COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 16, 2011

"MAAF" Mudah Untuk Dipinta & Melafazkannya... Tetapi Adekah Mudah Bagi Kite Yang Terluka Utk Memberi KeMAAFan?


Hari Raya.. sangat sinonim dengan perkataan... "Mohon Seribu KeMAAFan... Maaf Zahir Batin"

Yer.. kite sebagai hambaNYA.. tidak lari dari melakukan kesilapan.. sama ade kecil atau besar.. sama ade dosa dengan Allah s.w.t. ataupun sesama manusia... Kalau dengan Allah.. kite boleh memohon keampunan dariNYA.. insyallah.. Allah maha pengampun lagi maha penyayang... mudah mudahan terampun dosa kite hendaknya..

Tetapi bagaimana pula dosa kite sesama manusia? ni memang agak berat sikit.. sbb dosa sesama manusia nie kite kene settle sama kite... tiada siapa yg boleh membantu... pasal tu lah biler tiba hari raya.. kite akan memohon ampun maaf sesama kite umat islam.. yer.. itu lah yg sebaiknya dan ianya pun sangat2 dituntut...

Tapi.. pada aku... memohon kemaafan nie... tak semestinya perlu dilafazkan sewaktu hari raya semata... memohon kemaafan nie tiada batasan waktu.. seeloknya kalau kite dah rasa ade terbuat silap kat mana2.. tak salah kalau kite terus memohon maaf dan bermaaf-maafan.. tak yah nak berdendam lelama... sbb kalau lepas mintak maaf tu.. rasanyer lebih syahdu... rasa lebih erattt jerk perhubungan.. tak kire lah sesama kawan. sesama suami isteri mahupun sesama ahli keluarga....

Tapikan... ade ker manusia yg takde sifat berdendam?  hurrmmm... aku seriously nak ngaku lah yg sedikit sebanyak aku ade jugak sifat keji itu... uhuhu.. tapi bukan lah sikit2 nak dendam ngan org tak tentu pasal.. aku berdendamm dengan satu jenis manusia jerk.. manusia yg suker tabur fitnah dan mengumpat pasal diri aku... buat cerita ceriti taik mata taik inti about me.. jenis manusia2 yg menabor pasir atas periuk nasik aku... jenis manusia2 yg kacau life aku dengan memfitnah dengan percubaan nak menjatohkan aku... serious org2 cam gini aku memang sangatt sukarr utk aku maafkan!

See.. biler aku tak leh nak maafkan.. itu bermaksud aku masih berdendam kan??  Aku boleh memaafkan.. kerana jauh disudutt hati aku mempunyai satu titik sudut yg sangatt fragile! Kalau betol dia dah menyesali perbuatannya dan berjanji tidak mengulanginya... sudah pasti aku pun akan memaafkan nya... tapi kalau dia buat lagi lepas dah mintak maaf cam mana pulak ek?? Haaa.. nie yg giler payah nie.. Sebabnya.. kalau kite dah mintak maaf.. bukan ker kite kene berazam tidak mahu melakukannya lagi.... Ini tak.. ade jugak jenis spesis yg camgini... "alaa.... esok2 raya mintak maaf lah lagi..."  Waaaaaaa.... Boleh gitu???  So dimanakah keikhlasan dlm memohon kemaafan ek? Sejauh mana kah lafaz kemaafan itu benar2 lahir dari hati yg ikhlas atau sekadar memohon kemaafan dibibir sahaja?  Tapi siapalah kite utk menilai keikhlasan seseorang itu yer tak? tapi aku rasa hati kite boleh menilai dan rasainya sendiri lah... so tepuk lah dada dan tanya lah hati... :)

Ade jugak lagi satu jenis spesis yg every now and then.. kite jek yg nak kene mintak maaf!  Dah tegar2 dia yg salah pun... tetaaapp kite yg nak kene say sorry!  so adelah cukup sukarr utk keluar perkataan MaaF dari mulut dia... Tapi.. sesungguhnya tak luak pun kalau kite memohon kemaafann kalau kite tahu yg kite ade tersilap dimana-mana... kerana tiada manusia yg sempurna.. org yg tidak pernah merasakan dirinya bersalah itu adelah manusia yg penuh dengan sifat keEGOan!  Yg terbaik adelah give and take.. jika satu pihak sudah melafazkan maaf.. tak salah jika seorang lagi itu pun mengucapkan maaf juga kerana mungkin ade sedikit sebanyak dimana-mana kite pun ade sama tersilap jua...

Teringat pada kata2 Dato' Fadzilah Kamsah dlm satu ceramah motivasinya... 

"Org yang memaafkan kesalahan org lain itu adelah sebaik-baik manusia... terlalu besar ganjaran pahalanya... Kerana sesungguhnya bukan mudah utk memaafkan terutama bile hati pernah terluka & tercalit rasa dendam.."


وَلۡيَعۡفُواْ وَلۡيَصۡفَحُوٓاْ‌ۗ أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغۡفِرَ ٱللَّهُ لَكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ غَفُورٌ۬ رَّحِيمٌ

"hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani" (An-Nuur [24] : 22)


Besarkan ganjaran nya... yer.. sebab bukan mudah utk memaafkan kesalahan org lain dan ianya sangat mencabar... selalu juga kite dengari.. "memaafkan boleh.. tetapi melupakan mungkin sukar..."  Yerr.. disitulah jihad nyaa... So yang terbaik kite perlu benar2 Ikhlas dlm memaafkan org lain... bile kite ikhlas.. hati kite akan tenang... Insyallah...  


DSC_2688 copy
Betapa besarnya hikmah memaafkan kesalahan org lain.. kerana sesungguhnya bukan mudah utk memaafkan apatah lagi bagi kesalahan yg berat yg pernah dilakukan oleh org lain sehinggakan hati kite terluka... Ya Allah.. Engkau Peliharalah Hati kami Ya Allah... moga kami mendapat hikmah & keberkatan itu.. aminnn...

Alhamdulillah.. setakat ini... mulut ini tidak lekang & lokek dari say sorry dengan sesiapa sahaja... walaupun setakat terlanggar bahu org terpijak kasut mereka2 yg tak dikenali (kejadian yg selalunya terjadi di LRT) cepat jerk mulut nak say "Sorry"... and nak-nak pulak ngan en. teman... sbb syorga di bawah tapak kakinya.. so tiap2 malam mesti nak say sorry walaupun tak buat salah...  pastu tido mesti nyenyak! hehehee...

Pesanan Buat Diri Sendiri:~  Dendam Itu Dosa... Memaafkan Itu Pahala! (:

24 comments:

bonda dadif aka akish said...

samela daku....ade sikit sifat pendendam.....tp bukanla nak medendam tak tantu pasal...

=)

Mimy Hamid said...

bermaafan la sesama kita...aku ni pulak tak dendam...aku maafkan semua orang..teprulang la maaf aku diterima ke tak...yg penting aku ikhlas minta maaf...kadang terlepas kata kata kurang enak...tapi esok lusa aku pasti say sorry or maaf...tak rugi minta maaf..mengeratakan silaturahim

Pepel BoNda AmaNi said...

yup...memaafkan mudah..tapi tuk melupakan tue...masya-allah...tapi sebagai seorang manusia biasa...xmungkin kita terlalu sempurna tuk xbuat salah kan...huhuhuhuhu...

Bitt (double IS) said...

neena gonjengan, ampun maaf dipinta...selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin...sekali jalan...hehehe

Hana Soffelia said...

BEtul tu sis. memaafkan itu pahala. Tak elok berdendam. ^_^

Lulu Caldina said...

salam aidilfitri dear.. lawa baju tu :)

Anum said...

MAAF" Mudah Untuk Dipinta & Melafazkannya... Tetapi Adekah Mudah Bagi Kite Yang Terluka Utk Memberi KeMAAFan?
Anum suka kata2 ni

nome said...

itulah sebaiknya...saling memaafkan di antara satu sama lain...semoga hidup lebey tenang...

neena, seikhlas hati aku ingin memohon maaf sekiranya pernah membuat hati ko terluka...semoga persahabatan kita kekal sampai bila2 :D

eLLy said...

Nice picture .. i like

ingat pesanan Dato' Fadzilah Kamsah tuu ;p

Eri-chan said...

memang..aku pun ada gak dendam dengan sesetengah orang yang kasi aku benganggg..
actually nak maafkan orang senang bila org tu benar2 ikhlas..kita pun sejuk je....tapi nak lupa kesalahan org tu mmg susah...sudahnya..ingatlah 2 perkara. lupakan 2 perkara...

lupa kebaikan kita pada orang
lupa kejahatan orang pada kita

ingat kejahatan kita pada org
ingat kebaikan org pada kita..

takde dendam..hati tenteram

O'gosh said...

kudus gila muka mintak maaf tu ye...header sempena raya ni maintain gorges!!

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun ada gak yg dendam ngan seseorg atas perbuatan dia terhadap akak. sepupu sendiri lak tu. rasa hati ni masih terluka walopun perkara tu dah lama berlalu. kecewa sesgt. sampai sekrg rasanya akak masih tak dapat nak memaafkan kesalahannya dia tu. satu hari mungkin akan terbuka gak hati akak maafkan dia, tapi betul, nak lupakan setiap tutur kata dia yg menyakitkan hati akak tu, mungkin tidak sama sekali

NeenaAnuar said...

bonda dadif:
yeaa.. dendam bersebab tu normal.. org giler jek yg nak marah dan dendam tak tentu pasal kan.. :)

NeenaAnuar said...

Mimy:
takpe.. keikhlasan tu yg penting... and memang btol.. tak rugi pun kalau kite sentiasa bermaaf-maafan kann... :)

NeenaAnuar said...

Pepel:
setuju! no body is perfect... cuma kite perlu mengubah ke arah yg lebih baik.. insyallah.. sama2 kite menuju ke arah itu! :)

NeenaAnuar said...

Bitt:
hihi.. awal dah wish selamat hari raya kann.. yea.. same to you yea! maaf zahir batin! :)

NeenaAnuar said...

Hana Soffelia:
yeaa.. moga kite mendapat manfaat darinya.. insyallah! ;)

NeenaAnuar said...

Lulu Caldina:
salam aidilfitri to you too dear.. thanks! itu baju raya tahun lepas! hehehe.. :D

NeenaAnuar said...

Anum:
hihi.. thanks dear! :)

NeenaAnuar said...

nome:
yeaa.. me too babe.. mungkin aku pun ade tersilap dan salah dimana-mana before this.. seikhlas hati aku pun mohon maaf zahir batin to you yea.. moga persahabatan kite kekal selamanya... :)

NeenaAnuar said...

eLLy:
hihi.. Thanks kakookk ku! ;D

NeenaAnuar said...

Eri-chan:

betoi2.. setuju ngan kata2 ko yg akhir tu beb! :)

NeenaAnuar said...

O'gosh:
hahahaha.. thanks! :D

NeenaAnuar said...

MAMASYAZA:
banyakkan bersabar yea sis.. memang kata2 nie yg bleh membuatkan kite jauhh hati kann.. org kata kerana mulut badan binasa... insyallah mudah mudahan satu hari nanti akak dan sepupu boleh kembali saling maaf maaafi yea.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails