COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, August 11, 2011

Kisah Norma... Tidak Berhenti-Henti Membuatkan Aku Menangis Kerana.......

.



I’m sure ramai antara bloggers yg dah tahu kisah sedih Norma kan… Semalam kisah Norma keudara di MHI.. sesiap yg termissed.. leh tonton kat sini..




Actually aku tak tahu nak mula dari mana… serious… sejak pertama kali aku membaca kisah Norma di blog kakak iparnya.. MooN nie.. memang air mata aku tak berhenti-henti gugur ke bumi! Aku bukan setakat mengalirkan air mata.. tetapi aku jatoh dlm kategori menangis sehingga teresak-esak dan bengkak mata! Ya Allah dugaan yg Engkau berikan pada Norma adelah terlalu berat utk aku melihat nya Ya Allah… Yea.. berat mata aku yg memandang.. tetapi berat lagi bahu yg memikul nya…

Aku dah lama dah tahu perihal Norma nie.. dari sehari ke sehari aku nak blog about it.. tapi aku belum mampu utk mencoretkan apa2 disini… sbb terlalu sedih! Luluh hati aku sebaik melihat keadaan Norma! Yer.. mungkin ramai yg sedih dan sebak melihat nasib yg menimpa Norma adelah disebabkan oleh anak yg baru dilahirkan nya.. dan jugak usia perkahwinan nya yg masih muda… tetapi bagi aku.. selain dari faktor2 tersebut.. aku ade lagi satu sebab musabab mengapa aku terasa begitu sebakk hibaa dan tak termampu utk mengawal emosi setiap kali melihat Norma adelah kerana terkenangkan arwah Mak aku!

Yea… arwah mak aku pergi kerana penyakit yg dihadapi Norma jugak… Kanser!!! Itu lah sejenis penyakit yg sangat berbahaya dan masih belum menemui penawarnya… Walaupun kanser yg dihidapi oleh arwah mak aku ngan Norma tidak sama… tetapi ianya tetap sejenis penyakit yg amatt2 berbahaya.. arwah mak aku menghidap kanser payudara while Norma menghidap kanser otak….

Hampir 4 tahun arwah mak pergi meninggalkan aku… kini memori pahit itu kembali segar diingatan sejak mengikuti perkembangan Norma… Terbaring di atas katil… itu lah rutin harian arwah mak aku juga suatu ketika dahulu… rupe dan wajah Norma pun sesekali mengingatkan aku dengan wajah arwah mak yg penah botak jugak sewaktu dia menempuhi saat2 getir dalam hidupnya… Ya allah.. memang tak tertanggung penderitaan meraka yg melaluinya.. aku sebagai seorang anak yg melihat arwah mak dlm keadaan sebegitu hanya mampu bertemankan air mata setiap hari… 

Dalam hati mahukan arwah mak kembali sihat seperti sedia kala tetapi dlm waktu yg sama biler melihat penderitaannya aku seperti mahu Allah cabut nyawanya sepantas mungkin kerana tidak mampu melihat insan yg tersayang tersiksa… Di awalnya tak dinafikan aku tidak mampu mengawal emosi... sukar utk terima keadaan arwah mak.. tetapi itu lah yg sudah tersurat dan tersirat... aku tak dinafikan aku dulu hampir rebah! tetapi aku tidak boleh teruss downn.. kerana kalau aku down.. arwah mak yg sakit ketika itu pun akan turutt merasa down... so aku lah yg perlu kuat kan semangat.. kumpul segala kekuatan yg ade... kerana dlm menjaga org sakit ini sesungguhnya kite memerlukan kekuatan fizikal dan metal yg sangattt kuatt!!  Alahmdulillah... sehingga nafasnya yg terakhir... aku ade disisinya...

Lebih tersiksa bila melihat leher arwah mak yg sentiasa bermandian darah… kanser payudara yg dah pun merebak ke bahagian kelenjar leher sudah keluar ke kulit dan hidup sambil meratah-ratah sebahagian isi tubuh arwah mak aku! Memang waktu tu Allah saja yg tahu.. kedua belah tapak tangan yg mencuci darah yg mengalir… selalu seakan berkata-kata dengan sel kanser tersebut.. “kenapa engkau ganggu hidup mak aku? Kenapa engkau sakiti ibu ku? Why?? Tell me why???”

Tetapi tiada apa yg boleh dilakukan selain dari berikhtiar dan berikhtiar.. cuba yg terbaik dlm memberikan rawatan kepada arwah mak… sehinggakan kimoterapi & radioterapi yg diberikan padanya menolak balik! Badan arwah mak dah sampai satu tahap yg dia dah tak leh terima lagi.. abis muke mak bengkak-bengkak.. lagi menambah kesedihan utk aku yg melihat nya… bukan muke saja bengkak.. dengan bibir yg bengkak.. mata tidak boleh terbukak seperti org buta... Ya allah… memang tak tergambar dengan kata2 ketika itu.. hanya DIA yg tahu apa yg dirasai oleh ku…

Tetapi dlm mengikuti kisah Norma ini.. aku dapat rasakan.. betapa berUNTUNGnya Norma! Beruntung sangat sangatt… mengapa aku katakan Norma beruntung? Kerana Norma mempunyai seorang suami yg sangat sangatttttt mithali! Aku memang sangattt tabik dan hormatttt dengan Talib suami Norma… Tidak ramai lelaki sebegini… dia sangatt positif… dia sangattt redha… dia sangattt penyayang.. dan dia sangattt romantic! Norma sangat beruntung bersuamikan Talib yg sentiasa menemaninya setiap saat waktu dan ketika… Talib mampu menjaganya dengan penuh kasih sayang….

Dan ade lagi sebab mengapa aku katakan Norma sangat berUntung dlm menjalani kehidupan nya yg penuh ujian ini… Norma beruntung kerana mempunyai ahli keluarga yg sangattt kuat… sangatt sayangkan Norma! Boleh dikatakan hampir kesemua ahli keluarga Norma memberikan bantuan dan support yg sangat tinggi.. contoh yg paling terdekat adelah biras nya sendiri i.e. sis MooN… sis.. I really respect you!  As sister in law.. yg tidak mempunyai pertalian darah.. you've done your level best to support Norma!  Seriously dlm keadaan dan menghadapi ujian yg getir sebegini.. support dari setiap ahli keluarga adelah yg paling dan sangat2 diperlukan… seperti kata Abby Fanna dlm slot MHI pagi semalam..

“biler ade sesuatu musibah dlm family.. semua ahli keluarga memainkan peranan… apa kudrat yg kite ade.. kite bantukan…”

Memang betol! dlm keadaan2 sebegini.. sokong dan keperihatinan ahli keluarga lah yg memainkan peranan sebenarnyer… Biler kite memberikan sepenuh perhatian pada org sakit itu.. sekurang-kurangnya kesakitan yg mereka hadapi itu berkurangan walaupun tak banyak.. tetapi sedikittttttt tu pasti ade! Lagi pun kite perlu beringat.. sewaktu kite sihat.. kite memang merasakan yg kite tak perlukan bantuan sesiapa.. cuba kalau kite sakit.. pasti kite akan memerlukan seseorang dlm hidup kite..

Jadi dlm kisah Norma nie.. itu lah yg aku katakan.. dia sangatt berUntung! Ahli keluarga Norma.. baik family Norma sendiri.. begitu jugak family belah suaminya Talib.. sama2 mengharungi ujian getir ini.. sama2 susah payah menjaga Norma.. sama2 menjaga baby Norma yg kini baru berusia 6 bulan.. serious.. kalau bende ini tidak dilakukan secara bersama-sama.. dan ianye hanya terbeban pada seseorang.. memang tak tertanggung sebenarnyer! Dan yg membuatkan lebih aku tersentuh biler biras Norma.. sis MooN pun sama2 boleh dpt merasakan kesedihan itu.. kerana seriously boleh dikatakan hal ini terkadangg agak susah jugak nak ketemu di dlm sesebuah keluarga.. coz sometimes silap haribulan.. ahli keluarga sendiri @ darah daging sendiri pun boleh jatoh dlm kategori tak membantu… so itu lah yg aku katakan Norma sangat2 bertuah.. kamu tidak keseorangan dlm menghadapi ujian itu Norma… percayalah!

Kalau dulu aku merasakan aku lah yg paling terukkk di duga oleh Allah s.w.t… tetapi selepas mengikuti kisah Norma… aku mula sedar.. sedar yg aku tidak lah sehebat mana diduga.. hebat lagi dugaan bagi baby Rafiq yg mana sejak lahir.. dia tidak dpt bersama ibunya… ibunya banyak menghabiskan masa di hospital utk dptkan rawatan.. apatah lagi dlm keadaan Norma yg skg nie.. memang itu sangat2 menyentuh hati aku.. walaupun aku belum punyai anak.. tetapi aku dpt rasakan hati seorang ibu dan jugak hati seorang anak yg bakal membesar seperti Rafiq!

Kemudian hati seorang suami yg baru setahun melayari bahtera rumahtangga bersama seorang isteri terchinta.. ditambah pula dengan kehadiran seorang cahaya mata yg chomel.. pastinya mereka mahukan kehidupan berkeluarga yg bahagia seperti org lain… memang berat dugaan buat Talib! Teringat pada kata2 my dad dulu.. sewaktu dia tidak boleh menerima hakikat yg arwah mak telah pergi meninggalkannya.. my dad ckp arwah mak masih muda.. di usia 53 tahun dia dah pergi… But now see.. bagaimana pula dengan Talib yg masih muda diusia perkahwinan nyerr.. yea… memang betol lah org kata.. jika kite terasa begitu hebat diuji.. beringat lah yg mungkin ade org lain lebih hebat ujian yg menimpa mereka…

Anyway… dah naik basahh lencunn dah keyboard aku nie sebenarnyer.. sambil menaip.. sambil lagi berjujurrannn air mata menitik.. tik.. tik.. tik.. tikk.. uhuhuhu…

Ya allah.. aku bermohon kepada Mu.. engkau kurangkan lah penderitaan yg dihidapi Norma dan keluarganya.. jika boleh disembuhkan penyakitnya… Engkau sembuhkan lah Ya Allah.. berikan lah ketabahan buat mereka semua ya Allah sepertimana Engkau berikan aku kekuatan dan ketabahan dlm menjaga arwah ibuku suatu ketika dahulu… Amin…

Buat Talib.. sis Moon dan seluruh ahli keluarga.. banyakkan bersabar & berdoa... bertabahlah menghadapi ujian dariNYA… aku tahu bukan semudah yg dikata.. kerana aku sendiri sudah melaluinya… yer.. Ia cukup perit.. peritttt utk melihat org2 yg kite sayangi melalui kesakitan seperti ini… percaya lah.. pasti ade seribu hikmah yg tersembunyi.. jgn putus harapan.. kerana miracles can just happen! Insyallah...


Isteri:  "Bee.... kalau I tanyer jawab betol2 taw..."

Suami:  "Haa.. apa dia?"

Isteri:  "Beee... Kalau lah I uzurrr suatu hari nanti... you jaga tak I macam nie?? *si isteri bertanyakan pada si suami dengan penuh feelings & beremosi*

Suami:  "Jagaaaa laaahhhhh... takkan lah nak biarkannn pulakkkkkkkkk...." *si suami menjawab dengan nada yg sumpah tak beremosi dan tak romantik langsung!*

Isteri:  "hahahaa.. mengong lah you nie! org baru nak feeling2 sedey... you dah buat I tergelak ngan tonasi you tuu"

Suami:  "ye lahhh... dah you sedih2... I kasik you gelak lahhh... :)"

Isteri: "hihi.. but I know Bee.. I just can't forget memories at PMC in early of last year.. thanks a lot Bee! :)"


16 comments:

Dee said...

memang sedih bila baca cerita norma..dia beruntung mempunyai suami seperti talib..dee doakan agar dia cepat sembuh..

O'gosh said...

sedih kan...sayu bila terkenangkan baby dia yang tatau pape..

PinKy MoMMa said...

dia sangat beruntung ada suami yang penyayang dan ahli keluarga yg sntiasa di sisi kan...

sape sangka impian utk membesarkan baby tiba tiba bertukar duka..
kuatkanlah insan ini ya Allah..

sama2 kite bantu dia..tak banyak skit..dpt kurangkan bebannya..

InaAchik said...

dah lama aku follow kisah norma ni kat blog moon...
tiap kali baca, tiap kali tu jugak aku nangis...
sgt2 sedih... :(

semoga ada cahaya menanti Norma dan keluarga...

-oP_ida- said...

Everyday folow bloq sis moon nie..nak tau pekembangan NORMA....
berat mata memandang berat lg bh yg memikulnya....

tp nida memang tabiklaa ngan TALIB...setia di sisi isteri tersayng walau mcm mana UJIAN menimpa...

hebat ALLAH uji mereka.......
soB..sob...sob..sob

Mimy Hamid said...

aku mmg kawan ngan moon ni...aku kenal dia ..org yg lembut sweet..yg buat aku terharu moon dgt caring ngan biras dia..dan keluarga ipar dia...i support u moon...aku pernah jumpa moon masa norma operation kat HKL..dan aku salute ko gak sbb memnjaga awrah mak ko hingga hujung nyawa...sedih kan dengar citer mcm ni...aku tgk rakaman mhi berjurai air mata aku..tak tertahan...bertapa dugaan Allah bg..sakit adalah penghapus dosa..ada hikmah semua itu...take care neena

Lulu Caldina said...

semoga keluarga mereka tabah..

AKO @ retna said...

sape2 pun bila dah kehilangan insan yang tersayang, BE STRONG k !!!!

untung neena masih ada ayah, mertua dan suami...

untuk norma juga, dia masih beruntung dalam keadaan macam tu, masih lagi ada orang2 tersayang sentiasa kat sisi dia..

Never give up!
And always be strong!

ps: ni yg buat i miss my parents ni.. huwaaaaaa...

al-fatihah

Nieta Shairi said...

;'( *speechless*

Nurhidayah Shamsury said...

speechless..sdey

Hanis Azla said...

sebak.. bak kat neena, terus rasa kecik sgt dugaan utk kita klu nak dibandingkan penderitaan norma dan keluarga..

Bitt (double IS) said...

speechless....n al-fatihah utk mak u

Daleela said...

Setiap yang datang pasti ade hikmahnya sayang...

Di bulan yang baik ni, Al-fatihah buat mak awak...

Jgn sedih2...take care

Acik said...

semoga kita mampu mengharungi dugaanNya! Amin!

Miss Moon said...

Neena ...oooh Neena ....

Neena dah buat Kak Moon nanges lagi skalik tau .........

sebak akak baca pasal kisah arwah Mak Neena ...im sure everyday misti arwah mak neena doakan agar Allah memelihara anak nya yg menjaga nya ...ujian yg hebat tew la yg menjadi kan what u are now ...a strong women indeed

Thanks for this beutiful entry dear ....im touched ....

hugs

ps : now i remember ....k moon pernah masuk blog u tgk vacation u kat Bali ....and im so amazed ngan gamba2 yg cantek kat Bali tew ....

Shu Shinju said...

sedihnyeeee...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails