COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, June 9, 2011

Public Transport Yang Superb @ Melbourne!


Ok.. this is just my thought.. my feelings.. and my opinion.. and jugak of coz this entry as for information and guide for anybody who wants to travel to Melbourne in da future!

Of coz my opinion about public transport services kat Melbourne are really superb! Jgn lah marah aku sbb aku dok gebangg bende yg betol.. bukan nak kondem kat negara sendiri tak best.. tapi nak wat camne biler dah berjalan ke sana ke mari dan buat penilaian sendiri.. harus lah bende yg superb kite kene kata superb! mana boleh bende yg superb nak kata hampehh kan? hehehe..

Seriously kat sana which boleh aku katakan keseluruhan Australia sistem pengangkutan awam dioarg adelah sangatt gorjess!!! Antara sebab musabab aku kata gorjess adelah...

~ semuanyer berjadual.. siap ade buku utk setiap route yg korang nak travel... sumpah pening aku waktu membaca nya...
~ semua jadual yg tertulis dlm booklet adelah tepat! kalau tulis pukul 11.09 pagi.. tepat jam 11.09 pagi akan muncul lah train/trams yg ditunggu... so tak perlu risaukan tentang masa kerana jadual adelah tersangattt tepat!!!
~ laluan routes yg sangatttt luassss... sistematik & terancang...
~ ade sistem yg free and ade yg berbayar...
~ kadar bayaran adelah murah utk kos sara hidup kat sana...
~ service yg tip top... no complaint at all..
~ banyak information about it.. as a tourist tak rasa susah pun nak amik tahu soal public transport kat sana...

Ok.. for more information about public transport kat Melbourne.. korang leh check out kat sini.... http://www.metlinkmelbourne.com.au - for train systems... and here http://www.metlinkmelbourne.com.au/route/view/1112 for trams system!  kat sana bus and taxi pun ade.. tapi seriously.. memang susah giler nak tengok org amik bus & taxi kat sana.. b'coz why? sbb dia punyer trams & trains system giler vavisss punyer hebat! pasal tu kebanyakkan diaorg suke amik trams & trains jek utk moving around there!

Kot lah ade yg nak tahu apaa bezanya train and trams? meh sini nak citer! 

DSC_0630 copy
inilah rupe Tram!

DSC_0580 copy
Trams nie sungguh traditional okk.. diaorg masih lagi mengekalkan trams yg oldskool nie!  ikut history trams nie adelah dari zaman hitam putih lagi dah ade kat bandar melbourne nie... itu yg aku suke.. diaorg tak buang sejarah! kekal dan maintain!

DSC_0592 copy
Trams yg berwarna coklat & hijau nie.. adelah FREE trams yea! korang kalau nampak kat kepala trams nie ade tertulis ngan perkataan 'City Circle".. haa.. naik jek.. coz it's free! dia akan buat satu pusingan di bandar Melbourne.. biasanyer tourist lah yg ramai naik trams nie.. sbb dia akan bagi banyak info tempat2 yg boleh dilawati sewaktu berada di Melbourne City...

DSC_0527 copy
tram meluncurr lajuuuuuuuuuuuuu!!!

DSC_0523 copy
Ok.. nie pun Tram jugak.. tapi nie tram yg berbayar yer!  korang kene beli tiket!  Trams nie more modernize sikit arr...
Ok perbezaan antara trams yg berbayar ngan trams city circle adelah salah satu nyer of coz lah free & berbayar... and secondly adelah route dia adelah berbeza.. of coz yg free tu very limited routes.. and timing dia pun very limited.. while trams yg berbayar tu akan cover pada jarak perjalanan yg sangatt jauh...

DSC_0521 copy
laluan trams adelah ditengah-tengah jalanraya yer!

DSC_0040 copy
kiri kanan adelah perhentian trams.. dah disebelah hujung tu adelah jalan raya bagi kenderaan biasa! So ibaratnyer kat Melbourne city nie laluan jalan raya dia ibarat ade 6 lorong! 2 lorong pergi-balik utk trams.. and 4 lorong utk kenderaan biasa..

DSC_0628 copy
lorong trams biasanye berkedudukan di tengah2 jalan raya... mula2 aku tengok cam scaryy gak.. cam boleh berlanggar jerk antara kereta ngan trams.. ye lah bukan ade divider punn... kalau ade divider pun waktu kat trams station dia jek.. kire very the open laluan dia... huhu...

DSC_0526 copy
nampak tak kat jalanraya tu ade track.. tu trams' track la tuu...

DSC_0530 copy
seronott naik trams oldskool nie.. hehhe.. sangat2 heritage taww!

DSC_0044 copy
tapi trams nie kalau during weekends memang penuh laa.. ramai org naik!

DSC_0047 copy
hehe.. gaya seorang tourist!

DSC_0049 copy
nie dihari pertama.. dok study about trams and all tourist destination around Melbourne City!

DSC_0262 copy
Ni dlm trams yg berbayor!  trams nie very modern laa.. cam LRT kite tapi standard dia cam train ERL yg KL Sentral-KLIA-KL Sentral tu yer! veryyy the comfortable taw!
Ok.. now kite move on pada train dia pulak!

DSC_0507 copy1
nie kat Southern Cross Station!

DSC_0508 copy
train system dia pun cover banyak tempat dan secara meluas! utk setiap route ade satu boooklet yg teball bukan main! penuh ngan jadual train! fuhh.. memang sistematik abiss laa... and of coz train adelah berbayar yer!
Pendek kata.. memang rasa sangatt convenience with their public transport.. nak ke sana ke mari. memang tak risau lah! :)

15 comments:

Mimy Hamid said...

public transport yang teratur dan terancang...superb..bila la malaysia nak jadi camni..teringin

Dee said...

transportation di negara maju mmg terbaek!!

Eri-chan said...

malaysia kalau nak cantik gini jalan takle sempit2..mak rempit pun tak boleh ader...sebab nanti dia langgar tram jek...

NeenaAnuar said...

Mimy:
malaysia boleh jadik camgini kalau duit2 rakyat digunakan & disalurkan dengan cara yg betol!

selagi duit kite digunakan utk support segala mak nenek expenses depa2 yg kat atas nunnn.. memang sampai biler pun kite takkan leh sampai ke tahap ini... hihi...

NeenaAnuar said...

Dee:
betol! kite kat sini kalau betol cara dan gayanyer mesti boleh capai tahap negara maju gak.. sebab singapore yg kecik tu pun dah dpt status negara maju.. huhuhu...

ye lah camne nak maju kalu petronas punyer keuntungan berbilionnn.. semalam baru announced untung sebanyak 63 billion.. tapi harga minyak kite masih tinggi.. harga barang naik.. taraf hidup makin tinggi.. ermm.. ermm.. ermm... :D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
haha.. ha'ah kan beb.. elok gak kalau ade tram nie.. biar si perempitt tu semua kene langgarrr ngan tramss jerk! hehehe.. :D

Biqque said...

agree with you. malaysia ni jauh ketinggalan bab public transport. i've been traveling around, negara lain better siut...

NeenaAnuar said...

Biqque:
betoi2... hehe.. berdoa semoga duit kite semua nanti dpt upgradekan public transport kite! huhuhu...

deqlis said...

setuju ngan Neena...

m'sia nie bukan takleh buat, tp duit buat2x takde..tp sebenarnya dok perabis expands mende2x yg tak penting utk org2x atasan...

my hubby kata, masa dia ke Korea pun sistem keretapi mmg superb... orang2x pun berhemah.. takler macam kat M'sia... mcm bidak sekolah berebut nak masuk train..malu jer kat tourist...

Wahidah said...

wah bestnya tram ne..nak try la..tetiba kan

tiefazatie said...

wah..serius superb habis nie!ble la msia nk jd cmnie ek..haha..

NeenaAnuar said...

deqlis:
yup! gitu lah gamaknyer kann.. huhuhu...

NeenaAnuar said...

Wahidah:
hehe.. memang best pong! :D

NeenaAnuar said...

tiefazatie:
hihi.. entah lah dear..

sW33tdARLiNG said...

gambar yg 2nd last tu nampak macam replica... cantikkkkk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails