COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, May 13, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 5 @ Terpaksa Ikut Train Trip Di Dunedin!


Selepas we all feFeeling jadik student Universiti of Otago, kiteorg teruskan perjalanan ke Railway Station Dunedin!


1-IMG_0877 copy

Architecture stesen keretapi Dunedin nie lebih kurang macam bangunan sultan abdul samad kat dataran merdeka tu jer.. hehe..


2-IMG_0884 copy



3-IMG_0885 copy

Aku pegi waktu musim bunga.. so dpt lah tengok bunga2 yg sedang mekar kat depan railway station di Dunedin nie!


4-IMG_0892 copy

5-IMG_0893 copy

6-IMG_0896 copy

Ehh.. Student university nie gie dating kat stesen keretapi lah! Ahaha..


Kalau ikutkan our original itinerary, kiteorg just naksinggah sekejap jerr kat kawasan railway station nie.. just nak amik2 gambar di kawasan sekitar railway station nie.. tapi end up plan sudah berubahh! Si Lee boleh plak gie masuk kat information and reception counter kat railway station nie.. then dia ajak kiteorg naik train trip nie for few hours!


As for aku ngan en.teman, kiteorg agak 50-50 utk amik train trip nie.. antara sebab2 yg membuatkan kiteorg 50-50 adelah kerana extra expenses! Ahaha.. ye lah harga tiket utk satu kepala jer NZ$89 okkk.. total harga utk dua org lebih kurang RM480! Phewwwwwww.. banyak tu pada aku.. Lee boleh lah org kaya.. hahahaa.. mcm aku ngan en.teman nie jenis traveler yg still berkira-kira gak kalau agak2 trip tu tak perlu.. we all takkan buat! But at the same time terfikir gak.. kot2 best naik train trip nie kan? Then fikir lagi, kalau tak naik train trip nie aku ngan en.teman nak buat apa plak kat area Dunedin tu? aku memang tak aware apa lagi tempat2 menarik yg ade kat area Dunedin tu.. kalau ade pun, nak mengGoogle bagai.. nak carik information lagi.. kalau internet ade 2 connection takpe gak.. nie we all ade satu connection jer.. so kalau terpisah antara kami abis lah tak leh nak connect to the internet!


Honestly aku memang tak tahu pun yg kat train station nie ade train trip.. aku ingatkan tempat nie just org dtg visit2 camgitu jer.. but since Lee & Za dah nak naik train trip nie.. we all have no choice selain dari just join them! Kalau aku tahu memang aku tak bawak diaorg gie sini sebab aku yg buat itinerary NZ nie! Bahahahahahaha… lagipun kalau kiteorg tak join kiteorg nak lepak mana pulak kan? Kereta ade satu jer.. kalau masing2 ade kereta sendiri memang aku & en.teman dah drive terus ke our next destination sebab our next pit stop tu tempat dia cantikkkk! So timing utk hang out kat situ sgt limited sebenarnyer..


Tapi takpe.. ini lah dia ujian ketika kite bercuti secara berjemaah… bile bercuti in a group, kite kene saling bertolak ansur.. saling paham memahami.. kalau ade org nak nie.. kite cuba hormat.. kalau ade org nie buat tu.. kite kene cuba hormat kan.. kite jgn selfish.. and jangan sesekali kite down kan org lain punye minat dan interest! Sebab manusia nie allah cipta berbeza-beza feeling nya.. so yg paling penting disini kite kene saling hormat menghormati masing2 punyer keinginan dan kehendak! Kalau ade masa org dah fulfill kan kehendak kite… so kite pun ade masa kene fulfill kan kehendak org jugak walaupun kite tak suke dgn apa yg org lain tu tak buat!


Ok.. dah cukup lah pesanan khidmat masyarakat dari Kak Neen… jom tengok best ke tak train trip di Dunedin nie!


7-IMG_0904 copy

Bukti RM480 melayang tak pasal-pasal! Ahahaha..


8-IMG_0905 copy

Ahahaha.. muke pasrah duit dah melayang! :p


9-DSC07545 copy

Train baru mulakan perjalanan.. so pun the shades on! Hehe..


10-IMG_0909 copy

Train dia train yg agak antik.. but very well maintained!


11-IMG_0915 copy

12-IMG_0916 copy

13-IMG_0920 copy

14-IMG_0923 copy

Antara permandangan indah sewaktu train baru memulakan perjalanan nya!


15-IMG_0925 copy

Bile train dah bergerak jauh skit.. baru kiteorg keluar ke bahagian luar train nie!


16-IMG_0934 copy

Tujuan nya utk amik gambar di sini!


17-IMG_0945 copy

18-IMG_0956 copy

19-G0060236 copy

20-G0060250 copy

21-G0060273 copy

22-IMG_0960 copy

Best nya kalau berdiri kat sini boleh amik gambar2 camgini!


23-DSC07621 copy

Tapi waktu tengah lepak2 kat luar tu.. make sure alert dgn kawasan sempit camgini.! Kang tak pasal2 putus kepala ko kang bile train lalu kat tepi cerun tuh! Huhu.. but not to worry, bile sampai kat tempat2 yg merbahaya macam nie, dlm train tu akan ade announcement utk stay alert!


24-IMG_1048 copy


Lepas lalu cerun bukit.. train akan masuk ke dlm terowong pulak!


25-DSC07610 copy

Bile dlm terowong memang gulap gelita lah jadiknya!


26-IMG_0947 copy

27-IMG_0966 copy

28-IMG_0969 copy

29-IMG_0972 copy

30-IMG_0984 copy

31-IMG_0985 copy

Here are some greenery views during our train trip!


32-DSC07616 copy

Tengah2 train nie berjalan.. tetiba dia berhenti.. dia mintak kiteorg semua turun! Ehh.. dah kenapa nak kene turun nie??


33-IMG_1007 copy

34-DSC07572 copy
Rupa2 nya kesemua passenger kene berjalan kaki merentasi jejantas yg cantik ini!


35-IMG_1003 copy

Oh sebelum kiteorg jalan merentasi jambatan gantung yg cantik itu, sempat kiteorg buat aksi sehati berdansa kat depan kepala keretapi nie! Ahahhaa..


36-IMG_1012 copy

37-IMG_1014 copy

Memang dibenarkan utk amik gambar waktu korang berjalan di atas jambatan nie.. so don’t worry yea!


38-G0100410 copy

Nampak tu gaya… mutu.. keunggulan seorang photographer ! ahaha… Time nie si Lee amik gambar en.teman.. en.teman amik gambar si Lee lah kot! Kesian photographer kiteorg nie.. sampai amik gambar sesame sendiri kekdahnya! Ahahahaa…


39-IMG_1010 copy

Ok semua passenger perlu berkumpul di hujung jambatan nie!


40-IMG_1019 copy

Tujuan nya adelah utk melihat train ini merentasi jambatan gantung yg cantik itu!


41-IMG_1022 copy

42-IMG_1032 copy


43-IMG_1034 copy

44-IMG_1038 copy
Excited macam budak2 pulak aku rasa time nie bile tengok train tu merentasi jambatan gantung! Ahaha..


45-IMG_1045 copy

Ok train dah takde..


46-IMG_0986 copy

OK jomm naik train balik dan teruskan perjalanan!


47-IMG_1047 copy

Lepas dari jambatan nie.. kiteorg ade lah jumpa ngan beberapa lagi jambatan gantung yg lebih kurang sama..


48-IMG_1061 copy

49-G0140654 copy

50-IMG_1104 copy

tapi takde lah sessi turun macam kat sini.. so we all amik gambar dari dlm train aje!


51-dunedin train

Ok kalau korang nak tahu train trip nie ade banyak laluan tau… dia ade pit stop pit stop dia yg tertentu.. like us waktu choice trip yg ade hanya lah dari Dunedin ke Pukerangi.. perjalanan mengambil masa selama 2 jam pergi dan 2 jam balik.. so total 4 jam for the whole trip!


52-IMG_1069 copy

Our final stop at Pukerangi Station!


53-IMG_1071 copy

Kat sini train berhenti around 10 min!


54-IMG_1074 copy


Dlm tempoh 10 min tu, passenger boleh turun dan lihat kawasan sekitar! Basicaly kat sini takde apa sgt yg boleh dilihat melainkan tempat tinggalan sejarah yg beratus tahun nie! Dulu kala kat station Pukerangi nie, ade tempat diaorg jual barang kemas dan manisan!


55-IMG_1081 copy

56-IMG_1082 copy


57-IMG_1088 copy

Ok now masa utk tengok kepala train di pasang utk laluan pulang ke Dunedin semula!


58-IMG_1092 copy

Its done.. jom naik train utk pulang!


59-IMG_1051 copy

Waktu balik, permandangan lebih kurang sama jer dengan waktu datang.. sebab dah tentu2 laluan nya adelah dari track yg sama! Hehe..


60-IMG_1120 copy

61-IMG_1126 copy

62-IMG_1135 copy

Cumanya waktu balik kiteorg lebih banyak focus pada air sungai nie! Hehe..


63-IMG_1129 copy

Ingatkan train dah tak berhenti… rupa rupanya dia berhenti sekejap kat Hindon Station! haaaa.. nasib bukan Indon. Kalau tak confused jap! Ahahaha…


64-IMG_1131 copy

Hindon nie adelah salah satu station yg bersejarah jugak.. boleh baca sejarah nya disini!


65-IMG_1113 copy


Waktu balik kiteorg more rest and relax kat dlm train jer sambal menikmati permandangan dan sesekali tertido jugak! Ahaha..


66-DSC07637 copy

Overall rating dari aku ngan en.teman utk trip nie.. kira boleh lahhh trip nie! Nak kata a must do when you visit Dunedin tu tak lah kott.. Unless train trip nie melalui kawasan pergunungan salji dan tasik macam kat lake pukaki or lake tekapo nie ker…. Haaaaaaa.. baru lah aku rasa ianya memang berbaloi-baloi utk amik trip nie sebab view dia sure malatopssssssssssss punyer!


67-IMG_1142 copy


Train trip nie nama dia Taieri Gorge Railway.. tu map laluan dia! Kalau korang amik trip yg sampai ke Middlemarch tu lagi mahal harga dia and lagi lama duduk dlm train!


68-G0070337 copy

Last but not least.. wanna say thank you very much to our lovely photographers !


Kiteorg sampai semula ke station Dunedin around jam 4:30 ptg! Phewww.. boleh tahan penat gak lah naik train selama 4 jam tuu… perjalanan kiteorg jauhhh lagi sebenarnye… dari railway station Dunedin nie, we all have to drive up almost another 3 hours to our next destination!


So nakk tahu ke manakah kami?? Wait for my next entry yea!


Oh by the way.. do enjoy our short video that being recorded by the GoPro! ;)


5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya travel

Azueriena Norash said...

wahhhh siokkknyer naik train..pemandangan lain ler kalau kat mesia yer x...apapun nmpak neena enjoy sgt dgn trip NZ nie

Shela Abdrohman said...

bestnyaaaaaaaaa ! moga-moga suatu hari nanti rezki saya murah macam Kak Ninnnn :)

DRAMATIC UNIQ said...

Subahanallah... cantiknya pemandangan..!! bertuah laa Neena dapat nikmati pemandangan cantik2 mcm tu live.. hehehehe..

bila tgk train ni teringat la citer-citer hindustan...!! hehehehe.. ke situ pula pergi nya... :p


p/s : aksi sehati berdansa tu win...!!hahahahahaa.. sempoiiii..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis neena,
santek kan ketapi deme
walopun lama tapi sangat well maintain kan3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails