COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, October 28, 2011

Diwali Dinner @ FAVOLA (Italian Venetian Restaurant) Le Meridian Hotel!

Setelah memenatkan diri di siang hari di office yg gorjes.. di malam hari nya pulak masa utk memanjakan diri dengan makan makanan Italian Fusion!

DSC_0794 copy
bertempat di FAVOLA (Italian Venetian Restaurant) yg terletak di Hotel Le Meridian KL!
Pertama kali aku menjejakkan kaki ke restaurant nie...  mula2 cam cuakk gak takot tak leh nak makan makanan2 fusion nie.. coz aku nie lidah org kampung.. aku enjoy tempoyak, petai, budu dan sambal belacan! serius aku tak tipu nie! aku memang kurenggggggggggg sikit ngan food2 yg bercitara ala barat nie melainkan spaghetti & salads jerk!  Tapi dah ade peluang utk gie makan kat tempat exclusive camgini.. takkan nak tolak kann.. rugi woooo! so kite harus mencuba... ngan harapan food2 yg bakal disajikan tu boleh lalu dengan jaya nya kat anak tekak aku nie! uhuhu....

DSC_0640 copy
kelass kauuu... setiap org yg datang ade print out nama seorang satu okkk!

DSC_0708 copy
nie lah keadaan restaurant nya.. seriously it is really comfortable, cozy and romantic!  tapi disebabkan aku bawak camera godang en. teman tanpa pandai setting pada mode available light.. maka mode gambar2 kat dlm restaurant nie adelah  menggunakan direct flash saja!
DSC_0713 copy
ok nampak gayanya chef dah bersedia nak hidangkan juadah pada para tamu... So lets yummm yumm!!!

DSC_0653 copy
1st Menu: Chef Antipasti ~ A selection of five antipasti freddo for you to sample, Italian sharing style!
Ok.. ade 5 jenis makanan yg ciput2 dlm satu tray makanan nie... memang cukup &  just nice utk 4 org yg makan kat satu table.. So dlm 1st menu nie... antara makanan2 yg ade didalam nya adelah... 

~ Octopus > Sliced garlic with chili flakes, sea salt and olive oil 
~ Bresaola > Shaved smoked chicken rolled with mozzarella stick and ripe melon 
~ Bruschetta > Focaccia with olive tapenade, roasted mushroom and crumbled feta 
~ Seafood Salad > Garlic, chili-olive oil, lemon juice and Italian parsley 
~ Smoked Salmon > Pimiento jam and sour cream 

Semua aku rasa... errmm... for first impression not bad! kalau tengok dari rupe memang cam aku tak berapa nak lalu sangat kalau food2 camgini... but bile dah rasa sikit2.. eh.. ok lah! sedapp gak! hihi...  Palingg sedap pada aku dlm dish nie adelah Bresaola & Seafoof Salad! Since aku bukan penggemar salmon.. so aku memang tak leh nak masuk sangat ngan ikan salmon tu.. pasal tu lah aku tak leh makan shushi! uhuhuhuuu....


DSC_0670 copy
2nd Menu: ZUPPA!
Menatang apa lak Zuppa nie?

~ Zuppa di pesce alla Marinara > Seafood tomato and saffron soup with garlic toast

My opinion for this dish... simply awesome! serious sedapp giler Zuppa nie!  rasa pedas2 dan sangat menepati citarasa aku! gorjess!!!

DSC_0655 copy
3rd Menu: PIZZA!
~  Three in One Pizza, Shared Italian Family Style > Tomato, anchovy, oregano, black olives and mozzarella cheese Grilled artichokes, sun dried black olives, roasted spring onion, red capsicum and herbs. Spicy lamb sausage, mushrooms, tomato, onion mozzarella cheese and rocket salad.

 Rasa pizza nie camne? to me gorjes too! since dia tak pedas.. aku mintak chili flakes! perrgghh! memang sumpah terbaikk giler chili flakes dia! really hot and spice! Luv itttttttttt!!!

DSC_0711 copy
4th Menu:  SECONDI!
Ok.. menu keempat nie more pada main dish dia la... actually kiteorg dibeli pilihan sama ade nak amik ikan atau ayam ataupun Vege (for vegetarian).. so aku choose menu nie...

~ Grilled Garlic and Herbs Marinated Grain Fed Rib Eye (beef or chicken) > Vegetables caponata and parmesan mashed potato Mushroom jus

Rasa ok dah.. cuma yg tak berapa nak ok pada aku cara dia masak ayam  nie ala2 steak yg dimasak dlm keadaan Medium.. kalau dia masak well done maybe more suitable for me!  Takpe lah.. aku pun tak tahu yg ayam nya akan dimasak sebegitu... but yet rasa dia tidak mengecewakan!  tak pedas.. kalau nak hot & spicy.. u can just add on some chili flakes! :)

DSC_0697 copy
semangatt gonjengg! ahahhaa.. oh ya. tips kalau anda jenis yg cepat jelak makan makanan2 sebegini.. sila lah order Lime Juice! confirm korang leh lajuu jerk makan makanan2 nie! :D

DSC_0701 copy
teman semeja saya!  Adik manis Nadia yg Retro! :)
DSC_0756 copy
5th Menu @ Last Course : DOLCI!
nama2 makanan yg diaorg bubuh cam unik2 dan best jerk! hehe.. maybe ade maksud tersendiri dlm bahasa Italy kannn.. So apa kah yg dimaksudkan dengan DOLCI nie?

~Illy coffee inspired Tiramisu

DSC_0740 copy
Ohhh!! nak aku ckp kat sini kuat2.. sambil menjeritt sepenuh hatii.... SEDAPPPPPPPPPPP bangattt Dessert nie weii!!!!
Memang puas hati makan kat sini... aku rasa berbaloi lah company bayar RM180++ per person! kalau aku sendiri yg nak pegi.. memang tak terpegi lah kot!  Apa pun.. TQ to my boss coz bawak kami2 semua menjamu selera di restaurant yg sangatt exclusive dan gorjesss nie! I really love this place! nanti bile2 kalau nak dating ngan en.teman leh lah datang sini.. sekali sekala boleh lah.. kalau tak mauu bankrupC weii! ahahhaa.. :p

Ok lah.. jom layan some of picture that I took with some of my officemate! :)

DSC_0730 copy


DSC_0778 copy


DSC_0770 copy

Dah puas makan dan bergambar.. so tibalah waktu pulang! seriously waktu aku makan2 kat sini memang dok teringat jerk kat en.teman kat umah time tu.. uhuhu.. ye lah.. dia kat umah makan nasik lemak RM5 jerk.. aku makan bukan main hebat! tiap suap aku ingat.. kalau lah Bee ade.. kan best.. nak2 pulak ade yg aku tak dpt nak abiskan.. again ingat kat dia.. kalau Bee ade mesti dia leh tolong abiskan! hahaha.. ngadassssss!! :p

DSC_0704 copy
Overall.. I'll give THUMBS UP to this restaurant! really recommended for those who loves italian fusion food!
Aku yg tak suker italian food nie pun dah menjadik suker.. so maknenyer memang restaurant nie hebat.. chef dia best.. pandai masak.. In case ade yg nak tahu Halal ke tak restaurant nie.. yup... it is Halal! :)

7 comments:

mama tisya said...

oh DOLCI tu tiramisu ek..saya br je wat DOLCI aritu..hehehehe

O'gosh said...

wah...bestnya...ai mmg suka makanan pelik2 ni....

Anum said...

terbaik

-oP_ida- said...

pizza tuh nampak sedapppp.........

nome said...

mmg sedap mkn kat situ..seyes tak mengecewakan....

oh ternampak abg jackie chan la...tingat kat dia masa kita keje together2 dulu....

beb, u look gorjes sgt! :D

mEiZ SHA said...

sukeeeeeeeeeeee tgk kak neena pakai bj nie..macam KAJOLLLLLLLLLL laa..:)

Mimy Hamid said...

weh dolci tu buat aku mengila la nengok..gurlpp...apa kebenda tu yer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails