COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, August 25, 2011

Sapa Nak Belajar Cara Menganyam Ketupat Bawang? Meh Sini Akak Gorjes Gonjeng Nak Ajar!



Biler tiap kali hari raya.. memang tangan aku bukan  main gatall dan tak sabar nak nganyam ketupat!  Serious cam dah addicted.. dia kalau dah start memang cam payah nak berhenti...

Ingat lagi mula2 belajar ngayam ngan arwah mak aku.. fuhh.. memang sentapp sesaja bile tiap kali buat asyik tak menjadik.. now biler dah menjadik.. vavavavaaaaaaaaa... teruss rasa cam over eksited! :p

Last year aku dah penah dah publish video cara2 menganyam ketupat nie...tapi incase ade yg tak jumpa entry aku setahun yg lepas.. meh lah aku kongsikan nya kembali.. lagipun aku tengok lately nie memang ramai betol yg search kat gOOgle pasal.. KETUPAT!  yer.. yerr.. paham.. korang carik cara2 nak mengayam ketupat yer... meh sini meh.. akak gonjeng tunjuk cara mengayam meh! :D



Nie aku tempekkan jugak cara2 anyam ketupat bawang secara bergambo.... gambar nie 2 tahun lepas.. so aku republish jerk la.. kalau nak tunggu gambar terbaru utk tahun nie... memang nan hado lah lagi.. sebabnya aku hari ahad or isnin nie baru nak start mengayam.. so aku simpan gambor tahun nie utk tahun depan ek! :p

Step 1

Step 2

Step 3

Step 4


DSC_2586 copy
Selamat Menganyam!! :D

13 comments:

mrs.ecam said...

aku ketupat bwg ni kdng2 jek jadik...besenyer jadik ktupat bese jela...jadi la kn yg pntg tau buat...hikhik...

slmt ari rye neena...maap zahir batin...heeeee

nome said...

terernya ko beb! :D

mmg tabik spring! bagus2...tak ilang tradisi wat ketupat nih...

nampak cam senang...kena cuba buat nih...thanks for the tips :D

Nurhidayah Shamsury said...

SMPAI SKANG IDA STILL X PNDAI ANYAM KETUPAT..BELI KETUPAT NONA JER

Anum said...

best2
thanks leh cuba

Mimy Hamid said...

ko mmg terror kan ketupat bawang...family aku beli je..dulu arwah atok pandai buat..so sejak takde kami beli je..cuma tahun ni sedih tak makan ketupat...raya pantai timur...so nasi minyak jadi menu utama..huhu..neena apa kata ko buatkan aku 10 bijik..

Nini Zulkifli said...

kakak gorjes & ketupat sme2 comey! nnt nini try, hopefully jadi la sbb dah dua tahun setiap kali anyam ketupat mesti carik2 balik daun tu, geram tak jadi.. :p

POSH76 said...

tererla bukan senang nak nganyam ni

MiYOKO SuKi said...

respek tui ngan sis neena niii..pandai tuiii

Biqque said...

huyuh! u pandai tul menganyam! i mmg tak reti langsung la...hahaha!

mama tisya said...

mmg tk reti...hehehe

mizzkechique said...

pandainya... MK segala jenis ketupat xpandai anyam.. haha

O'gosh said...

mmg terer la...tabik!!

cicak_jawaz said...

akak,

bule ke panggil akak ni..hehehe,

cantek w/pun xpakai make up...


lupe nak mintak izin baca blog akak ni 3 hari lepas, saya dapat tahu akak nyer blog pun time sy bace post mama G pasal kawen da lame tp xde zuriat 2..lebeh kurang la dia nyer content 2...sy pun nak masuk 3 tahun tp sy pk ade org lagi lame kawen xdapat2 lagi, skang ni ngah handle perasaan terkilan xdapat anak lagi n thanx 2 akak la sy lebeh tenang sket bile baca kisah2 akak ni...hehehe...TQ yer kak bagi semangat utk saya enjoy life ngan suami wpun xde zuriat lagik n u2 so2 adorable..hehehe....

p/s husband akak ni penah masuk tv ea, mcm penah nmpak la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails