COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, November 18, 2010

Salam Aidiladha... Pengorbanan... Trauma... Hikmahnya... & Put A Stop to It?


Salam Aidiladha my beloved readers.....

Raya Haji = Pengorbanan....2010 tahun dugaan buat aku.... awal tahun aku diduga dari segi kesihatan... dan di akhir tahun nie pulak aku di duga dengan kes rompakan berparang yg kalau silap hari bulan boleh meragut nyawa aku dan rakan2 baik aku yg lain... Ya Allah... hebat ujianMU buat ku Ya Allah... tapi aku redha ngan ujian dariMu... aku pasti & yakin ade hikmah yg tersembunyi disebalik apa yg terjadi ini...

DSC_0378 copy

Aku tak nafikan yg aku sedang berKORBAN perasaaan... aku sedang berperang dengan diri sendiri... emosi aku sangat terganggu selepas kejadian.. trauma yg aku lalui nie agak dasyat impak nyer... aku ingatkan mudah utk aku just CTRL+ALT+DELETE insiden hitam itu.. tapi rupanyer tidak!  Seriously ia bukan mudah seperti yg disangka!  Skg aku sudah hilang semangat.. mudah terkejut... hati mudah tersentuh... tetiba jerk boleh menangis.. tetiba jerk boleh termenung.. tetiba gak boleh jerk bergelak ketawa... dan skg aku juga seolah-olah hilang keyakinan diri... dan yg paling aku tak dapat terima biler aku jadik seperti seorang yg pelupa sedangkan aku tahu aku seorang yg tajam pemikiran dan boleh ingat setiap apa yg aku buat... Aku dah tanyer doktor atas simptom2 yg aku lalui nie... memang doktor kata trauma yg aku lalui nie makan masa jugak utk dipulihkan... ade yg ambil masa hampir sebulan dua tuk hilang & tanam balik keyakinan dlm diri....  Skg baru aku paham apa itu TRAUMA!  dulu selalu dengar org ckp.. skg aku sendiri dah laluinye...  Seriously aku yg tak ditetak ni pun dah trauma camgitu sekali.. camne lah Awien & Rudy yg dah sah2 kena acu ngan parang & lebih teruk biler diaorg kene gak tetak sikit dikepala ngan si binatang2 tuu... hmmm... I'm sure trauma diaorg lebih hebat dari aku kott or else they are really strongger than me!  Tapi doktor ade cakap... soal trauma nie bergantung pada setiap diri individu.. lain org lain penerimaan badan mereka... So aku harap kami bertiga kuat dalam menempuhi ujian dari mu ya Allah...   :(

Part of it.. aku jugak KORBANkan barang2 peribadi biler perompak dah angkut segala barang2 kesayangan aku... takpelah.. en. teman pesan.. duit boleh carik.. boleh jerr beli yg baru walaupun tak sama cam yg dah hilang tu... dia kata kalau hilang nyawa camner?  dah tentu tiada gantinyer... which aku memang totally agreed laaa.. pasal tu aku serah jerk bulat2 beg aku hari tu kat si perompak yg binatanggg tu!!!

Anyway... Setiap yg berlaku pasti ade hikmahnye kan? yea.. at this moment.. part of it aku dapat rasakan yg ikatan @ bonding antara aku, Zaa & Awien semakin rapat... bukan antara kami bertiga saja.. malah antara kami semua.. i.e. NeenaAnuar, ZaaLee & AwienRudy.. yea we are getting closer day by day! nilai persahabatan antara kami makin kuat... we really care for each other! Alhamdulillahh... walaupun macam2 dugaan yg kami tempoh lately nie... but we all still manage to be together! Luv you guyysss!!! 

Same goes between me & en. teman... segala2 yg berlaku nie mengeratkan lagi hubungan kami berdua... suddenly we just can't imagine if we lost each other! Ya allah ya tuhan ku... besar rahmat mu ini... yea... ternyata Allah sayangkan kami semua!!


IMG_6164 copy

Aku basically tak tahu nak kata apa.. dah mula rasa kekok nak berbloggin... ade jugak tetiba terdetik & rasa cam nak stop terus aktiviti berblogging... tapi entah laa... skg perasaan bercampur baur... biarlah masa yg menentukan nyer... harap2 by next week mood berblogging aku datang balik laa.... so korang doakan lah utk aku yer... coz aku nak share the actual scene @ kejadian sebenar disebalik tragedi rompakan yg berlaku pada aku dan BFF minggu lepas dan jugak cerita cuti2 penang ku!


52 comments:

joijoi80 said...

Berhati2 lah dimasa hadapan... itulah malang tidak berbau..apapun syukurlah semua selamat .

Princess Kekuri said...

sis, sye doakan agar akak cepat2 baik, no trauma lagi ok, we all ur readers will support u sis :)

nuraitul said...

nauzubillah..mujur kak neena ngan kwn-kwn akak ok..alhamdulillah..kak neena kna kuat tau..jgn mudah patah semangat..ini semua ujian Allah kak..kuat tau..moga akak sentiasa dlm keadaan baik2 sahaja..amin..

cikbedahlaser said...

take ur time to rest kak....
btol kata abg nuar tu...
hrta boleh cari... nyawa ade satu je...
syukur kehadrat allah..hari ni akak masih bernafas... dan masih sihat...
byk kan la xtvt dgn yg tersyg pasni.. jd mungkin dr situ akak leh lawan balik trauma tu... cuba buat satu xtvt baru yg boleh kuatkan balik akak...
pergi cycling ke... back to nature ke...

ape2 pon..good luck... n smoga lebih kuat pasni...

:)
need to see ur cheerful smile...

Atiqah Adnan said...

my dear neena~
hope neena cepat sembuh k..
u're strong babe.. saya tahu..
kuatkan semangat eak..
erm.. pasti ada hikmah disebalik kejadian.. mesti trauma.. kalau saya kat tempat neena pun erm tak dapat bayangkan macam mane.. err..

take care dear. nanti ceritakan kejadian tu k.. n maybe blogging salah satu cara terapi untuk hilangkan stress or trauma... ^^

Shu Shinju said...

take time yer kak.... sian akak... jaga diri bebaik yer....

miss u so much...

Softtouch [Hanim] said...

berat mata memandang baerat lagi bahu memikul...sy tau neena sgt berat mghadapi dugaan2 tu smeua..
take care yer neena...kalu boleh, cube neena cr air penawar utk pulih semangat ker..yg saya tau satu tempat kat bangi, Darul Syifa' dimiliki oleh ustaz harun din...take care yer..

Dee said...

moga you n your friends terus tabah dan pulih keyakinan diri..bit by bit..day by day..insyaallah..

Aini said...

jgn la stop blogging.. rindu nak baca entri bergmbar cntik2 oh...huhu..

be strong k sis, kitorg sentiasa support.. =)

deatH_luVer said...

neena..
kuat okeh..
jangan biarkan ape yang berlaku itu menghilangkan NEENA yang dulu...

RUGI....

kamu harus kuat..

HAIZAN said...

salam sis...be strong k...insyaalah semuanya akan kembali pulih seperti biasa.....

cik puan akish said...

take care my dear....=)

POSH76 said...

setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmahnyer..yang penting u selamat ..take care

haidi takeAfoto said...

salam kak neena..buat2 bersabar..doa byk..insyaAllah ade hikmah sume tu...

sy sendiri pn akan trauma kalu bende cmtu jadi btul2 depan mata..tabah, kuatkan diri...ni je pn yg boleh advice sbb xpnh alami sume ni sendiri..

bz kan life kak neena..lebih alert n berhati2 next time..emm kak neena kuat kan...sy fhm sgt..mmg tgh trauma skg.tp klu boleh..kurangkan depend on medication..tkut ade side effect lak nti..abg nuar ade kan...jgn la pk sgt hal2 ni...

Lia said...

Neena yg dulu ceria aja Lia kenal.. Jadi Neena kena sabar ye dgn segala dugaan yg Allah s.w.t uji ni.. Neena kena kuat kan semangat ye..
Take care dear...

Nur Irfan Juezrie said...

akak... be strong ya!! ju tau akak boleh, akak kuat. u can do it.. cuma kena ambik masa la sket.. sbb benda tu bukan benda main2 kan.. akak jgn la stop berblogin ya.. akak bygkan betapa ramainya follower akak sedih nti ya.. pls.. teruskan berbloggin ye.. insyaAllah..

xi da ya said...

take ur time sis..
i know u can handle it..
Be thankful that u r still alive..
I always support u.:)

Leez M. Saaid said...

go girl and be strong !!!
setiap kejadian ada hikmahnya.
think positive!!!

Deqna said...

yer betul tu.. setiap berlaku ada hikmahnya..

tapi bukan tuk berhenti blogging yer.. i know blogging is your passion..

-aNida OtHmaN- said...

ermmmm to kakNeena....KUAT KAN SEMANGAT yaa......SAYA TAHU akak adalah seorang yg sangt kUat......

tabah hadapi dugaan yg hebat nie.... AKAK jgnlaa stop Blogin.....nanti saya dendam rinduuuu ngan akak...huwaaaaa....

BTW, saya dr jauh mendoakan akak sentiasa berda dalam kesejahteraaan dan kedaMaian....

Love U kakNEena

ratusiput said...

aku sentiasa doakan ko nin...

CuppyCakeMommy said...

astaga..i baru tahu..so sorry babe..
i hope you will stay strong..i doakan yang baik2 buat kalian semua

Mimy Hamid said...

welcome back dear..its take time to polish ur remind ur memory..but its ok dear..take care and rest...anything just ask what u needed from us...love ya

sLEEping BEauty said...

dear neena ..
i doakan yg terbaik utk u lepas ni ..
ade hikmahnya disebalik kejadian ..

mekchu said...

brg2 dlm beg? jap nak bayangkan segala mak nenek yg ada dlm beg neena tu.. 1-2 ribu mmg tak lari la.. tapi betul kata en.teman tu, nyawa lagi penting kan.. korang selamat, itu yg penting.. kejadian ni mmg akan mengeratkan lagi friendship uols.. be strong dear..

NeenaAnuar said...

joijoi:
Insyallah.. thanks!

NeenaAnuar said...

Princess Kekuri:
TQ so much dear! muuuaahhss!!

NeenaAnuar said...

nuraitul:
Insyallah.. TQ dear! :)

NeenaAnuar said...

cikbedahlaser:
yea.. betoi tu dear.. TQ so much ok! *HUGS*

NeenaAnuar said...

Atiqah:
insyallah dear... TQ so much! will try to blog it out later yeah! thanks! :)

NeenaAnuar said...

Shu:
Miss you too dear! thanks a lot! muuuaahhss!!!

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
yea... skg memang tengah ambil air pulihkan semangat.. insyallah.. will try it out.. thanks dear! muaahhss!!

NeenaAnuar said...

Dee:
insyallah sis! TQ so much yeah! ;)

NeenaAnuar said...

Aini:
hehehehe... TQ dear! :D

NeenaAnuar said...

deatH_luVer:
insyallah dear! thank you so much! HUGS!

NeenaAnuar said...

HAIZAN:
salam dear.. yea.. insyallah.. mungkin makan masa jerk.. thanks dear! :)

NeenaAnuar said...

cik puan akish:
TQ sis! :D

NeenaAnuar said...

POSH:
thanks beb! :)

NeenaAnuar said...

haidi:
salam dik! Thanks a lot! insyallah will try to overcome it! :)

NeenaAnuar said...

Lia:
insyallah sis! TQ so much yeah! muaahhss!!

NeenaAnuar said...

Jue:
hihihi.. Insyallah dear.. now dlm process tuk recover.. harap semua nyer kembali pulih seperti sedia kala.. thanks a lot yeah! luv ya!

NeenaAnuar said...

xi da ya:
yup! insyallah! TQ so much dear! muaahss!! ;)

NeenaAnuar said...

Leez:
TQ so much kak Leez! insyallah.. aminn.. :)

NeenaAnuar said...

Deqna:
Thanks my fren! :)

NeenaAnuar said...

aNida:
I love you too dear! muaahhss!! TQ so muchh ok! HUGS! :)

NeenaAnuar said...

ratusiput:
TQ beb! muahhss!!

NeenaAnuar said...

CuppyCakeMommy:
TQ so much sis! HUGS!

NeenaAnuar said...

Mimy:
TQ so much beb! I love yoU! muaaaahhssss & HUGS!!

NeenaAnuar said...

sLEEping BEauty:
insyallah dear! TQ so much yeah! muaahss!!

NeenaAnuar said...

mekchu:
uuuuwwwwwwaaaaaaaaaaaaa.... :(
yea.. biler kenangkan nyawa lagi berharga.. so apa yg hilang tu tiada nilainyer lagi dah.. huhuhu..

TQ so much mekchu! muahhss!!

Jemari Seni said...

Nauzubillah... Allah menduga dgn berbagai cara hope u n fren be strong yer!
Alhamdullilah u still have each other... Ngeri bila baca pasal rompakan ni.
Semoga segera pulih dan jgn putus asa ok!

Take Care Dik!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

take ur time dear..insya-allah pasti ada hikmah yang tersembunyi dan kita sendiri xpasti kerana ALLAH dah nyatakan..setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya...harta benda duit ringgit kita boleh cari..tapi nyawa dan nilai persahabatan tiada tandingan dan nilai yang dapat di beli..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails