COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, October 19, 2011

When Is Your Turn? Bila Lagi Nak Ade Anak Nie? Ok Lah!! Akhirnya Saya Bakal Dapat 4 Org Anak??? Dannnnnnnnnnnnnggggggggggg!!!!

Bosan eh gambar banyak sangat kat sini? ahahaha.. sorry lah kot2 ade yg busann... actually ade banyakkkkk lagi gambar2 yg nak dishare kan.. tapi kite stop lah jap... kite sambung esok lusa eh! :D

So entry nie adelah entry tanpa sebarang gambar.. entry nak membebel pulok!

Since lately nie banyak citer pasal my new born... bukan born dari 'tingkap' aku.. tapi dari 'tingkap' adik aku... ahahhaa... tapi tak kisah lah.. still rasa cam aku lak yg bersalin.. so terujaaa nak share banyak2 gamboo babyy kat sini...

Anyway aku nak say TQ so much lah pada yg mendoakan aku utk dpt baby cepat2... Sapa yg takmo kann?? haruss lah mahuu... and as usual.. soalan pebret adelah... BILEEEEEEEEEE????????????  Haa... nie soalan yg paling best nie!  ehehhee..

Ok.. just wanna share kejadian somewhere around last month... Aku adelah terjumpa ngan someone which almost 6 years we never meet each other...  since dah lama tak jumpa.. so kami pun borak2 lah.... kalau dah lama tak jumpa.. confirm nie adelah soalan standard yg akan terpacul!

Mr. L:  So you're married?
Me:  Yup!

Mr. L:  Ohh.. dah lama dah?
Me: Dahhhh.. going to be 6 years already! :)


Mr. L:  Ooh Ok... So How many kids dah?
Me:   *dengan nada gurauan*  4!  (jawapan yg terpacul secara spontannnnnnnnnn gilerrr!)

Daaaaaaaannnnnnnnnnnnnnggggggggggggggg!!!!! :p

Apakah betol aku akan beranak 4? or kembar 4?  hohoho... aku pun tak tahu camne leh lajuu jerk terpacul nombor 4 tu kuar dari mulut aku! ahaha.. lantak! tak kisah lah berapa pun kannn... aku terima jerr...

Tapi aku tak rasa apa pun biler Mr. L tu tanyer aku akan isu nie.. coz kiteorg memang dah lama tak ketemu.. before aku kawin lagi... so aku anggap itu soalan yg biasa org akan tanyer biler kite dah lost2 contact nie kan...  atau pun dengan org yg baru first time kite berkenalan... so soalan dah kawin? dah ade anak? soalan2 nie adelah sangatttt common pada aku which aku tak rasa apa pun dan sedia menjawabbnya coz pahammm first time kite jumpa kan... so adatlah nak bersuai kenal gitu...

But... Yg agak nyampahh kalau org yg dah biasa kite jumpa... but dok pulunnn lagi soalan2 yg sama.. balik2 tanyer soalan yg sama... apakahhh tujuan sebenar soalan mu itu wahai insan???

Cam aku laa.. kalau sekali aku dah tanyer org tu... org tu dah bagi jawapan... aku dah faham dah.. takde nyer nak tanyer ulang2 kali.. over and over again.. like tahun nie raya ko tanyer.. tahun depan raya ko tanyer lagi... ko nak kene lempangg ke or tempeleng lagi best???

Agak2 lah kalau kot yer dah takde modal nak borak.... jgn lah soalan yg agak 'sensitif' ko nak tanyer berkali-kali... pada aku semua org pun tak berapa nak berkenannn kalau isu tak beranak nie ditanyer ulang2 kali... even bukan yg tak beranak ajerr... yg dah beranak pun kene gak tanyer biler nak menambah kannnn? So the best thiing is... letakkan lah diri kite di tempat org yg kite nak tanyer tu... agak2 kalau kite berada dlm kasut org yg bertanyer tuu... adekah kite suker?? adekah kite seronok nak jawab persoalan yg berulang-ulang kali tu?  So adelah lebih baik kite fikir dulu apa org rasa dengan kite meletakkan diri kite terlebih dahulu di dalam diri mereka!

Cam contoh.. walaupun kite dah ade anak 8, dan sedang mengandong anak yg ke 9... then kite ngan ringan mulut gi tanyer org yg takde anak nie... "Siti (bukan nama sebenar)... biler ko nak beranak nie?"

Ok.. skg ko agak2 suker tak kalau org yg tanye ko tu ckp camgini pulak... "Jenab (bukan nama sebenar)... ko dah macam kilang dah hah... anak dah boleh buat satu pasukan bola!"

Kalau ade yg jenis tak amik port or tak kisah... rasanye mungkin diaorg ok jerk kot.. but kalau ade yg jenis emotional.. jenis yg tak leh tahan bile org bertanyakan itu ini.. memang confirm akan sentapp arr!!  So persoalan nya.. aku jenis yg mana satu?? sentap atau tidak??

Ok... aku nie depends actually.. aku jenis yg very open minded.. aku jenis yg tak kisah sangatt pun org nak tanyer naper aku tak beranak-anak lagi.. (walhal dah lali keluli dah sebenarnyer.. so tu yg tak kisah tu! :p)  But seriously aku jenis yg tak mo amik berat or pusing sangat lah akan hal nie.. coz to me.. yg penting aku tahu everything about my journey of life! I'm happy with en.teman and same goes for en.teman yg tak penah ade issue akan hal ini... So why worry about others???  Let them ask.. let them talk.. let them say whatever they want... coz to me yg penting.. aku dan en. teman happy! not to make other people happy.. isn't it? :)

Btw... just nak share lagi satu cerita... selain dari org bertanyakan soalan bile nak ade anak sendiri... ade lagi beberapa soalan hot and spicy yg penah org tanye kat aku... antaranya adelah....

.... Bile ko nak ade anak sendiri nie? Ke ko takot alignment body ko lari nanti?.... ~ Alooo!!! sikit pun tak worry.. kalau kite pandai jaga diri & body.. insyallah kite boleh back to our own figure.. lagi pun Premium Beautiful kan adeee?? :p

..... ko belum ade anak lagi ke? Laa.. ko planning ke??... ~ Alooo!!! kalau saya plan punn.. takkan lah saya nak gebanggg apa plan saya! So skg nie saya plak yg nak tahu.. awk concern about saya takde anak.. or awak nak kepochi tentang hal saya? :p

Seriously mulut org bukan boleh ditutup pun... so pada sapa2 yg belum punya ade anak tu.. takyah lah korang bazir masa dan tenaga nak stress2 bile org tanye soalan2 camgini... biar kan jer!  sbb soalan nie takkan abis punyer.. ko tak caya?  baca nie!

When You're single, people ask about boyfriend...
When You have a boyfriend or fiancee, they ask about wedding?
When You get married, they ask when will you get pregnant?
When You already have one, they ask when is little brother or sister coming?
When you divorce they ask why?
Then If you move on, they ask why so quickly?
Remember.. People will never stop asking!
So just enjoy your life to the fullest! 

Ok lah.. kite amik lah org mungkin terlalu concerned ngan kite... naper lah kite yg dah bertahun-tahun kawin nie tak beranak-anak yer... hurmm.... soalan biler tu aku rasa jgn lah ditanyer pada org yg tak beranak pinak lagi.. aku rasa soalan tu ko tujukan pada yg Maha Berkuasa lagi Maha Esa much better!  So apa kata time sembahyang.. ko berdoa kan utk org2 yg tak beranak-anak lagi nie kan cam gini.. dan mungkin jugak ko boleh tanyer terus pada yang berkuasa diatas Sana...

"Ya Allah... Biler lah agaknya kawan ku tu nak mengandung? Bile agaknya Engkau mahu berikan zuriat buat nya... Ya Allah.. aku berdoa agar Engkau kurniakan lah zuriat pada kawan ku itu secepat yg mungkin.. Aminnnnn!!"

Haaaa.. don't you think it will be much better??  Dari ko susah payah tanye kat org yg tak beranak lagi nie.. mana lah dia ade jawapannn!! adusss korang2 yg bertanya nie pun satu lah!! hehehee... so lepas nie wat camgini tau.. kalau agak2 nak tanye pada tuan badan... jgn tanye kat tuan punye badan.. lebih baik korang gie tanya pada sang Pencipta yg maha Agung....

Lagi satu aku nak ckp... kengkadang kite nie tak tahu apa masalah org... so jgn lah kite terlaluu show off concern kite tu melampau sangat.. kalau ade org yg tak beranak-anak lagi tu mungkin kot selain dia takde rezeki belum masanye lagi.. mungkin jugak diaorg merancang utk sesuatu yg lebih baik dalam hidup mereka.. mungkin mereka nak sambung belajar.. tapi takmo buat maksiat.. diaorg kawin.. so they plan their life! or maybe ade jugak pasangan yg ingin mengukuhkan kedudukan kewangan diaorg dulu before ade anak so that bile dah ade anak nanti.. tak lah susah merempat! paham2 jerk lah dunia sekarang nie.. serba serbi nya mahal!!  so demi taknak menyiksa anak yg lahir tak cukup pakai makan minum.. or maybe jugak diaorg dlm process nak mengenal hati budi sesama pasangan.. masih belum ade keserasian hidup bersama.. so dari situ mungkin diaorg merancang jugak! 

Aku rasa tak salah merancang nie kalau demi kebaikan bersama.. coz Anak nie adelah satu anugerah dan jugak TANGGUNGJAWAB yg sangat besar.. ia juga merupakan satu AMANAH dari Allah... kalau kite gagal dlm membesarkan anak2.. berdosa kite!  Actually aku ade lagi beberapa pandangan dan pendapat akan isu hal rumahtangga nie.. but I'll share it in different entry lah nanti ye! (:

17 comments:

Nieta Shairi said...

betol kak neen. sy yg baru kawin 4bulan lebih pun org dh tanya bila nak ade anak. bukan xnak, dh rezeki belom smpi. rimas asek kene tuju soklan tu je. nikan pulak kak neen yg dah kawin lame.
tension je org ty. klu ade jual pil terus ade baby dlm perot nak je sy beli. sedih+geram pon ade org asek ty benda same je..huhu

PinKy MoMMa said...

neena sayang..u anggap jer dia wartawan yang suka pada u hahaha..

next time kalau org tanya..u jawab camni..itu semua rahsia Allah..saper la kite nak menyoal kekuasan Dia..

ok..simple dan menyengat hahaha..

kathy jem said...

yee sy sngt setuju pandangan neena tu..!suke bc entry kali ni.. =)

ameris said...

neena darling, saya penah merasa bila 4 kali raya xde anak. setiap mulut pasti bertanya. really understand ur situation. saya doakan awk cepat ada baby nnt.

CaMbEsT said...

Sis, we are on the same ship!
Thanks sis for this Brilliant Entry. sy ada few answers for this kind of ppl ...

1. "drp ko tnya aku, elok ko tnya Allah... ada brannn? (versi tension sbb soklan sama dr org sama kali ke 1400.

2. "kalo aku ada mesin yg boleh buat, aku bg sedozen kt ko" (versi geram thp gaban

3. "InsyaAllah, doa-doakanlah yer" (versi sopan thp span

4. "On the way ni. highway ttp. kami pakai jln lama" (versi ttp topik)

hehe saja ja sis.. kdg2 mcm tu lah kita dengan gelagat manusia ni.. thanks again sis.. lepas baca ur entry (yg sebijik sebijan dok berlegar dibenak hati ni),

from this --> T_____T

i turn to this --> ^____^

Mia-Ina said...

soalan femes yg menduga diri sy kini..sabar kak..sama2x bertahan..ada hikmah apa yg jd

Mimy Hamid said...

setuju beb jangan terlalu mempertikaikan orang...putaran hidup kita sama je..yang penting doakan sesama insan nikmati apa yang di ingini..amin

mrs puex said...

agreed!!

ai dh ade sorg anak but org stil tnye bile nak no 2? helo tu keje tuhan tau..kita hanya manpu merancang dan setiap kejadian tu ade hikmahnye kan??kan?..:D

Rai said...

@pinky momma : i nak amek ayat u la nk menjawab orang yg salu tnya soklan cegini. hiihihihihi..... bosan nk menjawab kan kak pasal baby ni. mcmlah boleh nk perambat sperm pegi kat teloq. wakakakakakakak.....

Daleela said...

Dear... u r not alone.. Allah sayang kita....

I kalau orang tanya, i cakap nak tido puas2, nak rehat puas2... banyak masa.. (gerammmm.. huhuhuhu)

Deqna said...

rasanya sumer org pun tak lari dari ditanya soalan2 tu kan..

apa yg kita leh buat ialah bersabar dan berdoa...Dia yg lebih tahu kan..

aku pun kalau org tanya aku soklan2 yg macam agak2 sentap tuh.. aku just jawab dengan senyuman jer.. pastu blah...

mekchu said...

mekchu dah LIKE kan those words kat fb hari tu.. very true!!

agaknya nak kena ada anak bilangan 5 (balance, tidak ramai, tidak kurang) kot baru dorang berhenti tanya dan tanya.. kalo tidak, selagi itu lah tercaring lebeyyyyy....

mydear deeyarn said...

sabar neena, akak pun sama dh 12 tahun. org dh boring nak tanya dah...haha

meh akak share nasihat mufti ni. bagus sgt

Mufti Ismail Menk
When are you going to have children? Whilst some may not mind, that question & other similar questions can be very embarrassing & at times rather hurtful too. The stress of those who cannot have children even though they would love to is increased by such unnecessary questions which make it seem like they have chosen not to have children yet they have no say in the matter. It is our duty to be sensitive about such issues & not just take it for granted. Questioning about the details of the lives of others is a VERY bad habit that leads to full blown gossip. Let us develop a policy of staying away from whatever is "none of our business".

zidhan a.k.a ember said...

saya setuju sgt pandangan sis neena nie!

kalu la saya bole cakap dengan org-org tu guna pandangan sis ni rasa-rasa diorg nak paham tak? hehe..

walauapepun rezeki di tangan tuhan, lambat atau cepat mesti ade hikmahnye by the way saya kawen da masuk 5 tahun, rezeki anak takde lagi tp rezeki lain melimpah-limpah tuhan bg..Alhamdulillah..=)

MadaM LaLa said...

sekapal!!!

dah 3 tahun!!

macam2 dah soalan maut di jawab...

lantak la.. janji kita suami isteri romantik n bahagia..

org lain mampu?
hahahaha

misslotuselise said...

Assalam... Kita serupa. Msk angka 3 dah!!! Tgh berusaha gigih

misslotuselise said...

Assalam.. Kita serupa!!! Dah msk angka 3 dah. Now still prosess. InsyaAllah ada la rezeki kita semua.. Aminn.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails