COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 23, 2011

Tips Dalam Menjaga Perhubungan Suami Isteri Versi NeenaAnuar!

Hmmmm..... kes cerai berai cam ibarat kes putus cinta jerk sekarang nie... cam senang2 jerk leh break off! sangat jauhh berbeza ngan org dulu2 yg boleh kekal hidup bahagia sampai mati... walhal ade sesetengahnya yg tak kenal pun waktu berkawin.. lebih kepada bercinta selepas kawin...

Here... just wanna share my thoughts & feelings.. kebetulan ade jugak yg penah PM aku tanyerkan camne aku ngan en. teman leh kekal happy up to 6 years of marriage... Owh.. terharu biru gak biler ade yg sudi nak bertanya.. uhuhu.. Ok lah... Frankly speaking... Aku yg dah berkahwin hampir 6 tahun nie... makin hari bukan makin menyampah... tapi makin hari makin sayangggggg bagai nak gilerrr ade lah... rasa tak leh hidup tanpa en. teman disisi... and I guess en.teman pun camgitu kot... kalu dia tak sayangg kat aku... aku leh tahu punyerr... dia tak leh nak tipu... hihihi... lagi pun waktu aku sakit dulu tu pun dah banyak membuka mata aku betapa dia sayangkan aku... coz memang org penah kata.. kalau kite nak tahu laki kite sayang kan kite ke tak.. tunggu time kite sakit.. dari segi layanan dia tu lah yg boleh kite evaluate.. so dari situ aku tahu lahh... dan jugak ade lah beberapa perkara yg boleh buat kite menilai sayangg nya suami kite pada kite... 

Tapi aku nak ckp banyak pun tak berani sangat.. sebab ye lah .. aku punyer usia perkahwinan ni pun boleh dikatakan masih hijauuuu!! But yet.. aku ade pendapat aku tersendiri... To me..

DSC_0231 copy
PERSEFAHAMAN adelah yg paling Utama dlm perhubungan suami isteri! Kalau tiada persefahaman.. memang runtuh lah sesebuah perhubungan!

DSC_0187 copy
then second comes BERTOLAK ANSUR! kalau tiada sifat tolak ansur antara suami isteri.. memang boleh tertonggeng jugak!

DSC_0239 copy
then buang KEEGOAN jauh jauhhhh... ego tu normal.. but jgn terlaluuuu!!
Seriously pada aku 3 perkara nie sangat berkait rapat antara satu sama lain... coz biler kite ade persefahaman.. then kite pastinya boleh bertolak ansur... kerana dari bertolak ansur tu lah kite buang keegoan dlm diri kite demi mencapai persefahaman! 

DSC_0238 copy
Kalau kite ade masalah sebesar mana sekali pun.. sila lah bawak BERBINCANG...
Jangan disimpan or biarkan masalah tu selesai dengan sendiri nya.. kerana kalau tak berbincang.. macam mana nak selesaikan masalah dan mencarik jalan penyelesaian?

DSC_0196 copy
Tapi kalau nak gadoh2 dan perang mulut tu digalakkan jugak lah...
Cam aku ngan en. teman kalau gadoh tu more on arguments! you say what you wanna say... and I say what I wanna say.... then masing2 fikir.. dan masing2 terima kalau ade kesalahan masing2.. tapi cam we both.. sapa salah sapa tak... tolak tepi.. coz at the end.. sama2 mintak maaf antara satu sama lain.. coz why? waktu berdebate tu mesti secara tak langsung kami ade menyakiti hati masing2... sbb biler tengah emo... cam2 yg kite leh berkata secara tak sengaja kann... so sama2 lah kami bermaafan.. which at the end.. we become more closer and closer sbb tahu masing2 tak penting kan diri sendiri...

DSC_0192 copy
so yg terbaik adelah berMUHASABAH diri sendiri... coz no body is perfecto! Jadi adelah lebih baik kite menerima kelemahan pasangan masing2 sebaik mungkin.... :)

DSC_0164 copy
cam aku ngan en. teman ... biler dah perang2 mulut tuu.. pastu biler dah baik.. mesti rasa cammmm lagiii sayangggggggggggggg bertambah-tambah! :p

DSC_0234 copy
And last but not least.. haruslah ade REPSECT to each other!
But ingat yer... bukan si isteri jerk yg perlu respect suami... walauuuuuuuupunnnn syorga dibawak tapak kaki dia... but suami pun perlu hormat dan buat yg terbaik utk isteri... sbb kalau suami aniaya si isteri dan sesenang hati nak guna kuasa veto dia... tetap ade dosa nya tersendiri... 

DSC_0172 copy
Dan Insyallah... berkat kesemua perkara2 diatas.. I LOVE YOU & YOU LOVE ME masih kuat dan bertambah dari hari ke hari... sometimes terasa cam baru bercinta pun yer gak! hahaa.. gedik! :p
Satu perkara yg perlu diingat.. "It Takes Two To Tango!" Kalau dlm peribahasa melayu pulak.. "Tepuk Sebelah Tangan Tak Berbunyik!"... Dlm perhubungan nie.. kedua dua belah pihak perlu memainkan peranan.. bukan sebelah pihak jerkk yg perlu mengalah dan sentiasa mengalah... tak ruginye kite mengalah kalau memang betol kite tahu kite yg salah.. dan tak de luakkk dan buruk nya kite kalau kite buang ego dan mengaku kesilapan diri sendiri...

Aku jugak berpendapat.. kalau kite dpt mengenali pasangan kite sebelum kite berkahwin adelah lebih baik.. cam aku ngan en. teman.. kami berkawan hampir 6 tahun sebelum berkahwin.. sepanjang 6 tahun tu.. memang memasing sehabis baik menunjuk our true colors! we both decide nak buat camgitu so that biler dah kawin.. memasing insyallah takkan terkejut ngan perangai memasing yg ter-negatipp tuuu.. 

ye lah lumrah org bercinta kann.. yg baik2 jerk nak ditunjukkan betol tak? tapi percaya lah.. waktu bercinta sebenarnyer kene tunjuk yg buruk2 tu jugak.. kalau kite suker kentot... tunjuk jerk sifat kite yg suke kentot merata-rata tu.. Haaaa.. paart nie en. teman tak tunjuk kat aku 100% true colors dia.. time bercinta sebutir pun aku tak dengar.. biler dah kawin nie.. haih!! merata-rataaaaaaaaaaaa taww! sibb baik aku dpt pahala biler bersabar ngan kerenah dia camgitu.. kalau tak pasal pahala.. memang siap dia aku kerjakan! ahahahaa...

Anyway... tu lah sedikit sebanyak my thoughts in developing a relationship.. and aku rasa tips2 nie jugak boleh diguna pakai utk segala jenis perhubungan.. baik hubungan kekeluargaan.. dan jugak rakan-rakan... sama jerk concept dia... :)

Sentiasa berdoa agar Allah senantiasa memelihara hati kami berdua.. moga kami dpt sehidup dan semati... Cinta hingga hujung nyawa... Aminnn...

 

16 comments:

rara pinkmafia said...

yelah kan sis,sume2 tips diatas kalau amalkan mesti oke.yg penting isteri kena dgr ckp suami.tu je.

Shu Shinju said...

tips yg sgt berguna ni... :)

PinKy MoMMa said...

alahai gbr itu buat ai jeles u sebab pink huhuhu...

give and take sgt penting! kena buang ego jauh jauh :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

insyaallah...

akan cuba tips ni dalam perhubungan...

tertarik dengan menunjukkan true colours masing2 tu...

setakat ni saya cuba menjadi diri sndiri

=)

Fariza said...

thanks neena. good info :)

MiYOKO SuKi said...

thanks for da tips sis neena yg gojes...

suka tgk gambo2 sis neena n encik teman yg sgt2 serasi bersama....

sukaaaa....mmg cam br bercinta jee....

jeles tuuii...

cikbedahlaser said...

smoga akak n incik krul.. d berkati allah.. n kekal bhgia hga akhr hayat....

:)

GoJeS said...

tq share da tips utk kami yg baru sethn jagung kawin ni...

dlm dok amik tips, mate lilau tgk gmbo2 tu..mode:jeles lagi, cumey;)

marinahunny said...

good info dear..

eLLy said...

betul2 akak setuju semua di atas ...

Mimy Hamid said...

setuju the tips..walaupun usia kawen aku setahun pun tak cecah...tapi ada benda yang kami kena capai kata sepakat baru harmoni...

-oP_ida- said...

yesss sume tuh betol kaknin.....

Deqna said...

beb ada satu tip lagi yg ko tak kongsi kan...hahahahaha

ingat tak tip yg aku bagi dulu?????? oppppssss

tapi memang betul nak tau laki kita sayang kita ke tak tgklah time kita sakit.. Alhamdulillah.. somi kita sayang kat kita kan.....

aTy _faRed~ said...

pasal kentut tu same macam asben aaaaiiii...!!!! hahaha

NeenaAnuar said...

YOU'RE MOST WELCOME ALL... SHARING IS CARING KANN.. SO MANA YG BAIK LEH DIAMBIL.. MANA YG TAK TU JUST ABAIKAN YER! THANKS A LOT! :)

Bitt (double IS) said...

ya betul!! aminnnn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails