COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, August 12, 2011

My Gorjes Masak Asam Pedas Ikan Pari!

.

DSC_0335 copy
Di awal minggu nie aku masak asam pedas pulak!
Uuuiishhh!! serious dah lama giler aku tak masak masak asam pedas secara sendirian berhad!  so bile tiba bulan puasa... 'naked' chef naik tokchang... segala tok nenek resipi yg dah lama rasa dia tak masak.. dia nak masak...

So hujung minggu hari tu dah siap2 beli ikan pari... beli pari putih.. sbb isi dia lembut berbanding pari hitam...

DSC_0330 copy
siap gigih beli cili kering lagi.. kengkonon nak buat asam pedass power ranges! :p
Aku selalunya memang jarang lah memasak guna cili kering.. malas nak blend! ahahaha.. so tu yg main beli cili boh cap puteri jerk kat Giant.. senang!  tapi utk buat asam pedas nie... dok verangan nakkan originality lah kengkonon nyaa.. waimaaa... gigih lah aku beli cili kering.. rebus... dan blendkan.. tukang gunting cili.. siapa lagi kalau bukan my soulmate.. en. teman! ehehee.. TQ Bee!! :D

Jom tengok my resipi asam pedas versi gorjes gonjeng!

DSC_0334 copy
selain dari bawang2.. nie antara bahan2 yg akan digunakan dlm masak asam pedas.. serai, belacan, kunyit hidup, halba campur, bunga kantan, daun kari dan daun kesum... tapi idok lah aku bubuh kesemua daun kari dan daun kesum tu yer.. tu sekadar perhiasan jek! ahaha...

~ Ok.. memula blendkan dulu bahan2 nie... bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan... sapa yg suker super pedas.. leh blendkan sekali cili padi didalam nyer...

~ Then tumiskan dahulu halba campur bersama2 dengan daun kari dan serai sehingga wangi...

~ Kemudian masukkan bahan2 yg telah diblendkan (bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup & belacan) tadi... tumis lagi sampai wangi dan kekuningan...

~ Biler dah garing.. masukkan cili kering / cili boh yg dah diblend kan tadi.... tumis sampai garingg lagi... time nie make sure dia betol2 garing dan pecah minyak yer... kalau nak pekat.. leh bubuh cili kering lelebih sikit... 

~ Kemudian boleh masukkan air asam jawa.... biarkan sampai mendidih...

~ Then masukkan gula ke dalam... cam aku... aku gunakan gula merah... so tu yg nampak kuah aku cam agak pekat... kalau agak2 rasa kurang manis.. leh tambah ngan gula biasa pulak...  then kalau terus nak bubuh garam pun ok..

~ Then kacau sampai rata dan biarkan mendidih.. biler dah  mendidih boleh lah masukkan ikan (pari / parang / terubuk)...

~ Biler dah mendidih... masukkan daun kesum dan bunga kantan pulak..

~ Then last sekali leh masukkan bendi & tomato!  Agak2 bendi dah lembut... dan ikan dah masak... leh lah tutup api!

DSC_0336 copy
maka siap lah asam pedas ikan pari versi gojes gonjeng yg power ranges nie! :D

48 comments:

cx's said...

cx suke gile asam pds pari.. yummyy~~~ pekat gile kan neena masak. grrr~ nak!!!

Anum said...

sedapnya
suka tgk menu2 masakan awk

InaAchik said...

aku baru ternak ikan pari dlm esbok. igt nk msk hr ni skali mkn luar plak. hope ikan pari ternakan masih sht walafiat dlm esbok kecik tu...

Shu Shinju said...

SEDAPNYEEEE.......ni asam pedas melaka kan.. ni lauk favorite shu kalau mak shu masak..mak panggil masak cabai...org penang punya panggilan..hehehe...

nome said...

slurrppp!!! look yummehhhh!!! dari kepekatan asam pedas ko ni beb, sure rasanya terangkat di tekak...juling mata aku menengoknya :D

Kyra said...

suka la ikan pari masak pedas kalu tumis ni..baru la nampak merah2 menyala tu..
pak mentua selalu beli ni..mentang menantu dia suka makan..kira pulun beli la..beli lagi tak masak juga

Hanis Azla said...

semalam, inilah juadah berbuka kami sekeluarga..

aTy _faRed~ said...

peerrgghhh.. warne merah menyelerakan.. ai dulu paling tak suke lauk ni..jadi tek pernah rase nak belajar masak lauk ni.. tapi biler dah kawen.. laki ai paling suker lauk ni..!! tak pasal2 kee belajr gak masak lauk ni..;p

pena rozie said...

I like....

Mimy Hamid said...

gojesnya resepi leh tirula beb...sebabnampak beza dari resepi ku..thanks bebeh

ratusiput said...

1st aku dgr asam pedas letak daun kari...tp mmg aku ske asam pedas ikan pari ni...sampai berhingus2 makan.ehehe..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

selalu masak asam pedas je failed tatau nape..kte praktis nih..tengok dia punye meletop pekat..

Suria bte Karim said...

wah, sy org mlake pon x pndai msk asam pedas... kalu nk mkn suh mak masakan jer... itu pon nk kene tgu balik melaker coz sy skrg dok perelih...
tp asam pedas ikan parang lg mcabar nk mkn... ^grrrrrrpp^

O'gosh said...

perghh..tgk je dah terliur...huhu

Hana Soffelia said...

Sedapnya..Peberet tu since bakal berkhwn dgn org Melaka. hehe Kadang2 hana ganti ikan pari tu dgn ikan merah. pun sdap.

Hanis MY said...

wahh mmg gojes... dah lama tak makan asam pedas ikan pari sebab tak reti buat, boleh la cuba resipi ni nanti...

Aini said...

rajennye akak gojes masak sekarang... mkin sihat en teman pas ni ek..hehe

Biqque said...

sabar je la...bila nak try nih!

Dee said...

k dee pya resepi..takde boh halba campur tu tp ada bubuh halia..and no sugar in my food..hehehe..

neena..blendlah cili kering tu byk2..boh myk masak sket..simpan dlm peti ais..cili kering blend lebih sedap dari cili boh tau..hehehe..

cunndaa said...

akak sedapnyeee....
dah terliur nie..

Lia said...

sungguh gojes itu asam pedas ikan pari.. hehe:)

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya.....nmpak sgt gojes n yummy....

eLLy said...

omg your asam pedas membuatkan akak ... Gulp!!

sW33tdARLiNG said...

1st time tgk masak asam pedas letak daun kari.. walau apapun, bunga kantan tu mabelessss i loikeeee!~

NeenaAnuar said...

cx's:
hihi.. memang saja buat pekat2.. sbb en. teman tak suker kalau cair bair! :D

NeenaAnuar said...

Anum:
hihi.. Thanks anum! :)

NeenaAnuar said...

InaAchik:
selamat berasam pedas pari jugak yer ngek! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
errmm.. akak tak tahu lah melaka ker tak dear... main tibai jerk masak janji masak asam pedas! hehehe...

NeenaAnuar said...

nome:
ehehehe.. pekat tapi tak lah pedas sangat pun beb.. sbb aku tak bubuh cili padi pun.. just guna cili kering jerk! :D

NeenaAnuar said...

Kyra:
memang I pun fav kalau masak asam pedas mesti ngan ikan pari! :D

NeenaAnuar said...

Hanis Azla:
wahh.. kebetulan sama kite punyer menu berbuka yer! :D

NeenaAnuar said...

aTy _faRed:
ehehehee.. ok lah tuu! :D

NeenaAnuar said...

pena rozie:
Thanks dear! :D

NeenaAnuar said...

Mimy:
hihi.. no problemo beb! try it out yea! :)

NeenaAnuar said...

ratusiput:
hihi... first time ek.. memang ade gak resipi yg bubuh daun kari nie.. but very rare lah kot! :D

NeenaAnuar said...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ:
I dulu2 pun selalu fail... but don't worry.. practice makes perfect! :D

NeenaAnuar said...

Suria:
hoho.. memang kalau pakai ikan parang or terubuk.. leh naik nanges nak makan.. sbb susah nak dpt isinya.. balik2 tulang yg keluar! hahahaa...

NeenaAnuar said...

O'gosh:
heehehee.. thanks! :D

NeenaAnuar said...

Hana Soffelia:
yeaa.. masak asam pedas nie sangat versatile kan.. pakai seafood or ayam pun ok jer.. :D

NeenaAnuar said...

Hanis:
hehe.. cuba2.. :D

NeenaAnuar said...

Aini:
alaaaa.. time tengah rajinn mengilozz tu layan laa.. now biler dah makin penghujung ramadhan nie makin dah kelautt dah kerajinan naked chef tu! ahahaha..

NeenaAnuar said...

Biqque:
try jer dear! senang jer! :D

NeenaAnuar said...

Dee:
yeaa.. betol tu kak dee.. sebenarnyer cili kering adelah jauh lebih sedap dari cili boh kan! and now memang dah simpan pun dlm fridge setupperware! ehehehe..

NeenaAnuar said...

cunndaa:
huhu.. sorry coz dah wat u terliur yea! :D

NeenaAnuar said...

Lia:
ehehehe.. thanks sis! :D

NeenaAnuar said...

Softtouch [Hanim]:
thanks dear! :D

NeenaAnuar said...

eLLy:
heeeeee~~ akak masak mesti lagi sedap dari neena masak nye lah! :D

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
hihii.. masak nie perlu ade bunga kantan dan daun kesumm.. if not rasa dia confirm kurengggggggg!! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails