COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, October 31, 2011

NeenaAnuar Perasan & Syok Sendiri Di FB & BLOG???

Sesungguhnya kite tidak mampu memuaskan hati semua pihak! just like any celebrity... tak semesti nya semua org sukekan Anuar Zain.. tak semua org suker kan Siti Nurhaliza... tak semua org suker kan Beyonce.. dan tak semestinya semua org suker kan Jennifer Lopez!  Mungkin mereka2 ini mempunyai fans yg secara majority nya meminati mereka.. but dlm pada secara majoriti yg menyukai itu sudah pasti ade jua segelitir kecil yg tidak berminat pada mereka2 yg digilai ramai ini... so that's the facts in celebrities world...

But itu celebrity.. how about kite2 yg bukan celebrity nie?  just a normal human being... yg hanya sekadar berblog belum tentu pun terkenal seperti Hanis Zalika... adekah semua org akan menyukai kite? Adekah mereka akan menyukai apa yg kite post kan di blog kite?  Itu di blog... how about FaceBook?  aku rasa FB pun sama jerk cam blog.. ade org yg suker ngan FB kite.. and ade org yg tak suker ngan FB kite... So mampu dan perlukah kite puas kan hati mereka2 yg tidak berasa selesa dengan FB mahu pun blog kite?

OK this is my 2 cents opinion yea... seriously aku rasa pelik bile mana ade yg tak suker.. tapi masih mengikuti! aku memang tak fahammmmmmmmmmmmmmmmmm!!!! faham tak?? aku tak fahammmmmmmmmmmmmmm apa kah motif sebenar diaorg2 yg tak berapa nak berkenan ngan kite nie but yet masih nak be friend with us @ FB and even still following our blog!  Apa yg aku boleh katakan adelah org2 camgini adelah org yg penuh ngan hipokrasi & cuba nak menjadi buzy body!  boleh tak kalau dah ko tak berkenan tu.. but yet ko nak menyemakk dlm friendlist tu.. just shut your mouth boleh tak? ini tak.. tak suker.. pastu nak gebanggg begitu begini.. haih.. seriously physco!

Kalau dah tak suker.. just be UnFriend @ FB.. or else kalau tak nak nampak cam kite jahatt sangat nak UnFriend ngan org.. so just hidekan ajer update kawan2 yg kite tak suker tu dari appear kat Home Wall FB kite tu... so mata ko pun tak sakit tengok apa yg diaorg post kan... ini ade sesetengah yg aku tengok kat FB.. dia tak suker kat someone.. then nak letak status macam2 in a way nak lepaskan perasaan menyampah kat seseorang tu.. ok lah aku kasik contoh lah sikit...

Cam aku yg gonjeng nie... suker bergambar... apa pun yg aku buat aku suker share itu ini @ my FB... then katakan lah ade seseorang yg tak berapa nak suker ngan aku.. dia akan upkan status ngan katakan lebih kurang camgini lah.. "eeeiii... meluat lah ngan si polan tuuu! perasan lawaa jerk nak amik gambar banyak2... posing photogedikss banyak2... pastu nak show off lah tu dia ade itu.. dia pegi sana.. dia pegi sini.. eii.. entah apa2!"

Haaaa... gitu lah contohnya.. it's just an example yg aku bagi.. bukan betol pun ade status yg camgitu aku penah nampak so far.. so yg aku tak faham... asal lah ko nak annoyed sangat ngan org2 yg publish apa sekali pun kat FB diaorg kan?  itu hak masing2 lah nak publish apa sekali pun... masalahnya mungkin org yg posting tu sebenarnyer takde niat pun nak show off... tapi since kite yg tak suker ngan dia.. kite rasa dia nak show off! tapi kalau kite suke dan ok jerk ngan seseorang tu.. mesti dia post apa pun kite rasa okk jerk kan?

So sama gak lah kat dunia blog.. kite tulis apa yg kite rasa.. kite cerita apa yg kite lalui.. tapi org yg membaca nie yg phyco lebey kengkadang!  serious aku tak faham! kalau dah tak suker.. sila lah angkat kaki jalan boleh tak? tak yah lah ko susah2 nak duduk kat tempat2 yg ko tak suker.. wat tambah dosa ko mengata kat org jerk.... kesian kan lah kat diri sendiri yer... buat apa nak susah2 post comment as anon lah itu lah ini lah.. nak deliver message yg ko tak suker ngan dia.. wakpe?

Cam aku... memang dasarr straight forward! kalau kot2 aku ade yg aku rasa cam tak berapa nak berkenan.. sama ade aku unfriend or else aku just akan hide kan org tu dari wall aku.. maksudnya kalau apa pun yg dia post.. takkan aku nampak kat wall home aku.. so senang... aku pun tak sakit mata hati!  Nie ade jugak yg kess kengkadang tu status nya cam takde pasal carik pasal... contoh nya camgini... "alahai.. buat apa lah nak risau sangat pasal berat badan... meluatlah tengok org yg dok update status diaorg pasal berat2 badan nie.. just chill out dah lah!"  Hurrmmm... serious aku tak nampak apa kesalahan org yg update status pasal berat badan dia tu.. aku rasa dia sekadar meluahkan.. so apa kene mengena ngan ko sampai ko nak update status yg berbau menyampah kat dia???

Yer2.. aku tahu FB ko.. ko leh wat & tulis apa jer.. agreed! but to me itu dah cam org ade masalah mental tau.. ade jerk yg kite tak puas hati ngan org.. ade jerk perbuatan org yg kite rasa cam menyampah.. sakit hati.. dan meluat! so lama2 kite sendiri yg tak happy! so watpe nak sakitkan mata hati sendiri?? kite yg perlu bijak dlm mengawal keadaan.. so kalau kite yg dah tak suker ngan apa yg org update... kite rasa org tu just being show off.. so just chucked them out lah from your list! kan senang kan? ini bile ko tak suker.. then ko still nak mengikuti apa yg org tu buat.. so pastu ko update2 status cam nak perli apa yg org tu publish... haiyoohhh.. serious aku tak faham lah ngan org2 camgini.. yg aku faham rasanye they just wanna being buzy body! ye lah... kalau dah tak suker.. but yet amik tahu maknanyer nak membuzy body lah kan?? pastu ade bahan nak ngumpat.. pot pet pot pet!

Please lah.. be more matured! jgn lah jadik sangat kebudak-budakkan sangattt... Aku just nak share status Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah nie..

As salam sahabat FB yg d kasihi n d rahmati Allah. Kita ada mata yg memandang keluar. Tu sbb kita mudah nampak salah org lain n sukar nak nampak kesalahan sendiri. Org yg hebat sentiasa sibuk cari salah sendiri n betulkan diri hingga takde masa nak cari salah org lain. Amat malang org yg sibuk cari salah org lain tapi tak sedar salah sendiri. Org ini akan sentiasa buat dosa, sukar nak ubah diri, Allah benci, org menyampah dan diapun tak redha akan dirinya. Tu sbb banyak komplen, mengutuk, mengumpat, stress & jarang bersyukur dgn apa yg dia ada. Hari ini mari kita lihat ke dlm diri kita n cari apa yg tak betul n segera betulkan agar Allah syg n manusiapun syg. Mana tahu hari ini hari kita yg terakhir! Wassalam.

Sangat setuju ngan status pakar motivasi hebat nie! So adelah lebih baik kite cuba dalam mengubah diri kite dan bukannyer sibuk menilik aib org lain!

Another thing about FB nie pada aku... gunakan lah sebaik mungkin utk mengeratkan hubungan sesama kite! baik rakan2 lama or kalau ade yg berhubung ngan sedara mara yg berjauhan... seeloknya gunakan FB nie sebagai medium komunikasi yg terbaik yg mana jauh didekatkan... kengkadang kawan dlm FB kite cecah ribu raban.. tapi berapa ramai dan banyak yg kite ber communite sesama kite?  Cuba bayangkan kalau semua org pun amik sikap tunggu dan lihat... takde sapa nak comment.. takde sapa nak like.. takde sapa nak ckp apa.. so apa akan jadik pada FB? hidupkah FB?  disini bukan issue hadapp sangattt ngan comment & likess tuu... but kite kene fahamm akan tujuan berFB... kalau dah semuanya main post sendiri2 punya tanpa ade communication antara satu sama lain.. tak ke itu yg baru betol dinamakan syok sendiri???  So pada aku.. FB nie memang satu medium yg terbaik utk kite beramah mesra bila kite berjauhan! kite boleh mengikuti perkembangan masing2 hanya melalui FB!

Tapi ade gak kes kat dlm FB nie yg aku notice la... bile kite up status marah2 or sedey2.. org2 yg jarang appear tetibaaa jerk akan terpacul! hah! this is the best part ever! serious aku dah notice a few times! kalau update kite yg best2.. happy2.. diaorg 'hilang'.. tiada comment sepatah haram pun! againn.. bukan nya mengharapkann likess or comment yea! tapi kalau ko memang jenis yg sukerr duduk diam2.. memang segann nak communicate ngan org yg ko friend tu.. so aku budget apa jua status best or tak best yg org post ko takkan appearkan diri!  


Cam contoh aku minat ngan Hanis Zalikha.. aku mengikuti perkembangan dia.. tapi aku tak pernah sekali pun comment or likes on her updates baik di blog or FB... sebab aku memang minat dlm diammm.. segannn giler nak appearkan diri ngan dia... but yet aku sukerr mengikutti dan senggeh2 sendiri bile tiap kali dia update apa2.. tapi yg sadis nie.. bile yg happy2 mereka2 yg physo nie tak appear.. but bile kite tulis status2 yg emo sikit.. tetiba lah pulak dia terpacul.. ok.. bagus lah ko nak muncul.. kalau betol atas dasar simpati takpe... ini tapi yg tak best tu ayat ko comment tu tersangatt lahh terselahh tahap siniss ko disitu! so dari situ org bukan bodoh pun utk menilai apa yg cuba ko perkatakan!  so fikir-fikirkan lah yer!  Tak perlu lah dengki mendengki antara satu sama lain... just lead your life and live happily ever after.. itu yg penting!

Oh in other scenario... in case ade yg ingat aku nie menagih kata2 pujian... owh seriously please lah! itulah yg dinamakan kamoo yg physco! Yess.. aku tak nafikan.. memang ade yg memuji aku baik di FB mahupun Blog... ckp aku cam kajol lah.. cantik lah.. comey lah... gorjes lah... Ya allah.. tahu kah kamuu yg bile tiap kali kalian ckp aku sebegitu... aku mengembalikan nya kepada Allah! kerana apa? kerana sesungguhnya Segala Pujian Itu Adalah Bagi ALLAH... DIA yg mencipta aku... jadi jika ade yg memberi kata2 pujian.. sudah pasti aku harus kembalikan kepadaNYA yg Maha Memiliki!

Lagi satu kenapa tiap kali org memuji aku tidak lengkang mengucapkan Alhamdulillah... sentiasa bersyukur pada yg Maha Esa... dan cepat2 kembali dan ingat padaNYA... kerana aku tidak mahu diselubungi rasa riak! aku tidak mahu sekali2 lupa diri which boleh membuatkan aku meninggi diri dan berlagak sombong!  aku hanya mahu menjadik seorang insan biasa.. kerana aku tidak merasa kan aku cantik mana pun... seriously bile org kata aku cantik.. selalu aku tanya kat en.teman.. eh. betol ke I cantik? I tak faham lah tang mana yg I cantik.. I rasa I biasa2 jer.. I suker berfashion.. so apa yg I nampak cantik dimata I utk dipakai.. I akan pakai.. Jawapan en.teman korang tak yah tanye lah.. sbb mesti lah dia kata aku cantikkk! hahahahahahaa.. :p

Dan satu lagi perkara yg membuatkan aku sentiasa beringat adelah.. kalau kite rasa kite cantik... sesungguhnya lebih ramai lagi manusia2 yg lebih cantik dari diri kite sendiri.. kalau kite rasa kite kaya.. lebih ramai org yg lebih kaya dari kite diluar sana.. kalau kite rasa kite susah.. lebih ramai mereka2 yg susah diluar sana... so dari situ kite harus bermuhasabah diri.. Alhamdulillah.. sehingga ke hari aku sentiasa ingat padaNYA.. walaupun diri ini belum sesempurna mana.. tapi mungkin aku kurang disatu sudut.. tapi aku masih ingat pada yg Maha Agung diatas sana... itu yg lebih penting daripada aku terus hanyuttt dengan keseronokkan dunia semata!

Anyway... Secara jujur nya aku sangatt terharu & makin menjadik segan with all the compliments yg diberikan dari kalian2 semua baik di FB or di I'm Yourss nie! Seriously what am I posting here & FB just for me to keep in touch with you guyss.. sharing all my thoughts.. feelings and my updates with Sincerity! Seriously nothing to do with showing off or just being 'syok sendiri'... If you think otherwise.. then that's what you think.. Not Me! :)

Again.. A Big THANK YOU guys for the compliments! Alhamdulillah.. I'm just borrowing my physical from Allah :) Anyway, eventhough everyone wants to look pretty outside, our innerside must always be the priority... be pretty inside, then we'll be pretty outside. InsyaAllah. ;)


Kalau kite benar-benar IKHLAS & REDHA... kite pasti gembira & berasa senang hati dlm apa jua yg dilalui... Insyallah.. so just live your life happily! :)

p/s: buat seorang kenalan blogger ku yg baru diserang Anon... tabahkan hati mu yer sayang.. ingat.. tak semua org sayang kite.. tak semua org suke kite.. nak2 pulak kalau kite punyai kelebihan dari apa yg dia ade.. so smile and be happy with what you have ok dear! Hugssss!! 

19 comments:

-oP_ida- said...

setuju ngan apa yg kaknin kata..... !!!

mama tisya said...

tu la rambut sama itam hati lain2..tp btul la kalo tk suka tp nk gk bz body bc blog or wat status perli2...

O'gosh said...

pedulikan je apa orang nak kata..barulah maintain gorges..

Mimy Hamid said...

yeahh hidup neena...yer beb..kita manusia tak semua orang suka dan terima cara kita tapi sekurang nya respek please...tak suka tak mengapa bahasa jaga yer...takpun unfollow please..

PinKy MoMMa said...

setuju! kalau tak suka nape nak follow..kita just jadi diri kita kan..

salah ke kalau suka bergambar..hanya mereka yang suka bergambar je memahami huhu... tak pe neena..kita serupa..camera enpong cap ayam pun jadi..fedulikkk!

kenangan kan smua tu..mungkin sebab hati kita terlalu candy..smua pun nak rakam..tu cara kita nak appreciate life yang dipinjam ni..so enjoy da moment yang ada di depan mata..gituuu~

NM02 said...

adat dunia..

kalu 'dia' asyik tak suker orang buat itu dan ini, 'dia' igt orang lain suker sangat ke kat dia ek..

hehehe

tak pun 'dia' jeles u asyik makan hangin..

^_"

Noor Nazrah said...

biasala..apa2 yg kita buat ade je org x puas hati...nyways enjoy ur life ..suke tgk ur pic..just stay cute darl...

mrs chenta said...

almost crying when i read this.... i love u !! I LOVE U!!! the best sister ever!!!!!!

ameris said...

stuju sgt dgn u neena.
kt FB saya pn ada gak yg x puas ati.
padahal kita ni bukan slalu sgt posting kt wall.

Liza Hashim said...

neena.. nice entry..byk faedah yg saya dpt dr entry neena ni.. suka part yg petikan dari Dr. Fadzilah kamsah tu.. just nk share sket jer ngan neena.. saya hadapi situasi mcm ni.. ada org ni sampai kita dh sound direct ni.. ckp dpn2 dia wat bodoh jer..bukan nk berubah tp makin lagi tunjuk perangai.. tp bila sound kt FB dia faham lak.. so, kenkadang saya rasa bila ckp depan2 tk jalan.. wat status kt FB adalah salah satu alternative tuk menyelesaikan masalah.. mgkin pd situasi saya, tk pasti pd org lain..

AIRY's family said...

kakak..tasha selalu je kena cenggitu..kite buat budusss jer..janji kite bahagia....lalala..joget2!

notti netti said...

agreeeeeeeeeeeee.......

mimie1678 said...

like this entry so much.... i truly understand where you come from... i pun pelik ngn org yg suka suki nak sentap with our statuses when it got nothing to do with them... lepas tue nak bengang tak tentu pasal... pelik dan kelakar kan... i lar nie dok kena pulau just bcoz i like to update my fb n twitter with all sorts of statuses... and they sentap! serius tak faham... klu tak buat kenapa nak sentap kan..? :-)

take care gorjes!

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

kite ader apa yg kiter suke ...janji kite bahgia...org lain bole blaaaa....sebab kite susah diorg tgk jew...bukan tolong ponggggg

SURIA AMANDA said...

peduli la org nak kata apa...janji neena suka kami readers pun suka..

CaMbEsT said...

well said sis!

MadaM LaLa said...

cakap jek dgn diorg tu

KAU ADA???

huhuhuh

saya tak tipu.... said...

luahan rasa ye....ape2 pon the best part is ur PHOTO baling2 daun kering!luv it!

Mieza Rahman said...

betul tu kak, anyway love your blog.

free2 sila la jenguk blog saya

www.miezarahman.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails