COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, August 5, 2011

Masak Lemak Cili Api Daging Salai & Masak Lemak Cili Api Siput Sedut... Semuanya Berlemak.. Tapi Itulah Yang Paling Sedap!


Semalam... juadah berbuka buat kami suami isteri adelah yg lemak-lemak belaka.. nak wat guana... dah kami berdua nie sesungguhnya peminat tegarrr pada masakan yg berlemak... tak kire lah  masak lemak apa pun.. masak lemak cili api.. masak lemak putih.. masak lemak kuning.. memang itu lah lauk favorite we both...  tapi yg paling pebreettt sekali memang masak lomak cili apiii lahh... itu tidak boleh di sangkal lagi! hehehehe....

So semalam.. alhamdulillah... rezeki berbuka adelah....

DSC_0317 copy
Gulai lemak daging salai....

DSC_0323 copy
dan masak lemak siput sedut!
Kalau aku kata aku masak kedua2 lauk tu korang percaya tak? sapa percaya tu memang sungguh kesiannn! ahaha.... seriously aku memang suker masak lauk2 yg berlemak.. sbb sangat mudah utk di masak coz tak yah nak ditumis-tumis bagai... tapi utk kedua-dua jenis lauk nie.. masak kuah dia memang cukup mudah.. lebih kurang sama jerk macam masak2 lemak yg lain.. yg payahhhh tu adelah tang nak menyalai daging dan jugak nak mengkatok siput seduttt tuu.... haaah! itu lahhh yg aku tak sanggupp nak buat lagi setakat hari nie..

Teringat lagi dulu arwah  mak aku penah lah masak siput sedut nie.. dia beli siput.. then dia siang siput tu ngan perlu katok @ potong muncung siput tuu.. perggghhhh.. abis satu dapurr bersepah ngan serpihan2 muncung siput tuu.. dah lah kerass bukan main kulit dia tu.. so biler di katok.. confirm terpelanting diserata tempat... so tu yg aku memang tak sanggup lah nak buat.. kalau makan  memang aku sanggup! ahaha...  Lagipun nak potong muncung dia tu kene betol cara dan gaya nye... kalau tak cukup luass dipotongnya.. nanti biler masak.. then biler ko nak makan.. jgn harap ko leh seduuuuttttt dengan jayanya... kooo seduuuuttttt lah sampaii seeeemmmpppuuuuuttttttttttttttt... pun tak terkeluar isi perot si siput sedut tu! ehehehe....

So mana aku dpt lauk2 nie.. di PaRaM (pasar ramadhan) kahhh?? takkkk... aku beli lauk nie kat Cik Jah!  Cik Jah tak berniaga di PaRam.. tapi dia berniaga di kawasan Dewan Dato' Ahmad Razali Ampang.. kalau org2 yg duduk Ampang memang kenal lah jugak ngan Cik Jah nie.. lauk dia memang sedap2 belaka... dia jugak buat catering lauk pauk utk kenduri kendara... aku dah bertahun-tahun dah jadik customer tetap Cik Jah... so far memang puas hati ngan masakan dia.. so biler tiap kali aku teringin nak makan masak lemak daging salai dan siput seduttt... memang di Warung Cik Jah lah akan aku terjahhh! :D

DSC_0319 copy
Daging yg sangat lembut selepas di salai!  Di tambah pulak dgn belimbing buluh.. nikmaatttttttt!!

DSC_0321 (2) copy
Siputt yg sangatt fresshhh.. tak banyak lendir... owhh sungguhh enakk utk di sssrrrrrrroooooooooooottttttt........ ssssssrrrrrrrooooooooooooottttttttttttttttttt!!!!
Maaf kalau aku ade buat yg terliurr! :p


40 comments:

mama tisya said...

mmg leceh nk siang siput sedut sebab kena katok tu la...tp bab mkn sedap kn...yum2

-oP_ida- said...

dagin salai tuh memang sedap...nak-nak g kalo masuk belimbing buluh..sangat terbaikk....

Anum said...

sedapnya..nyum2

GoJeS said...

sok baru plan nk msk siput nyut2 ni....lame xmkn...rs heaven kot ble dpt sedut kan..ble tang yg sedut xlepas tu yg tensen...hahahhahah...

neway...xprnh mkn lg msk lemak daging salai..kene torai ni;)

Iryani Noor said...

owhhh my fav lauk especially daging salai tu... perghhh nyummeh... adehhh kena cari nihh =p...

Shu Shinju said...

SEDAPNYE..MMG KECOQ AYAQ LIOQ AIH !!!!

Biqque said...

sbb u jugak la i buat post pasal masak hahahaha! so tempting ok!

Hana Soffelia said...

Sedapnya.. Dh lama xmkn siput sedut tu..

~~@lyci@~~ said...

huwaaaa... meleleh tgk siput sedut ngan daging salai tu... saje je taww nina ni... xpe2, minggu ni lik pilah bole suruh mak pilah masakkan huhu..

AKO @ retna said...

alamaakk,,, lemak salai ngan siput sedut x minat sangat,

klu lomak cili api udang ke ayam ke ikan ke, harusss laju je telan ehehe ;-)

sedaappp nyaa... aisshh klu ako makan makin berlemak lagi arr badan ni... nasib badan uhukk uhukk ;-(

Pepel BoNda AmaNi said...

jeng...tahniah ko dah buatkan aku terliur nak makan masak lemak daging....nak kena request kat maktok amani....siap ko jeng....awas...ko buatkan aku terliur kan...

O'gosh said...

hehe, dah agak dah bukan masak sendiri...

Mimy Hamid said...

korang berdua laki bini suka masak lemak yer ..peh satu taste...aku makan tp tak tegar ...nasib baik megat pun tak...leceh sikit nak buat masak lemak ni...

Eri-chan said...

aku tak makan siput sedut..Ya Allah aku teringat siput babi jek...

eynda said...

Sedapnyer ... dah lama tak makan siput sedut tu...

NeenaAnuar said...

mama tisya:
ahaha.. betoi2.. setuju! :D

NeenaAnuar said...

oP_ida:
yezzaa!! :D

NeenaAnuar said...

Anum:
yummieesss kannn! :D

NeenaAnuar said...

GoJeS:
wahh.. kelass leh siang siput sedut sendiri.. haa.. you shud try daging salai plak lepas nie yer! :D

NeenaAnuar said...

Iryani:
haa.. carik2.. kalau jumpa beli jerk! :D

NeenaAnuar said...

Shu:
ahahaha.. akak yg tengok balik gambar2 nie pun dok kecuqq gak nie! :D

NeenaAnuar said...

Biqque:
ehehehe.. cool! sama2 kite main masak2 jom! :D

NeenaAnuar said...

Hana Soffelia:
hihi.. memang sedapp siput sedut nie nak2 kalau dpt yg fresh!! :D

NeenaAnuar said...

@lyci@:
waaaaaaaaaaa... org pilah wat masak lomak cili api.. confirmm lagi super duperr marvelous niee! ehehe..

mummysyafie said...

kalau gulai lemak nenas ikan masin sedap gak..hihih..terliur di awal pagi ni

NeenaAnuar said...

AKO @ retna:
hihi.. sib baik masak lomak nie leh dimasak secara variety kan.. I pun suker jek makan masak lomak cili api ikan, ayam, udang, sotong.. dan macam2 lagi lah.. :D

NeenaAnuar said...

Pepel:
ahahaha.. ok lah tuu.. maktok kan pandai masakkk! confirm gorjes masakannyer nanti tu...

NeenaAnuar said...

O'gosh:
hahahaa.... cool! :)

NeenaAnuar said...

Mimy:
hihi.. kiteorg memang peminat tegar masak lomak cili api..

NeenaAnuar said...

Eri-chan:
ya ammmpoooooon!!! ahahaha.. ko nie sabauu jek la! =))

NeenaAnuar said...

eynda:
hihi.. sedap kak! :D

NeenaAnuar said...

mummysyafie:
hoyehh!! itu memang lauk pebret en. teman kalu tiap kali balik ipoh.. makchik dia memang sifuuu masak lauk itu! ehehehe...

PinKy MoMMa said...

walaupun berlemak tapi kamu maintain selimmm..urghhhh ai jeles okey!

Va Va Voom said...

Aku yg tak posa ni pun boleh terliur...mmg fav aku juga makanan masak lemak2 ni.

SURIA AMANDA said...

oh siput seduttttttt!!!!!! nak cari siput sedut plak....

sW33tdARLiNG said...

my mil kalau masak daging salai memang siap salai pakai arang bagaooo

NeenaAnuar said...

PinKy MoMMa:
huhuhu.. tak de lah slim mana pun.. masih ade gak lemak2 yg terselindung niee! (:

NeenaAnuar said...

Va Va Voom:
yeaaH! kite leh geng! :D

NeenaAnuar said...

SURIA:
hihi.. dah jumpa belom siput nya nie? :D

NeenaAnuar said...

sW33tdARLiNG:
waaaaaaaaaaa!! itu confirm lagi malatopss tuu!! lagi pure kalu gitu! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails