COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, October 21, 2011

My Gorjes Gulai Ikan Singgang Terengganu ~ Menu Utk Orang Pantang Bersalin!

Selain dari jaga baby Anith Zara.. mak baby tu pun nak gak ditengok-tengok kan.. since aku nie bekerja... so aku buat mana yg sempat & dannnn jerk lah... Cam adik aku.. dia dah takde mak mertua.. mak sendiri pun dah takde.. so pandai2 lah menjaga diri sendiri selagi termampu...

So hari tu sempat lah jugak aku masakkan adik aku Sup Ayam and Gulai Ikan Singgang!  First time okkk aku masak Gulai Ikan Singgang nie... lauk nie memang favorite orang2 terengganu... kalau diaorg masak lauk nie... memang diaorg guna ikan tongkol ataupun ade yg mengenalinya dengan nama ikan aye @ ikan tuna...  Arwah Tok & Tokki aku memang suker giler ngan lauk nie.. and arwah Mak aku pun tak terkecuali.. aku jerkk yg tak menurun sangat darah keturunan suker makan lauk org ganu nie.. ehehe.. entah ler.. maybe aku rasa cam tak pedas tu kot yg buatkan aku tak layan sangat and also rasa cam kuah tu plain sangat... just like air ikan yg rasa cam masam2.. hehehe..

Buttttttttt!! bile aku bertemu sesuatu yg sangat gorjess utk dimakan ngan lauk nie... teruss aku dah jadik minat kat lauk ikan singgang nie! ehehe..apa yg gorjes sangat tu? nanti2 lah aku share kat next entry ek! hehehe.. now nak share dulu resipi Gulai Ikan Singgang Terengganu nie.. senang gilozzzzz membuat nya. sambil ko basuh pinggan mangkuk, kemas umah & cuci baju pu korang leh masak lauk nie! gilerrr punye simple! 

DSC_0372 copy
My Gorjes Gulai Ikan Singgang!
Resipi nya mudah saja... just main campak2 jerk! Tak sampai 10 minit siap lah... Ok.. bahan2 yg diperlukan adelah seperti berikut...

- Ikan ikut suker nak buh jenis apa.. cam aku nie guna ikan selar kuning... atas permintaan ibu yg bersalin tu.. :D
- Lengkuas 3-4 hiris
- kunyit hidup or serbuk kunyit...
- asam gelugor/keping
- serai (dititik)
- bawang merah & bawang putih (dihiris)
- cili padi (kalau nak rasa pedas2 sikit diketukkan sikit)

Cara nak masak.. ko bubuh air dlm periuk.. pastu masukkan jer semua bahan2 tu... lengkuas, asam gelugor/keping, serai, bawang merah & putih yg dah dihiris-hiris tu.. and jugak cili padi kalau nak rasa pedas sikit.. then bile agak2 air dah mendidih tu boleh lah bubuhkan serbuk kunyit or kunyit hidup kedalamnya.. then boleh bubuh ikan kedalam gulai tersebut... last but not least.. bubuh lah garam & gula secukup rasa... Then siap!!! Oh yaa.. cuma satu.. like asam keping tu kalau boleh bubuh lebih sikit pun takpe.. coz gulai nie memang dia perlukan rasa masam yg lebih sikit then baru sedap! :)

Mudah kan?? ehehe... seriously lauk nie sangatt sihat utk mereka2 yg nak menjaga berat badan! sbb ianya tak berlemak mahupun berminyak!  So sapa2 nak diet.. sila buat menu nie eh! :D

15 comments:

Anum said...

terbaik sis

Shu Shinju said...

lauk ni orang panggil MASAK PINDANG gak kan... menu ni selalu gak mak buat kalau rasa malas nak masak..hihihihihi..mmg sedap... mak kalau buat selalu pakai ikan yg ketol2 tu..gorengkan dulu..ikan apa erk..hihihi...xtau nama ikan tu..:D

atty's said...

kty suka giler lauk singgang ni..tp kty buat pedas skit..sbb tumbuk cili api ..kalau pakai ikan parang atau siakap lagi sedap.

mama tisya said...

1st time tgk gulai ikan singgang color kuning cz ltk kunyit..kita slalu wat color putih

Mimy Hamid said...

aku leh tiru ni..megat giler ikan singgang...seminggu makan pun takpe...tp kat tgnu color putih je kan....kalau tak letak kunyit tak pe kan...aku nak seprise konon pndai buat ni guna resepi ko..hehe

SURIA AMANDA said...

until today along fail masak pindang..x menjadi

Dee said...

kata my sis..ini lauk org pemalas..hahaha..sebab senang nak buatkan..tp budak2 pun suka..

makdara TERdiva said...

kalau lauk cenggini..bukan diet lagik dik..

makin bertambah2 nasik ada ler..haishhh

Queen said...

mek suke..tp yabang lgsung tak sentuh pun lauk i..so dah xbuat

mrs chenta said...

xkira..nanti zety pantang akak kena masak ok!

♥MAMASYAZA♥ said...

masak singgang camni, feveret en. abah. hari2 pun takpe

O'gosh said...

mekasih share..mmg akan jadi santapan harian x lama lagi ni...hehe

hamzah ian said...

serius nampak sedap.. hoho

eLLy said...

Slurppppp .....
ai like singgang pedas2 makan lak dng nasik panas2 :D

wahida said...

perghhh..lauk feveret ni..bukan org bersalin je suka mkn, aku yg dah lama beranak ni pun suka tau!!

mkn lak ngan nasi panas2...waduh!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails