COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 13, 2011

Selalunya Orang Idamkan Rambut Yang Lembut & Lurus Kan? Tetapi Jangan Lupa Ade Jugak Kelebihan Orang Yang Berambut Tebal, Kasar Lagi Kusut Nie!

Dulu... aku selalu tak puas hati ngan rambut aku sendiri.. selalu being annoyed biler mana rambut nie nak buat pesenn apa pun tak menjadik!  pendek kata.. Apaaaaa Punnnnn Takkk Boleyyyyyyyyyyy!!!!  

Selalu jerr vengangg sbb rambut nie kembang cam singa lahh.. kasarr lah.. ketaq-ketaqq lahhh... then potong style cam mana sekali pun memang tak penah yg menjadik dan puas hati... sampai penah satu masa fedup gilerr.. ckp kat diri sendiri.. Ok Fine.. rambut aku ni takde fesyen lain yg boleh aku buat melainkan ikat satuuu jerk!

P1000415
gambar dari 'gobok'... way back in 2009!  camgini lah rupe aku since sekolah dulu.. ikat rambut toncit satu!  Itu pun rambut tu aku dah buat hair relaxer + potong kasik nipis!
Tapi sejak 2009... aku dah ketemuan dengan my hairdresser yg sangatt gorjes! yg pandai berikan pendapat on my hair.. yg tahu camne nak handle rambut gonjeng aku nie...  Dia dah tak kasik aku nipis kan rambut lagik.. dia kata rambut aku lebat.. cantik kalau buat half relaxer (on top part) and another half digital perm (on bottom part).. walaupun pada mulanye aku memang cuakk and cam tak percaya dengan kebolehan dia menghandle rambut aku tapi aku gagah dan beranikan diri jugak utk percaya pada bakat yg dia miliki... 

aku bukan apa.. fobia tak sudah2 ngan hair dresser sebelum2 nie.. macam2 lah yg diaorg wat ngan rambut aku.. end up hampeh! semuanye tak menjadik... so tu yg aku risau biler tiap kali hair dresser suggest macam2 kat aku.. aku memang serikk lah nak mencuba apa2.. sebab biler asal buat selalu nyer memang output nya sangat2 lah mendukacitakan! tu yg end up aku ikat jerk rambut aku secara toncit satu!  senang abis citer!

Sekarang nie.. dah terbalik pulak.. kalau dulu selalu emo ngan rambut yg kasar.. lebatt dan mengerbang cam hantoo... now tidak lagi.. in fact aku rasa bersyukur sangat2 pulak ngan dikurniakan rambut yg lebatt kasar camgini... coz disebabkan lebat dan kasar tu lah aku boleh buat Hair Bun Sytle camgini secara semula jadi which tanpa menggunakan sebarang hair clip pun!  and bertambah happy biler dah buat style rambut half relaxer and half digital perm.. rambut aku dah boleh dilepas kan... so takde lah asyik nak berikat jerk doplohempatjam!  Kalau tak dulu. memang selaluuu jerk tensionnn.. emooo.. jelesss lagi lah takyah nak ckp bile tengok rambut mereka2 yg cantik dilepaskan!  


Penah jugak lah hairdresser aku yg dulu2 advised utk buat hair rebonding.. tapi serious aku tak minat nak buat sekali pun coz aku tahu kalau buat hair rebonding nie... rambut kite yg original akan tumbuh.. then satu keadaan yg aku confirm tak leh nak terima bile part rambut baru tu tumbuh nanti... serious scary tengok rambut ketaqqq VS rambut lurus cam pembaris! uhuhu....

Aku pernah jugak dpt a few message dari kengkawan yg tanye kat aku.. naper rambut diaorg tak leh buat hair bun cam aku nie.. coz biler diaorg buat.. rambut diaorg jatuh balik.. dlm erti kata lain...  Licin and never hold up!  Yup! memang aku tak nafikan yg rambut kalau nipis.. lagi ditambah pulak dengan licin... memang susah utk korang nak buat hair bun style cam aku nie yg tanpa menggunakan sebarang clip!  Rambut yg licin dan halus memang agar sukar utk hold up your hair back!

Tapi kalau rambut korang nipis.. but kasar... haaa.. memang ade high chances utk buat hair bun style tanpa menggunakan sebarang clip!   Tak caya?? tengok nie!  

DSC_0069 copy
Seee!! rambut Qaseh pun dah boleh di Bun kan tau! :D

DSC_0064 copy
tapi ciputt jerk lahh! hihi...

DSC_0073 copy
Still tak leh challenge Untie Nin dia punyer bun yg segedebuk tu! hahaha.. :p

DSC_0071 copy
Like Untie Like Niece!!! :D
Ok.. ade jugak hari tu yg bertanyakan kat aku.. camne cara aku maintain rambut aku.... seriously nak bagi tahu yg aku adelah sangat femalasss lipasss nak pegi hair salon.. nak wat treatment tok nenek segala! tak koserr nak menghabiskan duit dan jugak masa!  aku punyer penjagaan simple jerk... wash.. then kalau rajin bubuh Mask.. then hair serum memang tiap2 hari pun aku pakai!  Dulu aku dah penah blog out dah cara penjagaan rambut aku nie.. in case ade yg carik2 kat sini tak jumpa... hah nahh... clik jerk kat SINI & SINI! :)

 

8 comments:

mrs.ecam said...

uish x yah pki clip ek....jeles aku...sbb rmbut aku klu wat cenggitu msti jth blk...pki clip pong jth lgkn x pki ye x...last2 fotong fendek jek senanggg...heeee

ezanoor said...

sist, klu kulit kepala gatal like mcm ada kelumumur tapi kelumumur nye tak nampak, bole ke pakai jenis loreal yg ni??? dlu pakai loreal tapi x hilang la kelumumur tu... :(

GoJeS said...

waweee....kami pulak mslh rmbut keguguran..tensennnn!
klu nk wat hair treatment sokmo mmg la byk kene sacrifice di citu kan..xjmp lg shampoo dan kaedah yg bersesuain dan mudah..erkk..hihih;)

Pepel BoNda AmaNi said...

yeah rambut kita adalah sama jenis...lebat...n kasar..dulu masa sekolah slalu jerk aku rasa rendah diri...nak pesen2 kan rambut pun takut...setakat ikat pony tail jerk la..mampu..tue pun segenggam...

tapi rambut ko memang superbb la jeng..cantik...

Anum said...

comel
dua2 cute

Dee said...

mmg lawa rambut kalian berdua..comel gedek2..eh..tersebut nama uncle gedek lak..hahaha..

Mimy Hamid said...

yup aku akui ...aku la salah sorang yang tak leh buat bun sebab rambut agak nipis dan lurus..huwaaaaaaa jeles hokeh rambut kembang cantik je wat siput

mekchu said...

rambut lebat, but yet still licin.. pokok pangkalnya kalo yg jenis licin mmg kim salam je la nak gulung2 buat bun sambil tgk tv.. paling tidak kena lenguh ketiak dulu baru berjaya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails