...

Jiejah @ Iza:
hehehee.. memang perlu di tembakk berdas-das kalo gini gaya nyer! btw thanks ya sis! luv!

NeenaAnuar said...

Nana:
yup.. exactly sis.. thanks for sharing your feelings too here.. and thanks for your support too.. luv!

NeenaAnuar said...

risa:
TQ very much sista! *hugs*

NeenaAnuar said...

Mimy:
ko pun banyakkan bersabar ek beb! thanks a lot! luv!

NeenaAnuar said...

Mak Izz:
yeaa exactly! thanks a lot for ur support dear! really appreciate it! luv!

NeenaAnuar said...

Nanthini:
yeaa.. very true.. thanks dear for your support! *hugs*

NeenaAnuar said...

Keluargaku Syurgaku:
insyallah... thanks sis! ;)

NeenaAnuar said...

biruVSpink:
sama2 kite bersabar yer sis! *hugs*

NeenaAnuar said...

Rai:
sabarr ye dear... sama2 amik semangat dari comment rakaan2 kat sini! *hugs*

NeenaAnuar said...

tiefazatie:
TQ so much my dear! luv!

NeenaAnuar said...

mrs chenta:
yea.. thanks my dear! luv!

NeenaAnuar said...

nome:
hi nome.. thanks coz be my silent readers.. and thank you so much for your support! really appreciate it! do keep in touch yea! *hugs*

NeenaAnuar said...

Bitt:
TQ beb! ;)

NeenaAnuar said...

SURIA:
TQ so much sis! *hugs*

NeenaAnuar said...

makdara TERdiva:
wow! tu memang daringg giler vavis... memang patot kene tamporr jek camgitu kak! huhu.. btw thanks yea sis! luv!

NeenaAnuar said...

Deqna:
thanks fren for your support! really appreciate it! luv!

NeenaAnuar said...

Biqque:
TQ so much for your support dear! tergelakk gak I baca your way of answering those question.. hehe. cute jerk! btw sama2 i pun mendoakan yg terbaik buat you yea! *hugs*

NeenaAnuar said...

Mia-Ina:
yea.. thanks dear! luv!

NeenaAnuar said...

eyza:
aminn.. thanks dear for ur support! luv!

NeenaAnuar said...

Aini:
insyallah.. tQ so much dear! luv!

NeenaAnuar said...

Nida:
salam sis.. betol tu sis.. TQ so much for ur support yea.. really appreciate it! luv!

wanna said...

sis neena, saya harap sis tabah k..pedulik mulut2 puaka,

dia org tak kan faham apa yang sis lalui, selagi diaorg ada dalam situasi sis..

insyaallah satu hari nanti, saya doakan sis akan dapat kebahagian yang sis nanti kan..dan sentiasa bahagia bersama en teman and always gojes..=D

Food&Travel Lovers said...

sy nak komen jugak even sy xkawen lg...sy ni ank agkt sbb mak ayah sy xde anak...
tp kdg2 org sekeliling pn bt sy jd pressure sbb melabelkan sy itu ini...bla....bla...tp,sekurang2nya mak ayah sy besarkan sy dgn kasih syg n alhamdulillah sy ni berjaya jd manusia....
klu dh kawen, mesti org nak komen pasal anak....klu single pulak...mengata mcm2....kenape xkawen lg? nak jd ape? anak dara tua??????mulut mcm tempayan pecah...makcik2 sendiri yg spesis ala2 bangang...pdhal engko tu pn jd anak dara tua kerepot sbb mulut mcm longkang....xde org nak...lps tu sibuk nak kenen itu ini...igt zaman ape ke skrg nak match2 org...sibuk melebihi mak yg membela n membesarkan kt....

sy pn kenal ramai dikalangan kakak2 n kwn2 yg belum ade anak...sy bersimpati n pk klu kt duduk kt tmpt dieorg mcm mane...contoh mak ayah sy la...sy cuba bg sokongan smg dieorg tabah n terus berusaha...

Are'Ja_(",) said...

kak neena, pilu rasa hati baca post sal anak kali ni.. Anak tu rezeki Allah Taala, kalau DIA bg adalah rezeki, kalau tak bagi nak buat cemane, semua tu dugaan kita..masih boleh bersabar, bersabar lah kak, mulut org kita bukan boleh tahan pun. Semua ni Qodo dan Qoda Allah Taala. berdoalah padaNYA semoga diberi petunjuk. dan aja sentiasa doakan kebahagiaan akak. jgn sedey2 yek.. senyum sokmo ;) ~hugs

aanie said...

neena, be strong ye...

mulut org memang macam tu...belum kawin tanya bila nak kawin...dah kawin tanya bila nak ada anak...dah ada anak tanya bila nak tambah anak lagi....

sy yg baru beberapa jam lepas bersalin dah kena tnya nanti boleh la tambah sorg lagi..bagi sepasang...bengang je rasa...sakit bersalin pun belum habis lagi...

Bulan said...

be strong neena, biasalah manusia, yg senang dpt lancarlah mulot nak bercakap apa2 tanpa memikir perasaan org, kering dah air mata klo pasal melibatkan anak, sape kawen xmau anak, yg yah sebok tya tya soklan tak baper cerdik nih ler kot, bersabarlah ya.. saya juga masih berdua, seronok juga berdua, alah org yg bukan duduk sekelambu dengan kita, mereka xtau apa2.. pedulikan mereka.. *sumpah kadang2 rasa tampokan aje org suka tya soklan2 bangang*

mummysyafie said...

akak memahami situsai neena eventho akak tak pernah rasa benda tu semua. cuma kawan baik akak kawen berbelas tahun tapi still takde rezeki selalu mengadu perkara yang sama. cuma bagi akak, setiap kali bertanya pasal anak..mmg kena berhati². takut ada yang terasa. kat opis ni ada beberapa orang..sebab tu akak kurang nak cerita pasal benda ni.

neena sabar je lah ye

Shu Shinju said...

xtau nak cakap ape...

sabar yer kak.. ALLAH selalu bersama org yg sabar ni... pedulikan mereka yg jahat mulut tu...

Wanie Abdul Wahab said...

hi neena...

kita mmg ada di track yang sama...selalo orang bertanya, kekdg mmg buat bodo jer tapi kalu dah sehari 2 kali orang yang sama bertanya. memang hareeemmmm jadahhhh la rasenya...mmg rasa nak baling kasut jer kan? pernah tu ada sorang makcik bertanya...(makcik yang mmg jarang bertegur sapa ok!).. "ko merancang ke.... dah dekat 3 tahun kawen x nampak pon ko mengandung..." perrrgh!! mmg sedap! rasa mcm nak calit2 jer cili boh kat mulut dia...terus saya jawap "pesal kalu saya merancang...??? Makcik jadik gila meroyan ke kalu saya x beranak?!" lepas tu terus i caboottt... mmg nampak kuang hajar tapi nak mengajar org2 yang mulut puaka ni, kita pon kdg2 kena 'berpuaka' jugak kan... hehehe

tak pe la sis, Allah maha mengetahui...we have do our part. Yang lain tu hanya berserah...dia tahu mana yang terbaik dan dia sedang merancang yang terbaik untuk kita sbb tu la apa yang dihajati masih belum kunjung tiba...Mudah2an akan ada rezekinya nanti...Amin!

^_^

Alida Ali said...

Setuju sgt...saya mmg pantang tgk klu anak kurang hajar mak bapak bdk tu leh diam je atau gelak2....bangga sgt ke anak mcm tu...saya pun ada anak klu anak bt perangai dpn org lain mmg kena...alhamdullillah sbb selalu kena anak pun tak berani bt perangai sbb tau blk umah mesti kena marah....

Mengenai anak pula saya faham perasaan Sis, semua tu ketentuan dariNya...saya wpun ada anak sorang pun tertekan bila org asyik bertanya bila nak tambah...bkn taknak tp allah blm bg rezeki lagi...

Mama Gee said...

takpe neena...pekakkan telinga je...yg penting dpt sokongan dan pengertian dr insan tersayang...kata2 org lain tu anggap jelah umpama..bunyi2 unggas..yg tak mendatangkan apa2 bg kita...
be strong ok!

Reen Tart Nenas said...

saya baru 6 bulan kawen pun dah stress org2 tanye. mmg nak kena *slap seme2 kat sana.

NeenaAnuar said...

wanna:
Ok darling! tQ soo much for your kind support yea! *hugs*
an sentiasa bahagia bersama en teman and always gojes..=D

NeenaAnuar said...

Food&Travel Lovers:
U are very lucky dear coz your parents treat you very well... alhamdulillahh... jgn lupakan jasa baik mereka nanti yer...

memang susah nak jaga mulut org kan.. takpe. .yg penting kite tahu kite bahagia kann.. thanks a lot for your comment and support dear.. take care.. luv!

NeenaAnuar said...

Are'Ja:
yeaa.. agree with you dear.. thanks a lot for your support yea! *hugs*

NeenaAnuar said...

aanie:
thanks dear! betoi2.. sangat setuju with you.. memang kuanggg asamm tol kan org2 gy camgini.. haih.. entah lahh.. manusia.. manusia.. diaorg tak pikir ker kalau diaorg yg org tanyer camgitu? tak sakit ker telinga mendengar nyer kan? huh! btw thanks a lot for your comment and support dear... luv ya!

NeenaAnuar said...

Bulan:
yeaa.. exactly! thanks dear for your support! hehe... jom sama2 kite saborr.. kalau dah hilang sabor kang.. kite bakorrr kan aje depa2 tu semua! hehhee.. luv!

NeenaAnuar said...

mummysyafie:
betoi2.. agree with you.. thanks sis for your support! luv!

NeenaAnuar said...

Shu:
its ok dearr.. thanks a lot for ur support! luv!

NeenaAnuar said...

Wanie:
hi dear.. heheeh.. klakorr gak baca your comment kat makcik tuu.. teruss ceria hari2 I.. haha.. btw TQ so much dear for your support... yea.. I pun akan terus mendoakan yg terbaik buat you yea.. takpe.. yg penting kite bersama suami kite bahagia kann... yg lelain tu pedulikkan aje walaupun hati kite sentapp.. so kalau dpt chan nak hantam.. kite hantamm kann aje! hehhee.. Luv!

NeenaAnuar said...

Alida:
yup! totally agree with you sis! thanks for your support yea! Luv!

NeenaAnuar said...

Mama Gee:
alrite sis! tQ so much for your support yea! *hugs*

NeenaAnuar said...

Reen Tart Nenas:
huhu.. baru lagi tu dear.. takpe2.. banyakkan bersabar.. cam I nie dah 6 tahun naik lalii tamplom dah! haha.. anyway.. i doakan yg terbaik buat u jugak yer! luv!

KS said...

Hi,
aku terjumpa blog ni ari ni, first td cari nama2 durian, pastu baca2 la ckit apa isi blog nih, paling enjoy tgk NEENA ANUAR's LOVES CHRONOLOGY, nak out terjumpa lak coretan nih, nk kongsi ckit je, ada sedara dlu kawin 7thn blom ada rezeki, lepas diorang cuba produk Biodex, alhamdulillah berjaya, aku ni bukan la agen ke apa, sja nk suggest. cheerss :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails