COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, June 2, 2011

5th W.A. > 5th Trip to Melbourne @ Great Ocean Tours_12 Apostles Port Campbell National Park!


Seterusnya kami berhenti di Port Campbell National Park!

Sebahagian arial view of Port Campbell National Park! *pic by gOOgle*
"Witness the rugged splendour of the famous 12 Apostles, magnificent rock stacks that rise up majestically from the Southern Ocean on Victoria's dramatic coastline.

Created by constant erosion of the limestone cliffs of the mainland beginning 10-20 million years ago, the stormy Southern Ocean and blasting winds gradually eroded the softer limestone, forming caves in the cliffs. The caves eventually became arches and when they collapsed rock stacks up to 45 metres high were left isolated from the shore. View the 12 Apostles at sunrise and sunset as they change colour from dark and foreboding in shadow to brilliant sandy yellow under a full sun."

DSC_0375 copy
jom kite pergi situ.. yup! that is the look out point!

DSC_0277 copy
this way!

DSC_0279 copy
along the way! :)

DSC_0281 copy
tak tahu berapa kali berhenti tuk amik gambo! :p

DSC_0283 copy
berhenti lagi...

DSC_0284 copy
dan lagi...

DSC_0305 copy
some of the history of 12 Apostles!

DSC_0285 copy
from far I can see this!

DSC_0349 copy
and this while getting closer!

DSC_0291 copy
Masyallahh!!

DSC_0360 copy
Subhanallahh!!

DSC_0319 copy
Allahuakhbar!!
Sesungguhnya tiada bait-bait kata yg mammpu aku ungkapkan sebaik sahaja aku berada disini.. sungguh indah ciptaan mu Ya Allah! memang tak terkata.. kelu lidah sebaik mata melihat keindahan ciptaan Illahi ini... ini baru sikit apa yg aku lihat.. sesungguhnya banyak lagi bentuk muka bumi di dunia nie yg masih belum dijejaki.. tetapi disaat aku melihat keajaiban ini.. sudah cukup utk aku melihat kebesaran Illahi... Allah Maha Besar.. Maha Agung...

Tiada apa yg mampu kami lakukan dikala itu melainkan merakamkan keindahan & keagunggan alam semulajadi ini sebanyak mungkin.. so let's enjoy some pictures here yea! ;) 

DSC_0296 copy
di titian look point.. inilah sudut pandangan dari sisi kanan kami...

DSC_0369 copy
dikala ini matahari semakin terbenam....

DSC_0306 copy
lautan pacific!

DSC_0307 copy
the unique lime stone!

DSC_0336 copy
magnificent rock stacks...

DSC_0326 copy
tiba2 awan menyelubungi matahari...

DSC_0329 copy
kemudian ia berlalu pergi!

DSC_0322 copy
dan ini padangan dari sisi kiri kami pula!

DSC_0327 copy
awann gelap sedang mengejar kami!

DSC_0323 copy
rock cliff yg terbentuk dari berjuta-juta tahun yg lalu!

DSC_0289 copy
Seriosly I'm Speechlessssssssssssssssssssssss when I'm here !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Owhhh!! memang scarryyy giiler dan aku memang mencarik nahass ketika bergambar seperti diatas!  di sini.. anginnn bertiuuuppp sangatttt kencang!! kuatttttttt bukan main!!! waktu aku berdiri kat atas batu tuu... lepas jerk en. teman snap gambo aku... melayanggg aku ke depan! fuhh!! sib baik angin datang dari bahagian belakang.. so arus membawak ke depan! kalau dibuatnyer angin dtg dari sudut kiri.. memang confirm aku gedeguk ke bawah belukar nun! silap hari bulan tak balik malaysia lah aku kot! huhuhu... so ini kerja giiler!! kalau korang pergi sini.. Do NOT try this action at home OK!! seriously sangat2 merbahayaaa!!!

Kat sini memang anginnn bertiuupp sangattttttttttttttttttttt kencanggg!!! aku ngan en. teman berapa kali terhoyongg hayangg!! ini baru betol2 aku merasa camner kekdahnye kalau badan kite melayang!! tapi sib baik kaki masih berpijak di permukaan tanah.. kalau terbangg aku tak tahu lah camne nak dibayangkan! owhh.. sungguhhh scaryy.. sapa2 yg tak cukup berat badan tu make sure korang bawak pemberat bersama korang eekk! :p

Cuaca kat sini tak menentu... tiba2 jerkk kanggg panassss teriikk bukan mainn!! waaaaaaaaa... kamii ngaaangaaaa mulutt lapangg lapangg sbb dpt tengok keindahannn disitu dengan tenangg dan amann!! then tetibaaa jerk kangg hujannnnnnnnnnnnnnn!!! hhuuuuuwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaa.... kami nangesss sama2 sbb tension dok pakat nak selamatkan diri dan jugak yg paling penting adelah camera godangg en. teman tuuhhh!!!

Hadoiii laaaaaaa.... memanggg tak tentu arah kiteorg dibuatnyer!! berlari ke hulu ke hilirr... ye lah.. dah lah kat area tu takde tempat nak berteduhhh!! kalau hujan sikit2 leh lah tahan lagi... tapi sekalii dia curahh.. kire leh tahan lah jugak tahap kebasahan tuu.. cuma tak sampai lencunnn sbb awan yg mencurahkan air hujan tu kejapp jerk dia ade kat situ.. sbb angin kan bertiup sangat kencang... so dia akan tolakkk awan tu pergi ke sana ke mari... haih! memang jenuhh gak lah kiteorg dok main cak cak ngan hujan time tuu... sampai naik stressss pun ade.. ye lah asal dah syiok2 nak amik gamboo jerkk... buuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr........... hujannnnnnnnnnn datanggg!!!

DSC_0324 copy
hah! ni bukti aku tengah dok risauu hujan nak dtg terjah!
Sib baik lah cuaca masih menyebelahi kami.. tak de lah sepanjang hampir sejam berada disitu.. hujann sepanjang masa.. so biler cerahh jerk... kami bergediks habis habisan dikawasan sekitar 12 Apostles nie.. hihi.. so enjoy those pictures yea! ;)

DSC_0302 copy

DSC_0292 copy

DSC_0299 copy

DSC_0303 copy

DSC_0309 copy
kalau pakai cap atau beanie.. make sure pegang kuat2 bile berada dlm lingkungan angin lintang.. sbb at any time jerk sarung kepala korang leh terbanggg dengan jayanye!

DSC_0313 copy

DSC_0321 copy

DSC_0318 copy
dah penat.. relax jap laa...

DSC_0317 copy
Ok sambung balik...

DSC_0315 copy
hahahahaaha... tak boleh blahhh rope en. teman time ni! =))

DSC_0331 copy

DSC_0332 copy
eh.. jumpa rainboww lagi sekali!

DSC_0334 copy
this place are really stunning! beautiful! marvelous! and awesome!!

DSC_0338 copy
lense camera dah kene air hujan.. pasal tu muke aku jadik blurrr....

DSC_0339 copy
macam dia dah dpt panjang gunung Everest lak gayanye!

DSC_0341 copy
yeay!!

DSC_0343 copy
nampak tak titian di kiri gambar tuu.. yep.. titian tu leh dilaluii sehingga ke penghujungg batuuu nuuuuunnn disinuunn... we both manage to walk till there!!

DSC_0346 copy
asal matahari memancar jerk gonjeng gembira!

DSC_0355 copy
dpt lah jugak langitt biru!

DSC_0356 copy
awan berkepol-kepol!

DSC_0364 copy
what a lovely placeeeeeeee to sit and relaxxxxxxxxxx!!!!

DSC_0365 copy
bush area!

DSC_0372 copy
bush yg sgt cantik!

DSC_0373 copy
rasa cam nak pelok cium dan bawak balik Malaysia!

DSC_0367 copy
tak puas-puas mata memandang ke arah keindahan ciptaan mu Ya Allah...

DSC_0368 copy
bersyukur ke hadratMu kerana memberikan aku peluang ke sini dan menikmati keajaibanMu...

DSC_0370 copy
such a fantastic place!

DSC_0293 copy
sesiapa ke Melbourne.. make sure you guyss make a trip here ok!

DSC_0276 copy
ok.. nampak takk ade helicopter warna kuningg kat dlm gambo nie?  yup! kat sini korang leh amik helicopter tour utk melihat keindahan 12 Apostles dari Ariel view! I'm sure it will be fantastic experienced too!  tapi nak naik heli nie kene bayar sendiri.. harga berapa aussie aku tak berapa nak ingat...  tapi aku tak naik lah.. sbb dok mengira ongkoss gak! kalau duit kite lagi besar dari dia..confirm aku naik lama dah! huhuhu....
From here.. we all move on to another spectacular place! still under the national park!  will catch up in the next entry yea... ;)

p/s: wanna tiny token from Melbourne?  come and joint my GA...
 
http://neenaanuar.blogspot.com/2011/06/neenaanuar-giveaway-autumn-in-melbourne.html

22 comments:

-oP_ida- said...

WOWWWWW.......tgk pic - pic dalam nie..terasa berada sama ngan akak kat sana...

fheww memang best........

akak suka pic akak duduk atas kerusi tuh......santek woooo

Shu Shinju said...

fuhhhh...mmg giler cantik view kat sana....

NAK PI MELBOURNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nida said...

Dapat ku bayangkan betapa sejuknya terasa apabila angin mula berhembus..:)

Wahidah said...

masyaAllah...menakjubkan ..indahnya ciptaanNYA...



suke entry ne..byk gmbr...seolah2 ade sama kt sana..:)

NeenaAnuar said...

oP_ida:
hihi.. alhamdulillahh.. kalau awk terasa seperti berada disana.. tu maknanyer sampaii lah penceritaaan akak kat awak! hehehe.. TQ sooo much darling!! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
hehe.. yea you shud go dear! nanti pi honeymoon kat sini taw! :D

NeenaAnuar said...

Nida:
OH YESssssssssssss!!! memang menggilaaa sejukkk nyer sis!! tak menahannn.. tapi ku tahankan juaa! hahaha..

NeenaAnuar said...

Wahidah:
hihi.. thanks dear! tu lah... memang terkelu melihat keindahan ciptaan Allah s.w.t nie.. terasa sangat kerdil diri waktu itu.. huhuhu...

wAnNy said...

waaahhhhhhhhhhhhhhhh!cantik nye view...

InaAchik said...

PERFECTO!!!

-Nureen- said...

perrgghhhh.... cantiknyerrr....
rasa mcm nureen plak ada dc2..

risa said...

adphai lah adik sayammm
meruntun jiwa betul!!

ezanoor said...

bestnye... cantik sangat kat sana... bila la ada rezki nak ke sana ye.. :)

Biqque said...

i blogwalking and i found ur blog! what a nice personality u have :D and i luv all your travel post (maybe coz i'm such a travelholic kot...hahaha)

http://biqque.blogspot.com/

come visit my blog bila2 senang :) i dah bookmark ur blog dlm bloglist i, sbb menarik la nak baca! :D

NeenaAnuar said...

wAnNy:
memang superb view kat sini dear! ;)

NeenaAnuar said...

InaAchik:
waaaaalll lahhhhhH!!

NeenaAnuar said...

Nureen:
hihi.. jom2 kite kembara bersama disini! :D

NeenaAnuar said...

risa:
hehehe.. :D

NeenaAnuar said...

ezanoor:
insyallah satu hari nanti.. me doakan sentiasa yer! :)

NeenaAnuar said...

Biqque:
owh.. TQ so much dear! will visit yours soon! thanks a lot yea! :)

Mama Gee said...

BELUM MAMPU LG NK KE SANA...
tp layan gamabr2 kat sini pun dh mcm dh ade kat sana...heheeh..
takpe...verangan2 dulu...

deqlis said...

wow!! neena macam Kajol laa...

menarik gambo ngan tuan2x nyer sekali..!


thanks share!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails